Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Αγώνες












Ποιά είναι η γνώμη μου για τις διαδηλώσεις λαϊκών αγώνων; Αυτή η ερώτηση μου θυμίζει την ημέρα που το θρυλικό υπερηχητικό Κονκόρντ ήταν να επισκεφτεί το αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστώνης και μεγάλα πλήθη διαδηλωτών είχαν μαζευτεί γύρω από το αεροδρόμιο περιμένοντάς το, κρατώντας πινακίδες και δίνοντας συνεντεύξεις ενάντια της ηχορύπανσης, ενάντια του τρομερού θόρυβου του Κονκόρντ.

Το περίμεναν όλο το πρωί.

Το περίμεναν μέχρι μισή ώρα αφού έφτασε, μέχρι που ένας δημοσιογράφος τους είπε ότι προσγειώθηκε ήδη πριν τριάντα λεπτά.

Δεν το είχαν ακούσει ούτε το είχαν πάρει χαμπάρι. Πήγαν σπίτια τους.

Το Κονκόρντ το "σκότωσαν" οι Αμερικανοί που ποτέ δεν το δέχτηκαν επειδή ήταν Ευρωπαϊκό, και το "σκότωσε" η εσκεμμένη καθυστέρηση για άδειες την δεκαετία του '70 και η πετρελαϊκή κρίση των '70. Τα 25 χρόνια που πέταξε, πέταξε για εθνική υπερηφάνεια της Βρετανίας και της Γαλλίας. Δεν το σκότωσαν οι διαδηλωτές.

Η Μπόινγκ ποτέ δεν κατάφερε να τελειώσει το Boeing SST (το αμερικανικό Κονκόρντ), και το "Κονκόρντσκι" (Τουπόλεβ 144, η Σοβιετική αντιγραφή του Κονκόρντ) έλαβε άδοξο τέλος όταν το πρότυπο έγινε συντρίμμια το 1973 σε ένα ατύχημα στην έκθεση του Παρισιού.

Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα θέματα, προωθούνται και εξελίσσονται από κατευθυντήρια κέντρα που λίγο έχουν να κάνουν με την κοινή γνώμη ή τους λαϊκούς αγώνες και έχουν να κάνουν τα μέγιστα με τους νόμους της Οικονομικής Δαρβινικής Εξέλιξης.

Τα λεγόμενα "κεκτημένα" της εργατικής τάξης, ως επί το πλείστον, τα "παραχώρησαν" τα "αφεντικά" μόνο όταν, αφού και όπως συνέφερε οικονομικά την εξελισσόμενη μέθοδο παραγωγής. Όχι όταν ή επειδή τα απαιτούσε η κεντρική επιτροπή των λαϊκών αγώνων. Αλλά, λίγη ονείρωξη δεν έβλαψε ποτέ πριν τις εκλογές για τον επόμενο γενικό γραμματέα του αγώνα, ούτε έβλαψε ποτέ, η ονείρωξη, τον δύστυχο μπλογκίστα που ηρωικά παραμένει μπροστά από το λαπτοπ αντί να πάει στην γυναίκα του που ήδη έβαλε τα παιδιά για ύπνο.

Η κοινή γνώμη και λαϊκό συναίσθημα αγώνων αυτές τις μέρες έχει βρει έναν καινούργιο ήρωα. Τον νεαρό που έκραξε τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τον άνθρωπο που έδωσε στους αγωνιστές κατά των κακών ιμπεριαλιστών καινούργια πυξίδα! Σνόουντεν-μάνια.

Η περίπτωση είναι αντίθετη από εκείνη των διαδηλωτών του Λόγκαν της Βοστώνης. Στην προκυμμένη περίπτωση διαμαρτύρονται όχι για τον θόρυβο αλλά για την σιγή. Των μυστικών υπηρεσιών.

"Οι μυστικές υπηρεσίες κάνουν πράγματα μυστικά;;; Ω! τι έκπληξη, μαμά!"

Βέβαια οι μόνες μυστικές υπηρεσίες που κάνουν πράγματα μυστικά είναι οι υπηρεσίες των κακών ιμπεριαλιστών αμερικάνων. Οι Σοβιετικοί, και μετά οι Ρώσοι, ποτέ δεν θα ονειρευόντουσαν να παραβιάσουν το απόρρητο του τεξτ-σεξ της Σβετλάνα από το Νοβοροσίσκ με τον Ντουαίην από την Οκλαχόμα. Οι Βρετανοί, Γάλλοι, Γερμανοί, η Μοσάντ και η ΚΥΠ, ποτέ δεν θα επέτρεπαν στον εαυτό τους κάτι τόσο ανήθικο όσο μυστική παρακολούθηση δραστηριοτήτων των πολιτών.

Και είκοσι χρόνια τώρα κανείς δεν περίμενε πως ότι γράφουμε και ότι βλέπουμε στο ίντερνετ παραμένει σε σέρβερς να το δει και να το διαβάσει όποιος θέλει να βγάζει μυστικούς νόμους ότι μπορεί να το δει και να το διαβάσει. Ήταν η όλη υπόθεση μια μεγάλη έκπληξη!

Και τώρα η Ρωσία έδωσε άσυλο στον αγνό Έντουαρντ. Υπό τον όρο ότι θα βγάλει τον σκασμό. Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώνουν μεγάλη νίκη και υπογραμμίζουν την σημασία του χαστουκιού στις ΗΠΑ. Βέβαια, το να βρίσκεται ο Σνόουντεν υπό επιτήρηση σε αυστηρά ελεγχόμενο κράτος υπό τον όρο να σταματήσει τις αποκαλύψεις του, είναι ακριβώς αυτό που συμφέρει τις ΗΠΑ, οι οποίες, κατά τα άλλα, δημοσίως, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους που η Ρωσία δεν τον επιστρέφει στην γενέτειρα (Που συμφέρει καλύτερα τις ΗΠΑ να βρίσκεται ο Έντουαρντ; στην Ρωσία φιμωμένος και ξεχασμένος, ή στον Ισημερινό ή Βενεζουέλα με ντουντούκα; Για να βρίσκεται στις ΗΠΑ δεν το συζητάμε γιατί εκεί θα ήταν καθημερινά παγκόσμια νέα σαν τον Μαννινγκ -Μάλιστα, το άσυλο δόθηκε στον Έντουαρντ αμέσως μόλις το δικαστήριο στις ΗΠΑ αθώωσε τον Μάννινγκ από την κατηγορία του ότι "βοήθησε τον εχθρό"). Αχ. Μού 'ρχεται να χασμουρηθώ!

Άλλωστε, δεν είχε κίνητρα η Ρωσία για να δώσει άσυλο "εναντίων" των ΗΠΑ. Ο Σνόουντεν ούτε έχει πληροφορίες τις οποίες δεν έχει ήδη ο μυστικός κόσμος όλος, ούτε θα μπορούσε να παίξει για την Ρωσία τον ρόλο τον οποίον ο ίδιος ο Λένιν είχε περιγράψει, γλαφυρότατα, ως τον ρόλο του "χρήσιμου ηλίθιου"*
.











* βλ. John Reed (1887-1920)













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.