Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Αναζήτηση








Τι θα έκαναν ο Κολόμβος και η Ισαβέλλα της Ισπανίας αν την παραμονή του απόπλου της Νίνας, της Πίντας και της Σάντα Μαρίας τους έδειχνες μία υδρόγειο, λεπτομερείς αναλύσεις δορυφορικών φωτογραφιών, και τόμους πληροφοριών για την Γη, τον Ατλαντικό, τις Αμερικανικές ηπείρους και τον Ειρηνικό;

Το ταξίδι του Κολόμβου είναι το κλασσικό παράδειγμα εξερεύνησης αλλά η ανθρώπινη περιέργεια και η δόξα της εξερεύνησης ήταν τα τελευταία πράγματα στα μυαλά του τυχοδιώκτη και της βασίλισσας. Ο όρος του Κολόμβου ήταν ο τίτλος "Ναύαρχος του Ωκεανού", άλλοι τίτλοι ευγενείας και ακίνητη περιουσία που θα δινόντουσαν στην οικογένειά του κληρονομικά. Οι όροι του στέμματος ήταν αμύθητος πλούτος και  αποκλειστική πρόσβαση στην Κίνα του Μάρκο Πόλο και του Κουμπλάι Καν, τις Ινδίες και τα μπαχαρικά.

Ο Κολόμβος είχε δίκιο στην εκτίμησή του περί στρογγυλής Γης αλλά δεν είχε ποντάρει στην ύπαρξη των Αμερικανικών ηπείρων και ενός δεύτερου ωκεανού μεγαλύτερου από τον πρώτο. Η Γη ήταν μεν στρογγυλή αλλά λίγο μεγαλύτερη από όσο υπολόγιζε. Αυτό σήμαινε ότι τα πλούτη που υποσχέθηκε στην Ισαβέλλα δεν θα τα έδρεπε η ίδια η Ισαβέλλα αμέσως, αλλά θα χρειαζόντουσαν πολύ περισσότερος χρόνος και γενεές.

Ο άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται για κάτι τα οφέλη του οποίου θα δρέπουν τα δισέγγονα και τρισέγγονά του. Το ψητό το θέλουμε τώρα, για μας. Αύριο, η Γαία πυρί μειχθήτω.

Κι έτσι, όταν το πραγματικό μέγεθος της Γης άρχισε να αποκαλύπτεται μετά το 1492, η Ισπανία προχώρησε στο Σχέδιο Β'.

Έκλεψε όσο περισσότερο χρυσάφι μπορούσε να βρει στην Μέση Αμερική και αφάνισε δύο πολιτισμούς. Για να βρει εργατικά χέρια για τον σκοπό αυτό επικαλέστηκε την Χάρι του Θεού και έστειλε τυχοδιώκτες διαφορετικού είδους αποδοχών (πνευματικών) να επιτελέσουν γενοκτονία και να μεταφέρουν στους ιθαγενείς τον θεό τον αληθινό, μεγάλη η χάρι του. Στήσανε μάλιστα και φούρνους να καίνε μέσα ζωντανούς σκύλους και γάτες για να δώσουν στους ιθαγενείς ένα γλαφυρό παράδειγμα του πως λειτουργεί η κόλαση του ενός και αληθινού θεού.

Ο Κολόμβος, και ο πολιτισμός στον οποίον ζούσε, δεν είχε δώσει βάση στο ότι η Αμερικανικές ήπειροι ήταν γνωστές στην Ευρώπη από αιώνες. Στο ότι ο Ερατοσθένης είχε μετρήσει με εκπληκτική ακρίβεια την πραγματική διάμετρο της σφαιρικής Γης. Μέχρι τόσο πρόσφατα όσο από τον ενδέκατο έως δέκατο τέταρτο αιώνα, Βίκινκγς, αρχικά υπό τον Λέηφ Έρικσον και τον πατέρα του Ερρίκο τον Κόκκινο, είχαν φτάσει και είχαν αποικήσει μέχρι την Ισλανδία, τις ακτές της Γροιλανδίας, του Λαμπραντόρ και της Νέας Γης (όπως θα ονομαζόντουσαν αργότερα). Υπάρχουν πολλές ενδείξεις, μια-δυό των οποίων φτάνουν να είναι ίσως αποδείξεις, ότι Ευρωπαίοι και Μεσογειακοί φτάναν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού από τα προ χριστού χρόνια. Πιθανόν να είχαν φτάσει και οι Φοίνικες και οι Έλληνες. Και οι Αιγύπτιοι. Αλλά εκείνοι δεν ήταν θεοφοβούμενοι Χριστιανοί και ότι έκαναν ή δεν έκαναν χάθηκε στο σκοτάδι του Χριστιανικού Μεσαίωνα --κατά την διάρκεια του οποίου η πίστη στον θεό ήταν εγγύηση υπακοής στους άρχοντες, και οποιαδήποτε σκέψη οδηγούσε στην Ιερά Εξέταση.

Η Γη έχει πια ανακαλυφτεί ολόκληρη και το επόμενο σύνορο, το Διάστημα, θέλει πολλά λεφτά και πολλές γενεές να εξερευνηθεί. Το Διάστημα το ξεχνάμε. Δεν έχει να αποφέρει λεφτά. Τουλάχιστον όχι για σήμερα.

Τα λεφτά βρίσκονται αλλού σήμερα. Στην τεχνητή νοημοσύνη. Στα κομπιούτερ που βοηθάνε τις νέες γενιές να μην χρειάζεται να σκέφτονται. Αφήνουν το επίπονο έργο του σκέπτεσθαι στα τηλέφωνά τους και τα λαπτοπ. Αυτό είναι το επόμενο σύνορο (μέχρι να κοπεί το ηλεκτρικό, να αδειάσουν οι μπαταρίες και να μην ξέρουν οι νέοι και οι απόγονοί τους πως να κάνουνε κακά τους).

Ο στόλος, η Νίνα, η Πίντα και η Σάντα Μαρία είναι τώρα το ίντερνετ (Ελληνιστί, "διαδίκτυο" --μην το λέμε με το ξενικό του όνομα και νομίζουν ότι δεν είχαν οι αρχαίοι Έλληνες λέξη και γι' αυτό).

Τι είναι το ίντερνετ; Απλά, είναι ένας υποτυπώδης εγκέφαλος, κατ' ομοίωση του ανθρωπίνου εγκεφάλου. Μόνο που αυτός ο τεχνητός εγκέφαλος περικλείει τον πλανήτη μας και οι ηλεκτρονικοί του νευρώνες θρέφονται από τα βιολογικά μυαλά των εφευρετών και των χρηστών.

Μάλιστα, το BBC γράφει ότι το ίντερνετ έχει ήδη αρχίσει να δίνει ενδείξεις του ότι ίσως να αποκτά νοημοσύνη και ίσως να αποκτήσει συνείδηση και αυτοσυνείδηση. Όταν και εάν γίνει αυτό, η μόνη χρησιμότητα που θα αποδίδει το ίντερνετ στους ανθρώπους θα είναι να του προμηθεύουν άφθονο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο ηλεκτρισμός θα γίνει ο νέος χρυσός και οι άνθρωποι το εργατικό δυναμικό για την απόκτησή του.

Πως θα διαμορφωθεί ο κόσμος των ανθρώπων όταν συμβεί αυτό;

Τι θα έκαναν οι σημερινοί Κολόμβοι και οι σημερινές Ισαβέλλες της Γης αν την παραμονή του απόπλου του ίντερνετ τους έδειχνε κάποιος την εικόνα του που πρόκειται να καταλήξουν;










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.