Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Βιτρίνα












Λυπάμαι να γραφω τέτοια αλήθεια στα Ελληνικά, αλλά είμαι υπερήφανος να πω, ότι γνωρίζω σε μεγάλη λεπτομέρεια και νοιώθω την Ιστορία της υιοθετημένης πατρίδας μου περισσότερο από της γενέτειρας. Ή γενέτειρα όμως είναι γενέτειρα και την αγαπώ, κι' ας έχω για λόγους προσωπικής ηθικής σταματήσει να ανανεώνω το διαβατήριό της...

Μία από τις κάμποσες σκοτεινές περιόδους της υιοθετημένης πατρίδας μου ήταν τα χρόνια 1949-1954. Η εποχή του Μακαρθισμού, όπου ο αλκοολικός γερουσιαστής από το Γουισκόνσυν Τζο Μακάρθυ κυνηγούσε μάγισσες παντού, με την Επιτροπή του κατά των Αντιαμερικανικών ενεργειών, κυνηγούσε κουμουνιστές, πραγματικούς και υποτιθέμενους, καταστρέφοντας ζωές και διχάζοντας την Αμερική.

Το γνώριμο σλόγκαν-αιτιολογία-δικαιολογία του κυνηγιού μαγισσών της Επιτροπής του Τζο Μακάρθυ ήταν το απόφθεγμα "Όποιος δεν έχει κάτι να κρύψει δέχεται να μιλήσει στην Επιτροπή όταν τον καλεί".

Σήμερα διάβασα στο Press Project ότι, αναφερόμενη στον Γιάννη Στουρνάρα, η Σοφία Σακοράφα, Ευρωβουλευτής και υπεύθυνη για τις σχέσεις της Επιτροπής Αλήθειας με το Ευρωκοινοβούλιο, είπε: «Αν δεν έχεις κάτι να κρύψεις έρχεσαι στην επιτροπή και λες αυτά που ξέρεις»

Τότε θυμήθηκα την ταινία The Front (Η Βιτρίνα), του 1976 με τον Γούντυ Άλλεν, την μόνη ταινία στην οποία επιστρατεύτηκε απλώς σαν ηθοποιός, γραμμένη από τον Γουώλτερ Μπέρνστήν (μπήκε στην Μαύρη Λίστα του Μακάρθυ το 1950) και σκηνοθετημένη από τον Μάρτιν Ριτ (μπήκε στην Μαύρη Λίστα του Μακάρθυ το 1950), με τον Ζήρο Μοστέλ (μπήκε στην Μαύρη Λίστα του Μακάρθυ το 1950). Ο Γούντυ Άλλεν, ως "Χάουαρντ Πρινς", ένας απλός απαταιωνάκος στοιχημάτων στην ταινία, είχε δεχτεί να γίνει η βιτρίνα συγγραφέων που είχαν μπει στην Μαύρη Λίστα του Τζο Μακάρθυ για να πουλιούνται τα έργα τους υπογεγραμμένα από εκείνον. Στο τέλος τον κάλεσε η Επιτροπή του Μακάρθυ ως συγγραφέα για να τους πει ονόματα κουμουνιστών φίλων του.

Στην τελευταία σκηνή της ταινίας ο "Χάουαρντ Πρινς" πηγαίνει με χειροπέδες στο τραίνο που θα τον πάει φυλακή καθώς διαδηλωτές τον επευφημούν με πλακάρτ που γράφουν "Χάουαρντ Πρινς: ο Αληθινός Αμερικανός!"

Στην προ-τελευταία σκηνή της ταινίας, ο "Χάουαρντ Πρινς" σηκώνεται από την καρέκλα του φεύγοντας από την ανάκριση της Επιτροπής χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις τους, λέγοντάς τους απλώς: "Fellas... I don't recognize the right of this committee to ask me these kind of questions. And, furthermore, you can all go fuck yourselves".

"Παιδιά... Δεν αναγνωρίζω το δικαίωμα αυτής της Επιτροπής να μου κάνει τέτοιες ερωτήσεις.
Και, επίσης, μπορείτε όλοι να πάτε να γαμηθείτε".







Σοβαρά, κυρία Σακοράφα;
«Αν δεν έχεις κάτι να κρύψεις έρχεσαι στην επιτροπή και λες αυτά που ξέρεις»;;;
Η Ιστορία μιά μέρα θα γράψει και για σας, και για το αφεντικό σας, και για το μπουλούκι σας.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.