Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Κρίκοι









Πόσοι ξέρετε το όνομα Ρόη Κων;

Ήταν ένας Αμερικανός δικηγόρος που γεννήθηκε το 1927 και πέθανε από AIDS το 1986. Η ζωή του έγινε τηλεοπτική ταινία το 1992, «Ο Πολίτης Κων», με τον Τζέημς Γουντς στον ρόλο του Κων.

Ο άνθρωπος αυτός στην αρχή της δεκαετίας των ’50 ήταν η κινητήρια δύναμη που διευκόλυνε κάθε σχέδιο και σκευωρία του Γερουσιαστή από το Γουισκόνσυν Τζο Μακάρθυ.

Η βασιλεία του τρόμου την οποία χρησιμοποίησε ο Τζο Μακάρθυ για να προωθήσει την πολιτική του καριέρα καταστρέφοντας τόσες χιλιάδες ζωές και διαστρεβλώνοντας κάθε Αμερικανική αξία, πήρε τέλος στις 9 Ιουνίου του 1954 όταν ο δικηγόρος Τζόσεφ Νάη Γουέλτς από την Βοστώνη ρώτησε τον Μακάρθυ, καθώς ο Ρόη Κων στεκόταν δίπλα του σε μια ακρόαση που μεταδίδετο από την τηλεόραση: «…επί τέλους, κύριε, δεν σας έχει μείνει η παραμικρή αίσθηση ευπρέπειας;» Η Εποχή του Μακαρθισμού είχε τελειώσει.

Ο Τζόσεφ Γουέλτς δεν είναι ο μόνος στον οποίον η Ιστορία αποδίδει την αρχή του τέλους του Μακαρθισμού. Ο άλλος και ίσως σημαντικότερος πολέμιος του Μακάρθυ ήταν ο δημοσιογράφος Έντουαρντ Μόροου ο οποίος από το τηλεοπτικό του πρόγραμμα κάθε εβδομάδα ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που ξεκίνησε με προσωπικό κίνδυνο να ξεσκεπάζει την ποταπότητα του προσώπου του Τζο Μακάρθυ.

Ο Μακάρθυ δεν ήταν ο μόνος φημισμένος πελάτης για τον οποίον εργάστηκε ο Ρόη Κων.

Την δεκαετία των ’70 ο Κων ήταν δικηγόρος ενός νέου επιχειρηματία στην Νέα Υόρκη ονόματι Ντοναλντ Τραμπ.

Άλλοι πελάτες του Ρόη Κων στην Νέα Υόρκη συμπεριελάμβαναν προσωπικότητες της Νεοϋρκέζικης Μαφίας όπως οι Τόνυ Σαλέρνο, Κάρμάιν Γκαλάντε και Τζων Γκότι. Και την Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή της Νέας Υόρκης.

Από τώρα μέχρι τις 8 Νοεμβρίου έχουμε να ακούσουμε πολλά καθώς το Δημοκρατικό κόμμα θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει την απειλή του Τραμπ και το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων θα προσπαθήσει να σωθεί από την ολική καταστροφή προς την οποία το σπρώχνει ο Τραμπ καθώς το απαγάγει.

Ο Τύπος και οι δημοσιογράφοι της Αμερικής έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο αγώνα καθώς θα προσπαθήσουν να αναδείξουν από ανάμεσά τους έναν καινούργιο Έντ Μόροου για να σταματήσει τον καινούργιο Τζο Μακάρθυ. Και η Αμερικανική κοινωνία έχει δύσκολο αγώνα μπροστά της μέχρι να πει στον Τραμπ «…επί τέλους, κύριε, δεν σας έχει μείνει η παραμικρή αίσθηση ευπρέπειας;»

Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του επικίνδυνου τσαρλατάνου Τζο Μακάρθυ και του επικίνδυνου τσαρλατάνου Ντόναλντ Τραμπ υπάρχει στο πρόσωπο του Ρόη Κων. Πήρε κάπου έξι χρόνια να πέσει ο Μακάρθυ. Για να πέσει ο Τραμπ έχουμε λιγότερους από πέντε μήνες.



Οι άνθρωποι που σταμάτησαν τον Τζο Μακάρθυ και τον Ρόη Κων:







Ο Ντόναλντ Τραμπ από την αρχή της εκστρατείας του λέει συνέχεια: «Θα χτίσω ένα μεγάλο όμορφο τοίχο στα σύνορα με το Μεξικό» επειδή, όπως είπε, οι Μεξικανοί που έρχονται στην Αμερική είναι κατά την γνώμη του εγκληματίες και βιαστές. Στις 6 Ιουνίου ο Βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Πολιτεία του Τέξας, Φιλήμων Βέλλα, έγραψε μια ανοικτή επιστολή στον Τραμπ όπου μεταξύ άλλων γράφει: «Κύριε Τραμπ, είσαι ένας ρατσιστής και μπορείς να πάρεις τον συνοριακό σου τοίχο και να τον χώσεις στον κώλο σου».











2 σχόλια:

  1. Τείχη

    Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
    μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

    Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
    Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

    διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
    A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

    Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
    Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.

    Κ.Π.Καβάφης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλοί δεν ακούνε τον θόρυβο που κάνουν οι οικοδόμοι των τειχών γιατί οι άνθρωποι συνήθως ακούνε αυτό που βλέπουν –και τα μάτια ήταν απασχολημένα στις βιτρίνες των καταστημάτων…

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.