Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Cheerio!









I say! What?


Η Βρετανία ψηφίζει να φύγει, με κάπου 52%. Γεγονός που σημαίνει ότι κάπου 48% των Βρετανών σήμερα, ή 16.000.000 άνθρωποι, είναι πανικοβλημένοι για το μέλλον τους.

Από λίγο κοντύτερα, η θέα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

- Η Αγγλία ψήφισε να φύγει με 53,5% - 46,5%. Διαφορά 7%!
- Η Σκωτία ψήφισε να μείνει με 62% - 38%. Διαφορά 24%!
- Η Βόρειος Ιρλανδία ψήφισε να μείνει με 56% - 44%. Διαφορά 12%!
- Η Ουαλία ψήφισε να φύγει με 52,5% - 47,5%. Διαφορά 5%!

Το επόμενο γεγονός στα Βρετανικά νησιά θα είναι, σίγουρα, η αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και η επαναπροσχώρησή της στην ΕΕ.

Μετά θα έρθει η σειρά της Βόρειας Ιρλανδίας, να ενωθεί με την Ιρλανδία.

Κοσμοϊστορικά γεγονότα αγαπητοί μου.
Η αρχή του τέλους της ΕΕ και το τέλος της αρχής της ΓΕ (Γερμανικής Ένωσης)

Αν ο πρωθυπουργός Τσάμπερλαιν, αφού σήκωσε ψηλά το χαρτί που είχε υπογράψει με τον Χίτλερ και είπε «Ειρήνη στους καιρούς μας», αμέσως μετά έκανε ένα δημοψήφισμα ρωτώντας «Με πιστεύετε;» Ίσως το αποτέλεσμα να ήταν το ίδιο που έλαβε ο Ντέηβιντ Κάμερον στο δημοψήφισμα που έστησε αφού επέστρεψε από τις διαπραγματεύσεις του στις Βρυξέλες.
Και η ειρωνεία είναι ότι η ιστορία των δημοψηφισμάτων περί Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Βρετανία έκλεισε ένα πλήρη κύκλο. Το 1975 οι Συντηρητικοί ήθελαν ΕΕ και οι Εργατικοί που ήταν και κυβέρνηση, ήταν διχασμένοι στο θέμα και γι’ αυτό έκαναν το δημοψήφισμα του 1975 όπου οι Βρετανοί ψήφισαν Ευρώπη. Το 2016 οι Εργατικοί ήθελαν Ευρώπη και οι Συντηρητικοί, που ήταν και κυβέρνηση, ήταν διχασμένοι στο θέμα και έκαναν δημοψήφισμα.

Ο Κύριος Κάμερον, πανικοβλημένος έχει αποσυρθεί σε μία γωνία του νο. 10 Ντάουνινγκ Στρητ, κολλημένος στο κινητό του προσπαθώντας να καταλάβει κάθε λέξη που ακούει από τον άνθρωπο τον οποίον κάλεσε για να του ζητήσει βοήθεια. «Πες μου Αλέξη, σε παρακαλώ, πες μου πως να γυρίσω το Όχι στην Ευρώπη σε Ναι; Πες μου πως; Θα σου δώσω ότι θέλεις, μόνο σε παρακαλώ πες μου πως…»

Η τραγωδία είναι ότι αν και είχαν δίκιο που θέλανε να μείνουν το 1975 και αν και έχουν δίκιο να θέλουνε να φύγουνε το 2016, ο λόγος για τον οποίον είναι τώρα σωστό να φύγουνε είναι επειδή δεν έκαναν αρκετά, κατά τα τελευταία 40 χρόνια, για να μην βρεθεί η Ευρώπη στην σημερινή της κατάσταση. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν τρεις και μισή χώρες. Η Γερμανία, η Γαλλία, Η Βρετανία και η Ιταλία. Η Γαλλία και η Ιταλία δεν έχουν επιδείξει και πολύ «παρουσία» τους τελευταίους 1-2 αιώνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η Γερμανία και η Βρετανία.

Και τώρα, αντί να έχει φερθεί σαν το αντιστάθμισμα, στην ζυγαριά, με την Γερμανία, η Βρετανία επέτρεψε στην Γερμανία να την υπερβεί στην διοίκηση και κατεύθυνση της Ένωσης.

Και τώρα η Βρετανία ταμπουρώνεται και πάλι πίσω από τους λευκούς βράχους του Ντόβερ.

Καθώς οι ΗΠΑ έχουν οικονομικές ιστορίες με την πέρα μεριά του Ειρηνικού.

Κάτι μου θυμίζει αυτό το σκηνικό. Κάτι μου θυμίζει… Τέλος πάντων.



Η σημαντικότερη πολιτική προσωπικότητα της μεταπολεμικής Βρετανίας, που έσωσε την χώρα από οικονομική καταστροφή, η Μάργκαρετ Θάτσερ, ήταν απροκάλυπτα εναντίων της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, είμαι σίγουρος ότι ακόμα και η Θάτσερ, αν ζούσε σήμερα για να αποφέρει γνώμη, θα άκουγε τα επιχειρήματα εκείνων που θέλουν να φύγουν και θα διαφωνούσε τόσο πολύ με το εθνικιστικά και ξενοφοβικά αγγράμματο σκεπτικό τους που θα έλεγε ότι στην προκειμένη περίπτωση καλύτερα να παρέμεναν στην Ευρώπη.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.