Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Fools









Ιδού και η πρώτη ανάρτηση του έτους 2018 της Κοινής Εποχής… μάλλον η τελευταία του όγδου έτους του μπλογκ, το οποίο μπλογκοέτος αλλάζει κάθε 7 Φεβρουαρίου –στην ερχόμενη επέτειο, μπαίνοντας στο ένατο έτος, θα έχει πίσω του 1.260 αναρτήσεις και 8.550 σχόλια συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου. Και από 8 Φεβρουαρίου 2018, βλέπουμε…

Τι να πούμε, τι, για να γράψουμε και καμιά ανάρτηση; Να πούμε για τον παλιάτσο τον Τραμπ και τους ανίδεους που τον ακολουθούν πιστεύοντας ότι έτσι νομιμοποιούν την ηλιθιότητά τους αν όχι τον ρατσισμό τους; Να πούμε για την Περιστέρα που κλαίει στην επέτειο του δημοψηφίσματος επειδή ο εκλεκτός της, λέει, πήρε την κυβέρνηση αλλά όχι την …εξουσία; Να πούμε για την άπειρη ελαφρότητα της βλακείας που δέρνει τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης όταν μεταφέρουν ειδήσεις ή ιστορίες από το εξωτερικό με κακή ή ελλιπή μετάφραση χωρίς οι μεταφραστές δημοθιογλάφοι να έχουν ιδέα περί του αντικειμένου το οποίο μεταφέρουν σε εκείνους που τα ξέρουν όλα καλύτερα από όλους ούτως ή άλλως; Η αλήθεια είναι πως ότι και να γράψουμε η Ελλάδα έχει αλλάξει τόσο πολύ τα τελευταία δυό-τρία χρόνια που, να κι’ αν το γράψουμε, να κι’ αν δε το γράψουμε. Έχει πέσει απάθεια από το πολύ ζάναξ μάλλον. Ή ίσως η απάθεια να οφείλεται στο ότι ο Ελληνικός λαός ψάχνεται και δεν αφουγκράζεται ποιόν να ακολουθήσουνε μια που κανείς πια δεν τους λέει ότι «λεφτά υπάρχουνε». Όσους ψηφίσανε τους ψηφίσανε και οι υποσχέσεις για λεφτά που υπάρχουνε μας τελείωσαν. Απογοήτευση.

Τουλάχιστον στις Βρυξέλες βαρεθήκανε πια με το Ελληνικό και αποφασίσανε να παριστάνουνε ότι η οικονομία πάει φίνα και τα καταφέραμε όλοι πολύ καλά. Οπότε, τώρα όποιος δεν έχει λεφτά μπορεί να το αποδίδει στον εαυτό του μια και η κρίση ξεπεράστηκε πλέον κατά τις Βρυξέλες και κατά την κυβέρνηση. Εις υγείαν!

Ή να πούμε για το ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης άρχισαν ανοικτά πλέον να κάνουν ρεπορτάζ σχετικά με την επαίσχυντη κατάσταση ντροπής που επικρατεί στα Ελληνικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως προσφύγων. Το σκεπτικό είναι, λέει, ότι αν τους μεταχειριζόμαστε, με τα παιδιά τους, χειρότερα από γουρούνια, ίσως να σταματήσουν να έρχονται και να προτιμήσουν να μείνουν στη χώρα τους και να πεθάνουν από πόλεμο αντί από τις συνθήκες που βρίσκουν στην Ελλάδα.

Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ τώρα τελευταία. Έχει σταματήσει να σκέπτεται, έχει χάσει κάθε μέτρο και σταθμό λογικής, μόρφωσης και ηθικής. Σιγή. Απάθεια. Απογοήτευση.

Όχι όμως εδώ. Εδώ, στο μικρό μας χωριουδάκι στα βουνά, η ζωή είναι υπέροχη και ευλογημένη. Μια όμορφη χαρούμενη ζωή στο σπιτάκι μας, με το τζάκι μας, την κουζίνα μας, και τον καναπέ μας δίπλα στο παράθυρο προς το άπειρο. Τον Απρίλιο κλείνουν δέκα χρόνια από τότε που παρκάρισα την κόκκινη αδελφούλα, το Τσεροκή, δίπλα στο Ηρώο και συνάντησα την Μαργαρίτα με την πράσινη αδελφούλα, το Λαντ Ρόβερ, και το υπηρεσιακό πιστόλι στη ζώνη.

Εδώ η ζωή είναι ωραία.
Και από εδώ βλέπουμε κι’ οι δυό μας τον κόσμο όπως τον έβλεπε ο χαζός στο τραγούδι των Μπητλς, The Fool on the Hill.

Day after day, alone on a hill
The man with the foolish grin is sitting perfectly still
Nobody wants to know him
They can see that he's just a fool
But he never gives an answer
But the fool on the hill
Sees the sun going down
And the eyes in his head
See the world spinning round
His head in a cloud
The man with a foolish grin is talking perfectly loud
But nobody wants to hear him
They can see that he's just a fool
But he never gives an answer
But the fool on the hill
Sees the sun going down
And the eyes in his head
See the world spinning round
But nobody wants to know him
They can see that he's just a fool
But he never gives an answer
But the fool on the hill
Sees the sun going down
And the eyes in his head
See the world spinning round
But the fool on the hill
Sees the sun going down
And the eyes in his head
See the world spinning round












4 σχόλια:

  1. Νομίζω, Δημήτρη, ότι είσαι εσύ που μπορείς και κάνεις τη ζωή σου ωραία κι όχι το μέρος ή κάποιες ευτυχείς συγκυρίες (που μπορεί να παρουσιάζονται και σε άλλους, αλλά δεν τις αναγνωρίζουν) . Προφανώς επειδή έχεις εκτιμήσει τι πραγματικά αξίζει και μπορείς να το απολαμβάνεις.
    Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν την ευτυχία σε πράγματα μη ουσιαστικά (επειδή αυτά τα μηνύματα λαμβάνουν από εκείνους που έχουν συμφέρον να κατευθύνουν τις ζωές τους προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις).

    Κάθε ευτυχία εκεί πάνω στα γαλήνια βουνά σας και καλή χρονιά!

    Υ.Γ. Ωραίο φεγγάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν η πανσέληνος της πρωτοχρονιάς :-) από το παράθυρο της κουζίνας.

      Σ’ ευχαριστώ για τα λόγια σου Scarlett μου, που με γέμισαν χαμόγελο. Βέβαια, η ζωή αποκτά αξία όσο αρχίζει να καταλαβαίνει κανείς ότι το χρήμα δεν έχει καμία αξία. Πάρα πολύ όμορφα τα λόγια σου. Να ‘σαι καλά :-)

      Διαγραφή
  2. Κ που να είσαι νέος και να πρέπει να δημιουργήσεις σε αυτή την εποχή. Αγαπητέ μου Δημήτρη, ήσασταν εσείς τυχεροί που μεγαλώσατε στην εποχή της...ευημερίας. Θα δούμε πως θα την παλέψουμε στην γενικότερη παράνοια που μας βρήκε. :)))

    Η αλήθεια είναι πραγματικά τόσο ...παράλογη, που μόνο φιλοσοφώντας και επανεστιάζοντας στα αληθινά ουσιαστικά μπορείς να την παλέψεις. Άλλος στα βιβλία, στο θέατρο, στο σινεμά, άλλο στη φύση, μακάρι όλοι με την αγάπη συνοδοιπόρο. Δίχως αυτή δεν πας πουθενά.

    Φιλιά!

    ΥΓ χμ, πολλές φορές σκέφτομαι τα ίδια με όσα έγραψες για το blogging, από τότε που έγινε τόσο αισθητή η κρίση στην Ελλάδα, όλο αυτό σκέφτομαι. Τι νόημα έχει να γράφω; Πραγματικά με έχει κατακλύσει αυτό το συναίσθημα σε τεράστιο βαθμό, ίσως άλλος θα είχε εγκαταλείψει νωρίς. Αλλά ακόμη εδώ. Θα δείξει. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Roadartist, αν σταματήσουμε να γράφουμε, νικήσανε και παραδοθήκαμε. Άλλωστε δεν γράψαμε ποτέ για να μας διαβάσουνε ή να σχολιάσουνε αλλά επειδή μας γέμιζε τότε και μας γεμίζει τώρα. Βέβαια είναι αισθητό και στο δικό μου μπλογκ ότι η συχνότητα αναρτήσεων έπεσε δραστικά, αλλά δεν θέλω να το σταματήσω τελείως. Απλά πρέπει να βρω θέματα τα οποία να με ενδιαφέρουν αφ’ ενός, και να ενδιαφέρουν και το σημερινό κοινό αφ’ εταίρου. Η συχνότητα μου έπεσε επειδή έχει δημιουργηθεί φαίνεται μια απόσταση μεταξύ του τι ενδιαφέρει εμένα και τι ενδιαφέρει το κοινό. Ίσως το κοινό και εγώ να συναντηθούμε κάπου στη μέση.

      Από την δικιά σου πλευρά, αυτά που σε ενδιαφέρουν είναι όλα εκείνα για τα οποία μας πληροφορείς, για την ζωή στην πόλη, τα πολιτιστικά και όλα αυτά που αλλιώς ο κόσμος δεν θα τα ήξερε όσο εύκολα όσο διαβάζοντάς σε… άρα, θα χάναμε όλοι κάτι αν σταματούσες και εσύ. Εσύ δεν γράφεις ότι σου κατέβει, όπως εγώ, αλλά γράφεις κάτι που αποτελεί και μια εργασία, για τα κοινά.

      Κι αν απογοητευτούμε κι’ εμείς, πρέπει να συνεχίσουμε, έστω και πιο αραιά, γιατί αλλιώς… Τώρα Σιγή, που γράφει και στον τάφο της Π. Σ. Δέλτα.

      Είμασταν άραγε τυχεροί εμείς που τώρα μπαίνουμε στα 60? Μόνο αν κάνεις σύγκριση, και μετά, για την σύγκριση, χρησιμοποιήσεις αυθαίρετα σταθμά και ζύγι. Ποιός να πει ότι είναι καλύτερο να ζεις στη «ευημερία» αντί να βοηθάς να επιστρέψει η ευημερία. Άσε το πόσο υποκειμενικό είναι το τι σημαίνει «ευημερία».

      Εγώ πάντως όταν σταμάτησα στο San Benedetto in Alpe δεν είχα ιδέα τι είναι κρίση μια και στην ευλογημένη μας ζωή έφτασα τρία χρόνια πριν μάθουμε τι είναι «κρίση».

      Να ‘σαι καλά!
      Φιλιά κι’ από το βουνό!

      Διαγραφή