Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Μητροπολιτικά



Πριν αναφερθούμε στον Κύριλλο της Κηφησιάς:
Ο γειτονικός μας γαλαξίας της Ανδρομέδας,
το φως από τον οποίον κάνει πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια να φτάσει σε εμάς.
Τον γαλαξία της Ανδρομέδας τον βλέπουμε σήμερα όπως ήταν και εκεί που ήταν
1,800,000 χρόνια πριν εξελιχθεί το είδος μας του Χόμο Σάπιενς.
(το γνωστό σύμπαν έχει ακτίνα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια και περιέχει τρισεκατομμύρια γαλαξίες)




Ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωροπού, Κύριλλος, δημοσίευσε εγκύκλιο για το Πάσχα του 2018 στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων και δυό λόγια σχετικά με τον επιστήμονα Στήβεν Χώκινγκ. (παρεμπιπτόντως, το όνομα Stephen Hawking με Ελληνικά γράμματα, λόγω «eph» και λόγω «aw», γράφεται Στήβεν Χώκινγκ και όχι Στίβεν Χόκινγκ)

Κατά την γνώμη μου η μεγάλη πλειοψηφία παρεξήγησε τον Κύριλλο γιατί δεν διάβασε καθαρά και σε βάθος τι έγραψε.
Ορίστε η παράγραφος της εγκυκλίου με αναφορά στον Χώκινγκ:

«Πρόσφατα πέθανε ένας διακεκριμένος αστροφυσικός, ο Στήβεν Χόκινγκ. Έσβησε κι αυτός όπως τόσοι άλλοι. Θαμπωμένος από τα επιστημονικά του επιτεύγματα, γεμάτος έπαρση και αλαζονεία ισχυριζόταν ότι δεν χρειάστηκε το χέρι του Θεού, για να δημιουργήσει το σύμπαν, αλλά έγινε μόνο με την δύναμη των νόμων της φύσης. Ο Θεός αποσύρθηκε από το σύμπαν και τον άνθρωπο και ως εκ τούτου η μεταθανάτια ζωή είναι ένα παραμύθι. Βέβαια αυτός και όσοι τον ακολουθούν ξεχνάνε ότι υπάρχουμε, επειδή υπάρχει ο Θεός. Ζούμε, γιατί το θέλει Εκείνος. Η αναπνοή μας είναι στα χέρια Του. Όσοι, λοιπόν, σκοτώνουν τον Θεό στον ουρανό, αφήνουν τον άνθρωπο στη γη ορφανό, μόνο του και απελπισμένο στις οδύνες και τα αδιέξοδά του»

Αν στύψουμε το μπλα-μπλα για να μας μείνει η ουσία, δύο πράγματα μένουν από τα λεγόμενα του Κύριλλου:

Πρώτον, ότι ο άνθρωπος απελπίζεται από τις οδύνες και τα αδιέξοδά του, άρα ο Θεός-αυτόνομο ον-γονιός, της εκκλησίας, κάνει την ζωή λίγο ευκολότερη προσφέροντας ελπίδα μέσω πίστης. Μα αυτό είναι πολύ λογικό και σωστό. Χρειάζεται ένας ιδιαίτερα δυνατός χαρακτήρας για να αναλάβει τις ευθύνες του χωρίς ανάγκη για μπαμπά, ή μαμά. Και η εκκλησία το παρέχει αυτό σε όσους το χρειάζονται.

Δεύτερον, ότι ο Χώκινγ ήταν γεμάτος έπαρση και αλαζονεία επειδή ισχυριζόταν ότι δεν χρειάστηκε το χέρι του Θεού, για να δημιουργήσει το σύμπαν. Μόνο που δυστυχώς ο Στήβεν Χώκινγκ δεν το είπε αυτό. Ο Στήβεν είπε ότι, όλα όσα γνωρίζουμε ήδη για το πως εξελίχθηκε το σύμπαν με τους νόμους της φυσικής, προτείνει ότι δεν είναι απαραίτητη η παρέμβαση δημιουργού. (Ναι, για να μεταφράσει κανείς από Αγγλικά στα Ελληνικά αποδίδοντας σωστά το νόημα και τις αποχρώσεις, χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα Λόουερ φροντιστηρίου)

Η πιο γνωστή ρήση όμως του Χώκινγκ είναι ότι «…Τότε όλοι, οι φιλόσοφοι, οι επιστήμονες και οι απλοί άνθρωποι, θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στη συζήτηση της ερώτησης του γιατί εμείς και το σύμπαν υπάρχουμε. Αν βρούμε την απάντηση σε αυτό, θα είναι ο τελικός θρίαμβος του ανθρώπινου συλλογισμού - γιατί τότε θα έχουμε κατανοήσει τον νου του Θεού»


Κατά την γνώμη μου, ο Χώκινγκ και ο Κύριλλος λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα, με διαφορετικά λόγια για να το ακούσουν διαφορετικά μυαλά.


Ο Κύριλος λέει ότι πολλοί άνθρωποι χρειάζονται ένα θεό-αυτόνομο ον-γονιό στον οποίον να μπορούν να προσευχηθούν ελπίζοντας ότι θα τους κάνει το χατίρι, και χρειάζονται την πίστη του ότι θα πάνε κάπου αφού πεθάνουνε και δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν –και η οργανωμένη εκκλησία το προσφέρει αυτό σε όσους το έχουν ανάγκη.

Ο Χώκινγκ λέει ότι η ύπαρξη Θεού-όντος-γονιού είναι μια αφήγηση, όμως, όπως έχει ήδη αποδειχθεί επιστημονικά, το Σύμπαν δεν χρειάζεται Θεό-ον-γονιό για να λειτουργήσει και να εξελιχθεί.

Και οι δυο λένε με τον τρόπο τους ότι ο «Θεός» είναι μια έννοια η οποία, είτε της αποδώσεις χαρακτηριστικά υπέρτατου όντος-γονιού που σε περιμένει σε ένα αιώνιο σπίτι, είτε της αποδώσεις μεταφορικό χαρακτήρα λέγοντας ότι όλο το φυσικό Σύμπαν του οποίου είμαστε, αποτελούμενοι από άτομα, ομοούσιο και προαιώνιο μέρος μπορεί, ποιητικά/λογοτεχνικά, να λέγεται, μεταφορικά, «Θεός», είτε το ένα είτε το άλλο --η πραγματικότητα όμως είναι πως διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανάγκες για πρίσματα από τα οποία να δουν το ίδιο πράγμα.

Ο Στήβεν είπε ότι είναι «Αθεϊστής» όσον αφορά την υπόθεση του ότι ο «Θεός» είναι αυτόνομο όν που δημιούργησε το Σύμπαν που ακούει τις προσευχές του καθενός μέλους ενός είδους ζωής πάνω σε ένα πλανήτη από τρισεκατομμύρια πλανήτες ενός γαλαξία μέσα σε τρισεκατομμύρια γαλαξίες. Ότι δηλαδή δεν πιστεύει ότι υπάρχει ένα αυτόνομο ον με την περιγραφή που οι εκκλησίες και οι θρησκείες αποδίδουν στον «Θεό» τους.

Όμως θα πρότεινα ότι περιγράφοντας τον εαυτό του, ως προς το τι είναι, ο Στήβεν προτιμούσε να αυτοαποκαλείται άνθρωπος, ή επιστήμονας –Γιατί η έκφραση Άθεος, που χρησιμοποιούν πολλοί, είναι λυπηρή ως προς το ότι οι άνθρωποι που την χρησιμοποιούν περιγράφουν τον εαυτό τους δηλώνοντας τι δεν πιστεύουν, και η δήλωση αυτή παραμελεί να προτείνει το τι πιστεύουν. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος να δίνει μεγαλύτερη σημασία στο τι δεν πιστεύει αντί στο ότι πιστεύει στην γνώση, την επιστήμη και την δύναμη της φύσης και των νόμων της φυσικής. Τι ομορφότερο από το να προσπαθεί κανείς να κατανοήσει την λειτουργία μιας φύσης τόσο εκπληκτικής που πολλοί την ονομάζουν, ποιητικά και μεταφορικά «Θεό».

Όσο για την μετά θάνατον ζωή, ας υπενθυμίσουμε ότι το πριν και το μετά είναι καταστάσεις που υπάρχουν μόνο σε γραμμικό χρόνο, και, γραμμικός χρόνος σε τρεις διαστάσεις είναι μια απόλυτα βιολογικής φύσης εμπειρία του ανθρώπινου κορμιού και νευρικού συστήματος, που οφείλεται στην βαρύτητα και την καμπύλωση του χωροχρόνου. Πριν και μετά την ύπαρξη του «σαρκίου» δεν υπάρχει γραμμικός χρόνος άρα το θέμα μεταθανάτιας ζωής είναι απλά άνευ ουσίας, έννοιας ή σημασίας.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου