Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Φωτιά!







Ο Κώστας ήταν υπεύθυνος την πτήσης εκείνη την στιγμή, βράδυ, 35.000 πόδια με πορεία βόρεια πάνω από τον Αμαζόνιο έχοντας απογειωθεί από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας για την Νέα Υόρκη. Μέσα σε καταιγίδα, φωτιά του St. Elmo σχηματίστηκε στο παρμπρίζ του πιλοτήριου. Τράβηξε ένα μικρό βίντεο με το iPhone του και αυτές οι εικόνες είναι καρέ από το βίντεο. Η κάθε εκκένωση κρατούσε λιγότερο από 1/24 του δευτερολέπτου. Ενώ στις εικόνες φαίνονται σαν αστραπές, μακριά, δεν είναι αστραπές. Είναι εκκενώσεις που δημιουργούνται και εφάπτονται επάνω στο παρμπρίζ του πιλοτηρίου.

Την φωτιά του St. Elmo την είχε χρησιμοποιήσει ο κάπταιν Έηχαμπ στο έργο του Μέλβιλ, Μομπυ Ντικ, εναποθέτοντας την λάμψη πάνω στο καμάκι του για να πείσει το πλήρωμα του Πήκουατ ότι είχε την δύναμη να σκοτώσει την μεγάλη λευκή φάλαινα.

Αφού προσγειώθηκε στην Νέα Υόρκη στι 6 το πρωί, συνέχισε σε βοηθητική θέση πιλοτηρίου, μια και οι πτήσεις ήταν πλήρεις, για να φτάσει στο Άμστερνταμ, και από εκεί στην Μπολώνια όπου τον περιμέναμε με το Τσεροκή να τον πάμε στο Φορλί, στην Οικογένεια για το χριστουγεννιάτικο δείπνο...


Το φαινόμενο εμφανίστηκε πολλές φορές σε πλοία στη θάλασσα κατά τη διάρκεια καταιγίδας και θεωρήθηκε από τους ναυτικούς με θρησκευτικό δέος σαν λαμπερή μπάλα φωτός, ενδεικτικό της ονομασίας του. Οι ναυτικοί θεωρούσαν την φωτιά του Αγίου Elmo ως καλό οιωνό (ως ένα σημάδι της παρουσίας του προστάτη τους)

Η φωτιά του Αγίου Elmo είναι μια φωτεινή μπλε ή μοβ λάμψη, που εμφανίζεται σαν φωτιά σε ορισμένες περιπτώσεις, από ψηλά, απότομες δομές όπως αλεξικέραυνα, κατάρτια, πυργίσκους και καμινάδες, και στα φτερά του αεροσκάφους ή κώνους μύτης. Φωτιά του Αγίου Elmo μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε φύλλα και χόρτα, και ακόμη και στις άκρες των κέρατα βοοειδών. Συχνά συνοδεύει τη λάμψη ένα σφύριγμα ή βουητό. Μερικές φορές συγχέεται με αστραπές.

Η Φωτιά του St. Elmo είναι μια μορφή της ύλης που ονομάζεται πλάσμα, το οποίο παράγεται επίσης σε αστέρια, υψηλή θερμοκρασία της φλόγας, καθώς και από κεραυνούς. Το ηλεκτρικό πεδίο γύρω από το εν λόγω αντικείμενο προκαλεί ιονισμό των μορίων του αέρα, παράγοντας μια αμυδρή λάμψη ευδιάκριτο συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Περίπου 1000 βολτ ανά εκατοστόμετρο προκαλεί φωτιά του Αγίου Elmo. Ο αριθμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την γεωμετρία του αντικειμένου. Αιχμηρά σημεία χαμηλότερη είναι η απαιτούμενη τάση, επειδή τα ηλεκτρικά πεδία είναι περισσότερο συγκεντρωμένη σε περιοχές υψηλής καμπυλότητας, έτσι ώστε οι απορρίψεις είναι πιο έντονη στα άκρα του με αιχμηρά αντικείμενα.

Συνθήκες που μπορεί να δημιουργήσει φωτιά του Αγίου Elmo είναι παρούσες κατά τη διάρκεια καταιγίδας, όταν οι διαφορές υψηλής τάσης υπάρχουν μεταξύ των νεφών και το έδαφος κάτω. Μόρια του αέρα πυρακτώνονται λόγω των επιπτώσεων της εν λόγω τάσης, και παράγουν το φαινόμενο της φωτιάς του Αγίου Elmo.

Το άζωτο και το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα της Γης προκαλούν το φαινόμενο να φθορίζει με μπλε ή ιώδες φως. Αυτό είναι παρόμοιο με το μηχανισμό που προκαλεί τα φώτα φθορισμού να λάμπουν.




























2 σχόλια:

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.