Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Κασίνι








Από τον καιρό του Όμηρου και για χίλια διακόσια χρόνια η ανθρωπότητα συνέλεξε γνώση την οποία φύλαξε στην Βασιλική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Το 415 της Κοινής Εποχής, 1.602 χρόνια πριν σήμερα, ένας Χριστιανικός όχλος δολοφόνησε την διευθύντρια της Βιβλιοθήκης και επιστήμονα με το όνομα Υπατία, γδέρνοντας με όστρακα την σάρκα της από τον σκελετό της και μετά έκαψε την Βιβλιοθήκη εξαφανίζοντας όλη την γνώση που είχε συλλεχθεί εκεί (Αργότερα, οι τύψεις αλλά και η πολιτικά δημαγωγική εφευρετικότητα της οργανωμένης εκκλησίας, χρησιμοποίησε την δολοφονημένη επιστήμονα Υπατία σαν μοντέλο για το φαντασιακό, ιστορικά-ανύπαρκτο πρόσωπο που έγινε γνωστό σαν Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας).
Από την γέννηση του Λεονάρντο, 1.037 χρόνια μετά από την δολοφονία της Υπατίας, ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό Βίντσι κοντά στην Φλωρεντία, στις 15 Απριλίου του 1452, πέρασαν 517 χρόνια μέχρι να φτάσουμε στην Σελήνη στις 20 Ιουλίου του 1969. Από τότε, ο όχλος προσπαθεί να συνεχίσει την δολοφονία της γνώσης προσπαθώντας να πείσουν όποιον τους ακούσει ότι δεν πήγαμε στην Σελήνη.
Τριάντα πέντε χρόνια αφού φτάσαμε στην Σελήνη, ένα διαστημόπλοιο με επιστημονικά εργαλεία για παρατηρήσεις και πειράματα, ονομασμένο Κασίνι-Χάιγκενς, έφτασε στον πλανήτη Κρόνο, την 1η Ιουλίου 2004.
Εχτές, 15 Σεπτεμβρίου του 2017, η αποστολή του Κασίνι τελείωσε καθώς το σκάφος κατευθύνθηκε από τους χειριστές του να εισέλθει στην ατμόσφαιρα του Κρόνου με ταχύτητα 124.000 χλμ την ώρα. Το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής του, έγινε ένα αστέρι που έπεσε σε ένα κόσμο 84 λεπτά φωτός (1.512.000.000 χλμ) μακριά από τα όντα που το κατασκεύασαν.





Σε ακριβή οπτική κλίμακα, η Γη (διάμετρος 12.742 χλμ) σε σύγκριση μεγέθους δίπλα στον Κρόνο (διάμετρος 116.464 χλμ)

Σε ακριβή οπτική κλίμακα, η Γη (διάμετρος 12.742 χλμ) σε σύγκριση μεγέθους και αποστασης
με την Σελήνη (διάμετρος 3.474 χλμ, απόσταση 384.000 χλμ)

Το διαστημικό σκάφος Κασίνι (Cassini–Huygens)
Διάρκεια αποστολής 19 χρόνια, 334 ημέρες
Ταξίδι 6 χρόνια 261 ημέρες
Στον Κρόνο 13 χρόνια 75 ημέρες
Εκτόξευση 15 Οκτωβρίου 1997
Τέλος αποστολής 15 Σεπτεμβρίου 2017

Καλλιτεχνική απόδοση: το σκάφος Κασίνι κοντά στον Κρόνο.



Ανατολή του ήλιου πάνω από μια λίμνη μεθανίου στον Τιτάνα, μια σελήνη του Κρόνου.
Σχεδίασα και έφτιαξα αυτή την σύνθετη εικόνα με Αντόμπι Φώτοσοπ από εικόνες της NASA
για να χρησιμοποιηθεί σαν επικεφαλίδα στο μπλογκ της Δρ. Αθηνάς Κουστένη,
της παιδικής μου φίλης από το Παλιό Φάληρο που είναι μέρος της ομάδας επιστημόνων
οι οποίοι σχεδίασαν και έφεραν εις πέρας τις μελέτες και τις ανακαλύψεις της αποστολής Κασίνι-Χάιγκενς.

Το μπλογκ της, το οποίο έχω την τιμή και χαρά να διατηρώ, βρίσκεται εδώ:

cosmicdiary.org/acoustenis

Video by Dr. Athena Coustenis at Caltech, September 15. 2017




Για λίγα δευτερόλεπτα στο τέλος της αποστολής του, έγινε ένας διάττοντας αστέρας.




Μια προσευχή, στην μάχη της ανθρωπότητας εναντίων του όχλου της άγνοιας και του σκοταδισμού, του μίσους και της καταστροφής, του εφήμερου χρηματικού κέρδους και του καταναγκασμού, να συνεχίσει να κερδίζει η ανθρωπότητα, όσα χρόνια σκοταδισμού και να αναγκάζεται να υποστεί μέχρι να ξυπνήσει πάλι, ξανά και ξανά.
Καθώς βυθιζόμαστε σε έναν νέο Μεσαίωνα, αφιερώνω πάντα αυτές μου τις αναρτήσεις στον επόμενο Λεονάρντο, όπως και να ονομαστεί, άνδρας ή γυναίκα, όπου και όποτε πρόκειται να γεννηθεί. Προσεύχομαι να μην περάσουν άλλα χίλια χρόνια μέχρι να γεννηθεί, και να έχει επιζήσει η ανθρωπότητα μέχρι τότε.







Οι άλλες πέντε αναρτήσεις αυτής της ενότητας:







4 σχόλια:

  1. πόσο κακό έγινε στην ανθρωπότητα από το σκοταδισμό του χριστιανισμού!
    ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου.
    φιλιά στη μαργαρίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστούμε Ρία μας, και εσύ να βλέπεις τον γιό σου όλο και ανώτερα!

      Όσο για τον Χριστιανισμό, τίποτα δεν είναι μόνο μαύρο ή άσπρο, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε τα πάντα, και τα μαύρα και τα άσπρα... Υπάρχουν οι πραδόσεις, και υπάρχει και ο σκοταδισμός... Το πως τα ξεχωρίζουμε αυτά είναι ο γνώμονας του προς τα που πάει μια κοινωνία...

      Νά 'σαι καλά.

      Διαγραφή
  2. Έχουν διαλέξει πολύ ωραίες εικόνες της NASA αυτοί του National Geographic εδώ: http://news.nationalgeographic.com/2017/09/cassini-saturn-pictures-nasa-grand-finale-space-science/?utm_source=NatGeocom&utm_medium=Email&utm_content=pom_20170924&utm_campaign=engagement&utm_rd=18489524555

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.