Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Γενέθλια











Το σωτήριο έτος 2012 ετοιμάζεται να παραχωρήσει την θέση του στο ακόμα πιο σωτήριο 2013. Πριν όμως γίνει αυτό θα γιορτάσουμε στις 25 Δεκεμβρίου τα γενέθλια του ανθρώπου βάση της γέννησης του οποίου μετριούνται τα χρόνια.

Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα.

...-5, -4, -3, -2, -1, 0, +1, +2, +3, +4, +5...

Στην χρονολόγηση λείπει το έτος μηδέν μέσα στο οποίο πρέπει απαραίτητα να γεννήθηκε ο άνθρωπος αυτός. Ως έχει τώρα, γεννήθηκε στο έτος που μετριέται και σαν -1 και σαν +1, δηλαδή, εξ' αρχής κάνουμε μια μονάδα λάθος μέτρημα.  Και Θεός να είσαι, η αριθμητική και τα μαθηματικά δεν αλλάζουν. Ιδίως όταν είσαι Θεός.

Έπειτα είναι η 25η Δεκεμβρίου. Εμένα μου φαίνεται περισσότερο Τοξότης. Δεν τον βλέπω για Αιγόκερο. Αυτό όμως είναι εύκολο να απαντηθεί. Διάλεξαν την 25η Δεκεμβρίου γιατί ήταν ειδωλολατρική γιορτή και έτσι γινόταν η μετάβαση πιο εύκολα. Τα Χριστούγεννα άρχισαν να γιορτάζονται τον τρίτο αιώνα, και η 25η Δεκεμβρίου διαλέχτηκε τον τέταρτο αιώνα. Όταν άλλαξαν από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο άλλοι μείνανε στις 25 Δεκεμβρίου ούτως ή άλλως, κι άλλοι μείνανε στις 6 Ιανουαρίου, Φώτα, κατά τα οποία γιορταζόταν η γέννηση του Ιησού τους πρώτους αιώνες ούτως ή άλλως.

Τώρα βέβαια είναι και το πια χρονιά γεννήθηκε.

Γεννήθηκε λέει μια χρονιά που έγινε Ρωμαϊκή απογραφή πληθυσμού, για αυτό πήγε ο Ιωσήφ με την έγκυο σύζυγο (ή, κατ' άλλους αρραβωνιαστικιά) από τη Ναζαρέθ στην Βηθλεέμ και μέσα σε εκείνη την διετία εμφανίστηκε ένα αστέρι να οδηγήσει τους μάγους και έσφαξε όλα τα νήπια έως δύο ετών ο Ηρώδης. 


Δύο χρόνια είναι βέβαια πολύς καιρός να την βγάλεις σε φάτνη περιμένοντας τους μάγους. Εκτός αν το αστέρι εμφανήστηκε μήνες ή χρονια πριν την θεία γέννηση -πράγμα που θα σήμαινε ότι το αστέρι ήξερε ότι θα το δουν μόνο οι συγκεκριμένοι μάγοι που απήχαν συγκεκριμένο χρόνο (ταξιδεύοντας με γκαμήλες) από τον μυστικό προορισμό τους. Και μετά βέβαια είναι και η σκέψη του πως θα αποφασίσεις σε πια φάτνη να μπεις να βρεις τον Μεσσία όταν κάθεται στον ουρανό από πάνω ένα αστέρι: η προοπτική ξεγελά. Θα έπρεπε το αστέρι να κατέβει και να κάτσει πάνω στά άχυρα της σκεπής ή να σημαδέψει με μια ακτίνα σαν λέηζερ ένα πράμα...

Έχουμε και λέμε:

- Απογραφή Ρωμαϊκή εκείνες τις δεκαετίες έγινε μόνο το 6 και 7 "Μετά Χριστό",
- Ο Ηρώδης ο Μέγας πέθανε το 4 "Προ Χριστού" στην Ιεριχώ,
- Το άστρο της Βηθλεέμ, αν ήταν κάποιο αστρονομικό γεγονός, θα μπορούσε να ήταν κομήτης, αλλά η αστρονομία λέει πως δεν υπήρχαν κομήτες εκείνη την εποχή, ή, μπορεί να ήταν κάποια ευθυγράμμιση πλανητών. Αυτή θα μπορούσε να ήταν η σύζευξη του Δία και του Κρόνου που έγινε το 7 "Προ Χριστού", τρεις φορές, στις 29 Μαΐου, 29 Σεπτεμβρίου και 4 Δεκεμβρίου. Το άστρο της Βηθλεέμ "παρέμεινε στον ουρανό οδηγώντας τους Μάγους", και η επαναλαμβανόμενη σύζευξη από Μάιο έως Δεκέμβριο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υποψήφια για το άστρο της Βηθλεέμ -επίσης πάνω σε γκαμήλες, 7 μήνες, Μάιο με Δεκέμβριο φαίνονται λογικοί για να διανύσει κανείς εκείνες τις αποστάσεις ψάχνοντας.

Αν πούμε ότι βάση την ζωής του Ηρώδη και του μοναδικού αστρονομικού γεγονότος που ξέρουμε ο Ιησούς πρέπει να γεννήθηκε κάπου μεταξύ 7 και 4 "Προ Χριστού", μας περισσεύει η Ρωμαϊκή απογραφή που έγινε 12 χρόνια αργότερα, το 6-7 "Μετά Χριστόν".


Αν είχε οποιαδήποτε σχέση ο Ηρώδης με τον Ιησού, όσον αφορά την δολοφονία των νηπίων, ο Ιησούς πρέπει να γεννήθηκε πριν πεθάνει ο Ηρώδης το 4 "Προ Χριστού" -ας πούμε το 6 ΠΧ. Τα δύο χρόνια περίπου συνηγορούν με την σύζευξη Δία και Κρόνου το 7 "Προ Χριστού". Αυτό που είναι λίγο δύσκολο, όπως ελέχθει παραπάνω, είναι οι τρεις μάγοι να βρήκαν ένα συγκεκριμένο νήπιο αφού έφτασαν στην γενική περιοχή πριν βρεθεί μπροστά τους η θάλασσα της Μεσογείου.

Βέβαια οι Μάγοι μπορεί να βρήκαν ένα κάποιο νήπιο και η παρουσία τους έγινε με τα χρόνια στο οικογενειακό φολκλόρ αυτοεκπληρούμενη προφητεία, και ο μικρός πίστεψε, και έγινε, περιπλανώμενος Μεσσίας με ακόλουθους. "Περιμένουμε τόσα μεγάλα πράγματα από εσένα ο μπαμπάς κι εγώ! 'Οταν γεννήθηκες ήρθανε τρεις Πέρσες με πολύχρωμες κελεμπίες και άφησαν δώρα!" Γιατί όχι; Εμένα μου είχανε πει να γίνω αρχιτέκτονας σαν τον παππού μου και μέχρι τα 16 πίστευα ότι ήμουνα αρχιτέκτονας μέχρι που με σταύρωσε η Ελληνική παιδεία...

Η Ρωμαϊκή απογραφή είναι πρόβλημα, έχοντας λάβει χώρα κάπου 10-12 χρόνια αργότερα, αλλά υπάρχει βέβαια ιδιαίτερος λόγος να θέλουν οι γραφές τον Ιωσήφ και την Μαρία στην Βηθλεέμ για την γέννηση: Η Βηθλεέμ ήταν η πόλη του Δαυίδ από του οποίου το γένος έπρεπε, κατά τας γραφάς, να γεννηθεί ο Μεσσίας. Η απογραφή ήταν καλή δικαιολογία, και τι είναι 10-12 χρόνια μεταξύ φίλων μπροστά στους αιώνες.

Τελικά το γεγονός είναι ότι, αν και μάλλον ήταν ιστορικό πρόσωπο, δεν έχουμε ιδέα πότε γεννήθηκε. Ο Ιησούς γεννήθηκε κάπου μεταξύ 7 "Προ Χριστού" και 7 "Μετά Χριστόν", και πέθανε κάπου μεταξύ 30 και 36 "Μετά Χριστόν". Όταν πέθανε δηλαδή ήταν κάπου μεταξύ 23 και 43 ετών. Έχουμε καλύτερη ιδέα του πότε πρέπει να πέθανε, αλλά αυτό θα το αφήσουμε για το Πάσχα.

Ως εκ των παραπάνω, προκύπτει ότι το μέτρημα που μας φέρνει στο έτος 2013 από την γέννησή του βρέφους είναι συμβολικό και όχι ιστορικό. 


Είναι το μέτρημα που δέχεται όλος ο πλανήτης τους τελευταίους ένα-δυό αιώνες για κοινή αντιμετώπιση και εφαρμογή οργάνωσης και οικονομίας, κλπ. Αλλά ο κόσμος είναι κάπου 60% μη-Χριστιανικός, άρα το να λέμε λάθος μέτρημα ΚΑΙ να το λέμε Προ και Μετά Χριστόν είναι ολίγον υπεροπτικόν και εντελώς άνευ νοήματος. Γι αυτό εγώ προτιμώ να αναφέρω τις χρονολογίες με την πραγματική τους σημασία η οποία είναι η "Κοινή Εποχή". Από κοινού αποδεκτό μέτρημα μεταξύ όλων των ανθρώπων άσχετα από θρησκείες και λοιπά.

Μπορεί να μην έχουμε ακόμα επί Γης ειρήνη, αλλά τουλάχιστον έχουμε επί Γης Κοινή Εποχή.



Κάτι είναι κι αυτό.



 

Πιο αναλυτικά:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chronology_of_Jesus
http://en.wikipedia.org/wiki/Historical_Jesus

 

ΥΓ. Βάζω στοίχημα ότι δεν είχε χιονισμένα έλατα στην Βηθλεέμ.










6 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Δημήτρη, δηλαδή όλη αυτή η ιστορική ανάλυση για να μας πεις ότι ο Χριστός ήταν Τοξότης κι όχι Αιγόκερως, επειδή προφανώς είσαι κι εσύ Τοξότης;

    Εγώ πάλι διαβάζοντας τον βίο του, έτσι όπως έχει καταγραφεί, μου κάνει όντως για Αιγόκερως, γιατί είχε μόνο προτερήματα, όπως συνήθως οι Αιγόκεροι μόνο έχουν και μοναχά μια αδύναμη στιγμή πάνω στα σταυρό, στην οποία όλοι οι Αιγόκεροι κάποιοι στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι, αλλά επειδή βάζουν το καθήκον και κάποια δική τους ηθική αξία πάνω από οτιδήποτε άλλο, τελικά ακολουθούν το καθήκον και δεν το μετανιώνουν!

    Διάσημοι Αιγόκεροι:
    Αριστοτέλης Ωνάσης, Φεντερίκο Φελίνι, Έλβις Πρίσλεϊ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Μελ Γκίμπσον, Κέβιν Κόστνερ, Τζουντ Λο, Μάικλ Στάιπ, Άντονι Χόπκινς, Σάκης Ρουβάς, Δήμητρα Ματσούκα, Νίκος Πορτοκάλογλου, Θέμος Αναστασιάδης, Φέι Ντάναγουέι, Μέλανι σι, Τζάνις Τζόπλιν, Κέιτ Μος, Τζένη Καρέζη, Πάτι Σμιθ, Nicolas Cage, AL Capone, Jim Carrey, Albert Schweitzer

    Από το ιντερνετ τα βρήκα, δεν έχω ληξιαρχικές πράξεις γέννησης τους, εκτός από τη δική μου που λέει ότι κι εγώ ένας Αιγόκερως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου Τζων Μπόη, βλέπω τους Αιγόκερούς σου και κάνω ρεβάνς τους Τοξότες μου: Winston Churchill, Frank Sinatra, Steven Spielberg, Woody Allen, Jean-Luc Godard, C.S. Lewis, Friedrich Engels, Walt Disney, Jimi Hendrix, Joe DiMaggio, Tina Turner, Randy Newman, Abbie Hoffman, Billy Idol, Ridley Scott, Bette Midler, Richard Pryor, Britney Spears, Gianni Versace, Edward G. Robinson, Nostradamus, Arthur C. Clarke, Edith Piaf, Jane Fonda, Frank Zappa...

      Τι να σου πω... Θα μπορούσε να ήταν και Δίδυμος (δυαδική υφή) ή και Ιχθύς (για εύλογους λόγους)...

      Καταλαβαίνω την σκέψη για εκείνη την στιγμή πάνω στον σταυρό, αλλά που βάζεις το τραγούδι και τις κορώνες που έριξε ο Ted Neely στην Gethsemane???

      Βέβαια υπάρχει και η αποκάλυψη που έκαναν οι Monty Python στην ταινία Η Ζωή του Μπράιαν, όταν οι Μάγοι μπήκαν σε λάθος φάτνη και αργότερα όταν κατάλαβαν το λάθος τους γύρισαν, πήραν τα δώρα πίσω, και τα πήγαν στην σωστή φάτνη.

      Δεν ξέρω για την Βηθλεέμ, εδώ πάντως χιονίζει! Πάω να φέρω ξύλα! καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  2. Τι να λέμε τώρα!
    Εσύ έχεις μια Μπρίτνυ Σπήαρς κι εγώ μια Μέλανι Σι!
    Φωνάρες!

    Όσο για τον Ted Neely, είναι ο απόλυτος Jesus Christ rock super star!

    Ούτε εγώ ξέρω για τη Βηθλεέμ, εδώ πάντως δεν χιονίζει! Πάω να φέρω χαρτί φωτοτυπικού! Καλό σου απόγευμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "I did it Myyyyy... Waaaaay..." (Frank Sinatra)

      Μοναδικός! Τον Ted Neely τον είδα "ζωντανό" σε θέατρο, σε τουρ, στην Βοστώνη με τον Καρλ Άντερσον σαν Ιούδα. Στην 4η γυμνασίου το '74 το ανεβάζαμε, και εγώ θα τραγουδούσα τον Ηρώδη και τον Πιλάτο, αλλά οι παππάδες δε μας άφησαν. Δεν υπάρχουν δεύτεροι από τον Ted και τον Karl...

      Διαγραφή
  3. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι μόνο τα ζώδια θα μπορούσαν να πετύχουν να είναι στην ίδια λίστα Φελίνι, Ρουβάς, Αναστασιάδης, Αλ Καπόνε ή από την άλλη Churchill, Spears, Νοστράδαμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Neropistolero, είναι αυτονόητο ότι δίπλα σε αυτά τα ονόματα της κάθε λίστας συνυπάρχουν τα ονόματα Τζων Μπόη και Δημήτρης. Νομίζω. (χε-χε-χε)

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.