Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Γουρουνοπατέρας










Ο κόσμος είναι επίπεδος. Ένας τεράστιος δίσκος ακουμπισμένος στις πλάτες τεσσάρων γιγαντιαίων ελεφάντων που στέκονται στο καβούκι μιας μεγάλης χελώνας καθώς εκείνη πετά νωχελικά, χωρίς αφετηρία ή προορισμό, στο σύμπαν. Είναι ο Δισκόκοσμος του Άγγλου συγγραφέα Τέρυ Πράτσετ, που μοιάζει μυστηριωδώς με τον δικό μας. Ο οποίος, δικός μας κόσμος, είναι επίσης επίπεδος για όσους παίρνουν τον εαυτό τους σοβαρά.

Κάθε 25 Δεκεμβρίου είναι η Μέρα του Χοίρου, γιατί κάθε παραμονή, 24 Δεκεμβρίου, το βράδυ της Χοιροαναμονής, ο Γουρουνοπατέρας, χοντρός, πρόσχαρος, ντυμένος στα κόκκινα, πετά με το έλκηθρο του που το τραβάν 8 γουρούνια, και κατεβαίνει στην καμινάδα κάθε σπιτιού που πιστεύει σ' αυτόν, αφήνοντας δώρα για τα παιδιά που του έγραψαν τις επιθυμίες τους και άφησαν ένα ποτήρι γάλα, και κουλουράκια, για να τον ευχαριστήσουν.

Αλλά φέτος κάτι τρομερό συμβαίνει. Οι Ελεγκτές αποφάσισαν να εξαλείψουν τον Γουρουνοπατέρα επειδή δεν ταιριάζει στην άποψη που έχουν για το σύμπαν. 


Ανέθεσαν την δουλειά σε έναν πληρωμένο δολοφώνο. Τον καλύτερο της Συντεχνίας Δολοφόνων, τον κύριο Ώρατσαγιού. Εκείνος ξέρει ότι για να εξαλείψει τον Γουρουνοπατέρα και να εκπληρώσει το συμβόλαιό του πρέπει να εξουσιάσει τον νου και την καρδιά όλων ώστε να σταματήσουν να πιστεύουν. Και όταν σταματήσουν να πιστεύουν ο Γουρουνοπετέρας δεν θα υπάρχει πια.

Ο Θάνατος όμως κάτι υποψιάζεται. Κοιτάζει όλες τις κλεψύδρες και βλέπει ότι όλα στον κόσμο είναι ακόμη σωστά, αλλά δεν πείθεται. Πηγαίνει στην αίθουσα των μυθικών προσώπων και εξετάζει τις κλεψύδρες εκεί. Η άμμος στην κλεψύδρα του Γουρουνοπατέρα έχει σχεδόν τελειώσει. Καταλαβαίνει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και εξηγεί στον βοηθό του τον Άλμπερτ ότι αν ο Γουρουνοπατέρας πεθάνει τότε ο ήλιος δεν θα σηκωθεί πάνω από τον δισκόκοσμο και δεν θα υπάρξει επόμενο πρωί.

Ο θάνατος αφήνει στην άκρη το δρεπάνι του, αλλάζει τον μαύρο μανδύα του με έναν κόκκινο, και με τον βοηθό του, τον Άλμπερτ, αναλαμβάνουν τα καθήκοντα του Γουρουνοπατέρα, πετώντας πάνω από τον δισκόκοσμο με το έλκυθρο του Γουρουνοπατέρα, ανεβοκατεβαίνοντας εκατομμύρια καμινάδες.

Εν τω μεταξύ η εγγονή του Θανάτου, η Σούζαν, προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο, να βρει και να σώσει τον πραγματικό Γουρουνοπατέρα πριν είναι αργά.

Ο Θάνατος έχει πάρει την δουλειά του πολύ σοβαρά μέχρι που έμαθε να γελάει με στόμφο και χαρά, Χο! Χο! Χο! σαν τον Γουρουνοπατέρα. Κάθεται για λίγο και σε ένα μεγάλο κατάστημα στο κέντρο την μεγαλύτερης πόλης του Δισκόκοσμου και ακούει τις επιθυμίες των παιδιών δίνοντας τους τα δώρα που ζητάνε. Όταν μια μητέρα λέει ότι δεν έχει λεφτά να πληρώσει το ακριβό τραινάκι που ήθελε το παιδί της, ο "Γουρουνοπατέρας" που στην πραγματικότητα είναι ο Θάνατος που εκετελεί τα χρέη του Γουρουνοπατέρα για να μην χάσει ο κόσμος πίστη, αρχίζει να μοιράζει τα παιγνίδια του μαγαζιού δωρεάν. Ο Καταστηματάρχης εξανίσταται με το να δίνεται το εμπόρευμά του δωρεάν, αλλά αλλάζει γνώμη όταν ο "Γουρουνοπατέρας" του εμπιστεύεται την πραγματική του ταυτότητα.

Όλα τελειώνουν καλά και οι ελεγκτές χάνουν το παιγνίδι όταν η Σούζαν και ο Παππούς της καταφέρνουν να σώσουν τον πραγματικό Γουρουνοπατέρα πάνω στην ώρα για να υποδεχτεί την ανατολή του ήλιου.

Όταν ο βοηθός του Θανάτου, ο Άλμπερτ, ρωτά αν πράγματι ο ήλιος δεν θα είχε ανατείλει αν ο κόσμος είχε σταματήσει να πιστεύει, ο Θάνατος του απαντά, Ναι. Αντί για τον ήλιο θα είχε σηκωθεί από την άκρη του Δισκόκοσμου ένα απλό, κοντινό άστρο που θα αποτελείτο από εκατομμύρια πυρηνικές εκρήξεις υδρογόνου.







Ο Τέρυ Πράτσετ είναι ένας Άγγλος συγγραφέας που εφεύρε τον Δισκόκοσμο για το οποίον έχει γράψει περίπου σαράντα βιβλία που έχουν πουλήσει 70.000.000 αντίτυπα σε 37 γλώσσες, και τρία από αυτά έχουν γυριστεί ταινίες τρισίμισι ώρες η μία. Ο Γουρουνοπατέρας είναι ένα από αυτά τα βιβλία και ταινίες. Η Ρώλινς, η συγγραφέας του Χάρυ Πότερ έχει κλέψει κάμποσα πράγματα από τον Δισκόκοσμο.
















2 σχόλια:

  1. Χαίρομαι που συναντώ άλλον έναν "Πρατσετά".
    Χρόνια πολλά και Ευτυχισμένο το νέο έτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά Athinovio και καλώς ήρθες στον Δισκόκοσμο! Ως μαθητευόμενοι στο Αφανές Πανεπιστήμιο κάθε καινούργιος κύκλος μπορεί να είναι γεμάτος υπέροχα μυστήρια. Ποιος ξέρει τι προορισμό έχει στο μυαλό της η μεγάλη χελώνα! Ευτυχισμένο το 2013!

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.