Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Πολιτισμένα








Τον Νοέμβριο του 2016 οι Ηνωμένες Πολιτείες έμειναν άναυδες από το αποτέλεσμα των εκλογών τους. Τον Δεκέμβριο του 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο έμεινε άναυδο από το αποτέλεσμα των εκλογών τους. Από το 2009 η Ελλάδα είναι άναυδη από το γεγονός της χρεοκοπίας της, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και πνευματική. Η Ιταλία και η Γαλλία φλερτάρουν με τον φασισμό. Η Κομουνιστική Κίνα αναδεικνύεται ως η κατ’ εξοχήν Καπιταλιστική δύναμη. Η Ρωσία χρησιμοποιεί το ίντερνετ για να υποσκάψει την Δημοκρατία της «Δύσης» χρησιμοποιώντας τους αγράμματους ηλίθιους που βάζουν «Μου Αρέσει» σε κάθε μαλακία που ενισχύει το παραμύθι του ότι η ύπαρξή τους έχει κάποια σημασία.

Αγράμματοι ηλίθιοι, που κάνουν κλικ στο «Μου Αρέσει» σε κάθε και όποια μαλακία ενισχύει το παραμύθι ότι η ύπαρξή τους έχει κάποια σημασία, και ότι έχουν δίκιο, υπάρχουν παντού στις ΗΠΑ, το ΗΒ, την Ευρώπη όλη, και φυσικά στο Ελλαδιστάν.

Ο Καπιταλισμός, ο Σοσιαλισμός, ο Κομουνισμός δεν ήταν σχεδιασμένοι, στον μηχανισμό της οργάνωσής και δομής τους, να εξυπηρετούν τον υπέρογκο αριθμό πολιτών που μας έδωσε ο υπερπληθυσμός.

Η Δημοκρατία, η βουλή της πλειοψηφίας, περιέχει την δυνατότητα για την αυτοκαταστροφή της όταν η πλειοψηφία το απαιτεί.

Η Τεχνολογία που είναι η βάση του πολιτισμού μας καταστρέφει την φύση του περιβάλλοντος που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας, επιταχυνόμενη από την ασυδοσία και ανευθυνότητά μας.

Η έξαρση της ατομικότητας και της επιλογής προσωπικών αξιών διύλισε και ευνούχισε την εκπαίδευση, την παιδεία και την μόρφωση. Παντού γύρω μας ανικανότητα και έλλειψη οποιουδήποτε επαγγελματισμού.

Αν γνώση είναι φως και αγραμματοσύνη σκοτάδι, αν ανιδιοτέλεια είναι φως και εγωισμός σκοτάδι, αν κατανόηση της στενάχωρης αλήθειας είναι φως και το προσωπικό παραμύθι σκοτάδι… τότε ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει μπει σε σκοτάδι βαθύ.

Ο σημερινός δυτικός πολιτισμός ξεκίνησε στην γεωγραφική περιοχή που έτυχε να είναι το σταυροδρόμι των τότε πολιτισμών πριν 3000 χρόνια. Εδραιώθηκε εδώ και 900 χρόνια με την Μάγκνα Κάρτα και άνθισε με την Αναγέννηση της τέχνης και του πνεύματος πριν 500 χρόνια η οποία ακολούθησε χίλια χρόνια σκοταδισμού και καταπίεσης υπό την πολιτική εφαρμογή του Χριστιανισμού, μιας θρησκείας που εφηύραν 322 «σοφοί» κατά διαταγή ενός Ρωμαίου Αυτοκράτορα σε ρίζες Ελληνορωμαϊκής λογικής και επιστημών με επένδυση ενός Ιουδαϊκού παραμυθιού.

Τα 20 χρόνια, από το 2001 μέχρι σήμερα, ότι δημιουργήσαμε τα περασμένα 70, 200, 500, 900 χρόνια καταλύεται και γκρεμίζεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Το μόνο που μένει είναι το «Μου Αρέσει» σε κάθε σοφιστεία, ψέμα και μαλακία που δημοσιεύεται από εκείνους που δεν έχουν άλλη οδό για να αποδώσουν και να αποδείξουν σημασία στην ύπαρξή τους.

Η αγραμματοσύνη και η άγνοια είναι εύκολες και βολικές. Η μόρφωση είναι δύσκολη και άβολη. Ο πολιτισμός μας δεν είναι παρά η δυνατότητα για προσωπική και στιγμιαία ευκολία όπου η όποια προσπάθεια βελτίωσης φαίνεται σαν περιττή.

Και έτσι ετοιμαζόμαστε και πάλι να γιορτάσουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Καλές γιορτές. Ή, όπως φώναζε η Κασσάνδρα πριν βάλουν το Δούρειο Ίππο μέσα στην πόλη τους… Προσέχτε γιατί κάτι δεν πάει καλά!













4 σχόλια:

  1. Αγαπητέ μου Δημήτρη,
    θα διαφωνήσω λίγο μαζί σου μόνο με την πρώτη σου παράγραφο.
    Δεν πιστεύω ότι το μεγάλο μέρος της αμερικανικής ή της βρετανικής κοινωνίας έμεινε άναυδο από τα αποτελέσματα των εκλογών τους. Όπως και γνωρίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν συνειδητοποιήσει κανενός είδους χρεοκοπία στο μεγάλο τους σύνολο. Τα μαύρο χρήμα ζει και βασιλεύει και μόνο οι πιο αθώοι και οι πιο τίμιοι έχουμε υποστεί τις συνέπειες των τεσσάρων μνημονίων.
    Όσον αφορά την πολιτιστική και πνευματική χρεοκοπία, πιστεύω πως αφορά όλον τον πλανήτη. Και δυστυχώς οι λίγοι που την αντιλαμβανόμαστε είμαστε άνθρωποι μιας άλλης γενιάς, που κάποια στιγμή θα εκλείψουμε.

    Κι έτσι κλεινόμαστε όλοι εμείς στον δικό μας μικρό κύκλο των ανθρώπων που έχουμε επιλέξει και θα γιορτάσουμε μαζί τους τις άγιες αυτές μέρες.
    Να περάσετε όμορφα Δημήτρη με αγάπη και ζεστασιά αυτές τις μέρες και το 2020 να σας βρει γερούς, ευτυχισμένους και αισιόδοξους, ακόμη κι αν η αισιοδοξία περιορίζεται σε μικρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς στόχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου αγαπητή μου Scarlett, χρόνια πολλά και ευτυχισμένες οι γιορτές με υγεία για το 2020!

      Βέβαια σε γενική και μεταφορική περίληψη έχεις απόλυτο δίκιο, ιδίως για την διόρθωση που πρότεινες περί Ελλάδας.

      Εξετάζοντας όμως ειδικότερα και ξεχωριστά το πως έγιναν αντιληπτά τα αποτελέσματα των εκλογών, ξεχωριστά στις ΗΠΑ και στην Βρετανία, υπάρχουν πραγματικότητες που πρέπει να λεχθούν γιατί η κοινωνική ψυχοσύνθεση που τις έκανε έχει σημασία.

      Κανείς Αμερικανός ούτε ψηφοφόρος του Τραμπ (43%) ούτε ψηφοφόροι των Δημοκρατικών και άλλων (57%) δεν περίμεναν ότι θα έβγαινε ποτέ ο Τραμπ. Οι μεν ήταν άναυδοι από την χαρά τους και οι δε άναυδοι από την συνειδητοποίηση του τι συνέβη, και περισσότερο τι επρόκειτο να συμβεί σαν μετέπειτα εξέλιξη. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι στην Αμερική, σε κάθε Πολιτεία και σε κάθε κύκλο η αντίδραση ήταν τρομερή έκπληξη, κατά τα μεσάνυκτα, και σιγή το πρωί... (Κι εγώ ψήφισα στην Μασαχουσέτη και είδα τα αποτελέσματα στην Φλώριντα)

      Όσο για την Βρετανία, όπου τώρα η αποχώρηση της Σκωτίας και μετά της Βορίου Ιρλανδίας από την Ένωση είναι απλά θέμα χρόνου, ενώ όλοι έβλεπαν κάπως σιωπηλά ότι ο Κόρμπυν δεν έπρεπε να ήταν αρχηγός κόμματος και ότι οι Εργατικοί δεν είχαν αποκρυσταλλωμένο μήνυμα, αρνούνταν να συνειδητοποιήσουν την ερχόμενη πραγματικότητα. Η άμεση αντίδραση των περισσότερων ήταν η σιωπή (άναυδοι) που προκάλεσε η έλλειψη οποιασδήποτε αισιοδοξίας για το μέλλον το επόμενο πρωί (τα λέμε με «οικογένεια» και φίλους εκεί από εχθές και αυτό βλέπω και ακούω…).

      Δεν μιλάω για τους ούγκα-ούγκα της κάθε χώρας αλλά για τους ενσυνείδητους πολίτες που ακόμα δεν είναι εντελώς μειοψηφία. Τα παραπάνω από προσωπική πείρα, επαφές και παρουσία στις δύο χώρες όπου ενηλικιώθηκα και έζησα την ζωή μου.

      Όσο για την Ελλάδα… το πρώτο μνημόνιο το λέγανε Όθωνα και μας το βάλανε όταν φάγαμε λάχανο τον Καποδίστρια. Είμαστε συνηθισμένοι από μνημόνια, δωσίλογους και εγωκεντρικούς, τόσο που είναι μέρος του DNA του φαντασιακού αυτού κράτους. Από τότε που η Φιλική Εταιρεία έπεισε τους κατοίκους των Νοτίων Βαλκανίων ότι κατάγονται λέει από τους Αρχαίους Έλληνες, άστα-βράστα! Περί ορέξεως, Ιμάμ Μπαϊλντί.

      Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τις επόμενες γενεές και να ελπίσουμε να κάνουν κάτι καλύτερο με την σκυτάλη που θα πάρουν απ’ όσο κάναμε εμείς…

      Καλό σου βράδυ. Να ‘σαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Δημήτρη. Δε νομίζω ότι δεν ήξεραν τι ψηφίζανε. Και στην Αμερική και στην Αγγλία. Για τις εκλογές στην Αμερική όλοι θυμάμαι να λένε παντού και εδώ "μη βγει ο Τραμπ"... τι ήταν ψήφος εκδίκησης ή διαμαρτυρίας; Όσο για την Αγγλία εκεί κ αν είχανε το χρόνο να το σκεφτούν με ηρεμία... Νομίζω ότι είχανε πλήρη εικόνα της σήψης του συστήματος, εκφράζει ένα μέρος της κοινωνίας. Τους εκφράζει γιατί τους ανέχονται. Με δημοκρατία εκλέκτηκαν. Και το πιο απελπιστικό είναι ότι πριν από τον Τραμπ υπήρξε ένας Ομπάμα που για μένα ο άνθρωπος ήταν ξεχωριστός, είναι ένας ξεχωριστός ηγέτης. Κρίμα... Μακάρι να υπήρχαν πολλοί σαν τον Ομπάμα. Βγήκε και έκανε τη δήλωση υπέρ των γυναικών πριν λίγες μέρες.

    Νομίζω ότι ο κόσμος αφενός έχει χάσει την κρίση του και αφετέρου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που μέσα στη θολούρα του πίστεψε ότι έτσι θα περάσει ένα μήνυμα διαμαρτυρίας... η βλακεία στο αποκορύφωμα της. Μακάρι να αλλάξει κάτι γιατί είναι μόνο όχι μόνο ντροπή, όχι μόνο θλίψη είναι τραγικό πισωγύρισμα στην ιστορικότητα μας γενικά ως ανθρωπότητας -γιατί είμαστε ένα- στην εποχή του διαδικτύου και της γνώσης που είναι προσβάσιμη τόσο εύκολα σε όλους, ο άνθρωπος κάνει τέτοιες μαλακίες. Δε μπορώ να γράψω δίχως θυμό.

    Παρ' όλα αυτά. Χρόνια πολλά σε όλους και ελπίδα για μια καλύτερη δεκαετία από αυτή που μόλις τελειώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Roadartist, σ’ ευχαριστώ και σου εύχομαι και εσένα ευτυχία και υγεία για τις Γιορτές και το 2020! Να ‘σαι πάντα καλά με εκείνους που αγαπάς!

      Στην Αγγλία (Αγγλία, όχι Σκωτία ή Βόρειο Ιρλανδία) δεν ξέραν ακριβώς τι ψηφίζανε το 2016 γιατί τους είχανε φλομώσει στα ψέματα. Τώρα ψηφίσανε αυτόν τον παλιάτσο γιατί αφ’ ενός είχανε βαρεθεί και αφ’ εταίρου και σημαντικότερο οι Εργατικοί δεν είχαν καθόλου καθαρό «μήνυμα» ως προς το τι αντιπροσώπευαν ή τι έλεγαν και αφ’ εταίρου ο Κόρμπυν δεν είναι καθόλου δημοφιλής ή αρεστός ακόμα και στους Εργατικούς ψηφοφόρους και είναι λάθος άνθρωπος να ηγείται του κόμματος. Τα επόμενα χρόνια η Σκωτία θα φύγει από την Ένωση και μετά η Βόρειος Ιρλανδία. Η Βρετανική σημαία θα χάσει το μπλε χρώμα (Σκωτία) και το κόκκινο «Χ» (Βόρειος Ιρλανδία) και θα μείνει άσπρη με κόκκινο σταυρό (Αγγλία). Ο Μπόρις θα είναι ο τελευταίος Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και θα τους μείνει η Ουαλία.

      Στην Αμερική εμείς ξέραμε τι ψηφίζαμε αλλά χάσαμε τις εκλογές. Η μειοψηφία που κέρδισε τις εκλογές αποτελείτο από εκείνους που είχαν κλείσει τα μάτια στο τι ψήφιζαν και τους Ναζί, φασίστες, ΚΚΚ, Ευαγγελικούς (υποτιθέμενους) «Χριστιανούς» και λοιπά σκωληκοειδή και εν αγνοία ευτυχείς που δεν πίστευαν την τύχη τους. Άλλωστε πολλοί πό αυτούς που ψήφισαν τον Τραμπ το έκαναν για να μας τιμωρήσουν για τα 8 χρόνια του μαύρου προέδρου στον λευκό οίκο. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα μείνει στην Ιστορία σαν ένας από τους πέντε (από τους 45) καλύτερους Προέδρους των Ενωμένων Κρατών της Αμερικής.

      Το ότι ο κόσμος έχει χάσει την κρίση του είναι πραγματικότητα θεμελιωμένη σε τρεις γενεές φθίνουσας παιδείας και σε μια γενεά ίντερνετ και …κοινωνικής δικτύωσης άνευ φίλτρων. Δυστυχώς βρισκόμαστε πάλι στο 415 της Κοινής Εποχής και ο όχλος ετοιμάζεται να κάψει την Βιβλιοθήκη (της Αλεξάνδρειας) και να δολοφονήσει την Υπατία…

      Η πρόγνωση μου είναι ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ και δεν θα προλάβω να δω τους επόμενους Λεονάρντο, Υπατία ή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ… Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι θέμα γενεών, όχι ετών… και δεν μιλάω καν για το άλλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής όπου το είδος μας αυτοκτονεί με απραξία…

      Συγγνώμη για το …«κλίμα» της απάντησής μου… ας κάνουμε ο καθένας ότι μπορεί για τους γύρω μας και τις επόμενες γενεές…

      Διαγραφή