Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Ιστορικά

 

Αρκάς


Αυτές τις μέρες διαβάζουμε διάφορες αντιδράσεις που έχουν έρθει σε έξαψη με αφορμή τον θάνατο και ταφή του Κωνσταντίνου Β’, ο οποίος ήταν Βασιλιάς των Ελλήνων 1964-1974, εξορισμένος 1967-1974 –του οποίου του αφαιρέθηκε η Ελληνική υπηκοότητα το 1994 επειδή δεν είχε επίθετο (ψάξτε το, αυτή ήταν η δικαιολογία της αιτιολογίας).

Διαβάζοντας τα κουραφέξαλα που γράφονται, το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι το γνωστό στους Ελληνο-Αμερικανούς ανέκδοτο:

- Που είναι η Ιταλική μαφία;
Στο Μπρούκλιν.
Που είναι η Ρωσική μαφία;
Στο Μπράιτον Μπητς.
Που είναι η Ελληνική μαφία;
Δεν υπάρχει Ελληνική μαφία γιατί δεν μπορείς να βρεις Έλληνα να πάρει διαταγές από άλλον Έλληνα.

Σοβαρά όμως, το πρώτο που κάνει εντύπωση διαβάζοντας τις θλιβερές ατάκες και πατρονάρισμα αλαζονείας είναι ότι ο κόσμος μιλάει για αυτές τις υποθέσεις σαν να έγιναν τα γεγονότα εχθές, αντί πριν 49, 58, 74, 101 και 191 χρόνια. Περίπου τρία εκατομμύρια Έλληνες από τα δέκα εκατομμύρια που ζουν σήμερα, δεν είχαν καν γεννηθεί το 1974, άσε το ’65… όλοι όμως μιλάνε για αυτά σαν να τα έζησαν κυριολεκτικά εχτές. Πως εξηγείται αυτό κοιτώντας την κοινωνία σήμερα στο σύνολό της;

Όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που αισθάνεται γεγονότα δεκαετιών σαν να έγιναν σήμερα ή χτες, η ψυχιατρική επιστήμη το ονομάζει αυτό PTSD (Post Traumatic Syndrome Disorder), δηλαδή «Διαταραχή Μετατραυματικού Συνδρόμου» και η επιστήμη προτείνει εντατική και μακρόχρονη ψυχοθεραπεία, σε πολλές περιπτώσεις συνοδευόμενη από φάρμακα. Αναρωτιέμαι πως η κοινωνιολογία μεταφέρει το «PTSD» σε επίπεδο κοινωνίας στο σύνολό της. Ιδίως όταν τα «τραυματικά» γεγονότα ξεκίνησαν το 1832 και τελείωσαν το 1974, διαρκώντας 142 χρόνια.

Μπορεί να πρόκειται για κάτι τέτοιο… όμως εξ’ίσου πιθανόν είναι να πρόκειται για κάτι άλλο… όταν θυμηθούμε ότι την Ελληνική Επανάσταση του 1821 την κέρδισαν οι Βρετανοί, Γάλλοι και Ρώσοι στο Ναβαρίνο το 1828, αφού από το 1824 οι Ρωμιοί φαγωνόντουσαν μεταξύ τους και είχαν χάσει την υπεροχή επί των Οθωμανών, έχοντας ήδη πάρει και χρεοκοπήσει το πρώτο τους δάνειο, τσακωνόμενοι σε ποια φατριά θα πάνε τα λεφτά… όταν  θυμηθούμε ότι το 1828 δημιουργήθηκε, από τους Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους Ελληνικό Κράτος με αρχηγό Κράτους Έλληνα Κυβερνήτη, τον οποίον Έλληνες από την Μάνη, προσκείμενοι στο πολιτικό «στρατόπεδο» της Ύδρας, τον δολοφόνησαν το 1831 και η μικρή Ελλάδα έπεσε σε χάος από το οποίο την έσωσαν οι Βρετανοί, Γάλλοι και Ρώσοι το 1832 επιβάλλοντας να γίνει το πολίτευμα Βασίλειο και έφεραν πρώτα έναν Βαυαρό για Βασιλιά, και μετά ξεκίνησαν μια δυναστεία από την Δανία… κάνεις ορισμένες σκέψεις και ερωτήσεις που αναπόφευκτα σε επιστρέφουν στο ανέκδοτο, το κλου του οποίου είναι ότι δεν μπορείς να βρεις δυό Ρωμιούς να συμφωνήσουν μεταξύ τους.

Άλλωστε, όσο μιλάμε για ανέκδοτα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το άλλο ευτράπελο, ότι τον εικοστό πρώτο αιώνα η Ελλάδα πήγε στην ΟΥΝΕΣΚΟ να αποδείξει ότι το θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης» (Karagioz σημαίνει «μαυρομάτης» στα Τούρκικα), που προέρχεται από ιστορικά υπαρκτό πρόσωπο του δέκατου έκτου αιώνα, έναν Τούρκο Οθωμανό στην Μικρασιατική πλευρά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον οποίον τον εκτέλεσαν μαζί με τον φίλο του τον Χατζή Αβά γιατί ήταν χωρατατζήδες και καθυστερούσαν τους εργάτες στα δημόσια έργα, και ο μύθος του κατέληξε να γίνει θέατρο Σκιών ανάμεσα στους Οθωμανούς, είναι λέει πολιτιστική κληρονομιά Ελληνική, ισχυρισμό τον οποίον η Ελλάδα έχασε στην ΟΥΝΕΣΚΟ.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι μέχρι το 1974 η Ελλάδα ήταν μια χώρα του τρίτου κόσμου όπου τα 50% περίπου του πληθυσμού συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της πρωτεύουσας (σήμερα περίπου 42%), σε μια χώρα που εισάγει από το εξωτερικό το μέγιστο ποσοστό των τροφίμων και αγαθών με τα οποία επιβιώνει. Μια χώρα που όταν την έβαλαν στην Ευρωζώνη το 2002 δεν συνειδητοποίησε κανείς ότι ενώ είχαν σχεδόν το ίδιο κόστος ζωής με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδοχές τους σε μισθούς ήταν το 25% των αποδοχών στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Και ας κοιτάξουμε την σημερινή πόλη της Ρώμης (4% του πληθυσμού της Ιταλίας), μια πόλη αρμονικής αρχιτεκτονικής σεβόμενης την Ιστορία της των 2.500 ετών, και μετά ας κοιτάξουμε την κακάσχημη ζούγκλα του μπετόν αυθαίρετων εγωκεντρικών κτισμάτων που είναι η σημερινή Αθήνα στην οποία δεν μπορεί να επιζήσει (χωρίς ψυχοφάρμακα) οποιοσδήποτε άνθρωπος που να έχει ζήσει σε άλλες μεγαλουπόλεις εκτός Ελλάδας. Οι φωνές, ο εγωισμός, και τα αυθαίρετα μόνο, φέρνουν απελπισία. Και μετά, δεν υπάρχει ένας Έλληνας που να αναλαμβάνει ευθύνη για την χώρα του. Για όλα φταίνε οι «άλλοι». Πάντα.

Το πρόβλημα του ανόθευτου μίσους για τον πρώην βασιλιά, απόγονο της ξενόφερτης βασιλείας, και το που θα ταφεί, αρχίζει να φαίνεται περισσότερο ως τσιτάτο και ως δικαιολογία, παρά σοβαρή συζήτηση. Το πρόβλημα φαίνεται σαν κάτι πολύ βαθύτερο και πλατύτερο. Οι μόνες λογικές οδοί προς ανάλυση της φύσης της νεοελληνικής κοινωνίας φαίνεται να είναι, ή ότι υπάρχει πρόβλημα ψυχιατρικής φύσης, ή ότι δεν υπάρχει μια «Ελλάδα» αλλά πολλές, όπου όλες οι Ελλάδες προσπαθούν να υπερισχύσουν η μία της άλλης στο λεκανοπέδιο Αιγάλεω-Πάρνηθα-Πεντέλη-Υμηττός. Ακριβώς όπως προσπαθούσαν να υπερισχύσουν η μία της άλλης από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο ως τον διχασμό που έφερε την Μικρασιατική καταστροφή, και μετά με τον εμφύλιο (που για μερικούς ακόμα δεν έχει τελειώσει)... Ποιος θα υπερισχύσει; Οι Μινωικοί, οι Δαναοί, οι Δωριείς, οι Ίωνες, οι Αιολείς, οι Αχαιοί; Οι Ρωμιοί (Romani); Ποιος; οι υπέρμαχοι της Δυτικής Οικονομίας ή οι υπέρμαχοι της Σοβιετικής δικτατορίας; Ναι, ναι, η Σοβιετική Ένωση έπεσε πριν 32 χρόνια το ’91 αλλά το κουκουέ ακόμα περιμένει αλληλογραφία από τον Στάλιν που πέθανε το ’53, και τις συνιστώσες του κουκουές του Κύρκου τις έβαλε στον γύψο ένας τυχοδιώκτης-τσογλάνι και τό ‘κανε προσωποπαγές, δοξάστε τον. Και ο γιός του ανθρώπου που ήταν υπεύθυνος για το ότι δεν έγινε εμφύλιος στην Κρήτη είναι σήμερα καλαμπούρι.

Πάσχει άραγε η Ελληνική κοινωνία σήμερα από «Διαταραχή Μετατραυματικού Συνδρόμου», ή μήπως δεν υπάρχει μια Ελληνική κοινωνία αλλά πολλές, και δεν μπορούν να αισθανθούν την ταυτότητά τους ως μια ταυτότητα, υπεράνω των πολιτικών πραγμάτων τους και εγωκεντρισμού τους;

Προσωπικά, δεν νομίζω ότι, όποιο και να είναι το πρόβλημα, θα λυθεί αν το Βρετανικό Μουσείο επιστρέψει τα εκθέματά του στα κράτη που τυχαίνει να βρίσκονται σήμερα στην γεωγραφική περιοχή όπου τα εκθέματα δημιουργήθηκαν πριν αιώνες. Κι’ αν ακόμα κάψουμε και γκρεμίσουμε το Βρετανικό Μουσείο, και ξεθάψουμε τα κόκαλα του Έλγιν και τα πετάξουμε σε μια χωματερή, το πρόβλημα των Ελλήνων δεν νομίζω ότι θα λυθεί. 

Για μένα… σκέφτομαι… Το φυσάω και δεν κρυώνει που μάθαινα ο δύστυχος καθαρεύουσα δώδεκα χρόνια και μετά φορέσαμε ζιβάγκο και καταργήθηκε η καθαρεύουσα, πολύ αργά για μένα. Τουλάχιστον έμαθα Αγγλικά...

Όσον αφορά το αν είναι Έλληνας… Κρίνοντας τον μόνο άνθρωπο τον οποίον έχω δικαίωμα να κρίνω, εμένα, μπορώ να πω με σιγουριά ότι ο Κωνσταντίνος μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο Έλληνας από όσο είμαι εγώ με τα τρία μου διαβατήρια, την Εστία μου πέρα από τον ωκεανό, και το ότι δεν πρόκειται να ταφώ στην Ελλάδα.


Απαντώντας σε όποιον αναγνώστη σταμάτησε να διαβάζει στην πρώτη παράγραφο και πέρασε τα τελευταία δέκα λεπτά ωρυόμενος κατά του Κωνσταντίνου αποκαλώντας τον «Κωκό» ας θυμίσω ότι όταν γεννήθηκε δεν ήταν στο χέρι του να ελέγξει το γεγονός του που και σε ποιον γεννήθηκε. Ότι, γεννήθηκε στην Αθήνα, ο πατέρας του γεννήθηκε στην Αθήνα, ο παππούς του γεννήθηκε στην Αθήνα και ο προπάππους του γεννήθηκε στην Δανία. Ότι έφυγε πλέον με προορισμό την ανεξερεύνητη χώρα από την αγκαλιά της οποίας κανενας ταξιδιώτης δεν επιστρέφει. Ότι η οικογένειά του είναι θαμμένοι όλοι μαζί και, εκτός αν τους ξεθάψετε όλους και στείλετε τα κόκαλά τους αλλού, τι λόγος υπάρχει να μην ταφεί κοντά τους, σε όποιον και να ανήκει η γη αυτή; Και καθώς μιλάμε για το Τατόι ας θυμηθούμε ότι από την ημέρα που έγινε δική σας περιουσία το αφήσατε να γίνει αλάνα και σκουπιδότοπος, που έκανε την Μαργαρίτα να δακρύσει όταν είδε το 2015 σε τι χάλια το έχετε αφήσει --σχεδόν όπως κάνατε επί 20 χρόνια και με το Ελληνικό. Και, ότι το καινούργιο σας αεροδρόμιο είναι Γερμανικό σαν τον Όθωνα. 




Ο Κολοκοτρώνης, φυλακισμένος στο Ναύπλιο


Τατόι, 2015







~~~



Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Πορτρέτα

 

Γραφή με φως για μελάνι.



Ίσλινγκτον, 1976
Ζένιθ με 50 mm

Χάιντ Παρκ, 1977
Φουτζίκα 605

Μπέλσάιζ Παρκ, 1983
self portrait, Hasselblad 500CM

Κοντά στο όρος Σινά, πίσω μου η Άκαμπα, 1987

Και αεροφωτογραφήσεις κάνουμε...
Θεολόγος

Τι έχει πιο πολύ πλάκα; Να κρέμεσαι έξω από ένα ελικόπτερο με μια κάνον και μια χάζελμπλαντ στα 500 πόδια, ή να αλλάζεις φιλμ σε μια κάνον και μια χάζελμπλαντ καθώς κρέμεσαι έξω από ένα ελικόπτερο στα 500 πόδια; Αυτό, αφού σου έχει πει ο πιλότος ότι δεν μπορεί να κάνει χόβερ και εσύ τον έχεις αποστομώσει θυμίζοντάς του ότι τα ελικόπτερα στο Αποκάλυψη Τώρα του Κόπολα δεν είχαν πρόβλημα να κάνουν χόβερ!

Κι' αν δεν έχουμε ελικόπτερο, δεν πτωούμεθα!
Κέρκυρα

(το δεύτερο σκάφος είναι για να δώσω την μηχανή, στεγνή, πριν κάνω μπλουμ)

Σκόπελος, μπητς πάρτυ!

Σκληρή δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει...


Περίεργα πράγματα συμβαίνουν. Αναπολώ την ζωή μου. Χαμογελώ. Είμαι ευτυχισμένος και περήφανος. Ευχαριστώ την φύση για την ζωή που έζησα. Το σύμπαν, οι αστερισμοί είναι στη θέση τους, ακριβώς εκεί που έπρεπε να ήταν –και είμαι υπερευτυχής που αγάπησα και που αγαπήθηκα, που έκανα στην ζωή μου στο τετράγωνο, στον κύβο, πράγματα που ούτε καν ονειρευόμουνα ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν, ή ότι μπορούσα να κάνω. Λες να ετοιμάζομαι να πεθάνω; και να μπορέσω επί τέλους να δώσω μια καρπαζά στον Κώστα και να του μπήξω τις φωνές, τι διάολο σκεπτόσουνα όταν πέταξες έτσι στην τελευταία πτήση;! Ή μήπως να ετοιμάζομαι για την επόμενη φάση της ζωής, τώρα που πήρα και σύνταξη. Μάλλον θα είναι το δεύτερο. Άλλωστε έχω υποσχεθεί στην Μαργαρίτα ότι θα ζήσω τουλάχιστον μέχρι τα 105 και αν ανακαλύψω τα μυστικά του σύμπαντος νωρίτερα και την αφήσω μόνη της θα με σκοτώσει, ή, ακόμα χειρότερα, θα στεναχωρεθεί.

Σήμερα λέω να ξεφυλλίσω τυχαία κάμποσες αγαπημένες μου φωτογραφίες των τελευταίων 45 χρόνων, που είναι μέρος της ζωής μου και το είναι μου. Έχω πάρει πολλές φωτογραφίες στην ζωή μου και τις περισσότερες, για τις οποίες και πληρώθηκα, δεν τις έχω εγώ αλλά οι πελάτες μου και περιοδικά, κατάλογοι και λοιπά. Αυτές εδώ τις τράβηξα για μένα, περπατώντας την Γη. Διάφορα είδη φωτογραφίας έκανα, αλλά η αγαπημένη μου φωτογραφία είναι άνθρωποι και πορτρετα. Ορίστε μερικές...



Παλαιστίνιος, Ιερουσαλήμ, 1987**

Παλαιστίνια, Ιερουσαλήμ, 1987

Άγγελοι του Μποτιτσέλι και η Μαργαρίτα, Ουφίτσι, Φλορεντία, 2008*
(η Μαργαρίτα είναι στα δεξιά)

Πωλητές τσίχλας για Αμερικανούς τουρίστες,
Πλάια ντελ Κάρμεν, Μεξικό, 1989**

Αμστερνταμ, 1982**

Γροθιά, Διαδήλωση κατά του Άπαρθάιτ, Πλατεία Τραφάλγκαρ, Λονδίνο, 1982**

Διαδήλωση κατά του Άπαρθάιτ, Πλατεία Τραφάλγκαρ, Λονδίνο, 1982

Ομιλία, Διαδήλωση κατά του Άπαρθάιτ, Πλατεία Τραφάλγκαρ, Λονδίνο, 1982

Σκέψεις, 2008

Ίζαμπελ και Άλις, 2008

Δυο ζευγάρια, Σακρ Κερ, Παρίσι, 2008

Περίπατος, Μονμαρτρ, Παρίσι, 2008

Χαζεύοντας τους τουρίστες, Μύκονος, 1986

Στο Φεστιβάλ Φολκ Μουσικής, 2010

Χτίζοντας χιονάνθρωπο, Αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, 2008

Μουσική του δρόμου, Ντόρσετ, 2008

Στο τραίνο από το Λονδίνο για το Σάουθάμπτον, 1977

Πηγαίνοντας στο γραφείο, Βιέννη, 2008

Χάμπστεντ Χηθ, Λονδίνο, 2008

Για τα προς το ζειν, Φορλί, 2009

Άφιξη, Φορλί, 2009

Εκμυστηρεύσεις, 2010**

Καφετέρια στο νοσοκομείο, 2010

Γεννέθλια της Άννα, 2009

Ιρλανδικό βιολί, 2010

Αλπινιστές, 2014

Γιορτή των Αλπινιστών, 2014

Παλιά καράβια, Ελευσίνα, 1981*

Το διαστημικό λεωφορείο Έντερπράιζ στο Στάνστεντ του Λονδίνου, 1978

Πυρκαγιά στο Μακντόναλντς, Γκόλντερς Γκρην, Λονδίνο, 1978

Εξάσκηση, Σαντορίνη, 1985

Έξω από το σχολείο, Τήνος, 1986

Η κυρία της οικογένειας, Κέρκυρα, 1987
Το φως στο πρόσωπο είναι αντανάκλαση του ήλιου σε τσαλακωμένο χρυσόχαρτο τοποθετημένο χαμηλά, και η λάμψη στα μάτια είναι ο καθρεπτισμός δυο ξεδιπλομένων τραπεζομάντηλων που τα κρατάνε τα δυο της εγγόνια.

Πολύ κρύο κρασί, Σαντορίνι, 1986

Γιαγιά Μαρίκα, 1981

Γιαγιά Μαρίκα, 1981

Κρυφτό, Στοκχόλμη, 1979

Ψιλικατζής στο μαγαζί του, Άρτσγουαίη Ρόουντ, Λονδίνο, 1977

Με είχε πάρει υπό την σκέπη του. Έμενα κοντά στο μαγαζί του και σταματούσα εκεί μια-δυό φορές την ημέρα και τα λέγαμε από το 1977 ως το 1980. Μάλιστα, η σύζυγος του και εκείνος μου ανέθεσαν την πρώτη μου φωτογραφική δουλειά για την οποία πληρώθηκα 20 λίρες. Να φωτογραφήσω την εγγονή τους.

Το 1982 είχα φύγει από την περιοχή αλλά είχα ξεκινήσει μια συνεργασία με κάποιον που κατά σύμπτωση ζούσε κοντά εκεί. Μια μέρα είχαμε ένα ραντεβού αλλά άργησα 15 λεπτά επειδή είχα σταματήσει στο ψιλικατζίδικο να χαιρετήσω. Ζήτησα συγγνώμη για την καθυστέρηση και εξήγησα ότι είχα σταματήσει να χαιρετήσω τον φίλο μου, και μου απάντησε: «Έστησες εμένα για να δεις τον Εβραίο;!» Η συνεργασία σταμάτησε πολύ γρήγορα.


Εγγονή του ψιλικατζή, 1977

Ξηγημένα πράματα! Βενετία, 1979

Διελκυστίνδα, Βενετία, 1979*

Ψαράς στον Σαρωνικό, 1986

Γονδολιέρης στην Βενετία, 1979

Όταν αγόρασα την πρώτη μου αληθινή φωτογραφική μηχανή στο Λονδίνο τον Μάιο του 1977, μια φτηνή Ρώσικη Ζενίθ, άρχισα να διαβάζω το μηνιαίο περιοδικό Τεχνική της Φωτογραφίας και μου άρεσαν πολύ τα άρθρα που έγραφε ο συντάκτης, του οποίου το όνομα τώρα έχω ξεχάσει. Το 1979 οργάνωσα μια έκθεση φωτογραφίας των μαθητών στην σχολή κινηματογράφου στο Κόβεντ Γκάρντεν όπου πήγαινα. Πρότεινα να καλέσουμε τον συντάκτη του περιοδικού Τεχνική της Φωτογραφίας σαν πρόεδρο της κριτικής επιτροπής. Τον καλέσαμε και ήρθε. Εδώ τον φωτογράφησα καθώς κατά σύμπτωση στεκόταν δίπλα σε μια φωτογραφία που είχα πάρει έναν φίλο μου όταν κοιμόταν στην πολυθρόνα.


Παιδική Χαρά, Λονδίνο, 1980

"Άδεια τραπέζια", ή, "Που πήγαν τα χρόνια;"
Τήνος, 1985*

Μουσική στις στοές του υπογείου, Λονδίνο, 1978

Παντομίμα, Μονμάρτρ, Παρίσι, 2008

Ρίχνοντας βότσαλα στο νερό, Γιόρκσαρ, 1983

Δύο κασκόλ για 30 δολλάρια, Σο-Χο, Μανχάταν, 2004

Βιτρίνα, Σο-Χο, Μανχάταν, 2004

Πόζα, Βενετία, 2008

Η μητέρα του Στέφανο φέρνει τα αυγά, Σαν Μπενεντέτο ιν Άλπε, 2010

Καλή συμβουλή, Μποκόνι, 2010*

Στο μονοπάτι, Βουνά της Τοσκάνης, 2009

Χάος, 2009

Σοδειά, 2009

Εθνική Εορτή, 2011

Προσφορές, 2011

Προετοιμασία της νύφης, 2009*

Μετά τον Γάμο, 2009

Μετά τον Γάμο, 2009

Καλές προθέσεις, 2012

Αποφάσεις, 2013

Κάθε μέρα αυτό κάνω, 2014

Οικογενειακό κατάστημα αλλαντικών, Νόρτσια, Ούμπρια, 2015

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Φλορεντία, 2015*
Όταν του θύμισα ότι τον είχα δει και στο Άρλινγκτον της Βοστόνης γύρω στο 1997,
μου είπε ...αχ, μου θυμίζετε την ηλικία μου...

Ιρλανδική μουσική, 2016*

Ιταλική κιθάρα, 2016

Ιρλανδικό Μπουράν (ντέφι), 2018*


Ανάμνηση του Τρίτου Ανθρώπου, Βιέννη, 2008

Η Μάγια στην τσουλήθρα, 2005

Σκασιαρχείο, 1987*

Πούλμαν, Μέτσοβο, 1987

Κουβέντα, Μέτσοβο, 1987

Αρτοποιείο, Μέτσοβο, 1987

Ρέγκέη, Καραϊβική, 1989

Τσάι, Λονδίνο, 1977

Ξεχωρίζοντας το στάρι, Σαν Μπενεντέτο ιν Άλπε, 2009


Στο πανδοχείο, 2010

Χορεύοντας, 2011*

Φέρε την μπάλα, Σάφολκ, 2018

Περιμένοντας απάντηση, Μπολόνια, 2011

Ανασύνταξη, Σαν Μπενεντέτο ιν Άλπε, 2009

Υπόγειος, Λονδίνο, 1977

Πάρτι για το τέλος των γυρισμάτων του ντοκυμαντέρ, Λονδίνο, 1979

Μπάλα στον δρόμο, Βενετία, 1979

Κουαρτέτο για άδειες καρέκλες, Πλατεία Αγίου Μάρκου, Βενετία 1979

Γουέντυ, 1977

Γουέντυ, 1977

Πάνω από την Ευρώπη, 1987

Κλόουν, Βοστόνη, 1983

Κοντά στα σύνορα της Σκωτίας, 1977

Λέστερ Σκουέαρ, 1978*

"Το επίσημο πορτραίτο του" Αθήνα 2008*

Φωτογράφος γάμων, βαπτίσεων και ταυτοτήτων, Αθήνα, 2008

"Δάσκαλος Δημοτικού", ή, "Μετά από 48 χρόνια, νά 'μαστε πάλι", 2018
*
 Μπίλι Τζην Κινγκ εναντίων Κρις Έβερτ Λόυντ, Γουίμπλεντον, 1982

Είναι αργά, Φολκ Φεστ, 2009*


~~~




Το 1983 είχα δει ένα ντοκιμαντέρ στο BBC για τον Βρετανό φημισμένο φωτογράφο του πολέμου του Βιετνάμ, Τιμ Πέητζ. Αγόρασα το βιβλίο με τις φωτογραφίες του που είχε εκδώσει τότε, το 1983, και μια από τις φωτογραφίες που μου είχαν κάνει πολύ εντύπωση ήταν αυτή, του στρατιώτη μέσα σ ένα τανκ με την ροζ ομπρέλα και την λέξη «Χίπι» γραμμένη με στυλό στο κράνος του.

Μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 1983, άνοιξε στην Ουάσινγκτον, κοντά στο μνημείο του Λίνκολν, το καινούργιο μνημείο των πεσόντων στο Βιετνάμ, με περισσότερα από 58.000 ονόματα σκαλισμένα σε γρανίτη. Έτυχε να είμαι εκεί δυό-τρεις μέρες μετά τα εγκαίνια. Σε μια στιγμή είδα μια μητέρα με μια ροζ ομπρέλα, με την πλάτη γυρισμένη στον τοίχο, αντανακλάσεις άλλων πάνω στον γρανίτη, και σκιές στο έδαφος, χωρίς να βλέπω απ’ ευθείας κανέναν από αυτούς στις αντανακλάσεις παρά μόνο έναν, στο βάθος αριστερά, που κοιτούσε την γυναίκα,. Πήρα αμέσως την φωτογραφία που είδα και ήξερα εκείνη την στιγμή ότι την έπαιρνα σαν προσωπικό μου φόρο τιμής (homage) προς το είδωλό μου, τον Τιμ Πέητζ.

Είκοσι έξι χρόνια αργότερα, το 2009, βρήκα το σλάιτ, έψαξα στο ίντερνετ, βρήκα την διεύθυνση του Τιμ Πέητζ και του έστειλα την φωτογραφία που είχα πάρει το 1983, εξηγώντας του ότι την είχα πάρει πριν 26 χρόνια για εκείνον. Ο κύριος Πέητζ μου απάντησε την ίδια μέρα. Μου είπε ότι του άρεσε πολύ το μοντάζ των δυο φωτογραφιών, μου ευχήθηκε, και προσφέρθηκε να μου παραχωρήσει την άδεια να δημοσιεύω την φωτογραφία μου μαζί με την δικιά του.

Αυτό που αισθάνομαι είναι ότι μπορεί ο Τιμ Πέητζ να έστειλε την απάντησή του σε έναν άνθρωπο 51, τότε, χρονών… αλλά όμως, στην πραγματικότητα… απαντούσε σε ένα παιδί 25 χρονών που ήταν στην αρχή της καριέρας του.




Μνημείο του Βιετνάμ, Νοέμβριος 1983*





~~~





* Οι 20 φωτογραφίες που στο τέλος της λεζάντας έχουν αστερίσκο,
είναι εκείνες που θεωρώ καλύτερες από τις 100 παραπάνω.
(ή που είναι κοντύτερα στην καρδιά μου)
** Τις πέντε από τις 20 με δύο αστερίσκους, τις λατρεύω.


Η πρώτη μου φωτογραφία ήταν: Ένα κύμα σκαει στην παραλία στο Λουτράκι, 1969.
(αλλά δεν ξέρω που είναι)


Οι φωτογραφικές μου μηχανές:
1969: Kodak 104 instamatic
1976: Zenith (φακός 50mm)
1977: Fujica 605 (φακοί 28-400mm)
1979: Canon A1 (φακοί 24-200mm)
1979: μεταχειρισμένη Leica IIIF (την κλέψανε το 1980)
1981: μεταχειρισμένη Hasselblad 500CM (φακοί 50-150mm large format) (την πούλησα το 2003)
1985: Canon T90 (φακοί 24-200mm)
2008: Nikon D300 (φακοί 12-200mm half-frame = 18-300mm full frame)
2023: Nikon Z9 (φακοί 14-800mm full frame)












Φιλμ: 
Μαυρόασπρο: 35mm και 120, Kodak Plus-X (100), Tri-X (400), Ilford HP-5 (400)
Εμφανισμένα, τυπωμένα από εμένα.
Έγχρωμο: 35mm και 120, Kodak Ektachrome (διαφάνειες [σλάιτ])
(Παρά το υπέροχο τραγούδι του Paul Simon, "Kodachrome",
το επαγγελματικού επιπέδου και σωστό φιλμ είναι το Ektachrome
)

Ψηφιακά:
Nikon software
Επεξεργασια σε Adobe Photoshop, χρησιμοποιημένο μόνο ως προς την έκταση της χρήσης
και δυνατοτήτων «παλιού» εμφανιστηρίου (σκοτεινού θαλάμου).




~~~