Ένας ιδιαίτερα ξεχωριστός άνθρωπος, 56 ετών, παίρνει το μονοπάτι προς το ηλιοβασίλεμα.
Με καρκίνο στο πάγκρεας από το 2004, με μεταμόσχευση συκωτιού, και με άδεια από το γραφείο για λόγους υγείας από τον Ιανουάριο του 2011, ο Steve Jobs έστειλε προχθές ένα γράμμα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Apple και στον κόσμο, το μήνυμα του οποίου περικλείεται στο παρακάτω απόσπασμα:
Με καρκίνο στο πάγκρεας από το 2004, με μεταμόσχευση συκωτιού, και με άδεια από το γραφείο για λόγους υγείας από τον Ιανουάριο του 2011, ο Steve Jobs έστειλε προχθές ένα γράμμα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Apple και στον κόσμο, το μήνυμα του οποίου περικλείεται στο παρακάτω απόσπασμα:
Πάντα έλεγα ότι αν έρθει ποτέ μια ημέρα όταν δεν θα μπορώ πλέον να αντεπεξέρχομαι στα καθήκοντα και τις προσδοκίες μου ως Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, θα ήμουν ο πρώτος που θα σας ενημέρωνα.
Δυστυχώς, εκείνη η ημέρα έχει έρθει.
Και έτσι κλείνει άλλη μια εποχή. Οι νεώτεροι πιστεύουν ότι αυτό που χρωστάνε στην δημιουργική μεγαλοφυΐα του Steve είναι τα iPods και τα iPhones, τα οποία είναι ανάμεσα στα προϊόντα της τελευταίας δεκαετίας που έφεραν την Apple σε θέση να έχει περισσότερο ρευστό χρήμα στην διάθεσή της από το θησαυροφυλάκιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (σοβαρά!) και να είναι δεύτερη μόνο της Exxon-Mobil.
Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Εκτός από τα iPods και τα iPhones, στον Steve χρωστάμε την επανάσταση του προσωπικού υπολογιστή. Του χρωστάμε το όραμα το οποίο έδωσε μορφή, και δίνει μορφή, στην κοινωνία των ανθρώπων του 21ου αιώνα. ...και η εταιρεία Microsoft του χρωστάει την ύπαρξή της.
Όταν μετά την επιτυχία του πρώτου προσωπικού υπολογιστή Apple II το 1978, η Apple προετοίμαζε τον υπολογιστή Apple Macintosh, για το 1982, ο Steve κάλεσε μια μικρή εταιρεία από το Σηάτλ, που ετοιμαζόταν να χρεοκοπήσει, και της ανέθεσε το γράψιμο δύο προγραμμάτων για το Operating System του Macintosh τα οποία ονομάστηκαν Word και Excel. Ανέθεσε την δουλειά στον ιδρυτή εκείνης της εταιριούλας, της Microsoft που λεγόταν Μπιλ Γκέητς. Ο Μπιλ όμως για να γράψει η Microsoft τα προγράμματα αυτά χρειαζόταν το κλειδί του κώδικα του Macintosh. Έκλεψε τον κώδικα του Macintosh, τον παράλλαξε άγαρμπα και τον έβγαλε στην αγορά της Άπω Ανατολής, δύο μέρες πριν βγεί στις ΗΠΑ το Macintosh, και ονόμασε το "δικό του" σύστημα Microsoft Windows. Τα υπόλοιπα είναι στα βιβλία της Ιστορίας.
Το Macintosh ήταν πάντα ένα ανώτερο, και πιο ακριβό, σύστημα από το Windows. Από το 1990 στις ΗΠΑ, και από το 1995 που ίδρυσα, από το υπόγειό μου κάπου στη Μασαχουσέτη, την δική μου εταιριούλα software, η οποία μας συντηρεί ακόμα, ήμουν ένας από τους "Αποστόλους" του Apple Macintosh, σε όλους μου τους πελάτες, της Polaroid συμπεριλαμβανομένης. Εστράφην προς στην σκοτεινή πλευρά της δύναμης γύρω στο 2005 και έσκυψα το κεφάλι μπροστά στα Windows μόνο από αναγκαιότητα της αγοράς.
Δεν θα υπάρξει άλλος Steve όπως δεν θα υπάρξει άλλος Λεονάρντο. Καθώς προχωράει στην παραλία της Καλιφόρνια, δίπλα στην Silicon Valley, προς τον Ειρηνικό, και το ηλιοβασίλεμα, έχει μαζί του και την καρδιά μου, τον σεβασμό μου, την αγάπη μου και τις ευχαριστίες μου για τα τελευταία 21 χρόνια της ζωής μου... και αυτά που θα έρθουν.
New York Times article
Ένας επιστήμονας
είχε πει, γύρω στο 1965, ότι μια μέρα τα κομπιούτερ θα εξελιχθούν τόσο πολύ,
και θα γίνουν τόσο μικρά, που μπορεί και να χωράνε ολόκληρα μέσα σε ένα δωμάτιο.
κοίτα τι μαθαίνει κανείς από το μπλογκς!
ΑπάντησηΔιαγραφήμάλλον είναι πολύ σοβαρά ο στηβ...
Δημήτρη, παρακολουθώ τους υπολογιστές από τότε που άφησα το δημοτικό για το γυμνάσιο. Πρώτη φορά έπιασα υπολογιστή στα χέρια μου στα μέσα της δεκαετίας του '80, Spectrum ZX, Amstrad CPC 6128, Commodore 64! Καθένα με διαφορετικό λειτουργικό (λειτουργικό που λέει ο λόγος!). Μέχρι που εμφανίστηκε αυτός ο άνθρωπος, o Steve Jobs, κι έφερε τα πάνω κάτω. Αυτός και η IBM. Και η σκοτεινή πλευρά της δύναμης, η Μικρή-Soft.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά, το όραμά του άλλαξε την πορεία της εξέλιξης της τεχνολογίας. Στην πραγματικότητα το Apple Macintosh αποτέλεσε το σπέρμα από το οποίο εξελίχτηκαν οι υπολογιστές και έφτασαν εδώ που είναι σήμερα.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά...
Αυτή η είδηση Ρία μου έκανε τον γύρο του κόσμου πολλές φορές τις τελευταίες μέρες. Όλος ο κόσμος ξέρει τι είναι η Apple και ποιός είναι ο Steve Jobs. Τα Macintosh ήταν και είναι πολύ διαδεδομένα στον δυτικό κόσμο και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε όλα τα δημιουργικά και γραφίστικα τμήματα όλων των εταιρειών και από όλα τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Την τελευταία δεκαετία τα Macintosh έγιναν και το εργαλείο επιλογής των νέων και των cool!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το 1996, και τα χρόνια αργότερα, πάντα μου προκαλούσε έκπληξη που στην Ελλάδα το Mac είναι σχεδόν εντελώς άγνωστο.
Αλλά αυτό δεν ήταν ανεξήγητο. Ο Έλληνας θέλει να δείχνει ότι έχει καλά πράγματα, αλλά το τι είναι καλό του το υπαγορεύουν οι εισαγωγείς. Για τους εισαγωγείς τα Macintosh δεν έχουν πολύ κέρδος γιατί πρέπει να αγοράζονται κατ΄ ευθείαν από την Apple που μόνο εκείνη τα παράγει, ενώ τα PC που παίρνουν Windows παράγονται και κατασκευάζονται και από την κουτσή Μαριώ των 11 χρονών στην Άπω Ανατολή, και έτσι οι εισαγωγείς μπορεί να βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα πουλώντας ένα κομπιούτερ 1000 Ευρώ από ένα Mac 2500 Ευρώ!
Και γι αυτό, το Mac και η πραγματική ιστορία των προσωπικών κομπιούτερ είναι άγνωστα στην Ελλάδα.
Κώστα μου, όπως έγραψα και στην Ρία λίγοι ξέρουν στην Ελλάδα για τον Steve. Να κάνω λίγο editing στην λίστα σου: Η IBM δεν ανήκει εκεί. Από "Μαμά IBM" η εταιρεία αυτή κατάφερε να γίνει μια άνευ σχέσης βιομηχανία, όταν απέτυχε στο να κατανοήσει, σαν corporation, την σημασία της κατεύθυνσης του Apple Macintosh και της Microsoft, και απλά έγινε άλλη μια εταιρεία PC, και μάλιστα όχι από τις καλύτερες.
Την "Μαμά" ΙΒΜ πάντως, ο Μπιλ Γκέητς την χρησιμοποίησε όταν ανακοίνωσε διαγωνισμό για ένα καινούργιο λειτουργικό. Ο Μπιλ πήγε σε μια εταιριούλα στο Σαν Φρανσίσκο και με 40.000 δολάρια αγόρασε ένα λειτουργικό που είχαν φτιάξει και το λέγαν Direct Operating System. Την επόμενη μέρα το κατέθεσε στον διαγωνισμό της ΙΒΜ με το όνομα Microsoft Direct Operating System, ή MS DOS. Κέρδισε και η ΙΒΜ το έβαλε σε όλα της τα computer. Με το MS DOS αγορασμένο για φιστίκια, τα MS Word και MS Excel γραμμένα για την Apple, και το Macintosh κλεμένο, δολοφονημένο και παρουσιασμένο σαν MS Windows, η Microsoft έγινε Microsoft, μέχρι που πριν λίγα χρόνια την άφησε δεύτερη, σε εισόδημα, η Apple.
H Apple αναμίχθηκε σε δύο μεγάλες δίκες. Τις δίκες όπου οι Beatles την κατηγόρησαν ότι έκλεψε το όνομα της εταιρείας παραγωγής δίσκων Apple, που ήταν η εταιρεία του John, του Paul, του George και του Ringo, και τις δίκες όπου η Apple κατηγόρησε την Microsoft ότι έκλεψε τα μυστικά του Macintosh.
Ενώ ο Steve κέρδισε στις δίκες με τους Beatles, με την Microsoft η Apple τα βρήκε κατά το 2000 όταν η Microsoft έδωσε κάπου 150.000.000 δολάρια στην Apple και από τότε συνεργάστηκαν σε software με στρατηγικό μάρκετινγκ...
Δημήτρη, με κάθε επιφύλαξη επέτρεψέ μου να κάνω μια διόρθωση. Βέβαια, είναι εντελώς εκτός θέματος κι άνευ ουσίας, απλώς νομίζω ότι ίσως πρέπει να αναφερθεί. Το Direct Operating System που αναφέρεις νομίζω ότι ήταν το DR-DOS ή Digital Research Disk Operating System του Gary Kildall. Και νομίζω ότι η ιστορία λέει ότι πρώτα η IBM προσέγγισε τον Kildall αλλά δεν τα βρήκαν λόγω κάποιων νομικών λεπτομερειών κι ενώ εκείνος έλειπε για ψάρεμα, όπως λένε οι κακές γλώσσες, ενώ τη διαπραγμάτευση έκανε η γυναίκα του. Και μετά η IBM στράφηκε στον κ. Πόρτες που "έφτιαξε" τα Παράθυρα. Πάντως τα Παράθυρα με τον αριθμό 7 είναι φοβερά, κι ας έχουν αμαρτωλό παρελθόν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κάνω λάθος, συγχώρεσέ με. ;)
Κώστα μου, η ιστορία που έγραψα κατά λέξη αναφέρεται στα βιβλία, ντοκιμαντέρ και TV movie, και έτσι είναι γνωστή στην κοινότητα 25 και βάλε χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως κυκλοφορεί και αυτή η έκδοση:
Gary Kildall:
As for an operating system (OS) for an IBM computer, since Microsoft had never written an operating system before, Gates had suggested that IBM investigate an OS called CP/M (Control Program for Microcomputers), written by Gary Kildall of Digital Research. Kindall had his Ph.D. in computers and had written the most successful operating system of the time, selling over 600,000 copies of CP/M, his operating system set the standard at that time.
The Secret Birth of MS-DOS
IBM tried to contact Gary Kildall for a meeting, executives met with Mrs Kildall who refused to sign a non-disclosure agreement. IBM soon returned to Bill Gates and gave Microsoft the contract to write a new operating system, one that would eventually wipe Gary Kildall's CP/M out of common use.
The "Microsoft Disk Operating System" or MS-DOS was based on QDOS, the "Quick and Dirty Operating System" written by Tim Paterson of Seattle Computer Products, for their prototype Intel 8086 based computer.
However, ironically QDOS was based on Gary Kildall's CP/M. Tim Paterson had bought a CP/M manual and used it as the basis to write his operating system in six weeks. QDOS was different enough from CP/M to be considered legally a different product. Microsoft bought the rights to QDOS for $50,000, keeping the IBM & Microsoft deal a secret from Tim Paterson and his company, Seattle Computer Products.
Deal of the Century:
Bill Gates then talked IBM into letting Microsoft retain the rights, to market MS-DOS separate from the IBM PC project, Gates and Microsoft proceeded to make a fortune from the licensing of MS-DOS. In 1981, Tim Paterson quit Seattle Computer Products and found employment at Microsoft.
Μπροστά στο Mac SE, κλπ, ήταν το windows ...ας πούμε ...ατυχές; Στις αρχές των '90 πάντως, όσοι είχαν την επιφοίτηση και το φως, βλέποντας Mac έχοντας μάθει σε Windows, ακόμα και 95 και 98, είχαν την ΙΔΙΑ αντίδραση που θα είχε σήμερα κάποιος που... για να δούμε... αμμμ... Α! Σαν κάποιον που σήμερα για πρώτη φορά θα έβλεπε ένα software που λέγεται Filemaker έχοντας συνηθίσει ένα άλλο που λέγεται Access
;-)
Αυτό το επίπεδο σύγκρισης συνέχισε μέχρι που βγήκε το Windows XP και το MAC OSX, (μετά την συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας). Από τότε ο κερδισμένος είναι τα UNIX μια και το MAC OSX έχουν βάση τα παλιά UNIX.
Το τελευταίο γνήσιο Macintosh OS ήταν το 9,2. To X ήταν πλέον UNIX.
Τα Windows, μέχρι το 7 δεν ήταν OS αλλά μια "κουβέρτα" eye candy πάνω από το DOS
Καλησπέρα! Έχω την αίσθηση ότι ο Steve είναι αρκετά γνωστός στην Ελλάδα. Πάντως η είδηση διαδόθηκε. Ειδικά στο twitter το συζητούσανε αρκετοί. Τώρα για τηλεόραση θα σας γελάσω, γιατί έχω να δω μήνες.. τόσο που μάλλον είναι ένα άχρηστο αντικείμενο στο σπίτι. Και αν την ανοίξω θα κολλήσω στις πιο άσχετες εκπομπές που ελάχιστοι νομίζω ότι θα εκτιμούσαν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως το όνομα του ακουγόνταν πολύ τις προηγούμενες χρονιές από τα ρεπορτάζ που αφορούσαν τις συνθήκες στα κάτεργα της Apple στην Κίνα, με τις μαζικές αυτοκτονίες των εργατών. Αυτό βέβαια όμως, δεν αναιρεί το έργο του!
Δηλαδή Δημήτρη η εκδοχή που είπα υπάρχει περίπτωση και να ήταν πραγματική. Το πρώτο λειτουργικό σύστημα που είχα στο πρώτο PC που αγόρασα πάντως ήταν το DR-DOS, νομίζω έκδοση 5.0. Αν κοιτάξω ίσως να υπάρχουν ακόμα οι δισκέτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, κάποιος που επιστρέφει από τη σκοτεινή πλευρά της Δύναμης κι από την Access πέφτει πάνω στο FileMaker σκέφτεται δυο πράγματα: 1. Πως να μεταφέρει τη δουλειά του από τη μια πλατφόρμα στην άλλη (δύσκολο οπότε το αφήνουμε) και 2. Τόσα χρόνια πως αγνοούσε το FileMaker!!! A, και κάτι ακόμα, ότι κακώς γράφουν manual για το FileMaker!!! Πάντως και η Access είναι μεγάλο σχολείο αφού σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις τη δουλειά σου είτε απλά, είτε χρησιμοποιώντας και κώδικα από πίσω, είτε ακόμα κι SQL.
Θα συμφωνήσω και με την RoadArtist και το σχόλιό της, ειδικά το δεύτερο μέρος...
Καλησπέρα σου Roadartist! Την τηλεόραση δεν την χρησιμοποιούμε ποτέ παρά για νέα που και που, Ιταλικά, BBC, και CNN. Την οθόνη την χρησιμοποιούμε για DVD κινηματογραφικές ταινίες κάθε βράδυ! Και καμιά φορά κανένα καλό ντοκιμαντέρ η επιστημονικό. Μόνο που είναι στα Ιταλικά :-(
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είχα ακούσει τίποτα για την Κίνα;! Θα το ψάξω! Είναι γνωστός λοιπόν! Για τα iPods και iPhones ή έγινε γνωστό και το Macintosh;
Κώστα μου, η αλήθεια πάντα είναι κάπου στη μέση με κομματάκια από πολλές εκδοχές. Και, υποθέτω, ότι κάποιος που ανακαλύπτει Filemaker έχοντας πρώτα γνώσεις SQL πρέπει να έχει μεγάλη επιτυχία! Το Macintosh ήταν κάτι το σαφώς ανώτερο από Windows, παρασάγγας σε άλλο σύμπαν, ως το 2000-κάτι. Από OSX και W7, η διαφορά είναι πολύ μικρότερη, αλλά το OSX παραμένει καλύτερο σαν software και τα hardwareτης Apple καλύτερα και σαν κατασκευή και σαν σχεδίαση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετώ από τη μεριά δυτικά του Μαχατα ταμπουρωμένος αναμένοντας την Irene.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσκολο να μη σχολιάσω σε αυτό το ποστ Δημήτρη. O Steve είναι ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Για μένα το πιο δυνατό ταλέντο του είναι η απίστευτη ικανότητα να υιοθετήσει ιδέες που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν περιθωριακές και να τις κάνει mainstream.
Διαφωνώ με όσα λες για τη σχέση PC Windows και Μac. Το ότι το ένα είναι "ανώτερο" από το άλλο είναι αρκετά γενικό και δύσκολα μπορεί να καλύψει την πραγματικότητα. Ακόμα και σήμερα τα windows καλύπτουν το 90% της αγοράς. Το Mac ποτέ δεν κατάφερε να διυσδύσει σοβαρά στο χώρο των desktops στις επιχειρήσεις εκτός από μερικά niche markets στα οποία ιστορικά είχε την αποκλειστικότητα , στο χώρο των visual arts. Νομίζω ότι η ιστορία που γράφεις για το πως "έκλεψε" η MS την ιδέα της Apple επίσης μου ακούγεται στα όρια του urban legend στην ιστορία των μαχών των επιχειρήσεων. Είναι γνωστές οι διαμάχες που είχαν στα δικαστήρια με την Apple μηνύει την MS και την HP αλλά να χάνει όλες τις δίκες. Και είναι "τυχερή" η Apple που έχασε αυτές τις δίκες διότι το πιθανότερο θα ήταν να δημιουργούσε δικαστικό προηγούμενο και να έτρωγε η ίδια μετά μήνυση από τη Xerox από την οποία είχε αγοράσει αντίστοιχα την άδεια για να αναπτύξει το σύστημα των windows. ( H Xerox είναι άλλη μία εταιρεία με ιστορία απίστευτης εφευρετικότητας αντίστοιχη των Bell Labs και ΙΒΜ. Δυστυχώς χωρίς Steve Jobs στο τιμόνι)
Από την άλλη βέβαια ο Steve Jobs ο ίδιος είχε αναγνωρίσει σε ομιλία του όταν επανήλθε στην Apple το πόσο σημαντικό ήταν το office και η επένδυση 150 εκατομμυρίων του Bill Gates για τη συνέχεια και επιβίωση της Apple.
Βέβαια ο SJ είναι άνθρωπος που ό,τι ακουμπούσε γινόταν χρυσός. Next και Pixar δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Την pixar νομίζω την αγόρασε από τον George Lucas για λιγότερο απο 10 εκατομμύρια και την πούλησε στην Disney για περίπου 7 δισ.
Για μένα επίσης μια τρομαχτική επιτυχία ήταν η ιδέα των iTunes. Όχι βέβαια το web store. Αλλά το γεγονός ότι κάποιος κατάφερε να συνδιαλαγεί με επιτυχία με τις δισκογραφικές εταιρείες (που μηνύαν Napster και δε συμαζεύεται) και να τις πείσει να πουλάνε τα τραγούδια τους σα μονάδες (για 99c) και όχι σε άλμπουμ. Αυτό ήταν τρομακτική αλλαγή στον τρόπο της επιχειρηματικής δραστηριότητας με σημαντικό όφελος για το κοινό που δε χρειαζόταν να πληρώσει 15δολλάρια να αγοράζει ένα άλμπουμ με 10 τραγούδια για να ακούσει 2. Από την άλλη πολλοί που είχαν στραφεί στην πειρατεία το θεώρησαν πολύ λογικό να πληρώνουν αντί για 15δολλάρια, 2 για τα τραγούδια που πραγματικά τους αρέσαν.
Πρώτη φορά ακούω ότι η MS έκανε το Excel κατα παραγγελία της Apple. Η ιστορία αναφέρει ότι το MSDOS είχε πολλά στοιχεία του CP/M. Αυτό το ήξερα.
Προσωπικά ποτέ δεν αγόρασα προϊόν Apple. Τα θεωρώ υπερβολικά ακριβά για αυτό που χρειάζομαι. Μου αρέσει να φτιάχνω custom υπολογιστές και μπορώ να χτίσω ανα πάσα στιγμή υπολογιστή πολύ πιο ισχυρό και σε απόλυτες μετρήσεις και σε συγκεκριμένες εφαρμογές από ένα Mac . Και με λιγότερα χρήματα κατά μέσο όρο. Αυτό που δε μου άρεσε στα Mac ήταν οι περιοριμένες επιλογές ρυθμίσεων, και το ότι είχες πολύ λιγότερο access σε ρυθμίσεις (μέχρι την δημιουργία του OSX τουλάχιστον). Ήταν φτιαγμένο για χρήστες που δεν θέλαν να ζαλίζονται με το OS και τις παραξενιές του και απλά να κάνουν κλίκ με το ένα πλήκτρο του mouse (Xerox πρώτη και εδώ αλλά η Apple το έκανε mainstream με το μηχάνημα Lisa) και να δουλεύουν το Adobe τους. Το ίδιο και το μηχάνημα. Ποιός νοιάζεται για overclocking και liquid cooling, και κάρτες γραφικών nvidia σε δυάδες ή τετράδες με CUDA, όταν έχει ένα μηχάνημα που μοιάζει ως κατασκευή του Calatrava.
Η ουσία του όλου πάντως είναι ότι ... όσο πιο πολλοί σαν τον Steve τόσο το καλύτερο για όλους μας.
Μάνο μου, υπέροχο σχόλιο! σ' ευχαριστώ, και δεν ξέρω που να αρχίσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες ότι "...να έτρωγε η ίδια (Apple) μετά μήνυση από τη Xerox από την οποία είχε αγοράσει αντίστοιχα την άδεια για να αναπτύξει το σύστημα των windows." Όχι Windows βέβαια! Κάτι άλλο έκλεψε! Την ιδέα που οδήγησε στο σκεπτικό που δύο βήματα παρακάτω έγινε Mac. Και δεν τη έκλεψε ακριβώς...
Η Xerox είχε κλείσει σ' ένα δωμάτιο, στο Xerox PARC μερικούς εγκέφαλους με κόκα κόλες, σάντουιτς, πολυθρόνες και ρούμπικς κιουμπς και τους είχε αναθέσει να ανακαλύψουν το μέλλον. Κάποιο μέρα βγήκαν οι εγκέφαλοι από το δωμάτιο, πήγαν στο boardroom και είπαν: "Ιδού το μέλλον".
-Τι είναι αυτό;
-Αυτό το κουνάς με το χέρι σου και κινείται αντίστοιχα αυτό το βέλος στην οθόνη.
-Και πως το λένε;
-Ποντίκι
-Αποκλείεται!
-Τι αποκλείεται;
-Αποκλείεται μια μεγάλη εταιρεία σαν την Xerox να πει στους διευθυντές και μάνατζερς εταιρειών, στους πελάτες της, να παίζουνε με ένα ποντίκι!
Και έτσι οι εγκέφαλοι γυρίσανε στο δωμάτιο με τις κόλες, σάντουιτς, πολυθρόνες και ρούμπικς κιουμπς και κλέγανε το μέλλον.
Τότε πέρασε μια βόλτα ο Steve Jobs και τον ξενάγησαν στο δωμάτιο, του πρόσφεραν σάντουιτς και κόκα κόλα, και του εξιστόρησαν τις ιδέες τους για ποντίκια και λοιπά.
Urban legend? Perhaps. But there is a little truth in every version you hear. Εγώ, Βοστώνη, Νέα Υόρκη, στο κύκλωμα από το '90, το έχω για σεβαστή δόση αλήθειας, όπως και τα άλλα που εξιστόρησα.
Συμφωνώ μαζί σου ότι η Apple δεν είναι nerd-friendly. Και ότι τα έκαναν τα πράγματα εύκολα. Και ότι είναι ακριβοί. Και ότι έχουν 8-15% της αγοράς.
Αλλά, να πω κάτι. Υπάρχει ένα σοβαρό διαχωριστικό σημείο. Μεταξύ Macintosh 9.2 και Mac OSX. Μετά το σύνορο αυτό συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Και το αν είναι ανώτερο το Mac μετά από το σημείο αυτό εξαρτάται από τα κριτήρια. Σε όλη όμως την δεκαετία του '90 πιστεύω σοβαρά, ότι με τα περισσότερα κριτήρια του τι θα έπρεπε να είναι ένα personal computer που θα τράβαγε τους ανθρώπους και χρήστες να το αγαπήσουν, το Mac άφηνε τον ανταγωνιστή του στη σκόνη.
Όλη τη δεκαετία του '90, οι πελάτες μου χτίζαν τα πρώτα τους networks, διαλέγαν τα συστήματά τους. Μιλάμε για εταιρείες των 1-5 εκατ δολ/χρόνο, αλλά και για τμήματα της Polaroid. Αυτά τα ερευνούσα, έκανα συστάσεις, σχεδίαζα, και έχτιζα εγώ. Ήταν η εποχή που έπαιρνα static IPs και είχα το Mail Server μέσα στο HQ της εταιρείας. Τα κριτήριά μου ήταν τι ήταν καλύτερο για τους πελάτες, και υπήρχαν και άλλοι σαν και μένα που θα με κατασπάραζαν αν έκανα λάθη. Ο κόσμος μου δεν ήταν βέβαια ο κόσμος των spreadsheets.
Στο τέλος, και ιδίως εκατέρωθεν του φαραγγιού που χωρίζει τους Mac users από τους των Windows, δεν θα υπερισχύσει αντικειμενικά ποτέ η μία ή η άλλη άποψη. Σε αυτόν τον ψυχρό πόλεμο των 90 σίγουρα ο κόσμος χρειαζόταν και τις δύο υπερδυνάμεις, όπου η Apple έδωσε δημιουργικότητα, και η Microsoft έδωσε το μπίζνες πρόσωπο στους προσωπικούς υπολογιστές.
Εγώ ήμουνα και θα είμαι πιστός της Apple, αλλά δεν έχω Mac, και από το 2005 εργάζομαι αποκλειστικά με Windows. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους που ανέφερες και για σένα.
Και σήμερα ακόμα ισχύει το πρόβλημα των 90: Υπάρχουν πιο πολλά προγράμματα για Windows και τα PC είναι φτηνότερα. Από την άλλη μεριά όμως, αυτός είναι και ο λόγος που τα Mac μπόρεσαν να παραμείνουν στην θέση που έχουν για πολλούς, και να διατηρήσουν και να επαυξήσουν την αξία της Brand.
Είμαι ο πρώτος που θα πει ότι τα πάντα γύρω από τα ανέκδοτα της Ιστορίας αυτής είναι ποτισμένα με πολύ urban legend. Πάντως οι ιστορίες που ξέρω και έχω έχουν ακουστεί αρκετά, και τις έχω ακούσει από αρκετά διαφορετικά μέρη που να πιστεύω ότι δεν μπορεί να ην περιέχουν κάποιο είδος αλήθειας... Άλλωστε, και να ψάξει κανείς το internet, βρίσκει τα πάντα να αντιφάσκουν πάνω σ' αυτλα τα θέματα ανάλογα με το ποιός τα λέει.
Αγαπητέ μου Μάνο, από τις όχθες μας, που δεν είναι και τόσο διαφορετικές, ουσιαστικά συμφωνούμε.
Τι γίνεται με την Irene? έχεις ηλεκτρικό να διαβάσεις την απάντησή μου;!
Φιλιά απ' τους δυό μας στους τρείς σας!
Δημήτρη όλα καλά για μας για την ώρα. Όντως αυτές οι ιστορίες επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν πέρα από το τι γίνεται γνωστό εκ των υστέρων. Αλλά ναι η Apple έκανε τον υπολογιστή περισσότερο προσιτό σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο θα έμενε αδιάφορο πιθανόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου κόπηκε το σχόλιο ... (να αρχίσουμε να "θάβουμε" την google καλύτερα; )
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετίσματα στη Μαργαρίτα από όλους μας.
Βλέπω Μάνο ότι χρειάζεται κάτι περαπάνω από την Irene για να εντυπωσιαστούν οι New Yorkers! Έφυγε! Πάει στη Μασαχουσέτη τώρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρωτιέμαι αν οι αναγνώστες μας συνειδητοποιούν ότι ένας Hurricane είναι μια κυκλική καταιγίδα διαμέτρου Αθήνα-Καρδίτσα και βάλε, με ανέμους 120 χιλιόμετρα την ώρα αν είναι ήπια. Η Κατηγορία 5 μπορεί να έχει ανέμους 200 χλμ την ώρα.
Όσο για το Google, το παθαίνω κι εγώ, κι αυτό και άλλα (γι αυτό γράφω σε email και copy/paste) Αλλά, σε πληροφορώ ότι είναι τοπικό! Όταν ακούω ότι έχουν πρόβλημα από την Ελλάδα δεν έχω εγώ στην Ιταλία. Και όταν έχω πρόβλημα στην Ιταλία, κάνω dialup σε ένα αριθμό στη Μασαχουσέτη και δεν έχω πρόβλημα... τότε το computer μου είναι συνδεδεμένο από μέσα από την Αμερική, σαν με ένα πολύυυυυ μακρύ καλώδιο!
Καλή βδομάδα!
Ο Steve Jobs είναι ένας απ τους πολύ μεγαλους οραματιστές του 20ού αιώνα(και 21ου...).Στα νιάτα εφηύρε τον προσωπικό υπολογιστή,το φιλικό user interface,πάλεψε με τα νεανικά του προβλήματα,δημιούργησε τη NeXT που προσέφερε στην τεχνολογία,οραματίστηκε και βοήθησε να δημιουργηθεί τη γραφιστική και storytelling τελειότητα της Pixar,και επανήρθε για να σώσει την πρώτη του αγάπη Apple,εφευρίσκοντας αρχικά ένα νέο τρόπο προσωπικής απόλαυσης της μουσικής με τα ipod,και κατόπιν,ένα εντελώς νέο μοντέλο διανομής και διαχείρησης της μουσικής με τα itunes.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είχα την χαρά να έχω δουλέψει Mac,έγινα όμως φανατικός "μηλαράκιας" με το πρώτο ipod mini και ακολούθησα έκπληκτος την εκθετική κάθε φορά εξέλιξη: εκεί πιστεύω οτι εδραιώθηκε η τωρινή κυραρχία της Apple.Στην γενναιοδωρία του Steve να "χαρίζει" στα ίδια ή λιγότερα με το προηγούμ.μοντέλο λεφτά,δυνατότητες που οι ανταγωνιστές καν δεν φαντάζονταν...όταν πχ.η Sony θα αρκείτο σε μια μικρή αύξηση χωρητ/τας,άντε κι ένα restyling,ο Steve σου έδινε clickwheel μαζί με έγχρωμη οθόνη.Επόμενο βήμα η touch οθόνη με εξαιρετική προσβασιμότητα στα αρχεία και πλήθος εφαρμογών.
Οποιος είχε παρακολουθήσει την παρουσίαση του πρώτο IPhone θα πήρε μια ιδέα απ το τι σημαίνει να έχεις στο τιμόνι σου έναν visionary,σαν το Jobs."το 50% της επιφάνειας ενός κινητού καταλαμβάνεται απ το πληκτρολόγιο.Λοιπόν,βουμ,πάει το physical πληκτρολόγιο,χαρίζοντας 2πλάσια οθόνη".
Ο Στηβ πάλεψε γενναία με τον πιο θανατηφόρο καρκίνο,αλλά,όπως παντα,ο τελικός νικητής είναι γνωστός...
Ο κόσμος μας θα είναι σίγουρα φτωχότερος χωρίς την επαναστατική του σκέψη...Μα να φε'υγουν οι Jobs και να βασιλεύουν οι Gates αυτού του κόσμου...
-(
Αγαπητέ μου Squarelogic προσυπογράφω το σχόλιό σου κατά λέξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα '90 ήταν τελείως άλλη εποχή. Τότε, το κάθε βήμα ήταν μια εμπειρία. Και τα Macs οδηγούσαν και έδειχναν τον δρόμο. Τα Windows ακολουθούσαν άγαρμπα. Το πρώτο μου Mac στο γραφείο μου σαν production manager σε διαφημιστικές εταιρείες και marketing ήταν το της πάνω-πάνω φωτογραφίας. Από το 1992 που πετούσα στην Νέα Υόρκη από την Βοστώνη στην Διαφημιστική εταιρεία που χρησιμοποιούσε ο Fashion mail order catalog για τον οποίον έκανα παραγωγή, στην Madison Avenue ήταν όλα Mac! και Photoshop 2.5! και Quark Express. Θυμάμαι το 1994 ήρθε το Mac Operating System 7! Τα Windows ούτε στο 95 δεν ήταν ακόμα... Πήγα στις εκθέσεις MacWorld από τότε που γύρισε ο Steve. Θυμάμαι στη Νέα Υόρκη όταν πρωτοπαρουσίασε το iMac...
Ένας άνθρωπος ξεχωριστός από τους άλλους, που μας έδωσε όλους ένα καινούργιο τρόπο να σκεφτόμαστε, να εκφραζόμαστε και να εργαζόμαστε...
Νάσαι καλά!