Η τελευταία και μόνη πολυτέλεια που εξαρτάται από εμάς, και δεν μπορεί να μας την πάρει κανείς, είναι η επικοινωνία. Κι άν γυρίσουμε σε 56Κ μόντεμ, κι αν δεν έχουμε λεφτά για κομπιούτερ και πρέπει να πάμε στο ιντερνετ-καφέ αν έχουμε κανένα ευρώ την εβδομάδα γι αυτό.
Τον χώρο της σημερινής μου ανάρτησης τον παραχωρώ στον Τζων Μπόη, με ένα ευχαριστώ για μια από τις ποιό σημαντικές αναρτήσεις που έχω διαβάσει.
Παρακαλώ, διαβάστε την ανάρτησή του Τζων Μπόη εδώ:
http://armirikia.blogspot.com/2011/12/blog-post.html
Αν το σκεφτείς σοβαρά, αν σε λίγο καιρό, εν έτη 2011, ένα ευρύτατο φάσμα του κόσμου δεν έχει χρήματα για πρόσβαση στο διαδίκτυο, τότε ζούμε μια επεκτεινόμενη παγκόσμια δικτατορία, και δε θα έπρεπε να το ανεκτούμε απλά. Δεν υπερβάλλω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη διαφωνώ, είναι σαν να λέμε ότι το να συνεχίζουμε όσο μπορούμε να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, θα είναι κάτι που πλέον θα το κάνουμε νιώθοντας τύψεις. Η ανθρωπιστική κρίση δεν είναι κάτι τωρινό δυστυχώς. Πάντα υπήρχε φτώχεια και πείνα, συνεχώς τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι άστεγοι και οι άνεργοι παγκοσμίως. Η διαφορά είναι πως τώρα η κρίση χτυπάει άγρια και τη δική μας πόρτα. Όμως αν το σκεφτείς, η Αφρική είναι σαν διπλανή μας πόρτα, λίγες ώρες με το αεροπλάνο μακρυά μας. Θέλω να πω πως από αυτή την άποψη πάντα εθελοτυφλούσαμε. Η προσωπική μου άποψη είναι πως εξαρτάται πως χρησιμοποιεί ο καθένας μας το ίντερνετ, για μένα είναι ένα όπλο, μια επικοινωνία που όσο μπορώ θα την χρησιμοποιώ και μια ενδυνάμει αντίσταση. Προσωπικά αν και παιρνώ δύσκολες στιγμές, δε θέλω να αφεθώ, δε θέλω να πάψω να βλέπω τη ζωή δημιουργικά, και το έχω σκοπό όσο αντέχω να συνεχίζω να αναρτώ για ενδιαφέροντα, για σκέψεις, να μοιράζομαι συναισθήματα, αγωνίες, γνώσεις κλπ. Πιστεύω πως έχει ακόμη αξία.
Η επικοινωνία βάλλεται σήμερα από παντού. Όσο μπορούμε πρέπει να παλεύουμε και για αυτή. Είναι ύψιστο αγαθό η ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων, το άνοιγμα οριζόντων, μια ελπίδα για την αλλαγή. Αν κλείσουμε τις γέφυρες, δίνουμε ένα επιπλέον βήμα σε όσους θέλουν να καταχραστούν τα πάντα στις ζωές μας.
Αγαπητή μου Roadartist, είναι απόλυτο καθήκον μας να μην ανεχτούμε την στέρηση της πρόσβασης στα μέσα επικοινωνίας, και ιδιαίτερα στο ίντερνετ, συμφωνώ απόλυτα! Βέβαια, η "δικτατορία" στην οποία αναφέρεσαι δεν θα μας το απαγόρευε ευθέως αυτό, αλλά την απαγόρευση θα την φέρναμε οι ίδιοι, όσοι σιγά-σιγά αναγκαζόμασταν να βλέπαμε το κομπιούτερ, ή τα 35-50 Ευρώ τον μήνα για τηλέφωνο με ADSL, σαν ακριβά, δίνοντας προτεραιότητα σε άλλα έξοδα, όπως το ...φαΐ. Απλά λέω να μην ξεχνάμε, σε αυτή την περίπτωση, την προτεραιότητα της ανάγκης έκφρασης, δημιουργικότητας και επικοινωνίας, κι αν γυρίσουμε στα 56Κ μόντεμ, ή πρέπει να πάμε στο ιντερνετ-καφέ. Νομίζω συμφωνούμε απόλυτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη μεριά, αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση με το κείμενο του Τζων Μπόη, είναι πόσα κατάφερε να πει, φωτογραφίζοντας την καθημερινότητα και τις σκέψεις-αισθήματα όλων μας, χωρίς να πολιτικοποιήσει μια φράση, χωρίς να μιλήσει για δίκιο και άδικο, φταίξιμο, θέσφατα και λοιπά. Και δεν είπε τι αποφασίζει ο ίδιος, αλλά φωτογράφησε τις σκέψεις που οδηγούν στην ανάγκη αποφάσεων και αυτοεξέτασης -ότι και να σκεφτεί ή αποφασίσει κανείς μετά. Για μένα το κείμενό του ήταν μια φωτογραφία μαυρόασπρη, Μπρεσόν, ή Ντουασνώ. Και ξέρεις πόσο μου αρέσουν αυτές :-)
Η κεντρική σου παράγραφος μου κάνει ισάξια εντύπωση καθώς ανακαλύπτει δια της εξέτασης ένα πρίσμα μέσα από το οποίο να τοποθετήσουμε την καθημερινότητα που ζούμε, και σε επέκταση τους εαυτούς μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι καιροί έχουν φέρει στο προσκήνιο σκέψεις αυτοεξέτασης που δημιουργούν ερωτήσεις για την φτώχια, σε σχέση με το τι είχαμε μέχρι χτες... το μπορεί να έχουμε αύριο, και τι είχαν οι γύρω μας όταν εμείς ίσως εθελοτυφλούσαμε.
Και αυτή ακριβώς δεν είναι και η αναγκαιότητα της επικοινωνίας; να βοηθήσει στην δημιουργία εξόδων από το σκοτάδι μέσω της προσωπικής δημιουργικότητας και εξέλιξης σκέψεων και ιδεών; Η δύναμις της ομάδας αντί της απομόνωσης...
Σ' ευχαριστώ που μια ακόμα φορά βλέπουμε το ίδιο αντικείμενο, για την ομορφιά του την οποία αντιλαμβανόμαστε.
Καλή σου Κυριακή.
Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως η επικοινωνία να γίνει και πιο ουσιαστική στα 56Κ...
Τρόποι πάντα θα βρίσκονται για να έρχονται πιο κοντά όλου του κόσμου οι δειψασμένοι για επικοινωνία.
Καληνύχτα σου εύχομαι
Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως η επικοινωνία να γίνει και πιο ουσιαστική στα 56Κ...
Τρόποι πάντα θα βρίσκονται για να έρχονται πιο κοντά όλου του κόσμου οι δειψασμένοι για επικοινωνία.
Καληνύχτα σου εύχομαι
Δημήτρη,προβλέπω οτι κάποια-όχι πολύ μακρινή στιγμή-οι όλο και πιο καταπιεστικές κυβερνήσεις/πιόνια των πραγματικών Κυρίρχων,θα μας κλείσουν και τους διακόπτες του ιντερνετ με κάποια αφορμή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα που όλες οι επικοινωνίες γίνονται μέσα απο αυτό ή τα κινητά,αυτή η τεράστια δυνατότητα αυτοογάνωσης από κάτω,αποκλείεται να αφεθεί ανενόχλητη...και καθώς οι παραδοσιακές δεξιότητες επικοινωνίας θα έχουν ατονήσει,το πληροφοριακό μπλακάουτ θα ισοδυναμεί με Μεσαίωνα.
Παραθέτω και το σχόλιο μου στο κειμενο δυναμίτη που παραπέμπεις
"Ακόμα και όσοι σαν εμένα ανησυχούσαν σφόδρα πριν 2 χρόνια,δεν μπορούσαμε ούτε να διανοηθούμε την ταχύτητα με την οποία κάποιες αποφάσεις χορτασμένων γραφειοκρατών/οικονομολόγων θα διέλυαν την πραγματικότητα μας όπως την ξέραμε...και δεν μιλώ μόνο για τα "τζιτζίκια" της ιστορίας,αλλά και για τα "μυρμήγκια".Μέχρι πριν 1-2 μήνες μάλιστα,εν πολλοίς εμείς είμασταν το κύριο πρόβλημα,σύμφωνα με την προβαλλόμενη Αφήγηση...
έλα όμως που και αυτό έχει καταρρεύσει τώρα,και όλο και περισσότεροι κάνουν λόγο για τις δομικές παραλείψεις και λάθη στον σχεδιασμό της ΕΕ,των οποίων το τίμημα πληρώνει πικρά τώρα η "περιφέρεια",υπό το παγερό βλέμμα της Γερμανίδας κυριάρχου,σε μια ειρωνική αντιστροφή της συνθήκης των Βερσαλλιών.
Η ανθρωπιά θα μας χρειαστεί,αλλά δεν διαρκεί και φοβούμαι οτι δεν αρκεί..."
Συγγνώμη για την καθυστέρηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ μου Τζων Μπόη, μου έκανε μεγάλη εντύπωση το κείμενό σου, όπως περιέγραψα και στην Roadartist. Τα πιο όμορφα είναι αυτά που βγαίνουν από το πληκτρολόγιο χωρίς πρόγραμμα, σαν ατόφιες φωτογραφίες...
Φίλε Squarelogic, δεν αμφιβάλω ότι θα το προσπαθήσουνε -αλλά το ίντερνετ έχει και κάτι που το προστατεύει: στην Αμερική τουλάχιστον ένα σημαντικότατο μέρος της αγοράς κινείται online. Μπορούν να παρακολουθούνε τι λέει ποιός σε ποιόν, αλλά να το κόψουν δεν μπορούνε τόσο εύκολα. Ιδίως μεγαθήρια σαν το Google. Στην Ελλάδα, ναι, μπορούνε να το ευνουχίσουνε, δεν αμφιβάλω, και αργά ή γρήγορα .
Εδώ στην Ιταλία, στα χωριά που δεν έχουν ADSL κόβεται το ίντερνετ από το 56Κ μόντεμ όχι από σκοτεινές συνομωσίες, αλλά από ανικανότητα και παλιά τεχνολογία, οπότε πρέπει να τηλεφωνάω στην τέλεκομ ιτάλια κάθε λίγο και λιγάκι να τους λέω ότι πρέπει να κάνουνε ρεσέτ την σύνδεσή μου...
Αλλά το καλό το παλληκάρι, ιδίως το νέο και ωραίο παλληκάρι, ξέρει κι άλλο μονοπάτι, και όταν είναι ανάγκη λέει στο κομπιούτερ του: "Χαλ, κάνε ένα υπεραστικό." Και το κομπιούτερ τηλεφωνάει σε ένα dialup νούμερο στη Μασαχουσέτη (όπου έχω ένα πάμφθηνο λογαριασμό για περίπτωση εμέρτζενση) και η επικοινωνία συνεχίζεται.