«Αυτοί οι κατασκευαστές της Ευρώπης ήταν οι άνθρωποι που ξεκίνησαν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης ιδρύοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1949 και ιδρύοντας την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) το 1950 και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) το 1957.
Αυτοί οι άνθρωποι του διαλόγου, που είχαν ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους και είχαν εμπειρία από πρώτο χέρι από μια σειρά ευρωπαϊκών πολιτισμών, ήταν οι πρωτοπόροι μιας Ευρώπης της ειρήνης που βασίζεται στις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.»
Η Ιδέα της Ένωσης των Κρατών της Ευρώπης γεννήθηκε τις δεκαετίες μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου με το σκεπτικό ότι θα ήταν πιο δύσκολο να ξεκινήσει ποτέ καινούργιος πόλεμος στην Ευρώπη αν τα κράτη της Ευρώπης ήταν ενωμένα, οικονομικά.
Από την δεκαετία των 1960 πέρασαν 30 χρόνια συνεχών προσπαθειών και εξελίξεων σκεπτικού και οργάνωσης μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχικά αναφερόμενη ως Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, να γίνει πραγματικότητα τον Ιανουάριο του 2002.
Και, από την αρχή υπήρχαν εμφανή προβλήματα και ατέλειες:
- Η κεντρική κυβέρνηση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες, δεν είχε ουσιαστική δύναμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του.
- Δεν υπήρχε κοινός Ευρωπαϊκός στρατός για την άμυνα της Ένωσης.
- Δεν συμπεριελήφθησαν όλα τα κράτη της Ένωσης στην Ευρωζώνη του κοινού νομίσματος, του Ευρώ. Ο εμφανέστερος απών ήταν το Ενωμένο Βασίλειο.
- Ενώ το κόστος ζωής ήταν παρεμφερές στα κράτη της Ευρωζωνης, οι αποδοχές των εργαζομένων δεν ήταν. Παραδείγματος χάριν, στην Ελλάδα, η αγοραστική δύναμη των πολιτών ήταν κοντά στο 25% με 35% της αγοραστικής δύναμης στην βορειοδυτική Ευρωζώνη και στην Ιταλία γύρω στο 50% με 60%.
- Τα κύρια προβλήματα που αντιμετώπισε η Ένωση, εκτός από την ανισότητα σε αγοραστική δύναμη των πολιτών, ήταν ο ιστορικός εθνικισμός, και ο πολιτιστικός ρατσισμός.
- Ιδιαίτερο πρόβλημα ήταν και είναι η νόμιμη και η παράνομη μετανάστευση από περιοχές εκτός της Ευρώπης: Την Αφρική, την Μέση Ανατολή και Αφγανιστάν και Πακιστάν. Όμως και η απόλυτα νόμιμη μετακίνησης εργατικού δυναμικού όλων των στρωμάτων μέσα σε κράτη της Ε.Ε. έφερε πολιτιστική και ρατσιστική δυσφορία και προκάλεσε την θετική ψήφο για Brexit.
- Το 2015 το Ενωμένο Βασίλειο ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα χρόνια μετά το 2020, η «επέλαση» της δεξιάς σε κάθε κράτος, κυρίως την Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία έβαλε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από ένα σύννεφο αμφισβήτησης.
Σήμερα, στις αρχές του 2025, τα αιχμηρά και άμεσα προβλήματα παρουσιάζονται με το ότι:
- Κατέρρευσε η κυβέρνηση της Γερμανίας και αναμένεται υπερίσχυση της δεξιάς,
- Καταρρέει η κυβέρνηση της Γαλλίας με αναμενόμενη υπερίσχυση της δεξιάς,
- Η κυβέρνηση της Ιταλίας είναι ήδη συνεργασία ακροδεξιών και δεξιών κομμάτων και το χρέος της Ιταλίας πλησιάζει τα τρία τρισεκατομμύρια Ευρώ –εάν το Ιταλικό χρέος γίνει αβίωτο ή προβληματικό μπορεί να «τινάξει στον αέρα» την Ευρωπαϊκή οικονομία,
- Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί «φούσκα» αξιών ακινήτων, αγοραστική και ενοικίων, παρεμφερής με την «φούσκα» που προκάλεσε το κράχ του 2007-2008 στα Ενωμένα Κράτη της Αμερικής. Επίσης, η Ελληνική κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει πλέον λειτουργούσα αντιπολίτευση στην Βουλή. Τέλος, οι Ελληνικές Τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανέναν έλεγχο ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τον Άρειο Πάγο ή το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το κύμα της δεξιάς που καταλαμβάνει την Ευρώπη, φέρνοντας εθνικισμό και απομονωτισμό, βασίζεται στην πρωτοφανή έλλειψη μόρφωσης και κριτικής σκέψης που φέρνουν σαν αποτέλεσμα την αποδοχή παραπληροφόρησης και ψευδών δηλώσεων που με την σειρά τους κατευθύνουν το «ξεχαρβάλωμα» των κοινωνιών.
Το ιδεώδες της ειρηνικής ένωσης αποδυναμώνεται με ραγδαίους ρυθμούς εις όφελος του εχθρικού απομονωτισμού.
Με την επίσημη πλέον επιλογή ακροδεξιάς ολιγαρχίας/δικτατορίας και ρατσισμού στα Ενωμένα Κράτη της Αμερικής, τα αναμενόμενα για το μέλλον της Ευρώπης, που ήδη αντιμετωπίζει τα προαναφερθέντα προβλήματα, είναι αμφίβολα και οι προοπτικές ειρήνης και ευημερίας σκοτεινές.
~~~
Σωστά όσα γράφεις, έκτος από ένα - αυτό με την ιδιωτεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμπληρώνω δυο παράγοντες που δεν αναφέρεις, γιατί ίσως διέφυγαν της προσοχής σου.
Ο πρώτος είναι η Ρωσία και η Ορθοδοξία. Η Ρωσία μέχρι το 1990 είχε τεράστια εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα. Να κρατήσει τον πληθυσμό της κάτω από το κνούτο και να συντηρήσει έναν ψυχρό πόλεμο. Μετά την κατάρρευση του 1990 ήταν για 15 χρόνια ένα διαλυμένο κράτος, ανίκανο για οτιδήποτε. Έπρεπε να έρθει η αρχή της χιλιετίας και ένα αδίστακτο κάθαρμα για δικτάτορας για να αλλάξει κάτι. Αυτό που άλλαξε ήταν ότι η Ρωσία έγινε βενζινάδικο (κυρίως της Γερμανίας).
Με τα $$$$ από τα πετρέλαια και την ΧΟΝΤΡΗ υποστήριξη από την ορθόδοξη εκκλησία, η Ρωσία ξεκίνησε την προσπάθεια του γκρεμίσματος της Ευρώπης. Μεγαλοιδεατισμός, ιμπεριαλιστικό ντελίριο, μισαλλοδοξία ( το κύριο χαρακτηριστικό του ορθόδοξου παπαδαριού) και δηλωμένη συστηματική προσπάθεια για MRGA = make Russia great again.
Σε αντίθεση με τον ημίτρελο πορτοκαλί πανύβλακα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Ρωσία έχει ένα αδίστακτο κάθαρμα στο τιμόνι. Με πολλές ικανότητες - δυστυχώς για εμάς - και απεριόριστες εξουσίες.
Μιλάς για "ιδιωτεία" και αγραμματοσύνη των λαών της Ευρώπης. Διαφωνώ κάθετα. Είτε είμαστε όλοι ιδιώτες και αγράμματοι, είτε δεν είναι κανένας μας. Αυτός ο διαχωρισμός ανάμεσα σε εμάς τα σαϊνια που κατέχουμε τον κόσμο και τους ιδιώτες που δυστυχώς δεν ψηφίζουν αυτά που εγκρίνουμε εμείς είναι η πιο καταστροφική ανάλυση που μπορείς να κάνεις.
Το ξέρεις ότι το 70%-90% των χρημάτων των ακροδεξιών κομμάτων Γαλλίας - Γερμανίας έρχεται τσιφ από την Ρωσία; Το ξέρεις ότι τα ακροδεξιά καθάρματα της Ευρώπης πηγαινοέρχονται σε εβδομαδιαία βάση στην Μόσχα;
Πως μπορείς να μιλάς για ιδιωτεία, όταν η μία πλευρά κρατάει τις δημοκρατικές διαδικασίες και παίρνει 100 από τους δικούς της χρηματοδότες (λέγε με λόμπυ) ενώ η άλλη πλευρά δεν κρατάει κανέναν κανόνα και παίρνει 100.000 από την Ρωσία και την ορθόδοξη εκκλησία;
Καλώς ή κακώς (κακώς, κάκιστα κτγμ) οι εκλογές στις δυτικές δημοκρατίες καθορίζονται από τα λεφτά του κάθε κόμματος. Οι υπάλληλοι του ρωσικού καθάρματος στην Ευρώπη διαθέτουν 10Χ μεγαλύτερο μπάτζετ από τα δημοκρατικά κόμματα.
Πιστεύουμε πραγματικά ότι οι "αγράμματοι ιδιώτες" φταίνε για τα αποτελέσματα των εκλογών;
* * * *
1/2
2/2
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλάω πιο πάνω για 2 παράγοντες που δεν αναφέρεις. Τον πρώτο τον περιγράφω στο προηγούμενο σχόλιο. Ο δεύτερος, κατά εντελώς παράδοξο τρόπο, είναι η Ιδιωτεία.
Οχι η Ιδιωτεία των λαών, αλλά των ανίκανων ηγεσιών τους.
Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες (ο θεός να τις κάνει) ξέχασαν εντελώς τις ιδρυτικές αξίες της Ενωμένης Ευρώπης και ασχολήθηκαν μόνο με τα λόμπυ των εταιρειών και των τραπεζών. Οχι σήμερα, όχι σε μια χώρα. Αλλά εδώ και 30 χρόνια, σε όλη την Ευρώπη. Υπηρετούν τα συμφέροντα των εταιρειών. Στους λαούς προσφέρουν ένα εκλογικό show κάθε 4 χρόνια, αυτό είναι όλο. Οι λαοί φταίνε μετά που ψηφίζουν ακροδεξιούς;
Εδώ και 30-35 χρόνια ξελαρυγγιάζονται οι επιστήμονες ότι οφείλουμε να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα και να πάμε σε ΑΠΕ. Τι κάνουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες; Το τραβάνε, το σχετικοποιούν και το καθυστερούν μέχρι να φτάσει στο αμήν και μετά κάνουν μισές προσπάθειες με μισή καρδιά. Too little too late, που λέτε κι εσεις τα αμερικανάκια ;-)
Στην κρίση του 2008 μετατρέπουν μια χώρα σε προτεκτοράτο για να σώσουν τις τράπεζες. ΟΚ, οι ηλίθιοι μικροαπατεωνίσκοι της κάτω γωνιάς των Βαλκανίων δεν άξιζαν κάτι καλύτερο. Αλλά το μήνυμα πέρασε σε όλους τους λαούς της Ευρώπης: Μπροστά στις τράπεζες είσαστε μηδενικά.
Καμώνονται πως δεν βλέπουν τα επεκτατικά σχέδια του ρώσου δικτάτορα, επειδή αυτό συμφέρει κοντοπρόθεσμα τις εταιρείες = λέγε με φτηνό πετρέλαιο.
Διαλύουν όλες τις κρατικές / ημικρατικές υποδομές που βρίσκονται εκεί ΑΚΡΙΒΩΣ για να εξυπηρετούν τους λαούς της Ευρώπης και τις χαρίζουν σε εταιρικά συμφέροντα.
Μετά τους φταίνε οι λαοί.
Πριν το 2000 στην Γερμανία μπορούσες να ρυθμίσεις το ρολόι σου σύμφωνα με την άφιξη των τραίνων ή των λεωφορείων. Σήμερα θεωρείσαι ευτυχισμένος αν το τραίνο σου έχει καθυστέρηση "μόνο" 1/2 ώρα. Ασθενείς με επιθετικό καρκίνο, με καρδιοπάθειες πρέπει να περιμένουν 6μηνο για μια εγχείρηση. Αυτά, στην δεύτερη πλουσιότερη χώρα του κόσμου!!!
Παρένθεση: Πρόσφατα στα σοσιαλμυδια έκραξαν τον Αδωνι για μια συνέντευξη. Τον είχαν ρωτήσει για τις 6μηνες καθυστερήσεις στα ελληνικά νοσοκομεία και αυτός απάντησε "τα ίδια γίνονται και στην Σουηδία". Μακρυά από εμένα κάθε υπεράσπιση του Αδωνι (μπρρρρρρ). Αλλά ο τύπος ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ. Δεν ξέρω για την Σουηδία, αλλά για την Γερμανία σίγουρα.
Έχουν διαλύσει _συστηματικά_ αυτούς που επί 1,5 αιώνα αποτελούσαν την ραχοκοκκαλιά της γερμανικής Οικονομίας. Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (για τα γερμανικά δεδομένα μικρομεσαίος = κάτω από 500.000.000 ετήσιος τζίρος). Εχουν διαλύσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν έχουμε πλέον υδραυλικούς, ούτε ηλεκτρολόγους.
Να μη μιλήσω για την στεγαστική κρίση, να μην μιλήσω για 100δες άλλα σοβαρότατα θέματα (συνταξιοδοτικό π.χ.)
Σαν αντάλλαγμα, μας υπόσχονται τον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο της ΑΙ, που θα μας λύνει όοοοοοοολα μας τα προβλήματα. Κυρίως αυτά που ΔΕΝ έχουμε...
Αν ακόμα πιστεύεις ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η πιθανή διάλυση της Ε.Ε. οφείλονται στους "ιδιώτες" και "αγράμματους" ψηφοφόρους, πάω πάσο.
Εχεις καταδικάσει τους ανθρώπους σου να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν βασικότατες ανάγκες που μέχρι το 2000 ήταν αυτονόητες (υγεία, παιδεία, υποδομές, ενέργεια, στέγαση).
Εχεις συμπληρωματικά έναν στυγνό δικτάτορα στα σύνορα σου που θέλει σώνει και καλά να σε καταστρέψει, που ρίχνει δις για να αλλοιώσει τις εκλογές σου. Εσύ καμώνεσαι πως δεν τον βλέπεις, γιατί χρειάζεσαι το πετρέλαιο του.
Και παρ' όλα αυτά σου φταίνε οι λαοί που είναι "ιδιώτες" και δεν ψηφίζουν αυτό που θα ήθελες εσύ.
Χμμμμμμμ
Είναι βέβαια πολύ σημαντικό σε μια συζήτηση να αλληλοελέγχονται οι συνομιλητές ως προς την κατανόηση του πως ο καθένας χρησιμοποιεί μια λέξη.
Διαγραφή1. Στην προκειμένη περίπτωση τι έννοια (σωστή ή λανθασμένη) έδωσα χρησιμοποιώντας την λέξη «Ιδιωτεία». Το θεωρώ σημαντικό ώστε η συζήτηση να γίνεται επί εννοιών αντί να μπερδεύεται και να σκοντάφτει στις λέξεις. Για μένα, (και πάλι, μπορεί σωστά αλλά μπορεί και λάθος), όπως γράφω πάντα στα Αγγλικά και μεταφράζω στα Ελληνικά, έχει διαφορά η έννοια του «Idiot» από την έννοια του «Stupid», όπου idiot έρχεται από τα αρχαία Ελληνικά, Ιδιώτης, όπου ένα άτομο βλέπει τα πάντα από τόσο εγω-κεντρική τοποθέτηση που αφαιρεί εαυτόν από το κοινωνικό σύνολο σε βαθμό που να βλάπτει το κοινό συμφέρον του συνόλου, φαινομενικά α-νόητα. Ενώ Stupid, Βλαξ, έχει να κάνει με πνευματική, διανοητική ανεπάρκεια, κάτι το εντελώς διαφορετικό. Ένας Ιδιώτης δεν είναι απαραίτητα Βλαξ, και ένας διανοητικά περιορισμένος νους δεν έχει απαραίτητα κίνητρα Ιδιωτείας. Κατά πάσαν πιθανότητα κάνω γλωσσικό λάθος και ίσως στο κείμενό μου να πρέπει να αλλάξουμε την λέξη Ιδιωτεία σε Εγωκεντρισμό. Εννοώ την α-νοησία όσον αφορά νόηση δομής μιας πλουραλιστικής κοινωνίας –η Ιδιωτεία όπως χρησιμοποιώ την λέξη φέρνει το αντίθετο. Αποδόμηση/Διάλυση.
2. Η έλλειψη μόρφωσης δεν είναι απαραίτητα, από μόνη της, κακό πράγμα. Έχω γνωρίσει στην ζωή μου ανθρώπους που δεν τέλειωσαν Δημοτικό και έχουν καρδιά χρυσή και σοφία ανεκτίμητη, και έχω γνωρίσει ανθρώπους με δοκτορά που είναι ηλίθιοι, ή idiots. Όμως η έλλειψη μόρφωσης, κυρίως όσον αφορά την Ιστορία, μπορεί να καταστήσει έναν άνθρωπο περισσότερο ευάλωτο στο κατά πόσον να ξεχωρίζει, να διακρίνει, βλαβερή δημαγωγία. Ναι, κατά την γνώμη μου υπάρχει βλαβερή δημαγωγία, «οι μετανάστες φταίνε για τα δεινά σας», και ωφέλιμη δημαγωγία, «αγαπάτε αλλήλους» (στην τελική, όλα δημαγωγία μπορεί να θεωρηθούν).
3. Αναφέρω την Ιδιωτεία (όπως την κατανοώ την λέξη, βλ., #1 παραπάνω) ως ξεχωριστή της αμορφωσιάς. Δύο διαφορετικές, ανεξάρτητες καταστάσεις, όχι απαραίτητα συναρτώμενες.
4. Συμφωνώ μαζί σου για το τι εξηγείς ως «Ρωσία και Ορθοδοξία» αλλά, αν σε κατάλαβα καλά, εγώ θα το είχα εκφράσει ως «Επιρροή της Θρησκείας επί του κράτους στην Ρωσία», όπου δεν υπάρχει διαχωρισμός Κράτους-Θρησκείας, ή περισσότερο ειδικευμένα, το Κράτος χρησιμοποιεί την θρησκοληψία των πολιτών εις όφελος των αυθαίρετων σκοπών του, και η ηγεσία της θρησκείας «συνεργάζεται» σε αυτό με το (δικτατορικό/ολιγαρχικό) κράτος. Το ότι η θρησκεία στην Ρωσία τυχαίνει Ορθοδοξία, στην δική μου εξήγηση του προβλήματος που σωστά αναπτύσσεις είναι συμπτωματικό, ιστορικά. Και έπεται μετά από διωγμό κατά της πίστης των πολιτών επί τρεις γενεές, όποιο και να ήταν το δόγμα της πίστης της συγκεκριμένης κοινωνίας. Άλλωστε και στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαχωρισμός Κράτους-Θρησκείας στο Σύνταγμά της, για ιστορικούς εξελικτικούς λόγους, αλλά τα προβλήματα είναι εντελώς διαφορετικά από τα της Ρωσίας, κι’ ας έχουν το ίδιο θρησκευτικό δόγμα.
~~~
Έχεις άραγε δίκιο ως προς το κατά πόσο η Ρωσία τον εικοστό πρώτο αιώνα διαχειρίζεται την προσπάθεια να διαλύσει την Ε.Ε. εις όφελός της; Ναι, πιστεύω ότι έχεις δίκιο, πάνω κάτω ακριβώς όπως το εξηγείς, και η ανάρτησή μου απλά πρότεινε ότι η Ε.Ε. ήταν περισσότερο ευάλωτη σε τέτοιες επιθέσεις επειδή δεν είχε δομηθεί με αρκετά ισχυρή συνοχή, all the way down to the national feeling as a Union rather than states with baggage rooted in their histories. Παραδείγματος χάριν, θεωρητικά τουλάχιστον, η συνοχή μιας Ένωσης όπως εκείνη στην Άλλη μεριά του Ατλαντικού. Η Ευρώπη δεν κατάφερε να φτάσει εκείνη την συνοχή κρατικής και πολιτιστικής δομής –άρα περισσότερο ευάλωτη.
Ναι, και εκείνη η Ένωση προσπαθεί τώρα να αυτοκαταστραφεί, λόγω human nature, αλλά τα ΕΚΑ κράτησαν 230 χρόνια, ενώ η ΕΕ μόνο 25.
Η ανάρτησή μου προτείνει γενική εικόνα, με την οποία οι ειδικευμένες, εστιασμένες παρατηρήσεις σου δεν διαφέρουν/διαφωνούν και τόσο. Με τις δικές μου «αποχρώσεις» Ιδιωτεία=Δεξιά, και αμορφωσιά=αδυναμία αντίστασης. Η οπτική της ανάρτησης εξετάζει τα πρώτα εφτά σημεία (bullets) που παρουσιάζω.