Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Μπουμ!








Αυτό είναι το «Ζούμγουωλτ», το πιο πρόσφατο και τελευταίας τεχνολογίας πλοίο που προστέθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Το επώνυμο του πρώτου κυβερνήτη του πρώτου πλοίου τέτοιου τύπου είναι Κερκ. Πλήρες όνομα: Τζέημς Α. Κερκ από την Μπαθέσντα της Μαίρηλαντ. Ο Κάπταιν Κερκ θα κυβερνήσει το «Ζούμγωλτ» (όχι το αστρόπλοιο «Έντερπράιζ») όταν αναλάβει δράση τον Οκτώβριο του 2016. Άλλωστε, ποιος θα ήταν η καλύτερη επιλογή καπετάνιου, άλλου του Τζέημς Α. Κερκ από την Μαίρηλαντ (είπαμε, δεν μιλάμε για τον Τζέημς Τ. Κερκ που θα είναι από την Άιοβα). Το πλήρωμα του Ζούμγουωλτ είναι 143 από τους καλύτερους του Ναυτικού (Όχι 1.014 όπως του αστρόπλοιου Έντερπράιζ) 

Άλλα δύο τέτοια καράβια χτίζονται με συνολικό κόστος 22.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τελικό μελλοντικό κόστος του κάθε τέτοιου καραβιού, περίπου 4.5 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή διπλάσιο από το κόστος ενός τελευταίας λέξης πυρηνικού υποβρύχιου (εκ των οποίων υποβρυχίων το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών έχει 84). Σημ., Ένα αεροπλανοφόρο κοστίζει περίπου 4,5 με 5 δισεκατομμύρια δολάρια και οι ΗΠΑ έχουν έντεκα από δαύτα και δύο σε παραγγελία (συνολικά 80 αεροπλανοφόρα στην Ιστορία εκ των οποίων 67 έχουν γίνει παλιοσίδερα ή μουσεία.

Ta 581 δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύουν οι ΗΠΑ κάθε χρόνο για άμυνα είναι σημαντικό κλάσμα του ενός τρισεκατομμυρίου πεντακοσίων είκοσι δύο δισεκατομμυρίων που ξοδεύουν συνολικά τα πρώτα 100 κράτη του πλανήτη. Η χώρα αμέσως επόμενη των ΗΠΑ σε έξοδα άμυνας είναι η Κίνα με 155,6 δισεκατομμύρια, ακολουθούμενη από την Σαουδική Αραβία με 56,7 δισεκατομμύρια και το Ήτα Βήτα με 55 δισεκατομμύρια. Έπεται η Ρωσία με 46,6 δισεκατομμύρια. Η Ελλάδα ξοδεύει 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για την άμυνά της. Ποια ακριβώς είναι η απειλή εναντίων της οποίας αμύνεται η Ελλάδα δεν είναι απόλυτα διαυγές. Η Τουρκία πάντως ξοδεύει 18 δισεκατομμύρια.

Ας προσθέσουμε στην εξίσωση το γεγονός ότι το ανθρώπινο είδος θεώρησε αναγκαίο να χρηματοδοτήσει και να πραγματοποιήσει δύο χιλιάδες πενήντα πέντε (2.055) πυρηνικές εκρήξεις-δοκιμές από το 1945 μέχρι σήμερα. Την μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή την έκανε η Σοβιετική Ένωση στις 30/10/1961 με 57 μεγατόνους. Πηγαίνανε για 100 αλλά φοβηθήκανε και το μείωσαν σε 57. Η αμέσως επόμενη σε μέγεθος ήταν Αμερικανική με 15 μεγατόνους.

Το που βρίσκονται οι προτεραιότητες του ανθρώπινου είδους είναι, νομίζω, φως-φανάρι.


Φαγητό, περίθαλψη και στέγη για κάθε ανθρώπινο ον στον πλανήτη για ένα χρόνο θα κόστιζε περίπου εκατό δισεκατομμύρια δολάρια (σε πραγματικό κόστος). Γιατί να μοιραστούμε εκατό δισεκατομμύρια για να ζήσουμε ειρηνικά όταν μπορούμε να ξοδεύουμε 15 φορές περισσότερα για να αμυνθούμε από αλλήλους. Δεν νομίζω να μένει αμφιβολία ως προς το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να γλυτώσει την Γη από το αποτυχημένο πείραμα της φύσης που είναι ο άνθρωπος (αν οι φιλόσοφοι και οι σοφοί ήταν τόσο έξυπνοι, γιατί ζούμε στη χαβούζα στην οποία ζούμε;)






















6 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά στον Κώστα σου, Δημήτρη!
    Υγεία, χαρά, επιτυχίες και να περνάτε όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εμείς να φύγουμε βυθισμένοι στην ηλιθιότητα και την απληστία μας, θα...

    https://www.youtube.com/watch?v=LJpjcYqGjhw

    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "κάποιος πρέπει να γλυτώσει την Γη από το αποτυχημένο πείραμα της φύσης που είναι ο άνθρωπος"
    Και όμως... Ναι... Χαιρετισμούς Δημήτρη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρετισμούς μεταξύ μας, θερμούς, αγαπητή μου Roadartist, αλλά ...χαιρετίσματα στην ανθρωπότητα όπως πάει...

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.