Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑΧί!









Τελικά μόνο ένα Ταξί μας γλυτώνει από το TAXIS. Το είχα πει από χρόνια. Με τέτοιο ηλίθιο όνομα μόνο ηλίθιο σύστημα μπορούμε να περιμένουμε.

Τελειώνω τώρα ένα σύστημα ολοκαίνουργιο το οποίο θα παραδώσω αύριο σε ένα καινούργιο πελάτη στην Μασαχουσέτη το όνομα του οποίου γνωρίζετε καλά αλλά δε σας το λέω :-) Εδώ μέσα βγάζουμε στη φόρα τ' άπλυτα. Όχι τα πλυμένα!

Έπρεπε να σχεδιάσω την δομή, και έπρεπε επίσης να σχεδιάσω την οπτική του συστήματος, και να σιγουρευτώ ότι όταν αρχίσει να λειτουργεί θα λειτουργεί όπως περιμένει ο χρήστης να λειτουργεί βάση αυτών που βλέπει στην οθόνη. Όλα βασισμένα στο ότι ο χρήστης έχει πάντα δίκιο και ότι αν ο χρήστης σκεφτεί να κάνει έστω και μια ερώτηση αυτό είναι σφάλμα του σχεδιαστή. Επίσης, όταν λειτουργήσει πρέπει να στέκεται όρθιο και να μην σούρνεται, να μην σκοντάφτει και να μην ξεχνάει τα στοιχεία που του έδωσε ο χρήστης, και να τα αποθηκεύει και να τα παρουσιάζει σωστά.

Σαν το taxisnet δηλαδή, Όχι!!!

- Εδώ βέβαια κάνουμε σελίδες επί σελίδων περιγράφοντας και εγκρίνοντας με τον πελάτη κάθε λεπτομέρεια λειτουργική και οπτική και συμφωνούμε ενυπογράφως πριν καν ξεκινήσουμε.
- Η παράδοση λέγεται Alpha όπου ο πελάτης ξεκοκαλίζει τα πάντα και δίνει οδηγίες και διορθώσεις μέχρι να φτάσουμε, ενυπογράφως, εκεί που θέλει.
- Τότε αρχίζει η Beta όπου το σύστημα αρχίζει πλέον να λειτουργεί πραγματικά, αλλά συνεχίζουμε διορθώσεις και βελτιώσεις σύμφωνα με τα αρχικά συμφωνηθέντα, κατά λέξη, μέχρι ο πελάτης να πει ενυπογράφως "εντάξει" σε προσυμφωνημένο χρόνο.
- Gama δε χρειάζεται΄. Από το τέλος του Beta είμαστε πλήρεις και ευκαριστούμε βέρυ ματς! και μας ευκαριστούνε περισσότερο.

Σαν το taxisnet δηλαδή, Όχιιιιι!!!
Στο taxisnet πηδήξανε την Alpha και την Beta και πήγανε κατευθείαν στην Γάματα.
Και αν είχαν προσυμφωνημένα σχέδια λειτουργικότητας και οπτικής, να μου τρυπήσετε την μύτη!

Τα software, τα προγράμματα και οι εφαρμογές κομπιούτερ λειτουργούν όταν ο πελάτης ξέρει τι θέλει και ο προγραμματιστής ξέρει τι κάνει και πως να επικοινωνήσει, και ο πελάτης ξέρει να αξιολογήσει τι του παραδίδει ο προγραμματιστής.

Όταν ηλίθιοι συνεργάζονται με ανίδεους βγαίνει το taxisnet και την πληρώνουν οι άμοιροι.











Εγώ θέλω να δω ένα κουμπί που να μου λέει ότι αν το πατήσω θα μου δείξει τι χρωστάω συνολικά με ανάλυση από κάτω, μ' ένα κλικ. Πιο κουμπί πατάω, από αυτά που διαβάζονται στην οθόνη, μου λέει κάποιος; Και για πείτε μου, η γιαγιά με το κομπιούτερ στο χωριό ξέρει τι πα-να-πει "εφαρμογή", και πως σχετίζεται η "εφαρμογή" με τις κατσίκες της, ή το κάνανε το σύστημα για να μην πάνε διακοπές οι λογιστές και να τους πλερώσει ο παππούς;

Α! ξέχασα να σας πω: εγώ είμαι ο πελάτης του Ελληνικού κράτους και ο χρήστης των προγραμματιστών τους, και το κράτος και οι προγραμματιστές είναι οι υπάλληλοί μου, και αν δεν μου δώσουν το κουμπί που θέλω να την ξεχάσουν την Alpha, και την Beta, και να πάνε κατ' ευθείαν για γάμα με τις ευχές μου! Έτσι δεν λειτουργεί το πελατειακό κράτος;










6 σχόλια:

  1. Εδώ να σκεφτείς, πελάτες μου που έκαναν log-in με τον ατομικό τους κλειδάριθμο (έχω κάποια tax related εξειδίκευση), έβλεπαν στις οθόνες τους συμπληρωμένα στοιχεία ...άλλων φορολογούμενων. Και είναι υποτίθεται και απόρρητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμμ... σαν πρόβλημα Relational μου φαίνεται. Για τους μη έχοντας ιδέα, Relational linking είναι η ...σχέση, όταν σχετίζεις ένα κλειδάριθμο με ένα ΑΦΜ και το ΑΦΜ με όλα τα στοιχεία που ανήκουν σε αυτό. Δηλαδή, περί σχέσης η υπόθεση, και μια που ξέρουμε τι επιδόσεις έχει ο Ρωμιός στις σχέσεις, καλά έλεγα εγώ στο κείμενο ότι πήγανε κατ' ευθείαν στο γάματα!

      Δηλαδή αν συνεχίσω να κάνω κλικ αβέρτα στο taxisnet, μπορεί να με βγάλει ότι δεν χρωστάω τίποτα ή ότι είμαι και στην λίστα της Κριστίν μας... Τζόγος σου λέω! κάνε κλικ να δούμε τι θα βγει!!!

      Καλή σου σπέρα :-)

      Διαγραφή
  2. Μα πόσο μου αρέσει το ηλεκτρονικό σύστημα στην Ελλαδίτσα μας!
    Μα γιατί το κατηγορείτε;
    :-)
    Μπαίνεις, δίνεις τα στοιχεία σου, θέλεις να κάνεις την φορολογική σου δήλωση... σε διευκολύνει και με την φόρμα που έχει έτοιμη ... φτάνεις και στα τετραγωνικά του σπιτιού... μα εδώ θέλω να βάλω πχ. 97 τετραγωνικά γιατί τόσο είναι το σπίτι και τόσο βάζω τόσα χρόνια...
    όοοοοοχι η φόρμα σου γράφει 100....δεν μπορείς να βάλεις 97 , ότι θες εσύ θα κάνεις;
    δεν ξέρει το κράτος;
    βάζεις το ρημάδι το 100 γιατί και το 95 να βάλεις πάλι λάθος θα είναι...
    Περνά ο καιρός...
    Φτάνει η ώρα της εφορίας....
    - Γιατί κύριε δηλώσατε 100τμ τώρα μετά από τόσα χρόνια που κάνατε ψευδή δήλωση για 97τμ.;
    - Μα ...97τμ είναι τόσο γράφουν τα συμβόλαια... δεν μεγάλωσε το σπίτι!
    Πλήρωσε τώρα τα 3τμ. που είχες κρύψει τόσα χρόνια και άσε τις δικαιολογίες....και με πρόστιμο παρακαλώ για τα υπόλοιπα χρόνια που κορόιδευες το κράτος!!!

    καλό έ;
    το έπαθε φίλος κι είπα να σας το αναφέρω ....
    Είμαστε άπαιχτοι όμως δεν βρίσκετε ;;

    Καλό σας βράδυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Levina, αυτό που είναι τρομερό για μένα είναι το ότι επειδή αυτή είναι η δουλειά μου και την ξέρω αρκετά καλά, έχω άμεση γνώση και πλήρη κατανόηση του πόσο απλά είναι τα πράγματα που έχουν κάνει λάθος. Πράγματα που όχι μόνο το κοινό δεν τα φαντάζεται πόσο απλά είναι να γινόντουσαν σωστά, αλλά φυσικά και οι εργοδότες των προγραμματιστών δεν έχουν ιδέα.

      Ας πούμε ότι οι προγραμματιστές είναι εκείνοι που κάνουν την εγχείρηση στο χειρουργείο. Η διεύθυνση του νοσοκομείου τους πληρώνει για καρδιοχειρουργούς, οι συγγενείς έξω περιμένουν να κάνουν την δουλειά τους οι γιατροί, και στην πραγματικότητα αυτοί που χειρουργούν (οι προγραμματιστές) επί του ασθενούς (το πρόγραμμα taxisnet) δεν είναι γιατροί αλλά οι βοηθοί του χασάπη από το σούπερμάρκετ δίπλα στο νοσοκομείο.

      Εργάζομαι 20 χρόνια σε αληθινή αγορά, με πραγματικούς στόχους, με πραγματικό έλεγχο ποιότητας, ελέγχων εγώ άλλους, και ελεγχόμενος εγώ από άλλους, πραγματικούς επαγγελματίες, και εγώ τουλάχιστον ξέρω ότι αν ένα τέτοιο πρόγραμμα σαν το taxisnet παρουσιαζόταν στην δική μου αγορά, αυτός που το παρουσίασε θα έπρεπε να το αποπληρώσει από την τσέπη του, θα έχανε την δουλειά του, και θα τον συζητούσανε σαν καλαμπούρι για χρόνια οι συνάδελφοί του στα γραφεία με τον πρωινό καφέ για να γελάνε.

      Και για τους Έλληνες αυτό είναι το κράτος. Για τους Έλληνες αυτά είναι σοβαρά πράματα και ένα καλοκαίρι όλος ο κόσμος προσπαθεί να κάνει τους φόρους του.

      Είναι τόσο πραγματικά αποθαρρυντικό ότι δεν τους έχετε πάρει όλους με τις ντομάτες και τα κλούβια αυγά... Πόσο καιρό ακόμα πια θα μας δουλεύουνε...

      Άπαιχτοι! άπαιχτοι...

      Καλή σου μέρα :-)

      Διαγραφή
  3. Κοίτα σύμπτωση, Δημήτρη !!! Ήμουν στο Taxis κι έβριζα μέχρι τώρα και λέω "κάτσε να διαβάσω κάνα μπλογκ να ηρεμήσω" κι έπεσα πάνω σ' εσένα - χαχαχαχαχαχαχαχαααα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ καλά έκανες και πέρασες από 'δω να ξεσκάσεις! Δείχνουμε ταινίες! Απόψε, Το Τρίο Στούτζες Προγραμματιστές, ακολουθούμενο από το κλασσικό του θεάτρου σκιών Ο Καραγκιόζης Εφοριακός!

      Καλή μας διασκέδαση!!

      Διαγραφή