Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Περιπολία










Η Μαργαρίτα και ο Φρανσέσκο, μια περιπολία, και μιά φωτογραφική μηχανή...

















Ο ένοχος ήταν λύκος, και το θύμα αγριογούρουνο.
Αυτές οι πατημασιές είναι από αγριόγατα που φαίνεται ήρθε δεύτερη και καταιδρωμένη για αποφάγια.















Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Thanks!




Another all-American, New England Thanksgiving, in Forlì, Italy!


Visiting the shops in America before Thanksgiving, one would think ...a jolly old Pilgrim with white furry trim on his turkey-brown coat leaving gifts for native-American children from a small replica Mayflower drawn by six corporate accountants with runny noses?

I looked everywhere for Thanksgiving stuff around Massachusetts. But all I found was early reminders of that Roman holiday of the birth of the Great Consumer. Who, as you may recall, was born in a Mall under the warm breaths of shop assistants, when his parents were on a pilgrimage to find a credit rating agency that would consent for them to get a Visa --but could not find a smoking room in anything but an Econo Lodge...

Meanwhile, there seems to still be families around who know how to do the real thing!




































Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Πράκτορες














Πενήντα χρόνια μετά την δολοφονία του Τζων Κέννεντυ Το Βήμα μας πληροφορεί ότι τα νήματα του Λη Χάρβευ Όσγουαλντ μπορεί να τα κινούσε ο Ελληνικής καταγωγής πράκτορας της Ση-Άη-Έη Τζώρτζ Ιωαννίδης.

Το κινηματογραφόφιλο κοινό ίσως να γνωρίζει ήδη την ύπαρξη Αμερικανών πρακτόρων Ελληνικής καταγωγής σαν τον Τζωρτζ Ιωαννίδη από την ταινία του Μάικ Νίκολς "Ο Πόλεμος του Τσάρλυ Γουίλσον" (2007) με τον Τομ Χανκς, στον ρόλο του Τσάρλυ Γουίλσον, και τον Φίλιπ Σήμουρ Χόφμαν στον ρόλο του Γκαστ Αβράκωτος.

Ο κύριος Γκαστ Αβράκωτος, είναι ιστορικό πρόσωπο, όπως γράφει η Ουάσιγκτον Ποστ.

Ο Γκαστ Αβράκωτος φέρεται να έζησε 1938-2005 και να πέθανε 67 χρονών, έχοντας μπει στην Ση-Άη-Έη το 1962, 24 χρονών. Ο Τζωρτζ Ιωαννίδης φέρεται να έχει γεννηθεί το 1922 ή το 1923, να μπήκε στην Ση-Άη-Έη το 1951, 28 χρονών και να πέθανε το 1990 στο Μαϊάμι, 67 χρονών. Οι Έλληνες πράκτορες της Ση-Άη-Έη πεθαίνουν όλοι 67 χρονών, φαίνεται...

Είναι άραγε αλήθεια ότι ο Τζωρτζ Ιωαννίδης κατεύθυνε τον Όσγουαλντ; Ο Ιωαννίδης φέρεται πιθανώς αναμεμιγμένος και στην δολοφονία του Ρόμπερτ Κέννεντυ το 1968. (Ίσως να κρύβεται και πίσω από την "εξαφάνηση" του Έλβις;) Ο Αβράκωτος από την άλλη, ιστορικά, βρίσκεται συνδεδεμένος με την δράση των ΗΠΑ ακόμη και στην Ελλάδα τον καιρό της χούντας...


Τι θα γίνει τελικά με τους Έλληνες στην Σή-Άη-Έη; Δεν μπορούν να κάνουν κάτι να μας βγάλουν από τα σημερινά ντράβαλα;


Για να επιστρεψω στον Κέννεντυ, οι προτεινόμενες θεωρίες συνομωσίας όσον αφορά την δολοφονία του έχουν μέχρι σήμερα κατηγορήσει συνολικά 42 ομάδες, 82 δολοφόνους και 214 ανθρώπους όπως γράφει το CNN. Η μόνη θεωρία που δεν έχει μπορέσει μέχρι σήμερα να αποδειχθεί ανυπόστατη είναι αυτή που θέλει την Ση-Άη-Έη να κινεί τα νήματα της δολοφονίας (ίσως σαν εκδίκηση για τον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, ίσως για να σταματήσει τον πρόεδρο από το να την "εξυγιάνει", ίσως, απλά, για να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ρίχνοντας την ευθύνη της δολοφονίας στον Κάστρο και την ΕΣΣΔ --ίσως και για τους τρεις λόγους μαζί).

Μία λεπτομέρεια, όμως, που δεν γίνεται συνήθως κέντρο συζήτησης είναι το ποιές από τις πολλές που λέγονται είναι οι θεωρίες συνομωσίας που υποθέτουν ότι ο Κέννεντυ δολοφονήθηκε βάση σχεδίου/συνομωσίας από περισσότερους του ενός ανθρώπου, και ποιές οι θεωρίες συνομωσίας που υποθέτουν την κάλυψη των γεγονότων μετά από την δολοφονία.

Η διαφορά είναι ότι πιθανότατα πολλοί προσπάθησαν, μετά από το γεγονός, να καλύψουν την ανικανότητα τους, η οποία επέτρεψε σε έναν τρελό να δολοφονήσει μόνος του (ή όχι μόνος του) τον πρόεδρο (όπως η ανικανότητα που επέτρεψε σε 19 φανατικούς να κλέψουν τέσσερα αεροπλάνα στις 11/9/2001).

Σημαντική διαφορά μια και άλλο το ποιός ή ποιοί δολοφόνησαν τον Κέννεντυ, και άλλο ποιοί και πως προσπάθησαν να προστατεύσουν τον ανίκανο πισινό τους μετά από την δολοφονία.

Εν τω μεταξύ, αν και το δεύτερο είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχει συμβεί, αυτό δεν προϋποθέτει πως ο Όσγουαλντ, και μετά ο Ρούμπι, δεν ενήργησαν αυθαίρετα από μόνοι τους. Η δολοφονία και η κατόπιν κάλυψη του τι, γιατί και πως έγινε δεν είναι απαραίτητα μέρη της ίδιας συνομωσίας...

Ίσως ο Κέννεντυ να δολοφονήθηκε σαν αποτέλεσμα μεγάλης συνομωσίας και οι συνομώτες μετά να έκρυψαν για πάντα την αλήθεια, ισως τον Κέννεντυ να τον δολοφόνησε μόνος του ο Όσγουαλντ και μετά να τρέχανε όλοι να κάλύψουν την ανικανότητά τους στο να προστατέψουν τον πρόεδρο, πράγμα που έδωσε λαβές για να θεωρηθεί ότι έστησαν την δολοφονία αντί απλά να κάλυψαν τους εαυτούς τους όταν δεν μπόρεσαν να την αποτρέψουν.

Ίσως να μην μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Αλλά, σίγουρα, ο κόσμος είναι ένα ασφαλέστερο μέρος όταν πιστεύει κανείς στις σκοτεινές δυνάμεις που ελέγχουν τα γεγονότα, παρά να δεχτεί κανείς την ανασφάλεια του ότι ένας μοναχικός άνθρωπος μπορεί να αλλάξει την ιστορία. Μετά, κυβερνήσεις και ομάδες προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητα η οποία το επέτρεψε αυτό. Οι θεωρίες συνομωσίας κατά της Ελλάδας ξεπετιούνται από το ίδιο πηγάδι για να δώσουν λογική στο εκτός ελέγχου τραποεζικό σύστημα.

...Ωραία είναι βέβαια, όταν ο υπεύθηνος φέρεται να είναι Έλληνας, σαν τον Τζωρτζ Ιωαννίδη που μπορεί να έστησε την δολοφονία του Κέννεντυ, ή σαν τον Γκαστ Αβράκωτο που με το ένα χέρι πίσω από την πλάτη χρεοκόπησε την ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν, δέκα χρόνια αφού υπαγόρευε στους συνταγματάρχες τι το εθνοσωτήριο να κάνουνε. Εθνική υπερηφάνια. Όχι παίζουμε.











Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Περασμένα














Είχα αφήσει για τελευταίο, πριν από το αεροδρόμιο, μετά από τρεις μέρες στην Βοστώνη, το αγαπημένο μας εστιατόριο στο λιμάνι, το Anthony's Pier 4.

Πηγαίναμε στου Athmony's από το 1990 και είχαμε και καλή παρέα: τις φωτογραφίες του Anthony με τους καλεσμένους του που κατά τις εκατοντάδες κοσμούσαν τους τοίχους του χωλ της εισόδου.




Άντονυ Κουήν

Τζο ΝτιΜάτζιο και Μπόμπυ Ορ

Ελίζαμπεθ Τέηλορ

Τζων Κέννεντυ

Ρίτσαρντ Νίξον

Ρόκυ Μαρσιάνο

Λάιζα Μινέλλι

Χένρι Κίσσιντζερ

Ελίζαμπεθ Τέηλορ

Γουίλυ Μέης

Κερτ Ράσσελ, Γκόλντι Χων

Πάππας Παύλος IV

Χέντυ Λαμάρ

Άλφρεντ Χίτσκοκ

Ελίζαμπεθ Τέηλορ


Ο Άντονυ περίμενε πάντα στο Χωλ τους επισκέπτες του και καλούσε μια κοπέλλα να τους οδηγήσει στις θέσεις τους. Κατά το 1994 με είχε μάθει και μένα και τον Κώστα με τα ονόματά μας και μας καλοσόριζε με ένα χαμόγελο όταν μας έβλεπε 2-3 φορές το χρόνο.

Στρείδια, κλαμ τσάουντερ, μείδια, σούσι, κοχύλια, και αστακούς... ω, οι αστακοί, και δύο κιλά αν ήθελες... και τρία... και υπέροχες μπριζόλες και φιλέτα. Μπαρ με πούρα, και θέα το λιμάνι και το αεροδρόμιο.

Κατά το 2002-3 με είχε ξεχάσει και με καλωσόριζε κάθε φορά σαν να ήταν η πρώτη φορά που με έβλεπε, και ρωτούσε με χαμόγελο το όνομά μου. Πάντα του το ξανάλεγα και τον ευχαριστούσα με ένα χαμόγελο σφίγγοντάς του το χέρι και με τα δύο τα δικά μου.

Η τελευταία φορά που φάγαμε στου Anthony's μαζί με τον Κώστα ήταν τον Αύγουστο του 2006 στον δρόμο για την Ελλάδα...









Ο Άντονυ Αθανάς πέθανε με Άλσάιμερς, 94 ετών, στις 20 Μαΐου του 2005. Είχε γεννηθεί στο Korçë της Αλβανίας 28 Ιουλίου 1911 και μετανάστευσε στις ΗΠΑ 4 χρονών το 1915. Έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς και αγαπητούς εστιάτορες των ΗΠΑ, και το εστιατόριο Anthony's Pier 4 στο λιμάνι της Βοστώνης το άνοιξε 52 χρονών το 1963. Ο Anthony έιναι από τους βασικούς υπεύθυνους της αναζωογώνησης της περιοχής του λιμανιού. Πέθανε εκατομμυριούχος και τα εστιατόρια, το κεντρικό και άλλα δύο σε καλές περιοχές, τα ανέλαβαν οι γιοί του. Κηδεύτηκε στον Αλβανικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Βοστώνης...

Το εστιατόριο, Anthony's Pier 4, έκλεισε στις 5 Ιουλίου του 2013. Δεν το πρόλαβα για τεσσερσίμησι μήνες. Και πήγα λίγο παρακάτω στο απλό εστιατοριάκι No Name όπου κι εκεί πήγαινα από το 1983 και το έχουν Έλληνες.

Καθώς έτρωγα το αστακουδάκι μου στο No Name, άκουγα συζήτηση μεγαλόφωνη από τρία τραπέζια παρακάτω, στα Ελληνικά, για το αν οι μάρκες μόδας των ρούχων που αγόρασε μια εύσωμη κυρία είναι γνωστές στην Αθήνα ή αν άδικα πήγαν τα λεφτά.