Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Πόπολο












Το δύστυχο το πόπολο πια δεν ξέρει τι να πιστέψει. Λέει ο κύριος Χέρτσχογκ, πρώην πρόεδρος της Γερμανίας, ότι «Ως γενέτειρα της δημοκρατίας θεωρώ την Ελβετία και την Αγγλία και όχι την Ελλάδα».

Ω-η-βε! ούτε αυτό μας έμεινε πια... κατά ντερ siebte Bundespräsident der Bundesrepublik Deutschland (έβδομο Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Ρεπούμπλικας της Ντόυτσλαντ) δεν μπορούμε πλέον να λέμε ότι, επειδή όταν εμείς γεννούσαμε την Δημοκρατία εκείνοι κρεμιόντουσαν από τα δέντρα, μας χρωστάνε!

Και το αιτιολογικό του; βάση ποίου συλλογισμού πετάει τέτοια κοτσάνα; Κάτι περί Μάγκνας Κάρτας (το μεγάλο χαρτί) υποτείθεται, στην Αγγλία τον δέκατο τρίτο αιώνα (1215 για την ακρίβεια) και κάτι περί Φέντεραλ Τσάρτερ στην Ελβετία του 1291.

Και την Αθηναϊκή Δημοκρατία, 1.800 χρόνια πριν την Μάγκνα Κάρτα, που την βάζει;

Γιατί περικαλώ δεν δίνει βάση στο γεγονός του ότι σε μία Πολιτεία επικεντρωμένη στην Αττική, αριθμούσα κάπου 250.000-300.000 ψυχές, το 10%, κάπου 30.000 άνδρες ικανοί στρατολόγησης για πόλεμο, αποφασίζανε όλοι μαζί δια βοής τις τύχες τις δικές τους και των άλλων 90% γυναικών, παιδιών και σκλάβων;

Ανάλογα με το ποιόν ακούς, και ανάλογα με τα μέτρα και τα σταθμά που χρησιμοποιείς, η Αθηναϊκή Δημοκρατία ξεκίνησε τον έκτο αιώνα πριν από την κοινή εποχή. Όταν προσπαθεί κανείς να βρει ακριβή ημερομηνία καταλήγει στον Κλεισθένη το 508/7 Προ Κοινής Εποχής.

Υπάρχει βέβαια το ενοχλητικό γεγονός ότι χίλια χιλιόμετρα βορειοδυτικά των 30,000 πολιτών και των 250.000 γυναικών, παιδιών και σκλάβων κάτσανε και κάνανε την Ρες Πούμπλικα Ρομάνα, το 509 Προ Κοινής Εποχής. Κοίτα φίλε μου σύμπτωση! Τι καπνίζανε στην μεσόγειο το τέλος του έκτου Προ Κοινής Εποχής αιώνα και βγάλανε ξαφνικά Δημοκρατία από 'δω και Ρεπούμπλικα από 'κει σχεδόν τον ίδιο χρόνο;

Η διαφορά του Κρατήματος από τον Δήμο και της Ρεπούμπλικας είναι ότι στην Δημοκρατία αποφασίζει το 10% που τυχαίνει να έχουν το δικαίωμα Πολίτη, καθώς μαζεύονται όλοι μαζί, ακούνε, και κάνουνε βοή να υποδείξουν τι ψηφίζουνε, ενώ στην Ρεπούμπλικα το κοινό αντιπροσωπεύεται από μερικούς εκλεγμένους --και αποφασίζουν εκείνοι για τους υπόλοιπους οι οποίοι τούς εξέλεξαν.

Δημοκρατία σημαίνει άμεση συμμετοχή.
Ρεπούμπλικα σημαίνει έμμεση συμμετοχή δια αντιπροσώπευσης από εκλεγμένους.




Η πρώτη Δημοκρατία μας τελείωσε όταν πλάκωσε η Ρώμη στην Γραικία. Η πρώτη Ρεπούμπλικα μας τελείωσε όταν οι Ρωμαίοι ζητωκραύγασαν τον Ιούλιο Καίσαρα και κάνανε τους απογόνους του και τους συνεχιστές τους αυτοκράτορες και μετά βασιλιάδες.

Επί χίλια διακόσια τόσα χρόνια ο κόσμος κρατιόταν όχι από τον Δήμο, είτε δια βοής είτε μέσω αντιπροσώπων, αλλά από αυτοκράτορες, βασιλείς και δικτάτορες, μέχρι που η Μάγκνα Κάρτα θεμελίωσε τα γεννοφάσκια του επακόλουθου σημερινού πολιτεύματος της αντιπροσωπευόμενης Δημοκρατίας μέσω εκλεγμένων αντιπροσώπων (εμείς έχουμε τρακόσους από δαύτους για δέκα εκατομμύρια από 'μας --όσο για "βοή" στην Πλατεία Συντάγματος, άλλο καλό).

Και έρχεται τώρα ο κύριος Χέρτσχοκ να μας πει ότι δεν θεμελιώσαμε εμείς το μοδέρνο πολίτευμα της Δύσης. Παπάρια! Τις πολεμικές αποζημιώσεις πάραυτα, μέτρα γρόσι μετρητό, και αλλού αυτά τα κολπάκια κύριος!



Ο αιρετικός κύριος Χερτζχογκ


Αθηναϊκή Δημοκρατία


Ρες Πούμπλικα Ρομάνα


Η υπογραφή της Μάγκνα Κάρτα


Δυτική Δημοκρατία










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου