Ο ωκεανός έχει αρχίσει να ανεβαίνει και να βράζει. Σε 38 ώρες, τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Πορτ Όραντζ και Ντεητόνα της Φλώριδας, το επίπεδο του ωκεανού θα έχει ανέβει περίπου έως και πέντε με εφτά μέτρα ψηλότερα από το συνηθισμένο λόγω της άνωσης που προκαλεί ένας κυκλώνας.
Κάπου ανάμεσα στην Νότιο Αμερική και την Βόρειο Αφρική τα βαρομετρικά χαμηλά (tropical depression) γεννούν τους τροπικούς κυκλώνες από Ιούνιο μέχρι Νοέμβριο. Οι άνεμοι γίνονται όλο και δυνατότεροι και αρχίζουν να κινούνται κυκλικά σε μία ακτίνα δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιομέτρων. Όταν οι άνεμοι φτάσουν ταχύτητα 63 χιλιομέτρων την ώρα επί τουλάχιστον ένα συνεχές λεπτό της ώρας, λέγεται Τροπική Καταιγίδα. Και της δίνουμε όνομα. Κάθε χρόνο γράφουμε μια λίστα με ονόματα ανδρικά ή γυναικεία που να αρχίζουν από άλφα, βήτα και πάει λέγοντας στην αλφάβητο.
Οι Τροπικές Καταιγίδες ονομάζονται χρησιμοποιώντας το ένα μετά από το άλλο όνομα στην λίστα μας και συνήθως εξασθενούν και διαλύονται.
Καμιά φορά όμως οι άνεμοι γίνονται όλο και πιο δυνατοί, και ο στροβιλισμός του κυκλώνα αποκτά ταχύτητα… και όλο το σύστημα αρχίζει να μετακινείται βόρεια-βορειοδυτικά, με 10, 20, 40 ή και περισσότερα χιλιόμετρα την ώρα, σαν σύνολο, σαν σύστημα στροβυλισμού (μέσα στο σύστημα οι άνεμοι είναι πολύ πιο ισχυροί). Όταν η ταχύτητα των ανέμων της καταιγίδας ξεπεράσει τα 119 χιλιόμετρα την ώρα, η καταιγίδα λέγεται πλέον Hurricane (Χάρικέην) στον Ατλαντικό, και Typhoon (Ταηφούν) στον Ειρηνικό.
Υπάρχουν 5 κατηγορίες Hurricane, ανάλογα με την ταχύτητα των ανέμων μέσα στο σύστημα:
- Κατηγορία 1: 119-153 χιλιόμετρα την ώρα
- Κατηγορία 2: 154-177 χιλιόμετρα την ώρα
- Κατηγορία 3: 178-208 χιλιόμετρα την ώρα
- Κατηγορία 4: 209-251 χιλιόμετρα την ώρα<
- Κατηγορία 5: 252 ή περισσότερα χιλιόμετρα την ώρα
Το σύστημα του κυκλώνα μπορεί να έχει διάμετρο πάνω από 200 ή και 400 χιλιόμετρα και οι άνεμοι ισχύος Hurricane να φυσάν μέχρι και 80 ή περισσότερα χιλιόμετρα από το κέντρο του κυκλώνα. Το κέντρο του κυκλώνα λέγεται «μάτι» και στο μάτι έχει πάντα γαλήνη και γαλανούς ουρανούς με άπνοια… Το μάτι μπορεί να έχει διάμετρο και 10, 20 ή και 30 χιλιόμετρα, αλλά οι «τοίχοι» του είναι έως και 10.000 μέτρα ψηλοί και, πέρα από τους τοίχους, οι άνεμοι μπορεί να φτάνουν 200 και περισσότερα χιλιόμετρα την ώρα.
Όλο αυτό το βιβλικό σύστημα κυριολεκτικά σηκώνει όλον τον ωκεανό προς τα επάνω για 2, 4 ή και 7 μέτρα πάνω από την συνηθισμένη επιφάνεια.
Στις παραλίες των ωκεανών έχουμε πάντα και παλίρροια, δηλαδή ο ωκεανός «χαμηλώνει» και «υψώνεται» καθημερινά κάπου ένα έως δύο ή και τρία μέτρα ανάλογα με την περιοχή της Γης. Φανταστείτε να στέκεστε στο Φάληρο και η θάλασσα του Σαρωνικού που βλέπετε μπροστά σας να υψώνεται, όλη μαζί, 1, 2 ή 3 μέτρα και να χαμηλώνει, δυό φορές την ημέρα.
Όταν η υψηλή παλίρροια και η άνωση από ένα Hurricane τύχουν την ίδια ώρα, ο ωκεανός μπορεί ολόκληρος να «υψωθεί» και 7 μέτρα… Αν στεκόσασταν στο Φάληρο, η θάλασσα θα είχε φτάσει στον πρώτο όροφο των πολυκατοικιών και η καταιγίδα θα έφτανε ως την Λαμία.
Αυτή την στιγμή, ο Hurricane Matthew (Κυκλώνας Ματθαίος), βρίσκεται βορειοανατολικά της Κούβας και πέφτει, καθώς γράφω αυτά τα λόγια, στις Μπαχάμες, σαν Κατηγορία 3, ανέμους 185 χιλιόμετρα την ώρα και πολύ βροχή…
Η πρόβλεψη είναι ότι γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής ο Matthew θα χτυπήσει την ακτή της Φλώριδας των ΗΠΑ ακριβώς πάνω στο σπίτι που αγόρασε ο Κώστας τον Ιούνιο στο Πορτ Όραντζ, νότια της Ντεητόνα Μπητς. Η πρόβλεψη είναι πως όταν φτάσει στην Φλώριδα ο Matthew θα είναι κατηγορία 4, με ανέμους 209-251 χιλιόμετρα την ώρα, πολύ-πολύ βροχή και υψηλή άνωση του ωκεανού. Το σπίτι του Κώστα είναι σε υψόμετρο 7 μέτρων από το μέσο επίπεδο της θάλασσας, αλλά απέχει 12 χιλιόμετρα από την ακτή.
Στην ακτή όλα τα μαγαζιά έχουν ήδη καλύψει τα παράθυρά τους, οι άνθρωποι φεύγουν για άλλες περιοχές, τα μαγαζιά έχουν αδειάσει από προμήθειες… έχουν αδειάσει ακόμα και από κόντρα πλακιέ (για τα παράθυρα)…
Περιμένω καινούργιες φωτογραφίες το Σάββατο...
Στα αριστερά ο Μάθιου, στα δεξιά η Νικόλ.
Αν εννωθούν θα είναι η τέλεια καταιγίδα.
Εν τω μεταξύ, μερικά μοντέλα προβλέπουν τον Μάθιου να χτυπήσει την Φλώριδα, να φύγει βορειοανατολικά,
να γυρίσει πίσω και να την ξαναχτυπήσει.
Έλα. Όλα καλά θα πάνε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι Δημήτρη όλα να πάνε καλά καλημέρα !!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞαδέλφη και Νικόλα, καλημέρα! Ο Κώστας θα είναι καλά. Φεύγει από την Φλώριδα τώρα, 6 το πρωί τοπική, αφού ήταν ξύπνιος 24 ώρες, έβαλε όλα τα έπιπλα στην μέση των δωματίων, ασφάλισε ότι μπορούσε στο γκαράζ... Η Εθνοφρουρά έχει αρχίσει να φτάνει και να παίρνει θέσεις, οι γέφυρες κλείνουν, οι παραλιακές περιοχές εκκενώνονται υποχρεωτικά… Δύο εκατομμύρια άνθρωποι φεύγουν από τα σπίτια τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα το πρωί στις Μπαχάμες ο αέρας έφτασε τα 144 μίλια/230 χλμ την ώρα, με βαρομετρικό να πέφτει δλδ η καταιγίδα να γίνεται πιο ισχυρή. Με διάμετρο γύρω στα 600 χιλιόμετρα (Ηράκλειο-Θεσσαλονίκη), θα χτυπήσει το Πορτ Όραντζ/Ντεητόνα σαν Κατηγορία 4. Η Κατρίνα στην Νέα Ορλεάνη ήταν Κατηγορία 3.
Διαβάζω το σχόλιο σου. Τελικά έκανε τόση ζημιά όσο η Κατρίνα; Προφανώς όχι ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρκετά τρομακτικά αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ελπίζω όλα να πήγανε καλά. Φαντάζομαι αυτές οι περιοχές θα είναι προετοιμασμένες για τέτοια περιστατικά, δε θα ήταν κάτι πρωτόγνωρο, και οι κάτοικοι θα έχουν ασφάλειες για αυτές τις περιπτώσεις, όπως και οι περιουσίες τους.
Καλημέρα σου :-)
ΔιαγραφήΕπρόκειτο να κάνει μεγαλύτερη ζημιά από την Κατρίνα αλλά την τελευταία στιγμή η θερμοκρασία του ωκεανού στο ρεύμα του κόλπου του Μεξικού και τα τυχαία βαρομετρικά από τις ΗΠΑ αφ’ ενός εξασθένησαν λίγο την καταιγίδα από κατηγορία 4 σε 3, και αφ’ εταίρου την έσπρωξαν ελάχιστα ανατολικά έτσι ώστε το «μάτι», αντί να φτάσει στην στεριά, έμεινε 35 χιλιόμετρα έξω στον ωκεανό. Έτσι σώθηκε η βορειοανατολική Φλώριδα. Όταν αργότερα η καταιγίδα έφτασε στις Καρολίνες (Νότια και μετά Βόρεια) και «ανέβηκε» στην στεριά, είχε πια εξασθενίσει σε κατηγορία 1 και ενώ έκανε πάρα πολύ ζημιά, και τελικά είχαμε 20+ νεκρούς, δεν έφτασε στην καταστροφή η οποία θα μπορούσε να είχε γίνει για 35 μόλις χιλιόμετρα δυτικότερα.
Στην Φλώριδα, περιμένοντάς την, είχαν φύγει από τα σπίτια τους δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Η οργάνωση είναι πολύ καλή, αλλά η μαμά-φύση είναι πολύ δυνατότερη και απρόβλεπτη από οποιαδήποτε ανθρώπινη οργάνωση…
Στις Καρολίνες, αφού η καταιγίδα έφυγε, φούσκωσαν τα ποτάμια μέσα στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και έγιναν πλημύρες και καταστροφές από τα νερά που επέστρεφαν στον ωκεανό…
Υπάρχουν βέβαια και οικονομικές ασφάλειες από ασφαλιστικές εταιρείες, και πράγματα που κάνει κανείς για να ασφαλίσει την περιουσία του από τον καιρό, αλλά αυτά όταν γίνει καταστροφή φτάνουν τα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και όποιος και να τα πληρώνει τελικά η οικονομία και η κοινωνία υποφέρουν.