Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Μετάνοια;




Ο γιός μου, στις 25 Μαρτίου 1998 έξω από το δημαρχείο της Βοστώνης.
Η Ελληνική σημαία, δίπλα στην Αμερικανική, στον ιστό όπου συνήθως βρίσκεται η σημαία της Μασαχουσέτης.



Θα πρέπει να το έχουν μετανιώσει πικρά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που κράτησαν τους Έλληνες του εξωτερικού μακριά από τις κάλπες. Το ΠΑΣΟΚ φοβόταν τους Έλληνες του εξωτερικού που θα ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία, η Νέα Δημοκρατία φοβότανε τους Έλληνες του εξωτερικού που θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ -και οι δύο μαζί δεν έβλεπαν πελάτες του δημοσίου σε εκείνους που είχαν ήδη φτιάξει την ζωή τους σε άλλες χώρες. Και έτσι παραμείναμε μία από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες οι πολίτες που διάλεξαν να ζουν αλλού δεν μπορούν να ψηφίσουν σε εκλογές στην χώρα της καταγωγής τους. 

Τα παλιά καλά χρόνια, πριν τα τελευταία 2-3 χρόνια, γεμίζανε αεροπλάνα με τζάμπα ή φτηνό εισιτήριο, όπως για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, και τους φέρνανε τσουβαλιαστούς να ψηφίσουνε. Τώρα ούτε λεφτά για τα αεροπλάνα υπάρχουν ούτε είναι πια σίγουροι ότι αυτοί που θα κουβαλήσουνε θα ψηφίσουνε εκείνους που τους κουβάλησαν.

Το ΠΑΣΟΚ όμως και η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν σκέφτηκαν ότι Έλληνες με πραγματική ζωή, εκείνοι που ζουν στο εξωτερικό,  ότι και να ψήφιζαν, δεν θα ψήφιζαν ποτέ ΣΥΡΙΖΑ -σε υπολογίσιμα νούμερα τουλάχιστον. Απεναντίας, πως, ό'τι και να ψήφιζαν εκτός ΣΥΡΙΖΑ  τα εκατομμύρια των Ελλήνων στις ΗΠΑ, Αυστραλία και ανά τον κόσμο, θα έκανε την αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου πολύ διαφορετική από ότι προβλέπεται. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν φαντάστηκαν ότι αν όχι οι ίδιοι, τουλάχιστον η Ελλάδα, μια μέρα θα χρειαζόταν τους αγνοημένους ψηφοφόρους.

Ζώντας στην Ιταλία ψηφίζω για δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο εκεί που ζω, και για Ευρωβουλευτές της περιοχής όπου ζω. Δεν μπορώ όμως να ψηφίσω στις Ελληνικές εκλογές, αν και οι Αιγύπτιοι που ζουν έξω από την Αίγυπτο είχαν ψήφο στις πρώτες των καιρών εκλογές στην χώρα τους.

Σαν πολίτης των ΗΠΑ, έκανα ένα κλικ σε μια ιστοσελίδα της Μασαχουσέτης, θα λάβω ένα φάκελο στο ταχυδρομείο, θα ψηφίσω, και θα τον ταχυδρομήσω πίσω στην Μασαχουσέτη πριν τις 4 Νοεμβρίου. Σαν πολίτης της Ελλάδας όμως είμαι καταδικασμένος και αναγκασμένος να παρακολουθώ αυτόν το εκτροχιασμό τραίνου σε αργή κίνηση χωρίς να μπορώ να κάνω τίποτα -ούτε να ψηφίσω, που αν και συνήθως πράξη συμβολική, αυτή την φορά τα εκατομμύρια του εξωτερικού θα είχαν αποτέλεσμα πραγματικό και όχι απλά συμβολικό.

Η πρώτη μου εμπειρία από διαφορές μεταξύ λαών ήταν όταν στα 17 και στα 18 ταξίδευα Αθήνα-Λονδίνο και διασκέδαζα την εμπειρία της άφιξης. Οι τελωνιακοί και οι ελεγκτές διαβατηρίων, στο Λονδίνο, με καλωσόριζαν χαμογελαστοί και λέγαμε και κανένα φιλικό καλαμπουράκι καθώς σφράγιζαν το διαβατήριό μου ή καθώς με ρωτούσαν με απορία για την σπανακόπιτα της μητέρας μου στην βαλίτσα. Από την άλλη μεριά, στο Ελληνικό, σοβαροί και άγριοι, με φωνές και αγένεια, λες και πίστευαν πραγματικά ότι κάτι έτρεχε στα γύφτικα.

Όταν 30-35% απέχουν συνειδητά, και άλλα 20-30% διαιρούνται 70/30 ανάμεσα στον φασισμό του Τσίπρα και τον φασισμό της Χρυσής Aυγής, όταν και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είναι υπεύθυνοι για την κατάντια μας, το θέμα δεν είναι πλέον ποιόν να ψηφίσει κανείς αλλά ποιός θα κάνει το χειρότερο κακό -ποιός θα δώσει την χαριστική βολή.

Ίσως οι Έλληνες, άλλοι συνειδητά και άλλοι υποσυνείδητα να επιζητούν την χαριστική βολή σαν ένα είδος ομαδικής αυτοκτονίας ή ομαδικής παραίτησης. Είναι απλά λυπηρό να ακούει και να διαβάζει κανείς τις μπαρούφες και την ανευθυνότητα που ακόμα και τώρα παριστάνουν ότι υπάρχει πολιτική ανάλυση και συνείδηση στην Ελλάδα αντί μια απλή φαντασιόπληκτη υστερία πελατών που δεν έχουν πια προμηθευτές -ή ονειρεύονται ότι θα βρουν καινούργιους (προμηθευτές).

Ειρωνικά, η Ελλάδα θα επιζήσει με εκείνους στους οποίους η Ελλάδα αρνήθηκε ψήφο. Είτε βρίσκεις το καλύτερο Καρδιτσιώτικο λουκάνικο φτιαγμένο φρέσκο σε ένα μπακάλικο της Μασαχουσέτης, είτε εξηγείς ότι το Pap-Test  το εφεύρε κάποιος ονόματι Παπανικολάου (εργαζόμενος στις ΗΠΑ), είτε αγοράζεις Τσιτσάνη σε ένα Ελληνικό μαγαζί της Μελβούρνης, η Ελλάδα θα επιζήσει. Ο λαός του Ισραήλ επέζησε ατόφιος 1.875 χρόνια διασποράς. Θα επιζήσει και η Ελλάδα ότι και να κάνετε εσείς οι ψηφοφόροι αύριο, στις 17 (μιλάω για 17 Ιουνίου, όχι Νοεμβρίου. Για 2012, όχι 1973 -και μιλάω για τις 14.092 μέρες στο εν τω μεταξύ, που, ξημέρωμα μετά από ηλιοβασίλεμα, τελικά, κάνατε μια τρύπα στο νερό -το κρίμα είναι ότι η μειονότητα ανάμεσά σας που είναι αναγκασμένη να ζει ανάμεσά σας, δεν έφταιξε σε τίποτα -αλλά δεν της επιτρέψατε να κάνει και τίποτα παραπάνω από όσο επιτρέψατε στους Έλληνες του εξωτερικού).





http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_16/06/2012_485754







12 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Φάνη... είθε να είμαστε όλοι καλά και να βρούμε δύναμη και φρόνηση για το αύριο... μαζί.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Δημήτρη,
    δεν ήξερα πως σταμάτησε αυτό το φιάσκο με τα μισθωμένα αεροπλάνα και λοιπά μέσα που κουβαλούσαν όλους αυτούς τους ψηφοφόρους να μας κάψουν τη γούνα για να γλυτώσουν τα εξοχικά τους. Χάρηκα που επιτέλους το ταμείο τους στέρεψε τόσο ώστε να μην μπορούν να τους βάλουν μπροστά τα 2 μεγάλα τζάκια του τόπου.
    Η Δυτική Μακεδονία από όπου κατάγομαι, έχει πρωτιά στο μεταναστευτικό ρεύμα πανελληνίως. 'Όσοι κατέβαιναν να ψηφίσουν από αυτούς, μόνο για καλό μας δεν ήταν. Κατέβαιναν να στηρίξουν τα συμφέροντά τους. Να χαρακτηριστεί το αμπέλι μη δασική έκταση, να αναγνωριστεί το δίπλωμα του γιου, να πάρει ο παππούς σύνταξη ως ήρωας της Εθνικής Αντίστασης. Τα λαμόγια κατέβαιναν και κανένας άνθρωπος πολιτικοποιημένος.
    Μη βάζεις τον εαυτό σου σε αυτό το μπούγιο γιατί τον αδικείς.
    Δεν ξέρω αν όντως δεν υπάρχει τρόπος να ψηφίσεις εδώ από τη στιγμή που έχεις την ελληνική υπηκοότητα. Μου φαίνεται στ' αλήθεια παράδοξο...
    Για το θέμα της Νεοελληνικής Αριστεράς, όπως την ονόμασε και το Ελληνάκι έχω κι εγώ την ίδια απαισιοδοξία. Τους βρίσκω ως και εμετικούς με το δήθεν ενδιαφέρον τους για τους μετανάστες που πρόσφατα τους έβαλαν μέχρι και απεργία πείνας να κάνουν για το γελοίο γόητρό τους. Μετά από αυτό θεωρώ πως οι άνθρωποι που βρίσκονται επικεφαλής αυτού του κοπαδιού, είναι επικίνδυνοι και ασυνείδητοι.
    Δυστυχώς δεν ξέρει ο κόσμος προς τα που να πάει. Θέλει να βγάλει κυβέρνηση και θα το κάνει έστω και με το χειρότερο αυτοδύναμο. Είναι και η ακυβερνησία λύση σε τέτοιες εποχές. Είναι και η παντελής αποχή που λες κι εσύ.
    Βοήθειά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Γεωργίτσα, δυστυχώς έχεις δίκιο για τα τσουβαλιαστά αεροπλάνα και τα λαμόγια που κουβάλαγαν. Άλλωστε και παραπάνω δεν μίλησα κολακευτικά γι αυτούς αλλά απλά ανέφερα το γεγονός, και ότι τώρα ούτε αυτοί δεν έρχονται -αλλά μην ξεχνάς ότι αυτοί ήταν και είναι μια σταγόνα των Ελλήνων του εξωτερικού. Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία, σε όλον τον κόσμο και έναν εδώ σε τούτο το παραδεισένιο χωριό της Ιταλίας.

      Δεν βάζω τον εαυτό μου στο μπούγιο των τσουβαλιαστών, αλλά είναι τιμή μου να θεωρώ ότι μοιράζομαι το μέλλον της Ελλάδας στο εξωτερικό με τα εκατομμύρια βιοπαλαιστές που δεν θα έμπαιναν σε εκείνα τα αεροπλάνα για να κρατήσουν το κούτελό τους καθαρό -και μέναν στην πόλη τους εκεί που έφτιαξαν την ζωή τους για να φροντίσουν με δικά τους λεφτά το Ελληνικό σχολείο, την εκκλησία, το κατηχητικό, τα πακέτα και τις δωρεές που στέλνουν στην Ελλάδα...

      Από αυτά τα εκατομμύρια Έλληνες, ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό είναι και Έλληνες πολίτες με διπλή υπηκοότητα όπως κι εγώ. Εμείς που έχουμε και την Ελληνική υπηκοότητα μπορούμε βέβαια να ψηφίσουμε αν έρθουμε στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που κάνουν οι πολίτες τόσων άλλων χωρών και να ψηφίσουμε σε κάποια Ελληνική πρεσβεία ή προξενείο ή ταχυδρομικώς. Διάβασε το άρθρο της Καθημερινής στο οποίο έχω λινκ κάτω από την ανάρτηση.

      Και συμφωνώ απόλυτα ότι όλοι αυτοί οι "αριστεροί", μόνο αριστεροί δεν είναι. Αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς μπας και γίνει ηξουσία.

      Βοήθειά μας, πραγματικά! Ο Θεός της Ελλάδας μαζί μας, αν δεν έχει αηδιάσει κι αυτός...

      Καλό ξημέρωμα, και καλή μας τύχη...

      Διαγραφή
    2. υγ. στην φωτογραφία της ανάρτησης είναι ο γιός μου, στις 25 Μαρτίου 1998 έξω από το δημαρχείο της Βοστώνης. Η Ελληνική σημαία είναι δίπλα στην Αμερικανική, στον ιστό όπου συνήθως βρίσκεται η σημαία της Μασαχουσέτης.

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα αγαπητέ Δημήτρη!
      Η φωτογραφία του Κωστή, μια για τη θεατρικότητα της, μια για το χρόνο που κυλάει τόσο γρήγορα, είναι εξαιρετική! Πραγματικά νόμισα πως είναι σαρωμένη κάπου από το ίντερνετ!
      Το λινκ μου είχε διαφύγει εντελώς. Όπως συμφωνήσαμε όμως και παραπάνω βοήθειά μας!
      Ευχές πολλές!

      Διαγραφή
    4. Ευχές και από εμένα αγαπητή Γεωργίτσα. Όλα να πάνε καλά.

      Διαγραφή
  3. Σκέψεις, Κυριακή απόγευμα...

    Η πιο έξυπνη κίνηση του Τσίπρα στο κυνήγι της ηξουσίας δεν ήταν τίποτα από αυτά που είπε ή που είπε και μετά άλλαξε. Η ιδιοφυία της εκστρατείας που εξαπέλυσε ο διάδοχος του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνα που δεν είπε.

    - Λεφτά Υπάρχουν, αλλά δεν σας λέω που! Είναι μυστικό και δεν πρέπει να το μάθουν οι "εχθροί".
    - Η κυβέρνηση που θα φτιάξω θα έχει εκπλήξεις! δεν σας λέω τι εκπλήξεις γιατί τότε δεν θα είναι πια "έκπληξη"!

    Σαν μπλόφα στο πόκερ, ή σαν δελεαστική αναμονή σε θρίλερ του Χόλυγουντ, όπου σταματάς να βάζεις το χέρι στην σακούλα του ποπκόρν για να δεις την επόμενη σκηνή, ο ανθρώπινος νους βρίσκει τέτοιες τακτικές ακαταμάχητες. Και πληρώνει τα ρέστα για να δει τα χαρτιά του άλλου, και δεν τον πειράζει που στάζει η κόκα κόλα στο πουκάμισο καθώς ανοίγει ο Χάρισον Φορντ την πόρτα του ντους και η Μισέλ Πφάιφερ είναι γυμνή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυφωνία

    Ω, πολυφωνία, λέξη-γλειφιτζούρι εκείνων σε τρίτη ή παραπίσω θέση. Η πραγματικότητες του ανθρώπινου είδους βάζουν την λέξη αυτή στο ντουλάπι μόλις τελειώσουν εκλογές, περιμένοντας την επόμενη προεκλογική περίοδο.

    Η ανθρώπινη πραγματικότητα παντού στην γεωγραφία και ιστορία, αποδεικνύει πάντα ότι, όπως πρότεινα στην ανάρτηση "Προσδιορισμοί", είτε το πει κανείς δικομματισμό είτε διπολισμό, η εξουσία πράττει μέσω της τριβής δύο πλευρών και αναζητά δύο πλευρές.

    Από μια γενική οπτική αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πολύ απλό. Το τοπίο Νέα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ αλλάζει σε Νέα Δημοκρατία-ΣΥΡΙΖΑ. Οι δεξιά της Νέας Δημοκρατίας που δειλά-δειλά είχαν βγάλει τον Καρατζαφέρη αισθάνθηκαν τώρα πιο άνετα και πήγαν στον πραγματικό τους οίκο, την Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ άρχισε να κλείνεται στο χρονοντούλαπο όπου ανήκει, και υπάρχει μια σύγχυση η οποία ακόμα δίνει παρουσία στην Βουλή σε δυό-τρία κομματάκια ακόμα.

    Η Ελλάδα αντικαθιστά το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνει δεξιότερα με την παρουσία της Χρυσής Αυγής και την αποδυνάμωση του ΚΚΕ, και μένει να φανεί, στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν εκείνες, αν η ΔημΑρ και το ΠΑΣΟΚ θα επιζήσουν λίγο ακόμα, ίσως με κάποια ένωση ώστε να κρατήσουν την θέση που μέχρι πρόσφατα κρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Αυτή την στιγμή, 8 μμ Κυριακή, είναι φανερό ότι μια συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα είναι αρκετή για να σχηματιστεί κυβέρνηση και αν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.

    Είναι επίσης φως φανάρι ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στην Β' Αθηνών, άρα η ερώτηση επεκτείνεται να καλύψει το πόσο λειτουργική είναι μια δημοκρατία όπου η Β' Αθηνών καθορίζει την μοίρα ολόκληρης της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη εννοείται πως προσυπογράφω και συμφωνώ απόλυτα. Νιώθω αδικημένος όταν βλέπω πως οι Ευρωπαίοι φίλοι μου μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα δημοκρατικά τους δικαιώματα στο τόπο που έχουν επιλέξει να κατοικούν. Ένας από αυτούς μάλιστα (Γάλλος) άσκησε αυτό το δικαίωμα του (για τις βουλευτικές εκλογές) στο καθιστικό μου χρησιμοποιώντας το δικό μου laptop! Προφανώς η Ελληνική πολιτική τάξη (αλλά τολμώ να πω και οι Ελλαδίτες γενικότερα) δεν εκτιμά την διαφορετική οπτική γωνία των Ελλήνων του εξωτερικού. Ίσως επειδή δεν έχουμε μάθει να πιστεύουμε τα παραμυθάκια που εκστομίζουν ως υποκατάστατο του πολιτικού λόγου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου Epanechnikov, "αδικημένος" είναι η ακριβής λέξη για το πως αισθάνονται οι Έλληνες στους οποίους οι συμπολίτες τους δίνουν λιγότερα δικαιώματα ή συναδελφοσύνη και από αυτά ακόμα που έχουν πολίτες τριτοκοσμικών χωρών... Αλλά έχεις απόλυτο δίκιο ότι οι Ελλαδίτες δεν εκτιμούν την διαφορετική οπτική γωνία των Ελλήνων του εξωτερικού: θα έλεγα ότι κατά την δική μου, τυχαία ίσως, πείρα, οι Έλληνες του εξωτερικού είναι συχνά αποδέκτες μιας στάσης/διάθεσης θυμού και υποτίμησης που μόνο σε κάποιο εγχώριο κόμπλεξ μπορώ να αποδώσω. Όχι από όλους φυσικά, αλλά από αρκετούς για να με κάνει να αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν ποτέ οι Έλληνες να πράξουν οτιδήποτε ενωμένοι θετικά, αν όχι απλά συναινετικά...

      Μην ξεχνάμε όμως ότι εμείς οι Έλληνες του Εξωτερικού δεν είμαστε στα ίδια ποσοστά ψηφοφόρων του εξωτερικού όπως άλλες χώρες: Δεν αντιπροσωπεύουμε κάποιο 1% ή λιγότερο. Είμαστε ίσως κάπου μεταξύ 5-15% του συνολικού εκλογικού σώματος,αν όχι ποσοστό υψηλότερο, και αυτά δεν είναι ποσοστά στα οποία θα επέτρεπαν οι εγχώριοι πολιτικοί να ξεσκεπάσει τους Μαυρογιαλούρους...

      Άργησα να έρθω στο κομπιούτερ γιατί έβλεπα αποτελέσματα...
      Καλό αύριο, για την πατρίδα...
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
    2. "Καλό αύριο, για την πατρίδα...
      Νάσαι καλά."

      Να είσαι καλά και εσύ Δημήτρη. Ελπίζω πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό από όλους και θα ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.