Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Καταιγίδα







"Ω, Θεέ μου, η θάλασσά σου είναι τόσο μεγάλη, και η βάρκα μου τόσο μικρή..."
Η φράση αυτή βρισκόταν χαραγμένη σε μία πλάκα πάνω στο γραφείο του Προέδρου Τζων Κέννεντυ στον Λευκό Οίκο. Η φράση είναι μια προσευχή των ψαράδων της Βρετάνης, της δυτικής Γαλλίας. Την έδωσε σαν δώρο στον Κέννεντυ ο ναύαρχος Ρικόβερ. Επίσης, ο ναύαρχος έκανε το ίδιο δώρο σε όλους τους κυβερνήτες πυρηνικών υποβρυχίων Πολάρις.




Δυό μήνες τώρα η Ελλάδα και η Ευρώπη παίζουν θέατρο περιμένοντας να ξεκινήσουν πάλι τα πράγματα μετά τις 6 Νοεμβρίου. Κανείς δεν θέλει να πάρει αποφάσεις τώρα και να κάνει κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ. Άλλωστε, αν βγει ο Ρόμνι θα ψάχνουμε για καινούργιο πλανήτη να μετακομίσουμε. Ο μόνος που δεν παίζει καλά με τα άλλα παιδάκια είναι ο βασιλιάς Ληρ, ο Κουβέλης, που τού 'ρθε τώρα να τραβήξει τις κόκκινες γραμμές του. Λες και ότι υπογράφει ανά πάσα στιγμή η Ελλάδα έχει οποιαδήποτε σημασία -λες και περιμένει κανείς έξω να τηρήσουμε τις υπογραφές μας στην μακρά πνοή. Ή να έχουν σχέση οι χθεσινές υπογραφές με την αυριανή πραγματικότητα. Αυτές οι συμφωνίες, προσυμφωνίες και μετασυμφωνίες είναι για τα μάτια, δικαιολογίες να δώσουμε, για να μας πετάξουν ένα ξεροκόμματο ακόμα σήμερα, και αύριο βλέπουμε πάλι, σαν τον Καραγκιόζη. Εν τω μεταξύ, όμως...

Η φύση αποφάσισε να κάνει μια μικρή επίδειξη του πόσο ασήμαντοι είναι οι άνθρωποι. Η Μαμά-φύση βγάζει τον μπαλαντέρ από το μανίκι της να δούμε πως θα επηρεαστούν τώρα οι εκλογές στις ΗΠΑ. Με την αναπάντεχη τέλεια καταιγίδα, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει, ξαφνικά, την τέλεια ευκαιρία να εντυπωσιάσει, ή να οργίσει τους ψηφοφόρους, την ερχόμενη εβδομάδα, τελευταία στιγμή και εντύπωση πριν τις εκλογές, με το πως θα αντιδράσει όταν η Σάντυ χτυπήσει τις ανατολικές ΗΠΑ, από Δευτέρα.

Στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη, δεν έχουμε την αίσθηση να καταλάβουμε, να αντιληφθούμε, το πραγματικό μέγεθος ενός τυφώνα, ο οποίος στον Ειρηνικό λέγεται Typhoon, στον Ινδικό Cyclone και στον Ατλαντικό λέγεται Hurricane. Στον Ατλαντικό, η σαιζόν των Hurricane είναι από αρχές Αυγούστου μέχρι τέλη Οκτωβρίου.

Ένας κυκλώνας δημιουργείται πάνω από ωκεανό, δυναμώνει, και όταν φτάσει σε στερεό έδαφος αρχίζει να αποδυναμώνει, χάνοντας την πηγή τροφοδοσίας του, που είναι ο ωκεανός,  αφού πρώτα τα κάνει γης-μαδιάμ με το που πιάσει κατοικημένες περιοχές.

Πρόκειται για ένα καιρικό σύστημα που στροβιλίζει, γύρω-γύρω από το κέντρο του. Ένα "σπιράλ" το οποίο γυρίζει γύρω από τον εαυτό του, αντίθετα προς την κίνηση ρολογιού, και σαν σύνολο προχωρά σε γενικές κατευθύνσεις από νότο προς βορά.






 

Για να καταλάβετε το μέγεθος ενός τέτοιου καιρικού συστήματος, φανταστείτε μια καταιγίδα "σπιράλ" όπου το κέντρο της είναι στην Αθήνα και τα άκρα πιάνουν από Σικελία έως Κωνσταντινούπολη. Αρχίζει κοντά στην επιφάνεια της Γης και φτάνει σε υψόμετρο ίσως και διπλάσιο από τις γραμμές των αεροπλάνων, μεταξύ 10.000 και 20.000 μέτρων.

Στο κέντρο του τυφώνα, που λέγεται "μάτι", ο καιρός είναι υπέροχος, λιακάδα χωρίς ανέμους. Το μάτι μπορεί να έχει και ακτίνα 15 με 50 χιλιόμετρα. Γύρω από το μάτι όμως είναι ένας κάθετος τοίχος από σύννεφα, και εκεί, κοντά στο μάτι οι άνεμοι είναι οι πιο δυνατοί και γρήγοροι, φτάνοντας μέχρι και 260 χιλιόμετρα την ώρα. Ένας τυφώνας μπορεί να ρίξει και εννέα τρισεκατομμύρια λίτρα βροχή την ημέρα όπου οι σταγόνες μαστιγώνουν με ταχύτητες εκατό χιλιομέτρων την ώρα και πάνω.

Από μία Tropical Depression δημιουργείται μια κυκλική καταιγίδα, ένας "κυκλώνας", πάνω από ωκεανό με θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας τουλάχιστον 26,5 βαθμών Κελσίου. Όταν φτάσει να έχει ανέμους 61 χιλιόμετρα την ώρα λέγεται "Tropical Storm". Τότε της δίνεται ένα όνομα, αγοριού τον ένα χρόνο και κοριτσιού τον επόμενο, εναλλασσόμενα, ξεκινώντας από το "Α" και προχωρώντας στα γράμματα της αλφαβήτου καθώς καινούργιες καταιγίδες δημιουργούνται μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.

Όταν οι άνεμοι ξεπεράσουν τα 119 χιλιόμετρα την ώρα, τότε, η Tropical Storm γίνεται Hurricane! Οι Hurricanes υπολογίζονται σε κατηγορίες, από 1 έως 5, όπου οι άνεμοι ενός Hurricane κατηγορίας 5 μπορούν να φτάσουν τα 260 χιλιόμετρα την ώρα.

Ένας κυκλώνας που ξαπλώνεται πάνω από τον ωκεανό σε ακτίνες 500 μέχρι και περισσότερα από 1000 χιλιόμετρα, δημιουργεί ένα τρομερό φαινόμενο, σηκώνοντας την στάθμη της θάλασσας μέχρι και 6 μέτρα ψηλότερα από το συνηθισμένο επίπεδο του ωκεανού, σε ακτίνα 100-160 χιλιόμετρα από το "μάτι". Όταν δηλαδή ένας Hurricane φτάσει σε ξηρά, επιτίθεται στην ξηρά με θάλασσα έως και έξι μέτρα ψηλότερη σε στάθμη από το συνηθισμένο, σαν τσουνάμι, τεράστια κύματα, ανέμους 200 χιλιομέτρων την ώρα, και τρισεκατομμύρια λίτρα βροχής.

Η δύναμις ενός Hurricane μετριέται και από την ικανότητα του καιρικού συστήματος να σταθεροποιηθεί και να μην αδυνατίζει, ή και να ενισχύεται. Το χειρότερο σενάριο πραγματοποιείται όταν το καιρικό σύστημα ενός Hurricane συναντήσει και ενωθεί με άλλο καιρικό σύστημα, ή και δύο άλλα καιρικά συστήματα, στην βόρεια πορεία του. Όταν δύο η περισσότερα καιρικά συστήματα συμπτωματικά συναντηθούν και ενωθούν, ένας τυφώνας με ένα ψυχρό μέτωπο και κάποια άλλη υψηλή βαρομετρική πίεση, δημιουργούνται οι συνθήκες της Τέλειας Καταιγίδας: The Perfect Storm.



Tropical Depressions δημιουργούνται κοντά στην Αφρική, μεταξύ Αφρικής και Κεντρικής/Νότιας Αμερικής. Στην πορεία τους, βόρεια έως δυτικά, προχωρώντας με 10 έως 35 χιλιόμετρα την ώρα, σε περίοδο ζωής εβδομάδων, χτυπάνε οπουδήποτε μεταξύ Μεξικού και Νέας Αγγλίας, συνήθως Φλώριδα με Βιρτζίνια. Μερικοί Hurricanes που έμειναν στον Ατλαντικό, έφτασαν, σαν Tropical Storm νότια της Ισλανδίας πριν αποδυναμωθούν και διαλυθούν. Άλλοι, έφτασαν στο Κάνσας πριν ξεψυχήσουν. Η Κατρίνα, πέρασε πάνω από την Φλώριδα, μπήκε στον κόλπο του Μεξικού, και χτύπησε την Νέα Ορλεάνη.

To 1991 o Hurricane Grace ενώθηκε με ένα ψυχρό μέτωπο και ένα υψηλό βαρομετρικό και απείλησε την Νέα Αγγλία. Στην Μασαχουσέτη τότε ζούσαμε στον έκτο όροφο πάνω σε ένα λόφο κοντά στην Βοστώνη, και είχα καλύψει τα τζάμια με παχιά κολλητική καφέ ταινία, είχα βάλει χαρτόνια και ξύλα, είχαμε απομακρύνει τα έπιπλα από τα παράθυρα και τις πόρτες, είχαμε αγοράσει μπαταρίες, νερό και κονσέρβες. Ευτυχώς εκείνη η γνωστή καταιγίδα έμεινε στον Ατλαντικό πάνω από 250 χιλιόμετρα μακριά μας, αλλά και πάλι είδα καιρό και καταστροφές που στην Ευρώπη δεν φανταζόμαστε. Εκείνη η καταιγίδα ήταν και η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία με τον Τζώρτζ Κλούνι, The Perfect Storm.

Τώρα, Σάββατο 27 Οτωβρίου 2012, 2:30 μμ ώρα Ελλάδας, ο Hurricane Sandy υποβαθμίστηκε σε Tropical Depression. Το μάτι βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα ανατολικά από το ακρωτήριο Κέννεντυ της Φλώριδας, με ανέμους 115 χιλιομέτρων την ώρα, κινούμενος βόρεια-βορειοδυτικά με περίπου 16 χιλιόμετρα την ώρα. Η πρόβλεψη είναι ότι υπάρχει πιθανότητα 15% να χτυπήσει μεταξύ Ντέλαγουέαρ και Νέας Υόρκης στις επόμενες 120 ώρες σαν Hurricane, και 60% πιθανότητα να χτυπήσει σαν Tropical Storm.


Στις 4 μμ, ώρα Ελλάδας, Σάββατο 27 Οκτωβρίου, η Sandy αναβαθμίστηκε και πάλι σε Hurricane, με ανέμους 125 χιλιομέτρων την ώρα.

Ένα κρύο μέτωπο καιροφυλακτεί πάνω από την ήπειρο να ενωθεί με την Sandy την ερχόμενη εβδομάδα, και τότε υπάρχει πιθανότητα για μια καινούργια Perfect Storm.

Το τι θα κάνει η Sandy τις επόμενες τρεις μέρες είναι τόσο δύσκολο να προβλεφθεί όσο το τι θα γίνει στις Αμερικανικές εκλογές. Η κυβέρνηση Ομπάμα πάντως έχει την Τέλεια Ευκαιρία να εντυπωσιάσει, ή να οργίσει, καθώς η μαμά-φύση χασμουριέται.









Σάββατο, 27/10, γύρω στις 6:40 το πρωί τοπική ώρα, ο Κώστας πήρε αυτή την φωτογραφία των εξωτερικών πτυχών της Sandy, από τα 33.000 πόδια καθώς πετούσε από το Μομπίλ της Αλαμπάμα στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.



4 σχόλια:

  1. Και να φανταστείς ότι τώρα βρήκε η μάνα μου να έρθει να μας δει. Τρίτη απόγευμα προσγειώνεται στο Dulles. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις η Sandy θα βρίσκεται στην περιοχή, ως καταιγίδα και όχι ως τυφώνας, 12 ώρες πριν την άφιξή της. Ελπίζω να μην υπάρξει πρόβλημα αν και το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα έχουμε ρεύμα όταν έρθει. Θα την υποδεχθούμε με τις pumpkins αναμμένες χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. - Is it Sandy?
      - Nah, it's my mom!
      - Trick or treat?
      Sorry CsL! I couldn't resist! :-)))

      Νομίζω ότι μέχρι Τρίτη η Sandy θα είναι Tropical Storm, 250 μίλια βορειοανατολικά σας, και θα έχετε ανέμους βορειοδυτικούς ή δυτικούς 15-35 μίλια την ώρα. Τα αεροπλάνα θα κατεβαίνουν μάλλον από Albany και δυτική Πενσυλβανία, και το Dulles θα είναι ανοικτό... Για ηλεκτρικό τι να σου πω... στα πανεπιστήμια υπάρχουν τόσα φωτεινά κεφάλια που τι να τις κάνετε τις λάμπες :-P

      Θα έδινα οτιδήποτε για φωτογραφίες σας καθώς γυρνάτε με την μητέρα σου να δει τι κάνουνε τα παιδιά on Halloween! We used to carve a nice big pumpkin, or two, or three, every Halloween! Μετά με έβγαζε ο γιός μου να γυρνάμε στην γειτονιά και μετά ήθελε να μου πάρει τις σοκολάτες και candy corn που είχα μαζέψει! Και το κουστούμι μου ήταν πολύ καλύτερο! Αλλά προσοχή στην ζάχαρη! μην τα φάτε όλα μαζί... άσε να κρατήσουν καμιά βδομάδα!

      Καλώς να την δεχτείτε!

      Διαγραφή
    2. There you go:

      http://unitedreaming.blogspot.com/2012/10/happy-halloween.html

      Happy Halloween!!!

      Διαγραφή
    3. Beautiful!!! Scary!!! wish I were there... :-)
      Well done! keep it up :-)))
      and
      HAPPY HALLOWEEN!!!

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.