Ραντ Πωλ |
Στην αριστερή γωνία του ρινγκ, παρασάγγας μπροστά στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, ο άνθρωπος που έπρεπε να είχε εκλεγεί το 2008, η Χίλαρυ Κλίντον. Η δεξιά γωνία έχει συνωστισμό από μικρούς με σορτσάκια και πλαστικές προπελίτσες στην κορφή των καπέλων τους, με πιο ενδιαφέροντα τον Ραντ Πωλ. Ο Ραντ Πωλ είναι ένας Τσίπρας-για-την-Αμερική ο οποίος έρχεται από την ακροδεξιά. Ένας τύπος "Τσίπρα" άλλωστε δεν έχει σημασία αν έρχεται από την αριστερά ή την δεξιά εφ' όσον ποντάρει αποκλειστικά στην παθολογία της άρνησης της πραγματικότητας και της εχθρότητας εναντίων των "άλλων". Μία παθολογία που δεν εξαρτάται απαραίτητα από πολιτικό προσανατολισμό, αλλά χρησιμοποιεί την πολιτική θέση σαν επικύρωση αντί σαν αφετηρία.
Αντίθετα με το Ελληνικό τυποποιημένο προϊόν που κέρδισε τις εκλογές με την Β' Αθηνών, στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν αρκετοί ψηφοφόροι αυτής της παθολογίας για να εκλέξουν τον γραφικό Ραντ Πωλ, ίσως ούτε καν για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, πόσο μάλλον για την προεδρία. Οι πιθανότητές του μειώνονται ακόμα περισσότερο εφ' όσον η μικρή μειοψηφία των ψηφοφόρων του τσαγιού θα έχει να διαλέξει μεταξύ τριών εκδόσεων: Τον Ραντ Πωλ, τον Τεντ Κρουζ, ή, ίσως και τον Μάρκο Ρούμπιο. Αυτοί ήταν οι τρεις σωματοφύλακες του κόμματος του τσαγιού μέχρι που πρόσφατα χώρισαν τα ξίφη τους, προσπαθώντας ο καθένας να φορέσει τις μαγικές μπότες του Ντ'αρτανιάν.
Η Χίλαρυ Κλίντον έχει τα περισσότερα και πιο πρακτικά αποδεδειγμένα προσόντα που είχε υποψήφιος πρόεδρος οποιουδήποτε κόμματος στην ζωντανή μνήμη της χώρας. Επίσης έχει το ατού να αντιπροσωπεύει την ενσάρκωση της τελευταίας φοράς που το Αμερικανικό Όνειρο ήταν ζωντανό, ένα όνειρο που τραγουδούσε και χόρευε στις καρδιές και στις τσέπες, από το 1992 ως το 2000. Η Χίλαρυ Κλίντον επιστρέφει σαν το επικρατέστερο και εγκυρότερο πρόσωπο της Ουάσινγκτον. Ένα επίτευγμα ουχί αμελητέο όταν θυμηθεί κανείς ότι είχε πρωτοέρθει το 1992 ως η αριστερίζουσα σύζυγος του "χωριάτη" από το Άρκινσω (ο οποίος αποδείχθηκε ένας από τους τέσσερεις καλύτερους προέδρους στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών). Ακόνισε τα δόντια της από την πρώτη προσπάθεια αναμόρφωσης των επιλογών ιατρικής περίθαλψης, συνέχισε δια μέσου του σκανδάλου Λεβίνσκυ, κατ' ευθείαν προς την Γερουσία αντιπροσωπεύοντας την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, και πιο πρόσφατα σαν Υπουργός Εξωτερικών. Οι προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να την αποσταθεροποιήσουν, με δικαιολογία την Μπενγκάζι δια στόματος του καναλιού Φοξ του Ρούπερτ Μέρντοχ, απλά την εγκαθίδρυσαν με ακόμα περισσότερη εγκυρότητα. Η Χίλαρυ Κλίντον αντιπροσωπεύει τον ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα σε έναν πολύπλοκο κόσμο τον οποίον οι απλοϊκές φαντασιώσεις του Αμερικανού "Τσίπρα" δεν έχουν μπορέσει να τον παρακολουθήσουν --η δε ευρύτερη έκταση του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων ήδη έχει χρωματιστεί από το γεγονός ότι επί οχτώ χρόνια το μόνο που έκαναν ήταν να φρακέρνουν με όποιο τρόπο εύρισκαν μπροστά τους το έργο του εκλεγμένου Εκτελεστικού κορμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Οι προβλέψεις είναι ότι ο Ραντ Πωλ, και ο Τεντ Κρουζ μάλλον θα γίνουν μέλη στο Πάνθεον της απλοϊκότητας του τσαγιού όπου μέχρι πρόσφατα προέδρευε η μητέρα όλων των κλόουν, η Σάρα Πέηλιν (μέχρι που την πήραν χαμπάρι ακόμα κι' οι δικοί της). Δυστυχώς, ο άνθρωπος-χελώνα (Μιτς Μακόνελ) και ο Μπάτμαν-χωρίς-Ρόμπιν (Τζων Μπόνερ) δεν θα είναι τόσο εύκολο να πάνε σπίτια τους.
Όσο για την Χίλαρυ, ο μόνος τρόπος να τελειώσει ως o "Αλ Γκορ" του 2016 θα είναι να παρουσιάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι έναν "Ρέγκαν" αντί για τους μέχρι στιγμής "Τσίπρες" και τον αρχιμαφιόζο Κρις Κρίστι. Πάντως δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε όσο υπάρχει στον ορίζοντα το σύννεφο του Τζεμπ Μπούς, του μικρότερου αδελφού του Πινόκιο. Οι ψηφοφόροι του Τσίπρα, πριν τον Τσίπρα είχαν ψηφίσει τον Γιωργάκη. Ο Τζεμπ έχει τα ίδια προσόντα με τον Γιωργάκη: Δυναστεία. Ο Τζεμπ είναι τρίτος στην Δυναστεία του ενώ η Χίλαρυ μόνο δεύτερη στην δική της. Και μπορεί η παθολογία "Τσίπρα" να μην πιάνει στην Αμερική, αλλά η Δυναστεία πιάνει.
Εγώ πάντως έβαλα "Like" στην Χίλαρυ στο Φέησπουκ, της έδωσα το email μου στην ιστοσελίδα της, της στέλνω 50 δολάρια, και, αν φτάσει στις προεδρικές εκλογές, αντί να ψηφίσω ως συνήθως από το κομπιούτερ μου στην Ιταλία, θα πάω αυτοπροσώπως για να χαρώ την αίσθηση του να συμπληρώσω το ψηφοδέλτιο και να το ρίξω στην κάλπη, στην μικρή πόλη δίπλα στον ωκεανό που ήταν το σπίτι μου.
Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του '16 ίσως περάσουν σε ενδιαφέρον τις εκλογές του '08.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα έλεγα ότι ξέχασες τον Μπους τον 3ο, αλλά φαίνεται πως δεν ξεχνιέται. :)
Μοιάζει καλή, που θα μπορούσε να είναι και δυνατή υποψηφιότητα, αλλά δεν αξίζουν να σπάσουν οι Μπους το ρεκόρ των Άνταμς (Τζον και Κουίνσι). Δεν το θέλουμε κιόλας. ;) Είναι κρίσιμες εκλογές με την έννοια ότι δεν γίνεται οι ΗΠΑ να γυρίσουν πίσω σε μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα και πάγια αιτήματα (γκέι, περίθαλψη, κλιματική αλλαγή κτλ).
Η Χίλαρι είναι έτοιμη να τα προωθήσει όλα αυτά. Έχει την εμπειρία και ξέρει τα λάθη του άντρα της. Δε θα τα επαναλάβει. Και επιτέλους δεν θα έχουν πια και οι ρεπουμπλικάνοι το γελοίο επιχείρημα με το χρώμα του δέρματος και την καταγωγή ή το θρήσκευμα. Αμάν πια!
Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος της Κάρλυ Φιορίνα. Αν καταλάβουν οι ρεπουμπλικάνοι ότι ήρθε η ώρα των γυναικών, η συγκεκριμένη υποψηφιότητα θα ήταν αρκετά δυνατή κατά την γνώμη μου πάντα. :)
http://www.wikiwand.com/en/Carly_Fiorina
Καλησπέρα Emily! Η Φιορίνα έχει συζητηθεί αλλά το ότι απολύθηκε (την "έσπρωξαν σε παραίτηση) από την HP, ήδη είναι εναντίων της. Δεν την βλέπω να βάζει καν το όνομά της, και αν το βάλει θα αποσυρθεί ή στο Νιου Χάμπσιαρ ή την Σούπερ Τρίτη. Ο μοναδικός επικίνδυνος αντίπαλος της Χίλαρυ, από τους Ρεπουμπλικάνους, και εκείνος ο οποίος μάλλον θα πάρει το χρίσμα το καλοκαίρι του 2016, θα είναι ο Τζεμπ (ο τρίτος Μπους) τον οποίον αναφέρω στην τελευταία παράγραφο. Όπως όλα δείχνουν, η προεδρία θα παιχτεί μεταξύ της Χίλαρυ και του Τζεμπ. Το "σύννεφο στον ορίζοντα". Ήδη έχουν αρχίσει να "χτίζουν" τον Τζεμπ σαν τον Μπους που είναι "διαφορετικός" από τους άλλους δύο.
ΔιαγραφήΚατά την γνώμη μου η Χίλαρυ είναι πραγματικά η καλύτερη επιλογή! (όχι το "μη χείρον" αλλά πραγματικά το βέλτιστο).
Δημήτρη, η γυναίκα μου, επί χρόνια μου έλεγε τα ίδια. Ότι ο Κλίντον ήταν μέσα στους top five προέδρους. Διαβάζω στο βλέμμα της έναν ενθουσιασμό για τη Χίλαρυ, ξεσκονίζει από τώρα το διαβατήριο. Να ΄ναι στο Σικάγο, στο πάρτυ της νύχτας που θα έχει βγάλει τη πρώτη γυναίκα Πρόεδρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι έχει απόλυτο δίκιο!! Εγώ βάζω τον Bill Clinton στους Top Four. Χωρίς ιδιαίτερη σειρά: Τζέφερσον, Λίνκολν, Φ. Ρούζεβελτ, Κλίντον (αν μιλούσαμε για Top Five δεν θα ήξερα να έβαζα και τον Ρεγκαν ή τον Θ. Ρούζεβελτ). Πες της ότι εσείς θα είστε στο Σικάγο κι εμείς στην Βοστώνη, και την επομένη μπορούμε να βρεθούμε κι' οι τέσσερεις στο Ντένβερ για μιά μπριζόλα και Κουρς Ορίτζιναλ στο Μπάκχορν :-) Να γιορτάσουμε την καλύτερη επιλογή ανθρώπου για Πρόεδρο!
ΔιαγραφήΑν και η θύμηση της προεδρίας του Bill είναι μεγάλο χαρτί για την Χίλαρυ, να προσθέσω ότι η Χίλαρυ έχει από 15 χρόνια αποδείξει την αξία της εντελώς ξεχωριστά. Το όνομα είναι το κερασάκι από πάνω, αλλά το πρόσωπο της Χίλαρυ από μόνο του είναι η τούρτα.
Διαγραφή