Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΑγαναΚτήσεις











Τραγικό τοπίο ενημέρωσης όπου το κάθε κανάλι και κάθε μέσο κάνει προπαγάνδα, και, ΟΛΟΙ σερβίρουν το χειρότερο ψέμα: το πιο ύπουλο και αποτελεσματικό ψέμα είναι το ΨΕΜΑ που σερβίρεται σαν σάντουιτς ανάμεσα σε δύο αλήθειες.

Την ΕΡΤ την έκλεισε σαν δικτάτορας ο Σαμαράς και μας έδωσε την ΝΕΡΙΤ, την οποία τώρα ο Τσίπρας την μετουσίωσε σε ΣΥΡΙΖΙΤ (η οποία προφέρεται "ερτ"). Όσοι θέλουνε "ΝΑΙ", στο Mega. Όσοι θέλουνε "ΟΧΙ" στην ΣΥΡΙΖΙΤ (ερτ).

Συγχαρητήρια στο The Press Project, γιατί κατάφερε με άριστη τεχνολογία και παρουσίαση να συγκαλύψει τα ΣΥΡΙΖικά του θεμέλια. Αν θέλετε προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνετε στην ΑΥΓΗ (εφημερίδα, ή ιστοσελίδα). Αν θέλετε να παριστάνετε τους αντικειμενικούς πηγαίνετε στην ΚΡΥΦΗ ΑΥΓΗ (The Press Project). 

Πριν κάμποσα χρόνια πήγαν στο Σύνταγμα οι "αγανακτισμένοι". Εκείνοι ήταν οι πρόδρομοι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν Ιούνιος και η αγανάκτηση τότε δεν κράτησε πολύ γιατί ερχόντουσαν τα μπάνια του λαού.

Τώρα πάει κόσμος πάλι στο Σύνταγμα. Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή οι ΟΧΙ, Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο οι ΝΑΙ και Κυριακή και οι ΜΕΝ και οι ΔΕ. Η αγανάκτηση όμως είναι διαφορετικού τύπου από την παλαιότερη έκδοση.

Οι ΟΧΙ είναι πολιτισμένοι, ποιητικοί, αγαπημένοι, λένε και τραγουδάκια. Οι ΝΑΙ όμως, αν δεις τα πρόσωπά τους θα φοβηθείς. Είναι έτοιμοι να σκοτώσουνε. Είναι πέρα από αγανακτισμένοι. Η αγανάκτηση που βλέπεις στα πρόσωπά τους δεν είναι του είδους που εξανεμίζεται το καλοκαιράκι.

Ποιά από τις δύο αγανακτήσεις είναι πιο έγκυρη; Των αγανακτισμένων του 2011, ή των ΝΑΙ του 2015; Μα αυτή που την κοιτάς και φοβάσαι εμφύλιο. Οι αγανακτισμένοι του 2011 ήταν σαν να λέγανε "Να με τό 'να, να με τ' άλλο, να και μ' όλη μου την δύναμη :-)" Οι Ναι του 2015 δεν φωνάζουνε "Στέλλα κρατάω μαχαίρι!". Απλά το κρατάνε.

Οι ΟΧΙ είναι πεπεισμένοι ότι έχουν δίκιο. Kαι οι ΝΑΙ είναι πεπεισμένοι ότι έχουν δίκιο. Καμιά έκπληξη ως προς αυτό. Όμως μόνο μια ομάδα μπορεί να έχει, στο τέλος, δίκιο.

Οι ΟΧΙ, που κοιτάνε τους ΝΑΙ και φοβούνται εμφύλιο, αυτοί οι ΟΧΙ που λένε τραγουδάκια και ποιήματα, ίσως θα έπρεπε για μιά και μόνο στιγμή αντικειμενισμού να αναρωτηθούν μήπως και η αιμοβόρα αγανάκτηση των ΝΑΙ εναντίων των ΟΧΙ δεν είναι επειδή οι ΝΑΙ είναι κακοί γερμανοτσολιάδες αλλά επειδή οι ΝΑΙ έχουν απαυδήσει με το γεγονός ότι τους κατέστρεψε και τους πήρε μαζί η βλακεία των ΟΧΙ. Είναι κι αυτό μιά πιθανότητα. Την έχει σκεφτεί κανείς από εκείνους που θα ψηφίσουνε ΟΧΙ; Ότι οι ΝΑΙ μπορεί να είναι δίκαια έξω φρενών;

Ίσως κοιτώντας τον θυμό στα πρόσωπα των ΝΑΙ στο Σύνταγμα, οι ΟΧΙ να βλέπουν το αποτέλεσμα της δικής τους ανευθυνότητας και ανικανότητας που παρέσυρε τα πάντα. Είναι κι αυτό μιά πιθανότητα. Σκεφτείτε το, κυρίες και κύριοι του ΟΧΙ πριν φοβηθείτε τι θα κάνουν την Δευτέρα το πρωί οι ΝΑΙ.

Το μεγαλύτερο έγκλημα της μεταπολίτευσης ήταν η διχόνοια που φύτεψε και πότισε ο Αλέξης Τσίπρας, και η διατύπωση του δημοψηφίσματος του "ΟΧΙ" που στην τελική θα γίνει για ΝΑΙ στον εμφύλιο ή ΝΑΙ στην σκλαβιά. Ένα δημοψήφισμα αέρας κοπανιστός με μόνο αντικείμενο να μείνει ο Αλέξης Τσίπρας στην εξουσία.

Ότι και να γίνει, μέσα στην Ελλάδα μόνο θα γίνει. Έξω από την Ελλάδα στ' αρχίδια τους πια! Καλοί, κακοί ή ανάποδοι οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν μαζί μας (αν τους ακολουθήσουμε στην θέση που θα μας υποδείξουν), ή χωρίς εμάς.

Και νομίζω αρκετά πια με το "Άλμα με ελπίδα στο άγνωστο", και ότι ο λαός αυτός μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Σοβαρευτείτε. Εδώ δεν τα κατάφερε ο λαός αυτός λαμβάνοντας επί 40 χρόνια τα κατά πολύ υψηλότερα δάνεια, χορηγήσεις, παροχές και βοήθεια που έλαβε ποτέ λαός στην Ιστορία, και θα τα καταφέρει μόνος του με εντελώς άδειες τσέπες και κλειστές τράπεζες και κλειστά σύνορα, χωρίς παραγωγή; Σταματήστε επί τέλους να δουλεύετε τον εαυτό σας δύστυχα του ελπιδοφόρου και αξιοπρεπούς τσαμπουκά...

Τα κάναμε θάλασσα. Τώρα ..."σκάσε και κολύμπα", στα σκυλόψαρα χωρίς σωσίβιο είτε με ΟΧΙ είτε με ΝΑΙ.





Και το τελευταίο ψέμα: "Οι τράπεζες θα ανοίξουν σύντομα".
Οι τράπεζες θα ανοίξουν ή με δραχμή ή με Ευρώ. Για να ανοίξουν με Ευρώ χρειάζεται ΝΑΙ και αρκετές εβδομάδες διαβουλεύσεων. Το πιο πιθανό, είτε με ΟΧΙ είτε με ΝΑΙ, είναι να ανοίξουν με δραχμή, οπότε ο Τσίπρας θα πει ότι "η δραχμή ειναι προσωρινή μέχρι να μας ξαναδώσουν Ευρώ οι Ευρωπαίοι". Σας δουλεύουνε... σας δουλεύουνε...
Μιά ζωή τους παρακαλάτε να σας δουλεύουνε...


Κύριε πρωθυπουργέ, δυστυχώς επτωχεύσαμεν...





Πρόσθεση 7:45 μμ: Υπουργός Εθνικής Άμυνας: "οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό". Συγχαρητήρια αλαφροΐσκιωτοι του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ο υπουργός σας ο ψεκασμένος θα φέρει τα τανκς να διασφαλείσει την σταθερότητα με γύψο;;; Έρχεται η δικατορία του περήφανου προλεταριάτου από τα δεξιά;









27 σχόλια:

  1. Συνεχίζοντας έτσι λοιπόν: «H Δικαιοσύνη δεν θα έρθει στην Αθήνα μέχρι αυτοί που δεν έχουν πληγεί, να αγανακτήσουν όσο οι πληγέντες.» Θουκυδίδης - Γιατί όντως κάποιοι δεν έχουν πληγεί. Φοβούνται μήπως θα πληγούν. Θα ευχόμουν να μη γίνει το δημοψήφισμα τελικά. Θα έπρεπε να είχε γίνει το 2010, τώρα ήταν λάθος κίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα!!! Δημοψήφισμα, χρεοκοπία κλπ., το 2010 ήταν η σωστή ενέργεια. Τώρα που είχαν 5 χρόνια να προετοιμαστούν δεν τους καίγεται καρφάκι. Δοκιμάσαμε όλα τα λάθη πριν δοκιμάσουμε το σωστό, και τώρα είναι αργά, άρα κι αυτό λάθος...

      Πράγματι κάποιοι δεν είχαν πληγεί... Έπρεπε να είχαν αγανακτήσει όσο ακόμα δεν είχαν πληγεί, για να ισχύσει αυτό που έγραψε ο Θουκυδίδης. Αν αγανακτήσουν αφού πληγούν, οπως γίνεται τώρα... θα είναι για εγωισμό και όχι για αλτρουισμό, και αυτό θα είναι το χείριστο.

      Διαγραφή
  2. Περισσοτερο από όλα με τρομαζει ο διχαστικος λογος και το μισος των συριζαιων σε οσους εχουν διαφορετική αποψη. Τοση τυφλωμενη ιδεοληψια και φανατισμος δεν την περιμενα. Ετοιμοι να σε ξεσκισουν αν διαφωνεις με τις αποψεις τους.
    Χτες παρακολούθησα το δευτερο απελπισμενο διάγγελμα του τσιπρα (όχι ολοκληρο μια και δεν αντεξα) και τον λυπηθηκα. Τοσα αισχρα ψεμματα ειχα ν΄ακουσω από την εποχη του ανδρεα. Σιχαθηκα.
    Τωρα τους δηθεν ηρωες τους κοροιδεύουν και οι ιταλοι. Καταντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς, Velvet, το να είναι έτοιμοι να σε ξεσκίσουνε αν διαφωνείς μαζί τους, το είχα δει, το είχα νοιώσει, σε συγκεκριμένες στιγμές που θυμάμαι, τον χειμώνα του 1981. Και φυσικά το βλέπω τώρα.

      Την διχόνοια αυτή την πότισε επιμελώς ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι σπόροι υπήρχαν, πάντα. Και πριν από το 1821.

      Τώρα, αφ' ενός είναι και αυτό που λέγαμε, η υπεράσπιση της προσωπικής επένδυσης σε ιδεοληψίες, αλλά είναι και το μίσος που είναι γερά ριζωμένο στο μεδούλι. Εν τω μεταξύ, οι άλλοι που δεν συμφωνούσανε τόσο καιρό, βλέπουνε ότι πνίγονται κι εκείνοι στην τρύπια βάρκα του Αλέξη.

      Είναι ειρωνικό το ότι σε αυτόν τον λαό που ζει με αντιγνωμία και αντίδραση, το ζητούμενο από την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα εκφράζεται με άρνηση (όχι).

      Τώρα ακούω από το τηλέφωνο ότι υπάρχουν και φήμες πιθανής νοθείας. Τώρα μόλις άκουσα ότι πρέπει να μπει σταυρός μέσα στο κουτί. Αν κάποιος βάλει X ή V είναι άκυρο. Αν είναι δυνατόν.

      Βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση!

      Διαγραφή
  3. Θα σας στεναχωρήσω μάλλον αλλά έχω δει σχόλια στο fb από υποστηρικτές του "ναι" που είναι τραγικά βουτηγμένα στο μίσος. Νομίζω σε όλη τη ζωή μου δεν έχω δει χειρότερα. Περισσότερο από των "όχι". Και όλα τα κανάλια βέβαια εξόφθαλμα υπέρ της μιας πλευράς. Ας μη γελιόμαστε όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει ακριβώς. Παρακολουθούμε και έχουμε ζήσει άλλοι από το εξωτερικό και άλλοι από εδώ όλα όσα έχουν συμβεί. Σε ελεύθερη πτώση βρισκόμαστε πολλά χρόνια και μας κρατάνε με ενέσεις τοξικές. Μακάρι να υπήρχε προοπτική για ανάπτυξη, μα ως τώρα τουλάχιστον έχει φανεί μόνο αυταρχισμός, ακραίες πολιτικές. Ας κλείσουμε καλύτερα τις τηλεοράσεις μήπως διασώσουμε την ανθρωπιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, μα είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν σχόλια τραγικά βουτηγμένα στο μίσος, θα έλεγα περισσότερο από τους "ΝΑΙ", όπως εικονογράφησα και στην ανάρτηση. Όπως έχω δει και με τα μάτια μου ανθρώπους που ξέρω ολόκληρη ζωή που έσταζαν μίσος και πρόκειται να ψηφίσουν "ΟΧΙ"... αλλά τώρα οι ΟΧΙ είναι ολίγον μουδιασμένοι (γιατί υποπτεύονται ,ίσως, ότι τα κάνανε θάλασσα) --είναι λογικό η έξαρση να έρχεται περισσότερο από τους ΝΑΙ, τώρα.

      Βέβαια έξαρση και μίσος δεν έπρεπε να υπάρχει από πουθενά, αλλά αυτό λέγεται διχόνοια, και αυτό είναι που θανάτωσε αυτόν τον τόπο. Κανείς δεν είναι αθώος. Ξέρω, μεγάλη κουβέντα είπα. Δεν θα το διαγράψω. Θα το αφήσω και απλά θα πω ότι ξέρω πως είπα μεγάλη κουβέντα. Εγώ πρώτος έφυγα στα 17. Και τώρα μιλάω από άλλη ζωή που έχτισα. Τόσοι αξιόλογοι σωστοί άνθρωποι έμειναν. Κι όμως κοίτα την διχόνοια στους δρόμους, ας κοιτάξουμε το συνολικό πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ, το πορτραίτο της Ελλάδας.

      Ανάπτυξη μπορεί να ξεκινήσει αύριο πρωί-πρωί, αν ανοίξουμε τα επαγγέλματα, ενισχύσουμε τον ιδιωτικό τομέα, νομοθετήσουμε μισθούς που να ανταποκρίνονται στο κόστος της ζωής, αναδιοργανώσουμε το ασφαλιστικό, νομοθετήσουμε αξιολόγηση στο δημόσιο (την αξιολόγηση στον ιδιωτικό τομέα την νομοθετεί ο Δαρβίνος), αν αδειάσουμε την Αθήνα και γεμίσουμε την ύπαιθρο και αν αρχίσουμε να παράγουμε προϊόντα και να τα καταναλώνουμε. Είναι ευκολότερο όμως, όπως φαίνεται, να περάσει μιά γκαμήλα από το μάτι μιάς βελόνας...

      Αχ, Roadartist μου, βρίσκεται η γενέτειρα σε ελεύθερη πτώση και κανένας δεν θέλει, ή δεν ξέρει πως, να τραβήξει το κορδόνι για να ανοίξει το αλεξίπτωτο.

      Διαγραφή
  4. Θέτουμε το βάρος σε λάθος ερώτημα. Το θέμα πρέπει είναι ναι ή όχι στη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Είναι γελοίο αντί να αναγνωρίζουμε τα λάθη και από τις δυο πλευρές, να φωνάζουμε είτε κατά της Ευρώπης, είτε "σε αγαπάμε Γιούγκερ". Κάτι δεν πήγε καλά εξαρχής εδώ. Ας δούμε πως γίνεται να πορευτούμε μαζί με κοινό όφελος. Αυτός ο τύπος το θέτει σωστά: https://erikduval.wordpress.com/2015/07/02/reasonable-response-wereallgreeks/

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά είναι λάθος το ερώτημα. Γιατί όλοι ξέρουν την απάντησή τους, αλλά δεν κάθισαν να το προσδιορίσουν το ερώτημα...
      Σωστός ο τύπος! "Discussing reasonable responses to the situation. Not by trying to blackmail one another into submission."

      :-)

      Διαγραφή

    2. https://twitter.com/ianbremmer/status/616628815444336640

      Πόσο νηφάλια μπορείς να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση; Φαίνεται να μη νοιάζεται πραγματικά κανένας. Θα επωμιστεί κανείς τα λάθη αυτής της πολιτικής, εκτός από εμάς που φυσικά θα τα ζήσουμε; Είδατε τα νέα μέτρα, δεν βγαίνουν. Να κόψεις από νοσοκομεία όταν υπολειτουργούν ήδη σε βαθμό κλεισίματος; Δε θέλω να φανταστώ τι έχει να γίνει στη συνέχεια.

      Αυτές οι μέρες θα πρέπει να διδάσκονται σαν μάθημα χειραγώγησης (και μιλάω και για τις δύο πλευρές). Ορισμένοι πολιτικοί, πρώην υπουργοί, κομματικά στελέχη οι οποίοι πέντε χρόνια τώρα στοχοποιούσαν οικονομικά και ψέκαζαν χημικά συνταξιούχους στις πλατείες, υποφέρουν τώρα που τους βλέπουν στις ουρές των ΑΤΜ. Ξαφνικά έγιναν Μητέρες Τερέζες οι χθεσινές κατσαρίδες. Την Αυριανή πολλοί εμίσησαν, το λαϊκισμό κανείς. Το γεγονός ότι θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρώπη, δεν σημαίνει ότι έχουμε και αμνησία.

      Η λύσσα των μίντια που δεν τηρούν πλέον ούτε τα προσχήματα αρκεί από μόνη της για να βάλει κάποιον σε δεύτερες σκέψεις. Ο Τσίπρας πληρώνει τον λαϊκισμό του και οι Ευρωπαίοι την αναλγησία τους. Ας σταματήσουμε. Το θέμα δεν είναι πια κομματικό. Ο καθένας ας ψηφίσει ότι επιθυμεί. Επειδή τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας δεν βοηθούν, ο καθένας να κλείσει για λίγο τα μάτια, να σκεφτεί τι επιθυμεί ως πολίτης και να πάει εκεί που τον σπρώχνει το ένστικτό του. Μην ακούμε κανέναν. Ούτε όσους υποστηρίζουν το ΝΑΙ ούτε το ΟΧΙ. Ψήφος κατά συνείδηση και χωρίς φόβο. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει ρότα. Όπως κι αν γίνει πρέπει να τα καταφέρουμε. Η Ιστορία είναι μια μακρά εξελικτική πορεία από το καλό στο καλύτερο.

      Διαγραφή
    3. Δεν νοιάζεται ή δεν θέλει να καταλάβει; Δεν λέω "δεν μπορεί" να καταλάβει γιατί φυσικά και μπορεί: αλλά προφανώς δεν θέλει. Πιο κάτω σχολίασα πάνω στο ότι τα μέτρα που εφαρμόσαμε ήταν ελλιπή και φυσικά αποτυχημένα επειδή δεν κάναμε άλλα, τα οποία είχαμε υπογράψει, και τα οποία συνέχει μας προτείνουνε, γιατί δεν θέλουμε.

      Ακριβώς! Μαθήματα χειραγώγησης και από τις δύο πλευρές! Ούτε μία μικρή περιοχούλα του φάσματος δεν φέρεται έντιμα. Τι αποτέλεσμα να βγει από τέτοιες συμπεριφορές;

      Πέντε χρόνια ψεκάζουνε για να μην κάνουν τις αλλαγές που είναι απαραίτητες να γίνουν είτε για Ευρώ είτε για δραχμή. και δεν τις κάνουν τις πραγματικές αλλαγές γιατί οι πελάτες απαιτούν και οι μαγαζάτορες δίνουν. Τελικά και η λεγόμενη "Αριστερά" μαγαζί βγήκε!

      Συμφωνώ ότι ο Τσίπρας πληρώνει τον λαϊκισμό του και οι Ευρωπαίοι την αναλγησία τους. Αλλά για να σταματήσει αυτό πρέπει εμείς να οργανώσουμε λειτουργικά την οικονομία μας και την κυβέρνησή μας είτε μέσα είτε έξω από το Ευρώ. και αυτό αρνούμαστε πεισματικά να το κάνουμε. Και τελικά, στην Ιστορία που θα γραφτεί, η δική μας δικαιολογία θα είναι η αναλγησία των Γερμανών, και η δικαιολογία των Γερμανών θα είναι ότι ποτέ δεν αγγίξαμε το πελατειακό κράτος μας...

      Διαγραφή
  5. Πραγματικα είναι ΑΝΑΡΜΟΣΤΟ να βλέπεις έναν Υπουργό Οικονομικών να στέκεται μπροστά απο το ΑΤΜ μαζί με συνταξιούχους και άλλους αναξιοπαθούντες αυτής της χώρας για να βγάλει 60 ευρώ ημερησίως. Πάνω από όλα ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ βρε αδερφέ!
    Πάντως, λέω να πάω να στηθώ εγώ που δεν είμαι τελικά και τόσο αξιοπρεπής και ρίχνω εύκολα τα μούτρα μου σε κάτι τέτοια και να του τα δώσω, ανάγκες θα έχει κι αυτός, σημασία έχει η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ (του) πάνω από όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, Τζων... αν η αξιοπρέπεια ήταν σαν το ζάχαρο τώρα θα ήμουνα με μόνιμη ενδοφλέβια ινσουλίνης, ή ότι διάολο άλλο παίρνεις για να ρεγουλάρει την αξιοπρέπεια... Όσο για τον υπουργό οικονομικών, το πουκάμισό του και την μοτοσυκλέτα του, δεν θυμάμαι άλλον που να ξεκίνησε από τέτοιο ζενίθ και να έφτασε σε τέτοιο ναδίρ τόσο σύντομα... Θυμάσαι τις φωτογραφίες του λάιφστάιλ στο μπαλκόνι με την σύζυγο; περασμένα μεγαλεία, ε...

      Διαγραφή
  6. Εν τω μσταξύ, αύριο το απόγευμα η συγκέντρωση του ΟΧΙ στο Σύντσγμα και μερικά δεκάδες μέτρα πιο κάτω στο Καλλιμάρματο η συγκέντρωση του ΝΑΙ. Ρώσικη σαλάτα....και απόλυτη πόλωση, στο ίδιο σημείο, αλλά "αξιοπρέπεια" πάνω σπό όλα. Το ωραίο πάντως είναι ότι στο Σύνταγμα έχουν στηθεί πάγκοι με ψητά λουκάνικσ, καλσμπόκια, μαλλί της γριάς, ποπ κορν...αφού θα πας που θσ πας, γιατί να μην φας και το κατιτις σου να καρδαμώσεις δύσκολες μέρες που 'ρχοντσι....μετά, αφού βροντοφωνάξεις το Ναι ή το Όχι πετάξου κι σπό το ΑΤΜ, η επανάσταση θέλει και τα 60 ευρώ της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι και τόσο σουρεαλιστικό να σκεφτούμε τις δύο συναντήσεις των ΟΧΙ και των ΝΑΙ σαν τις συναντήσεις των διαφόρων Μετώπων για την Απελευθέρωση της Ιουδαίας, κατά την ματινέ των μονομάχων στην Ζωή του Μπράιαν των Μόντυ Πάιθον... Και αργότερα στην ταινία, φυσικά, τι έκαναν για μας ποτέ οι Ρωμαίοι?!
      https://www.youtube.com/watch?v=ExWfh6sGyso

      Τους πάγκους με τα καλούδια στο σύνταγμα, παντού, κάθε λογής καλούδια, από σουβλάκια ως ξηρούς καρπούς, τους είδα τον Φεβρουάριο και φρίκιασα γιατί για πρώτη φορά είδα τι δεν δείχνουν τα νέα. Θα έπρεπε να δείχνουν τα νέα αυτούς τους πάγκους, να μπαίνει και λίγη προοπτική στα γεγονότα!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Δημήτρη δεν είναι και τόσο κομψό, οι Ιταλοί να διακωμωδούν τον πρωθυπουργό της Ελλάδος και εμείς να υιοθετούμαι τέτοια πρακτική , όμως πάμε παρακάτω .Συγκεκριμένα και όπως αποκάλυψε το Wikileaks, η παρακολούθηση των επικοινωνιών Γερμανών κυβερνητικών αξιωματούχων από την αμερικανική υπηρεσία NSA δίνει «στεγνά» τα σχέδια της Μέρκελ για την πλήρη καταστροφή της Ελλάδας. Όπως προκύπτει από την αποκάλυψη της παρακολούθησης των επικοινωνιών της, η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε και εκτιμούσε εδώ και χρόνια πως η Αθήνα δεν θα κατάφερνε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ακόμη και με ένα επιπλέον κούρεμα, καθώς δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της. Παρ’ όλα αυτά, Σόιμπλε και Μέρκελ επιμένουν μέχρι και σήμερα δημόσια ότι δεν χρειάζεται κούρεμα το ελληνικό χρέος διότι είναι βιώσιμο. Μας φτύνουν κατάμουτρα. Ψεύδονται δημόσια και δεν ψεύδονται για το αν έφαγαν κρυφά από το βάζο με το γλυκό της γιαγιάς, αλλά ψεύδονται εις βάρος ενός ολόκληρου λαού.

    Όλοι οι παραπάνω πρωταγωνιστές, υπεύθυνοι του σχεδιασμού και ένοχοι της διάπραξης του εγκλήματος εναντίον της Ελλάδας, μας ζητούν να πούμε την Κυριακή «ναι» στις πολιτικές τους, στα ψέματά τους, στις κτηνώδεις πολιτικές τους. Τι σχέση, όμως, έχουμε εμείς με αυτούς; Τι σχέση έχουμε με αυτή την Ευρώπη; Τι σχέση μπορούμε να έχουμε με αυτή την εγκληματική οργάνωση και τις πρακτικές της;

    Ναι, θεωρώ ότι είναι γελοίο το να γίνεται δημοψήφισμα που έχει για ερώτημα μία πρόταση η οποία δεν υφίσταται. Όμως και η Μέρκελ με τον Σόιμπλε που αρνούνται να συζητήσουν πριν γίνει το δημοψήφισμα και η φάρα των μνημονιακών πολιτικών εν Ελλάδι με πιέζουν να δεχτώ ότι το πραγματικό ερώτημα είναι «ναι ή όχι σε αυτή την Ευρώπη». Ορίστε, πιο ξεκάθαρο δε μπορούν να μου το κάνουν.

    Μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να είναι σκέτη απογοήτευση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πω «ναι» στην καταστροφή μας. Δε μπορώ και δε θέλω να ξεχάσω όσα τραβήξαμε τόσα χρόνια ενώ ο Άδωνις με τον Βορίδη και τη Γεννηματά το διασκέδαζαν και επιχειρηματολογούσαν ως ανυπόμονα σαρκοβόρα πάνω από τον ετοιμοθάνατο.

    Ναι, ντρέπομαι να βλέπω συνταξιούχους στην ουρά να τραβάνε 120 ευρώ την εβδομάδα. Όμως θα ντρεπόμουν περισσότερο αν έλεγα «ναι» στο να δουλεύουν κανονικά τα ΑΤΜ και να βγάζει 120 ευρώ συνολικά ο συνταξιούχος επειδή τόση θα έχει απομείνει η σύνταξή του. Όση δηλαδή η συμμετοχή του στα φάρμακά του.

    Σε «ναι ή όχι σε αυτή την Ευρώπη» δεν πιέσατε να μετατραπεί το ερώτημα; Ε, η απάντηση είναι ένα τεράστιο «όχι» στις εγκληματικές πολιτικές των τραπεζικών εντολοδόχων. Δεν θέλω να είμαι τέτοιος Ευρωπαίος σε αυτή την Ευρώπη. Βαλκάνιος είμαι. Βαλκάνιος ήμουν κι όταν βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία και ούρλιαζα «όχι» την ώρα που έλεγαν «ναι, σωστά γίνεται η σφαγή» αυτοί που πάλι «ναι» λένε τώρα. Κάθε φορά «όχι». Σε κάθε έγκλημα, σε κάθε φασίστα, σε κάθε υποταγή.

    Με εκτίμηση

    Νικόλας Θαλασσινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Νικόλα. Ε, εμείς βάζουμε αγκυλωτούς σταυρούς και μουστάκι Χίτλερ στη Μέρκελ, οι Ιταλοί βάζουν μύτες παλιάτσων στους Έλληνες... Ούτε οι μεν ούτε οι δε έπρεπε να το κάνουνε, αλλά εκείνοι που το κάνουν πιστεύουν ότι οι εκάστοτε δέκτες το αξίζουν. Και στο τέλος, είναι ελευθερία του λόγου.

      Η κρίση έφερε τα μνημόνια, όχι τα μνημόνια την κρίση. Τα μνημόνια την έκαναν χειρότερα. Γιατί; Πρέπει να τα λέμε όπως έχουνε: Όλα τα μνημόνια βασιζόντουσαν σε αναδιαρθρώσεις που η Ελλάδα ΠΟΤΕ δεν δέχτηκε να κάνει (ασφαλιστικό, άνοιγμα επαγγελμάτων, συνδικάτα, δημόσιο, κλπ., κλπ.) Πράγματα που αρνηθήκαμε να κάνουμε και χωρίς αυτά τα μνημόνια δεν θα λειτουργούσαν όπως και δεν λειτούργησαν. Φυσικά και η Μέρκελ θα έλεγε ότι δεν βγαίνει το χρέος. Όλοι το λέμε και το λένε ότι όπως έχει το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Με αυτά που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και να μην κάνουμε φυσικά δεν βγαίνει το χρέος. Οι Ευρωπαίοι είπαν, σε κάθε στιγμή και το λένε και τώρα, ότι θα γίνει περεταίρω μείωση του χρέους ΑΦΟΥ κάνουμε εμείς τις αλλαγές που μας ζητάνε 5 χρόνια και δεν έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

      Εμείς πιστεύουμε ότι τις συντάξεις τις δίνει ο Θεός, ότι τα συνδικάτα, τα κλειστά επαγγέλματα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν παράγουν κανένα προϊόν, πρέπει να μείνουν όπως έχουν. Έτσι σαφώς δεν ταιριάζουμε με την Ευρώπη και πρέπει να φύγουμε.

      Εγώ 5 χρόνια λέω να φύγουμε ΕΠΕΙΔΗ δε έχουμε την δύναμη και το σκεπτικό και την οργάνωση να μείνουμε.

      Πες μου Νικόλα, που θα ήταν τώρα το χρέος αν επί 5 χρόνια είχαμε κάνει ΟΛΑ όσα είχαμε υπογράψει να κάνουμε (δεν γράφω "τι μας είπαν" να κάνουμε, αλλά τι δεχτήκαμε και υπογράψαμε να κάνουμε αλλά ποτέ δεν κάναμε).

      Και όταν φύγουμε, από που θα βρούμε λεφτά όταν μονίμως αρνούμαστε να κάνουμε λειτουργική την οικονομία μας μέσα στο μέγεθός της;;;

      Και θα έχεις προσέξει ότι εγώ δεν έχω πει ούτε ΝΑΙ ούτε ΟΧΙ, γιατί απλά πιστεύω ότι η διατύπωση του δημοψηφίσματος είναι λάθος. Άλλη μία απογοήτευση, και ΔΙΧΑΣΜΟΣ άνευ λογικής που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα.

      Και βέβαια λέμε ΟΧΙ (γενικά, όχι μέσα στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα) "στις εγκληματικές πολιτικές των τραπεζικών εντολοδόχων" Αλλά θα έπρεπε να πούμε επίσης ΟΧΙ στο ότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν μόνο τα μισά μνημόνια αρνούμενες πραγματικές λειτουργικές αλλαγές, για τον οποίον λόγο και απέτυχαν τα μνημόνια τα οποία ΕΜΕΙΣ δεν εφαρμόσαμε σωστά. Ας τα είχαμε απορρίψει το 2010, και ας είχαμε φύγει το 2010. Τώρα πρέπει να λέμε και τα σύκα-σύκα, και του στραβού το δίκιο...

      Οι δημοσκοπήσεις λένε πως κάπου 75% πιστεύουν ότι το ΟΧΙ μας βγάζει από το Ευρώ, και ότι κάπου 42% θα ψηφίσουν ΟΧΙ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, καλώς ή κακώς δεν θέλει να βγει από το Ευρώ. Όμως, δεν αξίζει να μείνουμε αν δεν κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές μόνοι μας. Αυτό που διαφαίνεται καθαρότατα είναι ότι οι Έλληνες θέλουν το Ευρώ αλλά δεν θέλουν να αλλάξουν την δομή της οικονομίας τους για να το κάνουν να λειτουργήσει. Αυτό απλά

      Διαγραφή
    2. Αυτό απλά δεν είναι ...αποτελεσματική (ενήλικη;) αντιμετώπιση. Άρα... να φύγουμε, και να κάνουμε τι, εφ' όσον το πραγματικό πρόβλημα αρνούμαστε να το λύσουμε;

      Διαγραφή
  8. Δημήτρη, ειλικρινά δεν ξέρω τι δείχνουν τα νέα γιατί η τηλεόραση μου είναι κλειστή εδώ και χρόνια, ξέρω τι βλέπουν όμως τα μάτια μου κι αυτό που βλέπουν είναι κάτι κελεπούρια να διαδηλώνουν υπέρ του ΟΧΙ και κάτι μπουμπούκια υπέρ του ΝΑΙ, γνωστές μούρες που τυγχάνει να γνωρίζω την πορεία τους στο χρόνο.
    Δικαίωμα βέβαια έχουν όλοι στην έκφραση της άποψης και στη δημοκρατία. Αυτό όμως που παρατηρείς σε αυτές τις διαδηλώσεις είναι το πόσο διχασμένη και αποπροσανατολισμένη είναι η ελληνική κοινωνία και αυτό δεν έγινε τώρα, ήταν έτσι, απλά τώρα αναδύθηκαν στην επιφάνεια οι χειρότεροι φόβοι μας.
    Λυπάμαι που το λέω, αλλά καλούμαστε να αποφασίσουμε επί τεχνικών θεμάτων και δη οικονομικών που ο πολύς κόσμος αγνοεί, βέβαια ο κόσμος έχει αίσθηση του τι πρέπει να κάνει ανάλογα με τα πιστεύω του, αλλά απλά είναι μια αίσθηση κι εδώ μιλάμε για αποφάσεις που πατούν πάνω σε τεχνοκρατικά θέματα. Δεν είναι δυνατόν να ακούω μακροοικονομικές αναλύσεις από ασχέτους και πάνω σε αυτές να αποφασίζεται η πορεία της χώρας.
    Ακούω ανθρώπους να διατείνονται υπέρ της δραχμής χωρίς καν να γνωρίζουν λίγη πολιτική οικονομία και δημοσιονομικά. Δεν είμαι κατά της δραχμής δεν είμαι και υπέρ, από τις γνώσεις που έχω μπορώ να κρίνω πότε η επιστροφή στο τοπικό νόμισμα είναι επωφελής και πότε όχι, είναι ένα πλέγμα πραγμάτων που δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε. Σημασία έχει ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες η επιστροφή στο τοπικό νόμισμα είναι καταστροφή κι αυτό δεν είναι εικασίες είναι απλά οικονομικά που όσοι έχουν κάποιες γνώσεις μπορούν να το αντιληφθούν.
    Είναι σαν με βάζεις εμένα που δεν είμαι γιατρός να σου κάνω γνωμάτευση για τον καρκίνο του πνεύμονα κι από πάνω να προτείνω και θεραπεία, αλλά όχι μόνο αυτό, να προσπαθώ κιόλας να επιβάλλω και την άποψη μου και να κατηγορώ κι από πάνω όποιον προτείνει άλλη θεραπεία! Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
    Ο Ελληνικός λαός δεν έχει τις τεχνικές γνώσεις, δεν μπορείς να βάζεις κάποιον να σου κάνει τον γιατρό. Απλά τον βάζεις να επιλέξει τον καταλληλότερο κατά τη γνώμη του γιατρό, προτείνοντας του μια γκάμα επιλογών, από εκεί και πέρα ο λαός θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο και θα εμπιστευτεί την θεραπεία που ο γιατρός θα προτείνει, αλλιώς αν δε σου αρέσει αλλάζεις γιατρό. Αυτό είναι οι εκλογές. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να προτιμάς ένα συγκεκριμένο γιατρό επειδή σου δίνει φάρμακα ενώ οι άλλοι τα αποφεύγουν. Ξέρω ανθρώπους να επιλέγουν με τέτοιο σκεπτικό το γιατρό τους και ξέρω κι άλλους που προτιμούν τους ομοιοπαθητικούς και μισούν τα φάρμακα. Είναι επιλογή, αλλά είναι και εμμονή. Εδώ μπερδεύουμε τις εμμονές με τις επιλογές.
    Βέβαια, έχεις πάντα το δικαίωμα ως ασθενής να αποφασίσεις για το εάν θες να κάνεις επέμβαση ή χημειοθεραπεία, ή και να πεθάνεις, πρέπει όμως ο γιατρός σου - ως ειδικός - να σου εξηγήσει τι θα συμβεί στην μία περίπτωση και τι στην άλλη κι όχι να σου λέει, πάμε να κάνουμε την κρίσιμη επέμβαση και είμαι σίγουρος μετά ότι όλα θα είναι όπως πρώτα κι εσύ θα καπνίζεις στη συνέχεια αρειμανίως γιατί εγώ ξέρω πως θα αντιδράσει ο οργανισμός σου, παρά το γεγονός ότι είμαι ένας άπειρος γιατρουδάκος που μόλις τελείωσα το αγροτικό μου, αλλά εσύ με επέλεξες γιατί όλοι οι άλλοι απέτυχαν παταγωδώς στην θεραπεία του καρκίνου σου και είπες, ε, ας δούμε κι αυτόν, άλλωστε τελειωμένος είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς. Πάρ 'τους μεν, χτύπα τους δε. Και για αυτό κατά την γνώμη μου ευθύνεται η διατύπωση που το επιτρέπει λόγο πλήρους κομφούζιου.

      Ακριβώς, Τζων. Η κυβέρνηση Τσίπρα έπαιξε την διχόνοια, και χάνει η Ελλάδα. Και πράγματι, γράφω ανελλιπώς ότι αυτό δεν θα είχε πιάσει αν δεν ήταν η διχόνοια ήδη στο μεδούλι μας.

      Ακριβώς! Από που ακούστηκε ένα δημοψήφισμα να είναι επί συνθέτων τεχνικών, οικονομικών θεμάτων; Και να αναλύει ο καθένας οικονομικά των πανηγυριών;

      Στην τελική βρισκόμαστε στο απόγειο την Ελληναρωσύνης: "Τι λε ρε που θα μου πεις εμένα τι να κάνω! Αυτοκτονώ πιστεύοντας στην μετά θάνατο ζωή για να σε τιμωρήσω!"

      Οι μισοί ακούνε τον μάγο της φυλής με τα φτερά που το παίζει γιατρός και οι άλλοι μισοί τρέχουν να σωθούν.

      Μπερδεύουμε τις εμμονές με τις επιλογές, την ιδεοληψία με την ιδεολογία. Ανέκαθεν! Όσο και να εξηγεί οποιοσδήποτε τις επιλογές, αν η εξήγηση δεν ταιριάζει στην αφήγηση των εμμονών, είναι γερμανοτσολιάς ο γιατρός, και γιατρός ο μάγος με τα φτερά και την φούστα από χόρτα...

      Διαγραφή
  9. ...και κάτι τελευταίο επειδή διαβάζω πολλά. Ουδεμία θεραπεία βλέπω στην Ελλάδα, από τη στιγμή που συνεχίζουμε να μην αντιλαμβανόμαστε τα αίτια αυτής της καταστροφής. Μένουμε σε επιφανειακά δεδομένα τα οποία είναι και βολικά, γιατί εάν πράτταμε διαφορετικά θα έπρεπε να ρίξουμε τα μάτια μας χαμηλά μπροστά από τον καθρέφτη μας, ή θα έπρεπε να κάνουμε κάτι και μάλλον δεν είμαστε μαθημένοι να αλλάζουμε.

    Το έχω ξαναπεί και θα συνεχίζω να το λέω. Ουδεμία συμφωνία, επωφελής ή όχι, κανένα κούρεμα, κανένα capital control, κανένα δημοψήφισμα, κανένα νόμισμα, κανένα μνημόνιο ή απουσία αυτού δεν πρόκειται να θεραπεύσει αυτή τη χώρα εάν δεν αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης, δεν αλλάξει το αντιπαραγωγικό μοντέλο της οικονομίας. Ότι και να γίνει εάν δεν αλλάξουν όλα αυτά, η επόμενη χρεοκοπία είναι ζήτημα χρόνου, μην τρέφουμε αυταπάτες .

    Ας μην φανατιζόμαστε λοιπόν κι ας κοιτάξουμε το δάσος κι όχι το δέντρο.

    Η «κακιά» Ευρώπη θα είναι πάντα κακιά» όσο εμείς είμαστε ανίκανοι και δεν μπορούμε να βάλουμε σε τάξη στα του οίκου μας.

    Όλα τα άλλα είναι να ΄χαμε να λέγαμε, ακριβώς επειδή ως λαός είμαστε ανώριμοι κι αυτό δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς και πάλι! Αρνούμαστε α καταλάβουμε τα αίτια της καταστροφής όπως αρνούμαστε να καταλάβουμε και την μόνη θεραπεία. Η ασυδοσία του πελατειακού κράτους έφερε την καταστροφή, και η άρνηση να κάνουμε ριζικές αλλαγές στην οργάνωση της οικονομίας μας, μας κράτησε κάτω και μας φέρνει συνεχώς τα χειρότερα.

      Ότι έγραψες εδώ είναι ότι έγραψα κι εγώ στο σχόλιό μου στον Νικόλα. Εγώ συμφωνώ και μόνο αυτά έχω πει πάντα... Θα ήθελα να ακούσω και κάποιον ή κάποιαν να τα αντικρούει, κάποιος να εξηγήσει πως θα δουλεύανε τα μνημόνια, ή οτιδήποτε, έστω και μόνοι μας, χωρίς αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης και αλλαγές ριζικές στην δομή της οικονομίας... και όλα αυτά που υπογράψαμε ότι θα κάνουμε αλλά ποτέ δεν κάναμε...

      Διαγραφή
  10. Εδώ που έχουμε φτάσει, όποιος δεν έχει ακόμα πειστεί ότι το ΟΧΙ είναι η βοήθεια στην κυβέρνηση και στην πατρίδα , αυτός δεν έχει ούτε γιατρειά ούτε ελπίδα, όσο και αν ο ίδιος νομίζει ότι έχει…

    Επειδή όμως είμαι σπλαχνικός άνθρωπος, θα κάνω γι αυτόν τον αγιάτρευτο μια τελευταία προσπάθεια:

    Αγιάτρευτε φίλε μου,

    Η χώρα δεν έχει καμιά απολύτως προοπτική ν’ αναλάβει δυνάμεις, με το χρέος που κουβαλάει στην πλάτη της.

    Φαντάσου τον εαυτό σου. Να κουβαλάς εσύ διαρκώς, νύχτα-μέρα στην πλάτη σου ένα βράχο ίσα με το βάρος σου σχεδόν δυο φορές. Και φορτωμένος καθώς είσαι με το βράχο, να πηγαίνεις στη δουλειά σου, ή να ψάχνεις για δουλειά, να διασκεδάζεις, να ερωτεύεσαι ή να κάνεις οτιδήποτε. Γίνεται;

    Οι του ΝΑΙ λένει ότι γίνεται. Ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι, εφόσον υποβληθείς σε αυστηρότατη δίαιτα και γυμνάζεσαι συστηματικά (εννοείται, πάντα με το βράχο στην πλάτη σου), τελικά θα τα καταφέρεις. Δηλαδή, η δουλειά σου θ’ αρχίσει κάποια στιγμή να πηγαίνει καλά, θα βρεις δουλειά αν δεν έχεις, θα μπορείς να διασκεδάζεις κ.τ.λ. Απ’ όλα θα κάνεις, λέει, με το βράχο.

    Μάλιστα,οι του ΝΑΙ ανακοινώνουν κατά διαστήματα διάφορους αριθμούς, ώστε, σε πείσμα του τι σου λένε η πλάτη και τα γόνατά σου, εσύ πάντως να πιστέψεις ότι τα πας μια χαρά με το βράχο, ότι είσαι στο σωστό δρόμο και να μην το βάλεις κάτω. Α! Έτσι και δυστροπήσεις,οι του ΝΑΙ θα πάρουν το βούρδουλα.

    Οι του ΟΧΙ λένε ότι δεν γίνεται. Ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

    Εσύ τι λες; Επιμένεις;

    Φιλικά (και περαστικά μου …)

    Σχετικά με το ερώτημά σου σου απαντώ 221.500.000.000 για τις τράπεζες που πήγαν , η Δικαιοσύνη που είναι , κατά τα άλλα, για όλα φταίει ο ΤΣΙΠΡΑΣ ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ πως το ΟΧΙ είναι η βοήθεια στην κυβέρνηση.

      Διαφωνώ στο ότι κυβέρνηση και πατρίδα είναι απαραίτητα το ίδιο πράγμα, άρα σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις λίγο καλύτερα γιατί πιστεύεις ότι το ΟΧΙ είναι βοήθεια ΚΑΙ στην πατρίδα.

      Πράγματι είμαι αγιάτρευτος: όπως ξέρεις το ζάχαρο δεν γιατρεύεται. Πρέπει να παίρνω συνεχώς φάρμακα και να κάνω θεραπεία, όπως και η Ελληνική οικονομία και δομή της σχέσης κυβέρνηση-λαός-πατρίδα.

      Συμφωνώ απόλυτα ότι "η χώρα δεν έχει καμιά απολύτως προοπτική ν’ αναλάβει δυνάμεις, με το χρέος που κουβαλάει στην πλάτη της". Όμως τι θα αλλάξει αν το χρέος το κουβαλάει σε Ευρώ ή σε δραχμές;

      Όχι, δεν γίνεται. Πρέπει να μου ελαφρώσουνε το βάρος που κουβαλάω. και λένε, ότι για να δεχτούν να μου ελαφρώσουνε το βάρος πρέπει πρώτα να αλλάξω την στάση και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθώ να το κρατήσω. Γιατί είναι παράλογη αυτή η απαίτηση, Νικόλα;

      Δεν νομίζω ότι οι του ΝΑΙ λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Νομίζω ότι φοβούνται πως το ΟΧΙ θα το κάνει χειρότερο.

      Τι λέω σε αυτά που σχολιάζεις; δεν μπορώ να επιμένω ή να συμφωνήσω πριν απαντήσεις στο προηγούμενό μου σχόλιο και συγκεκριμένα στο αν είτε με ΟΧΙ είτε με ΝΑΙ πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές που ανέφερα, που κανείς δεν έχει δεχτεί να κάνει 5 χρόνια. Απάντησε σε παρακαλώ, Νικόλα, συγκεκριμένα σε αυτά που έγραψα ώστε ευχαρίστως ή να συμφωνήσω μαζί σου ή να επιμείνω.

      υγ. Ο Τσίπρας φταίει για τα ίδια πράγματα για τα οποία φταίνε και οι άλλοι, κατά την γνώμη μου. Ότι δεν επιχείρησε να αλλάξει το πελατειακό κράτος και τις δομές που έφεραν την κρίση πριν τα μνημόνια (βλ. το παραπάνω μου σχόλιο).

      Διαγραφή
    2. Νικόλα, με το ζάχαρο που έχω πρέπει ΚΑΙ να παίρνω φάρμακα, ΚΑΙ να προσέχω τι και πως τρώω, και να ασκούμαι. Μόνο τα φάρμακα δεν κάνουν τίποτα στο ζάχαρο αν δεν αλλάξει και ο τρόπος που ζω. Τι διαφορά έχει αυτό που είναι γεγονός για την ασθένειά μου από αυτό που προτείνω για να προχωρήσει η Ελληνική κοινωνία είτε με ΟΧΙ είτε με ΝΑΙ;;; Ο τρόπος ζωής της Ελλάδας είναι το πελατειακό κράτος, τα κλειστά επαγγέλματα, τα συνδικάτα, το αδύνατον-να-λειτουργήσει-ως-έχει ασφαλιστικό... δεν είναι έτσι;

      Το δικό μου μνημόνιο είναι φάρμακα και τρόπος ζωής για να ανταπεξέλθω στο ζάχαρο. Αν έπαιρνα μόνο τα φάρμακα και δεν άλλαζα τον τρόπο ζωής μου, θα είχα πεθάνει και θα είχανε γλυτώσει οι αναγνώστες από καιρό...

      Διαγραφή
    3. Τελικά υπάρχει μια αγιάτρευτη κατάσταση εδώ με το να πιστεύει κανείς ότι κουρεύοντας δάνεια η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

      Νομίζω ότι είναι μάταιος κόπος να προσπαθείς να πείσεις κάποιον ότι ακόμα κι αν κουρέψεις 100% τα δάνεια σου (μπορεί να πάρεις βεβαίως μια ανάσα βραχυπρόθεσμα), αλλά με το οικονομικό μοντέλο που έχεις και που δυστυχώς το κάνεις ακόμα πιο δυσλειτουργικό, η επόμενη χρεοκοπία σου είναι προ των πυλών.
      Αυτό σημαίνει ότι, είτε δεν θέλουμε να καταλάβουμε, ή δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τα αίτια που μας έφεραν ως εδώ.

      Η μοναδική καλή πλέον υπηρεσία προς την πατρίδα δεν είναι να διεκδικούμε έξοδο από την Ε.Ε., δραχμές, ευρώ, κούρεμα δανείων, συμφωνίες και τα συναφή, αλλά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε απλά οικονομικά χρεοκοπημένοι, αλλά διανοητικά τολμώ να πω.

      Όσο για τους υποστηρικτές του ΝΑΙ, μπορώ να αντιληφθώ τι σκέφτονται κι επίσης μπορώ να προβλέψω με σχετική ασφάλεια τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη ημέρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με χαροποιεί κιόλας.

      Για τους υποστηρικτές του ΟΧΙ αδυνατώ να καταλάβω τον τρόπο σκέψης τους και πως αντιλαμβάνονται την επόμενη ημέρα για την οποία ουδεμία απάντηση δίνουν, παρά μονάχα ασαφείς θεωρίες περί αξιοπρέπειας μπερδεμένες μέσα σε ένα αχταρμά από οικονομικές θεωρίες τις οποίες είναι εξόφθαλμο ότι αγνοούν, προφανώς πιστεύουν ότι με το ΟΧΙ, ο κόσμος όλος θα αλλάξει υπέρ μας (κλασσική νοοτροπία ιδεοληπτικού ο οποίος θεωρεί ότι είναι ταγμένος από κάποια υπέρτατη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, αλλά να αφήσει το τομάρι του να σαπίσει), ή ότι το χρήμα θα το φέρει ο πελαργός και πολλά άλλα γραφικά και συναισθηματικά.

      Στην αρχή αυτής της διαδικασίας ήμουνα πραγματικά ανοιχτός να ακούσω επιχειρήματα κι από τις δύο πλευρές, δυστυχώς ήταν μια καλή ευκαιρία για να διαπιστώσω για μία ακόμα φορά τα αβυσσαλέα λογικά χάσματα πάνω στα οποία βασίζουν μερικοί συμπολίτες μας την επιχειρηματολογία τους και το πόσο αποκομμένοι είναι από οποιαδήποτε προσπάθεια συγκροτημένης σκέψης.

      Διαγραφή
    4. Και πάλι, συμφωνώ, ακριβώς έτσι, Τζων! Και το θέμα επί τάπητος είναι ότι ο Νικόλας, φερ' ειπείν, μου μιλάει σαν να είμαι από εκείνους που λένε ΝΑΙ ότι το χρέος είναι βιώσιμο κλπ., επιμελώς αρνούμενος να απαντήσει στις πραγματικές ερωτήσεις που κάνω και αρνούμενος να δεχτεί το εμφανές: ότι όπως έχω μαλλιάσει να λέω, δεν είμαι ούτε του ΝΑΙ ούτε του ΟΧΙ αλλά του γεγονότος ότι το δημοψήφισμα ολόκληρο είναι αέρας κοπανιστός, προπαγάνδα και των μεν και των δε. Γιατί ο Νικόλας δεν απαντά στις απαντήσεις που του δίνω; Ίσως επειδή ξέρει ότι για να απαντήσει θα είναι αναγκασμένος να πει πράγματα που δεν θέλει να πει.

      Και τελικά θέτεις την απλούστερη ερώτηση από όλες. Εκείνοι που θέλουν να ψηφίσουν ΟΧΙ, γιατί αρνούνται να πουν ακριβώς τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, και αρκούνται σε πατριωτικά εθνικιστικά ποιηματάκια δήθεν αξιοπρέπειας;

      Διότι, όλοι οι ΟΧΙ γνωρίζουν πολύ καλά τι πρόκειται να γίνει αλλά δεν θέλουν να το παραδεχτούν επειδή γι' αυτούς είναι πιο σημαντική η εκδίκηση παρά το αν επιζήσουν αφού πάρουν την εκδίκηση επί των ανεμόμυλων που οραματίζονται. Και, γι' αυτό σιωπούν περί του τι, συγκεκριμένα, θα γίνει την επόμενη μέρα, πέρα από ευχέλαιο.

      Οι ΟΧΙ είναι εκείνοι τους οποίους όλοι κατατρέχουν (άλλη δουλειά δεν είχανε) αλλά εκείνοι είναι άγιοι μάρτυρες των συνδικάτων, των κλειστών επαγγελμάτων, των πελατειακών θέσεων, του δημοσίου το οποίο συντηρεί ο θεός, και των συντάξεων που βγαίνουν από ένα απύθμενο πηγάδι. Στην τελικοί, οι Ελληναράδες που τα θέλουν όλα χωρίς να κάνουν οι ίδιοι τίποτα.

      "να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε απλά οικονομικά χρεοκοπημένοι, αλλά διανοητικά τολμώ να πω"

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.