Σκέφτομαι τις αναμνήσεις μου οι οποίες αποδεικνύουν το γεγονός ότι υπήρχα όταν οι αναμνήσεις μου γράφονταν στην συνείδησή μου, και ότι υπάρχω «τώρα» που τις σκέφτομαι, καθώς αναρωτιέμαι τι αναμνήσεις καινούργιες θα έχω στο τέλος του «αύριο». Σκέφτομαι, άρα Υπάρχω.
Ακόμα και όταν ξεκίνησα να δακτυλογραφώ την προηγούμενη φράση, και αργότερα, όταν τελείωσα να την δακτυλογραφώ, και όταν ξεκίνησα αυτή την φράση που πρόκειται να τελειώσω σε λίγα δευτερόλεπτα, οι σκέψεις μου και η δακτυλογράφησή τους είναι ήδη στο παρελθόν. Έχω ηλικία περίπου δεκατριών δισεκατομμυρίων, οκτακοσίων εκατομμυρίων ετών αλλά είμαι και τόσο νέος, μωράκι ακόμα μπροστά στο μέλλον τρισεκατομμυρίων ετών που σύντομα θα γίνουν αναμνήσεις. Όλα πέρασαν, και θα περάσουν, σε μια στιγμή. Με μόνη σημασία την επιμονή στην ανάμνηση της Ύπαρξης ως προς το να απομένει εκεί: στο ότι Υπήρξα. Καθώς η Ύπαρξη την οποία συνειδητοποιώ βρίσκεται πάντα στο παρελθόν.
Η Ύπαρξη βρίσκεται (συνειδητοποιείται) πάντα στο παρελθόν, καθώς το παρόν δεν υπάρχει σαν κάποιο μήκος χρόνου αλλά μόνο σαν σημείο επαφής του μέλλοντος και του παρελθόντος, το σημείο επαφής όπου το μέλλον μετατρέπεται, συνεχώς και ασταμάτητα, σε παρελθόν. Όπου οι ελπίδες και οι φόβοι γίνονται αναμνήσεις γεγονότων.
Δηλαδή, το μέλλον δεν υπάρχει μια και δεν συνέβη ακόμα, και το παρελθόν δεν υπάρχει πλέον εφ' όσον ήδη συνέβη. Το δε παρόν δεν υπάρχει σαν χρόνος αλλά μόνο σαν σημείο επαφής μέλλοντος και παρελθόντος. Σκεφτείτε το αυτό 😊. Αν «Υπάρχουμε», ΠΟΥ ακριβώς «Υπάρχουμε»; σε τι χώρο και τι χρόνο; Ή μήπως η Ύπαρξη είναι μια αυταπάτη;
Βρίσκομαι σε ένα απέραντο σύμπαν άστρων και γαλαξιών, και είμαι απόλυτα μοναδικός. Υπάρχουν δισεκατομμύρια άλλοι σαν κι’ εμένα, και τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων άλλα είδη ύπαρξης διαφορετικά από το δικό μου είδος, αλλά εγώ είμαι μοναδικός, όπως είναι μοναδικό το κάθε ον, χωρίς να υπάρχει δεύτερο όμοιο άλλου.
Η μοναδικότητά μου, η μόνη Ύπαρξη την οποία κατανοώ, με κάνει να είμαι ένα ολόκληρο Σύμπαν υπάρχον στην συνειδητοποίηση του εαυτού.
Είναι ο χώρος του Σύμπαντος άπειρος ή έχει όρια; Αν έχει όρια, τότε, μέσα σε τι χώρο βρίσκεται το οριακό Σύμπαν μας, και πόσα άλλα Σύμπαντα μπορεί να βρίσκονται μέσα στον μεγαλύτερο χώρο; Ερώτηση που μας επιστρέφει στο Άπειρο. Άπειρο με ή χωρίς κλιμακωτά όρια.
Είναι ο χρόνος Ύπαρξης του Σύμπαντος άπειρος ή έχει όρια; Αν έχει όρια, τότε, μέσα σε τι χρόνο βρίσκεται ο οριακός χρόνος στον οποίο υπάρχουμε εμείς, και πόσα άλλα σύνολα συνεχών χρονικών ενοτήτων μπορεί να βρίσκονται μέσα στον μεγαλύτερο χρόνο; Ερώτηση που μας επιστρέφει στο άπειρο. Άπειρο με ή χωρίς κλιμακωτά όρια.
Ο χώρος και ο χρόνος, άλλωστε, είναι και τα δύο σχετικά μόνο με την συνειδητοποίησή τους από τον Εαυτό ο οποίος τα παρατηρεί αυτά… Αν από την Γη στείλουμε ένα διαστημόπλοιο στον γειτονικό μας Γαλαξία της Ανδρομέδας, ο οποίος απέχει περίπου δύο εκατομμύρια έτη φωτός, και το διαστημόπλοιο ταξιδεύει με ταχύτητα 99,999% της ταχύτητας του φωτός, ο ταξιδιώτης μέσα στο διαστημόπλοιο θα αισθανθεί ότι έφτασε από την Γη στον γαλαξία της Ανδρομέδας σε μια στιγμή, ένα δευτερόλεπτο, ή λίγα δευτερόλεπτα, όμως πίσω στην Γη θα έχουν περάσει δύο εκατομμύρια χρόνια όταν φτάσει και τέσσερα εκατομμύρια χρόνια όταν επιστρέψει στην Γη, χωρίς να βρει κανέναν άνθρωπο πλέον στην Γη για να του πει τι ανακάλυψε στο ταξίδι του.
Η ηλικία του Σύμπαντος των 13,8 δισεκατομμυρίων χρόνων είναι λιγότερο από μια στιγμή στην ταχύτητα του φωτός. Η συνολική διάρκεια Ύπαρξης του Σύμπαντος, μέχρι να σβήσει στην μη-σχετικότητα, στην ανυπαρξία, σε τρισεκατομμύρια χρόνια είναι λιγότερο από μια στιγμή στην ταχύτητα του φωτός.
Υπάρχει ο Κβαντικός χωροχρόνος, από μεγέθη ατόμου και κάτω, και ο χωροχρόνος Σχετικότητας, από μεγέθη ατόμου και πάνω. Ο Κβαντικός χωροχρόνος είναι τα θεμέλια του χωροχρόνου Σχετικότητας, άρα το Σύμπαν γίνεται έγκυρα κατανοητό στον Κβαντικό χωροχρόνο, αλλά δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για τον Κβαντικό χωροχρόνο και δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν θεμέλια σε χωροχρόνο μεγεθών μικρότερων του Κβαντικού χωροχρόνου, ή αν υπάρχουν αποτελέσματα θεμελιωμένα σε χωροχρόνο μεγεθών μεγαλύτερων του χωροχρόνου της Σχετικότητας. Κοντολογίς, παρ’ όλη την επιστήμη μας, και τις αποδείξεις ορθότητας της επιστήμης μας οι οποίες αποδείξεις προέρχονται από την άμεση τοπική εμπειρία μας, δεν έχουμε ακόμα την παραμικρή ιδέα του Που, Πως και Γιατί Υπάρχουμε.
Εμείς όμως, με μέσο χρονικό όριο ζωής κάπου ογδόντα περιστροφές γύρω από το άστρο μας, τον Ήλιο, περνάμε τα δευτερόλεπτα της ημέρας μας, της Ύπαρξής μας, απορροφημένοι με την εργασία που επιτελούμε για να βάλουμε χρήμα στο πορτοφόλι μας, ώστε να αγοράσουμε φαγητό από τους πωλητές του φαγητού και αντικείμενα από τους πωλητές της πολυτέλειας, αντί να συλλογιζόμαστε το Θαύμα της Ύπαρξης και του Σύμπαντος του οποίου είμαστε ομοούσιο μέρος. Οι δύο εφευρέσεις του ανθρώπου οι οποίες του απαγορεύουν την ένωση με το Σύμπαν: Ο άνθρωπος εφηύρε το χρήμα, και εφηύρε τον θεό.
Άγνωστο πιο από τα δύο εφευρέθηκε πρώτο, το χρήμα ή ο θεός. Ίσως, άλλωστε, και τα δύο να αντιπροσωπεύουν το ίδιο πράγμα από διαφορετική οπτική και νοηματική γωνία. Είναι άραγε το χρήμα θεός, ή ο θεός, χρήμα; Χρειάζεται το χρήμα θεό για να υπάρχει, ή χρειάζεται ο θεός χρήμα για να υπάρχει; Ίσως και οι δύο αυτές κατευθύνσεις των απόψεων ύπαρξης χρήματος και θεού να ισχύουν ταυτόχρονα, θεμελιωμένες στην επιθυμία, απληστία ή φόβο.