Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Θεμέλεια













Η  τιμή του Εθνικού Προϊόντος μειονόταν κυρίως επί βασιλείας Ανδρέα και Υιού, και το Δημόσιο Χρέος ανέβαινε ως επί το πλείστον κατά τις ίδιες περιόδους. Είναι αναμενόμενο να ανεβαίνει το Δημόσιο Χρέος με "σοσιαλιστικές" κυβερνήσεις, αλλά η παράλληλη πτώση παραγωγής Εθνικού Προϊόντος προτείνει ότι πιθανώς τα χρήματα που έτρωγε έπαιρνε ο "λαός" δεν αξιοποιούνταν.

Ο πιό καταστροφικός συνδυασμός των δύο τάσεων, πτώσης της τιμής του Εθνικού Προϊόντος και άνοδος του ποσοστου Δημοσίου Χρέους σε σχέση με το Εθνικό Προϊόν, έβαλε τα θεμέλεια του μέλλοντος την δεκαετία του '80 όταν ο Τσοβόλας τα έδωσε ...όλα. Και πήγε από περίπου 20% στο 75%, επί Ανδρέα. Εκείνο το ζιβάγκο τελικά ήταν πολύ ακριβό. Γραβάτα θα ήταν φτηνότερη.

~



Ο τονισμός σε πράσινο χρώμα προστέθηκε από την Αποθήκη Σκέψης σε υπάρχοντες πίνακες από την ιστοσελίδα www.tradingeconomics.com







8 σχόλια:

  1. Δεν είναι απόλυτα διαφωτιστικά τα δύο διαγράμματα. Δεν αμφισβητώ τα δεδομένα αλλά τον τρόπο που μετρώνεται τα στοιχεία. Θα μου πεις αν υπάρχουν διεθνή στάνταρ τότε δεν έχει σημασία πως μετρώνται, αρκεί να μετρώνται με τον ίδιο τρόπο για όλους, σωστά;

    Σωστά, μόνο στις καλές περιόδους. Στην κρίση απάνω ελάχιστα ουσιαστικά πράγματα μπορούν να ειπωθούν στη βάση αυτών των δεδομένων. Στην κρίση πάνω σημασία έχει ποιος έχει τις πιο γερές παραγωγικές βάσεις, την πιο ανθεκτική ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ οικονομία η οποία να τραβήξει το ζόρι της κρίσης.

    Η πρώτη περίοδος του Αντρέα χαρακτηρίστικε από την οικοδόμηση του δημοκρατικού σοσιαλισμού σε πολιτική και οικονομία. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά επ' αυτού. Σημασία έχει το κομβικό σημείο όπου η σταθεροποίηση του Σημίτη άλλαξε στο "Τσοβόλα δώστα όλα".

    Ο Σημίτης είχε τότε πει: Η Οικονομία εκδικείται.

    Ο Μητσοτάκης διπλασίασε το δημόσιο χρέος παρά το πράσινο χρώμα που έβαλες στην περίοδό του. Ο ίδιος διατείνεται πως αυτά ήταν κρυφά χρέη του ΠαΣοΚ και πως η κυβέρνησή του ήταν η πρώτη που δημιούργησε πρωτογεννές πλεόνασμα. Η αλήθεια είναι πως ο Μητσοτάκης (παρά τα σκάνδαλα της δικής του κυβέρνησης) πέρασε πολλά σωστά μέτρα. Αν τώρα η Ελλάδα έχει ένα φτηνό σύστημα τηλεπικοινωνιών είναι επειδή η απελευθέρωση αυτής της αγοράς έγινε σωστά - σε αντίθεση π.χ. με τα ΜΜΕ.

    Στην τελευταία του θητεία ο Ανδρές έχοντας αναγνωρίσει τις υπερβολές του '80 είχε πει : Η το Έθνος θα φάει το Χρέος ή το Χρέος το Έθνος, εγκαινιάζοντας την πολιτική της δημοσιονομικής σταθερότητας η οποία συνεχίστηκε επιτυχώς επί Σημίτη.

    Το Ελληνικό κράτος σταμάτησε τα έχει πρωτογεννή πλεονάσματα το 2003. Από τότε μέχρι και το 2009 ξόδευε κάθε χρόνο πολλά περισσότερα από όσα είχε, πολλά περισσότερα από τον προηγούμενο χρόνο.

    6 χρόνια (όλη η περίοδος Καραμανλή) ήταν ο ορισμός της δημοσιονομικής σπατάλης. Κάθε χρόνο το κράτος παρουσιάζε μεγαλύτερα πρωτογεννή ελλείματα. Συνολικά η περίοδος Σημίτη (2003,2004) και όλη η περίοδος Καραμανλ χρέωσαν επιπλέον 50.5 δις την ελληνική οικονομία.

    Το Μνημόνιο του ΓΑΠ ήταν η κατάληξη της κρίσης και όχι η αιτία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προ-απαντητικόν Disclaimer: Το πράσινο χρώμα το διάλεξα για το χρώμα του χρήματος, όχι του ΠΑΣΟΚ :-) Βλέπεις πράσινο στο Debt και το 90-93, και το 07-09 :-)

      Αγαπητέ μου Λάκωνα, πράγματι υπάρχουν διεθνή στάνταρντ, και πράγματι μπορεί κανείς εύκολα να τα αναλύσει προς αμφισβήτηση των γενικοτήτων που εννοούνται συνήθως, αλλά το θέμα μας είναι ότι εκτός από τα διεθνή στάνταρντ τα παραπάνω δίνουν και κάτι πολύ απλό σαν έννοια που δύσκολα θα το αμφισβητήσει κανείς:
      - Όταν δεν υπάρχει συνεχής, έστω και αργή, ανάπτυξη του Εθνικού προϊόντος, και ιδιαίτερα όταν υπάρχει καθοδική τάση επί χρόνια, αυτό είναι πρόβλημα σε οποιοδήποτε βιβλίο.
      - Όταν υπάρχει αυξανόμενος δανεισμός ο οποίος δεν μετατρέπεται σε ανάπτυξη προϊόντος, αυτό είναι κακή διαχείριση σε οποιοδήποτε βιβλίο.
      - Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι φως-φανάρι ότι επί 9 χρόνια του Ανδρέα, το προϊόν αυξήθηκε κατά 20% και το ποσοστό χρέους-προϊόντος αυξήθηκε κατά περίπου 120%
      - Αυτά ήταν τα "Θεμέλεια" στα οποία βασίστηκε η Ελλάδα τα επόμενα 20 χρόνια. "Μέτρα" επείγοντα και αυστηρά χρειαζόμασταν το 1990-1995 για να διορθωθεί λίγο το κακό.

      Η οικονομία πράγματι εκδικείται, στο μέλλον. Και εκδικήθηκε. Η μόνη πραγματική χρησιμότητα αυτής της σελίδας είναι να μιλήσουμε για αυτό που καθαρά έγραψες, μεταξύ Σιμίτη και Τσοβόλα, επί Ανδρέα, και κατ' επέκταση να εξετάσουμε την γνώμη πολλών ακόμα και σήμερα ότι ο Ανδρέας ήταν Λαϊκος ευεργέτης. Λαϊκός, ναι. "Ευεργέτης" σηκώνει συζήτηση. Ναι, χειραγώγησε ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων που ήταν στο περιθώρειο δεκαετίες. πως όμως, την στιγμή του τα λεφτά που δανειζότανε μπαίναν σε τσέπες και όχι σε αύξηση Εθνικού Προϊόντος;

      Είπε μετά, "Η το Έθνος θα φάει το Χρέος ή το Χρέος το Έθνος," αναγνωρίζοντας τι εκείνος έκανε όλα τα '80. Θαυμάσια. Και τι κάναμε μετά; Μπήκαμε στην Ευρωζώνη, κάναμε Ολυμπιακούς... Ναι, η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν ανίκανη, αλλά, χωρίς να θεωρηθεί κλισέ σαν "παραλάβαμε καμένη γη", πες μου ρεαλιστικά, και η ικανότερη κυβέρνηση σε συνεργασία με την πραγματικότητα του Ελληνικού λαού, νοοτροπίας και συστήματος του 2004-2006, τι θα μπορούσε, ρεαλιστικά, να είχε κάνει. Βάση των θεμελίων που υπήρχαν και ο Ρούσβελτ να είχε έρθει το 2004 τι θα είχε κάνει που να γινόταν δεκτό και εφαρμόσιμο από τον λαό των Καγιέν τότε;

      Και συμφωνώ, φυσικά, ότι το μνημόνιο του ΓΑΠ ήταν κατάληξη και όχι αιτία, αλλά έχω δύο προβληματάκια με τον ΓΑΠ: πρώτον το "λεφτά υπάρχουν", που, μπορεί να υπήρχαν αλλά σε μέρη και με τρόπους που δεν μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει, ή απλά δεν τα χρησιμοποίησε, και δεύτερον οι χειρισμοί του με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ήταν παιδιαρίσματα. Μπορούσαν άνετα να είχαν γίνει πολύ διαφορετικά όπως το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχεται τώρα...

      Διαγραφή
    2. "και η ικανότερη κυβέρνηση σε συνεργασία με την πραγματικότητα του Ελληνικού λαού, νοοτροπίας και συστήματος του 2004-2006, τι θα μπορούσε, ρεαλιστικά, να είχε κάνει"

      Μία δεξιά κυβέρνηση εύχεσαι να μικρύνει το κράτος. Το εύχεσαι γιατί στην ουσία δεν το περιμένεις. Μικρό κράτος για τους φιλελεύθερους είναι κάτι σαν τον Κομμουνισμό. Όλοι το ονειρεύονται αλλά κανείς δεν ξέρει πως να το υλοποιείσει. Στην τελική ο πολιτικός που μικραίνει το κράτος θα έπρεπε τελικά να μένει χωρίς δουλειά. Όμως αυτό δε συμβαίνει. Η δουλειά των πολιτικών άλλωστε είναι να μας υπενθυμίζουν πόσο χρήσιμοι και αναγκαίοι "είναι". Οι προθέσεις τους δεν είναι κακές. Όμως ο δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.

      Τέλος σου θυμίζω πως το "λεφτά υπάρχουν" είναι που τελικά έμεινε στο μυαλό του κόσμου (ένεκα ΜΜΕ). Το κεντρικό σύνθημα ήταν: "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε".

      Διαγραφή
    3. Το τι μένει στο μυαλό του κόσμου εξαρτάται από τον ομιλητή :-) Πάντως, για να τους έμεινε το "λεφτά υπάρχουν" φαίνεται ότι δεν άλλαξαν και βούλιαξαν.

      Σωστά μιλάς για την δεξιά κυβέρνηση και το μικρότερο κράτος (κι αν δώσεις και λίγο περίθαλψη θα φτάσω να πω όχι μόνο σωστά, αλλά "σοφά"). Όμως! (But! που λένε) Μιλάς για την πολιτική Twilight Zone της Ελλάδας. Με κάθε σοβαρότητα και ρεαλισμό ποιός το 2004-6 θα μπορούσε να εφαρμόσει στην πρακτική, σε αυτόν τον λαό, οτιδήποτε, είτε ήταν ο Ρούζβελτ είτε ο Τζέφερσον. Τότε ήταν η εποχή του ξεσαλώματος του ρουσφετιού και του κλέψει-κλέψει...

      Διαγραφή
  2. Η Οικονομία είναι νούμερα, αριθμοί, ειναι όμως και κάποιες άυλες συνιστώσες.
    Πίσω από αυτά τα διαγράμματα υπάρχει η διαμόρφωση μιας παρασιτικής νοοτροπίας, το βόλεμα, η εχθρότητα προς κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, ο δημοσιοϋπαλληλισμός, η διόγκωση ενός κράτους δυνάστη προς τον πολίτη, η κομματοκρατία (το κόμμα είναι το κράτος), ο συντεχνισσμός, ο άρρωστος συνδικαλισμός και κατ΄επέκταση τα σκάνδαλα, η ανάπτυξη του φασισμού, η εσωστρέφεια και πολλά άλλα ακόμα, τα ξέρουμε όλοι...
    Πίσω από κάθε πράσινη, κόκκινη, η μπλε γραμμή υπάρχουν όλα τα παραπάνω και πίσω από κάθε προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή όλα αυτά τα χρόνια, τούτα εδώ δεν έπαψαν να υπερισχύουν. Αυτά πρέπει να αλλάξουμε.

    Buongiorno d' Atene...
    Kαλή εβδομάδα Δημήτρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Buongiorno ragazzo Giovanni!

      Είδες ακριβώς τι προσπάθησα να δείξω με την σύγκριση δανεισμού και Εθνικού Προϊόντος: Ότι υπήρχε μια ηλεκτρική σκούπα που ρούφαγε όλον τον δανεισμό πριν φτάσει να αναπτύξει τίποτα.

      Το θέμα είναι ότι η ηλεκτρική σκούπα είναι/ήταν ο "λαός" και η Εθνική νοοτροπία. Άρα, η ευθύνη που καταλογίζω στις κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση της δεκαετίας των '80, είναι η ανευθυνότητα του να μην έχουν υπολογίσει την πραγματικότητα της Ελληνικής νοοτροπίας, πράγμα το οποίο απλά αποδεικνύει την αλήθεια του πελατειακού κράτους, όπου ο προμηθευτής έδινε ότι ήθελε ο πελάτης χωρίς να σκέφτεται το αν θα υπάρχει τίποτα να δοθεί αύριο, ή το αν ο πελάτης χοντρύνει σαν Πάγκαλος από το φαΐ... και μετά όταν έπρεπε να κάνει γυμναστική, τις ανατάσεις και τα πηδήματα αντί να τις κάνει με τα χέρια και τα πόδια τις έκανε με τα μικρά δάχτυλα και τους αγκώνες.

      Είναι μια συνεχής πηγή αηδίας και οργής για μένα ότι κανείς από τους φωνασκώντας δεν καταλαβαίνει την απόλυτη και απλή αλήθεια του σχολίου σου... ιδίως της τελευταίας παραγράφου. Και συν αυτά, βρήκανε τώρα την δικαίωση των ...αγώνων, στον τσίπρα και στα χρυσά κλούβια αυγά ανάλογα με την ψυχοσύνθεση του καθενός... και καταθέτει στεφάνι ο άλλος στο Πολυτεχνείο μιλώντας για μνημονιακές κυβερνήσεις... έκτακτα!

      Καλή Κυριακή! εδώ έχει σύννεφα ανάμεσα στους λόγγους και τις κορφές, και το τζάκι μόλις το βάλαμε!

      Διαγραφή
  3. Σχετικό άρθρο:

    http://www.nbp.pl/konferencje/radisson/Mowcy/vamvakidis/vamvakidis_paper.pdf

    Τα χαιρετίσματα μου Δημήτρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ αγαπητέ μου Epanechnikov. Το διαβάζω και είναι τρομερά εμδιαφέρον... Ελπίζω να το διαβάσουν κι άλλοι.

      Χαιρετισμούς κι από εμένα! Ετοιμάζομαι να κάνε New England Thanksgiving για 18 άτομα την Πέμπτη που μας έρχεται. Θα μαγειρεύω όλη μέρα! Κόπιασε στο βουνό μας :-)

      Καλή βδομάδα.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.