Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Άνευ










Χωρίς λόγια



































4 σχόλια:

  1. Το τελευταίο σου σχόλιο σε άλλο ποστ μού έδωσε την αφορμή να περάσω κι από δω.
    Από την αρχή του χρόνου ο Σύριζα, μέσω του προέδρου και κορυφαίων βουλευτών του, έχει ανεβάσει πολύ τον πήχη των δημοτικών/ περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών. Διακήρυσσουν σε όλους τους τόνους ότι, αν χάσει η ΝΔ, θα τεθεί -πρόσεξε, δεν το θέτουν αυτοί, μόνο του θα τεθεί- ζήτημα "δημοκρατικής νομιμοποίησης" και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αμφισβητήσουν τη Δεδηλωμένη (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%AE_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B4%CE%B5%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82) με το "ατράνταχτο" επιχείρημα ότι ο λαός θα έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.

    Ένα κόμμα που θέλει να λέγεται σύγχρονο, δημοκρατικό, προοδευτικό αμφισβητεί διαδικασίες καθόλα νόμιμες και κοινά αποδεκτές. Κομματικοποιούν τις εκλογές για δημάρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές χωρίς να τους περνάει καν από το μυαλό ότι σ' αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε, ή θα έπρεπε να ψηφίζουμε, μόνο πρόσωπα.

    Οι εκλογές αυτές θα έπρεπε να είναι παντελώς ανεξάρτητες από κόμματα, χρήσματα, κομματικούς μηχανισμούς κτλ. Εξάλλου ούτε η εποχή τα ευνοεί αυτά. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές *κανένα* κόμμα δεν σύγκεντρωσε πάνω από 30%. Προφανώς αυτή η πληροφορία δε λέει τίποτα στα κομματικά επιτελεία και τους αρχηγούς τους. Ούτε τούς λένε κάτι οι πρώτες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν πρωτιές σε υποψήφιους που στηρίζονται από ανύπαρκτα κόμματα στο δήμο Αθήνας, Θεσσαλονίκης και την περιφέρεια Αττικής. Προφανώς -για μένα- αυτοί οι υποψήφιοι θα ηταν πρώτοι ακόμα κι αν δεν τους στήριζε κανείς.

    Για έναν νέο -και προοδευτικό υποτίθεται- αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Αλλά φευ, "τίθεται ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης"! Και πού να είχαμε στο ελληνικό σύστημα τις μεσοεκλογές που έχουν στις ΗΠΑ! Κανένας κοινοβουλευτικός πολιτισμός. :(

    Τώρα λένε επίσης ότι θα κυβερνήσουν "με τεχνοκράτες και ανθρώπους πετυχημένους στον τομέα τους". Κόντεψα να πέσω κάτω όταν το άκουσα. Πριν δυο χρόνια χαρακτήριζαν χούντα την κυβέρνηση Παπαδήμου και τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της ισχυριζόμενοι ότι η ανάδειξή τους στην εξουσία δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

    Λένε επίσης ότι θα κάνουν μεταρρυθμίσεις. Ποιες αυτές που ακύρωναν 30 χρόνια τώρα; Πώς να τους πεις κατάμουτρα ότι έκαναν κατάχρηση του δικαιώματος της απεργίας στις καλές εποχές με τους υψηλούς μισθούς, τα φουσκωμένα επιδόματα και τα πληρωμένα, μέχρι την απέναντι καφετέρια οδοιπορικά και τα "εκτος έδρας";

    Oυφ, τα είπα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απόλυτα σωστή αγαπητή Emily! Το σχόλιό σου προτείνει μερικές πολύ απλές σκέψεις:

      - Ένα 15% έως 27% των Ελλήνων που ψηφίζουν τσίριζα ΔΕΝ κάνουν τις θεμελιώδεις και λογικότατες σκέψεις/συγκρίσεις/ιστορικές αναφορές του σχολίου σου.

      - Από τα 73% έως 85% που δεν ψηφίζουν τσίριζα, τα 30% το κάνουν όχι επειδή σκέφτονται αλλά επειδή απλά είναι "υπήκοοι" άλλου κόμματος ή πατροπαράδοτης παράταξης.

      - Άρα, μόνο ένα 40% περίπου των Ελλήνων σαν σύνολο προχωρά στο σκαλοπάτι της αναζήτησης βάσει προσωπικής σκέψης.

      - Από αυτό το 40% η πλειοψηφία αναζητεί "αρνητικά" (Ρωμαίικα) βάση του τι δεν τους αρέσει, ή βάση φόβου, όχι βάσει του τι είναι αντικειμενικά εποικοδομητικό.

      - Δηλαδή, με πρόχειρους υπολογισμούς, μόνο κάποιο 10% με 15% του συνόλου των Ελλήνων φέρονται σαν υπεύθυνοι πολίτες κράτους του Δυτικού κόσμου... (βέβαια, το 100% όσων το διαβάσουν αυτό, θα πιστεύουν ότι βρίσκονται στο 15% που αναφέρω)

      Κατά την γνώμη μου, αυτό δεν γίνεται λόγω κάποιας μειωμένης εγκεφαλικής λειτουργίας αλλά λόγω ελλιπούς Παιδείας και Πληροφόρησης, σε συνδυασμό με την συλλογική ταύτιση της Ελληνικής κοινωνίας με αντιμετωπίσεις των κυβερνόντων βασισμένες στην ανατολίτικη Ιστορία και Εμπειρία της κοινωνίας.

      Το "νέο" ότι το τσίριζα είχε μιλήσει για τεχνοκράτες κλπ., στην μελλοντική πιθανή κυβέρνησή του, το θυμάμαι, και θυμάμαι και την αντίδρασή μου να ξεκαρδιστώ στα γέλια μια και ήταν ακριβώς κατά των τεχνοκρατών στην κυβέρνηση όλες τους οι προηγούμενες θέσεις ...και θέσεις. Το πρόβλημα είναι ότι μόνο κάποιο 15% των Ελλήνων ξεκαρδίστηκε όταν το άκουσε.

      Η δική μου απορία δεν είναι το πως τους ξεφεύγουν και τα λένε αυτά. Ούτε ότι φυσικά, όπως εξηγείς, το ότι οι Ευρωεκλογές ΔΕΝ είναι γνώμονας δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης μέσα σε μία τετραετία (άριστο και το παράδειγμά σου των μεσοεκλογών στις ΗΠΑ, που είναι και βουλευτικές). Η απορία μου είναι πως και γιατί δεν υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες, μέλη του κοινού, που να τα βλέπουν αυτά τα οφθαλμοφανή...

      Γιατί στο τέλος, το κάθε τσίριζα και οι κάθε blood and price, τα λένε και τα κάνουνε επειδή πιάνουνε! Όποιος λαός, συλλογικά και στην πλειοψηφία του, "χάβει" ότι του σερβίρουνε, τον "ταΐζουνε" κι' άλλα από τα ίδια, στο ίδιο πάντα επίπεδο!

      Το επίπεδο το ανεβάζει ο λαός, αν έχει την ικανότητα. Όχι η πολιτική. Η πολιτική είναι μια αγορά, και η προσφορά και τα προϊόντα φυσικά αντικατοπτρίζουν την ζήτηση...

      Και καλά τα είπες!

      Διαγραφή
  2. Αυτοτρολάρεται ο Τσίπρας.
    http://www.skai.gr/news/politics/article/253675/tsipras-o-bono-eipe-mono-ti-misi-alitheia/

    Όλο το θέμα ξεκίνησε από δω
    http://www.lifo.gr/now/world/43601

    Το προηγούμενο μου σχόλιο ήταν ολόκληρο γράμμα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν σχολιάζω σε πολλά κείμενα. Όχι επειδή δεν έχω τί να πω, αλλά επειδή δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ιρλανδός σταρ απευθύνθηκε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ και στην γερμανίδα καγκελάριο στην οποία είπε: «Είπατε ότι η Ευρώπη έχει μία ψυχή. Όταν οι Αμερικανοί μιλάνε για τη χώρα τους δακρύζουν, οι Ευρωπαίοι δεν δακρύζουν». Πηγή: www.lifo.gr

      Πόση μεγάλη αλήθεια αυτό. Ένας τραπεζίτης κι' ένας άστεγος στις ΗΠΑ θα σταθούν δίπλα-δίπλα με το χέρι στην καρδιά όταν παίζεταο ο Εθνικός Ύμνος. Κάτι άγνωρο στην Ευρώπη. Πάντα το λέω και προσπαθώ να το εξηγήσω στις αναρτήσεις μου. Θυμάμαι έναν που απαντούσε ότι δεν το καταλαβαίνει και δεν το θεωρεί δυνατόν.

      Ευτυχώς πάντως που έχουνε οι Ιρλανδοί και τον τσίπρα να τους τσιρίζει την αλήθεια της χώρας τους μια που οι ίδιοι δεν την "πιάνου" με το Ελληνικό μυαλό που "κόβει" σαν ξουράφι, και όλα τα μαχαιρώνει...

      Αγαπητή μου Emily, όσο θέλεις γράφε! Εδώ στην Αποθήκη Σκέψης τα σχόλια είναι που έχουν σημασία περισσότερο από τις αναρτήσεις :-)

      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.