Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ελβετικά







Στεγαστικά δάνεια σε Ελβετικά Φράγκα...








Την κρίση την έφερε η απληστία σε συνδυασμό με αμορφωσιά, βλακεία και ανικανότητα, και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και από πλευράς πωλητών και από πλευράς πελατών... Ούτε οι νεοφιλελεύθεροι, ούτε οι παλαιοφιλελέυθεροι, ούτε οι μεσοφιλελέυθεροι, ούτε οι κακοί τραπεζίτες, ούτε οι σκοτεινές δυνάμεις που επιβουλεύονται την αθώα Μεσόγειο.

Όπως πάντα, κάθε φορά που ο απλός, ανύποπτος, τίμιος (τρόπος του λέγειν) άνθρωπος υποφέρει, έρπουν και βγαίνουν κάτω από τις πέτρες οι τυχοδιώκτες και τα τσογλάνια που πρόκειται να "σώσουν" τους υποφέροντες (κι' ας είναι οι υποφέροντες εκείνοι οι οποίοι επέλεξαν να υπογράψουν τα "προϊόντα" που πουλούσαν οι έξυπνοι, να δανειστούν, για να πάνε διακοπές και να κάνουν εξοχικά, πισίνες και αυτοκίνητα --ευτυχώς, μαζί με όλα, χτίσανε και τζάκια τα οποία τώρα χρησιμοποιούν).

Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Και οι τυχοδιώκτες που κρατάνε τις σημαίες του ...αγώνα, βρίσκοντας ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τον πόνο των ανίδεων και να αναδείξουν εαυτούς, είτε σαν πολιτικοί είτε σαν "μπλόγκερς" ή ..."συγγραφείς δοκιμίων", και εκείνοι που έχουν την ανάγκη να τους δοκιμάσουν κι αυτούς πριν (και πάλι) να απογοητευτούν, είναι ανθρώπινη φύση. Γι' αυτό άλλωστε και ο άνθρωπος στον παράδεισο της Γης μόνο δυστυχία και μιζέρια έχει να επιδείξει για τα περασμένα 6.000 χρόνια.

Οικονομικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ έδωσαν υψηλά στεγαστικά δάνεια χωρίς προκαταβολή σε ανθρώπους που δεν είχαν τις βάσεις να τα αποπληρώσουν, καθώς ως αποτέλεσμα κότας-αυγού οι τιμές πώλησης φούσκωναν σε γελοία επίπεδα, και έτσι ξεκίνησε η κρίση το 2007 στις ΗΠΑ.

Κυβερνήσεις στην Μεσόγειο έφτασαν, μετά από δεκαετίες, όρια δανεισμού που δεν μπορούσαν πλέον να εξυπηρετήσουν οι χώρες-δανειολήπτες, και οι οικονομικοί οργανισμοί ανέβασαν τα επιτόκια δανεισμού για αυτές τις χώρες ως υψηλό ρίσκο. Έτσι ξεκίνησε η κρίση το 2009 στην Ευρώπη.

Και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, στον λεγόμενο Δυτικό κόσμο, και τα κρατίδια που αυτάρεσκα πίστευαν εαυτούς ως "Δυτικά", η λεγόμενη κρίση ήρθε σαν αποτέλεσμα κακής διαχείρισης δανεισμού από τους άπληστους που δάνειζαν και τους άπληστους που δανειζόντουσαν. Οι κυβερνήσεις το επέτρεψαν επειδή τα μέλη των κυβερνήσεων ανήκαν σε τρεις κατηγορίες: άλλοι στους δανείζοντες, άλλοι στους δανειζόμενους, και άλλοι στους διευκολυντές των μεν ή των δε ή και των δύο.

Η λύση ήρθε από τους δανειστές υπό την μορφή λογιστών οι οποίοι απαίτησαν να εφαρμόσουν μαθηματικές, οικονομολογικές εξισώσεις επί ζώντων οργανισμών (κρατών και πολιτών). Προσπάθησαν να κρατήσουν τις χώρες, δια μέσου των τραπεζών της κάθε χώρας, εκτός χρεοκοπίας στα χαρτιά, χρεοκοπώντας τον κάθε πολίτη αντί του κράτους.

Όλα, τα πάντα, κάθε συστατικό της "κρίσης" είναι αέρας κοπανιστός θεμελιωμένος σε αυθαίρετους αριθμούς επιτοκίων και εικαζόμενης ανικανότητας αποπληρωμής.

Ο πλούτος των κρατών δεν θεωρείται ως αποτελούμενος από αυτά που έχουν, αλλά από τους αριθμούς που αντιπροσωπεύουν τι τους χρωστάνε ή τι χρωστάνε, σε συνδυασμό με την εικαζόμενη ικανότητα συλλογής δόσεων ή της αποπληρωμής τους.

Στην Ελλάδα είχε φτάσει ο κόσμος να παίρνει δάνεια διακοπών, αν είναι δυνατόν! Είχε φτάσει στην πεποίθηση ότι δύο-τρία σπίτια και δύο-τρία αυτοκίνητα, και σπουδές στο εξωτερικό, ήταν δικαιώματα κεκτημένα. Στην Τήνο είχαν φτάσει να ζητάνε 350.000 Ευρώ για να πουλήσουν μια μικρή αλάνα.

Και οι τράπεζες της Ελλάδας, αλλά και άλλων υποανάπτυκτων κρατών της "Ευρώπης", όπως η Ουγγαρία, εφηύραν μεταξύ 2005 και 2009 άλλη μία οδό άπληστου πλουτισμού βασισμένου σε αυθαίρετους αριθμούς:

Τα Στεγαστικά Δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο.

Κάπου 70.000 Έλληνες πήραν στεγαστικά δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο μέχρι το 2009. Κι' εγώ είμαι ένας από αυτούς. Απαίτησα γραπτώς και από τους πληρεξούσιους δικηγόρους μου και από την τράπεζα το δάνειο να δοθεί σαν ένα δάνειο σε Ευρώ, και όχι σαν δύο "σπασμένα" δάνεια σε Ελβετικά φράγκα. Το απαίτησα γραπτώς. Και μετά από 8 μήνες μου δώσανε δύο "σπασμένα" δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο είτε το ήθελα είτε όχι. Έχοντας πληρώσει μηνιαίες δόσεις ανελλιπώς επί πεντέμισι χρόνια, σήμερα χρωστάω κεφάλαιο 12% υψηλότερο, σε Ευρώ, από το κεφάλαιο που αποταμιεύθηκε, σε Ευρώ, πριν πεντέμισι χρόνια. Και μέχρι στιγμής έχω πληρώσει σε δόσεις ένα 30% του ποσού που είχε αποταμιευθεί.

Είχα μιλήσει γι' αυτήν την υπόθεση σε μια άλλη ανάρτηση, εδώ.

Τώρα, παρακολουθώ και βλέπω ότι οι Έλληνες δανειολήπτες έχουν αρχίσει να προβαίνουν σε ενέργειες των οποίων το αποτέλεσμα θα είναι ενδιαφέρον όπου και να καταλήξει:


Υπάρχει αυτή η ιστοσελίδα που εκδίδει ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου:
http://www.daneia-chf.gr

Υπάρχουν και αυτοί οι επίσης ενδιαφέροντες ιστότοποι:
http://diadiktiakosdikigoros.blogspot.com/2012/01/blog-post_20.html
http://www.avlogiari.gr/frontend/article.php?aid=255&cid=99
http://virvilis.gr/banking/_mina_daneiolipti-bank-special-30.html
http://www.bankwars.gr/2013/11/%CE%94%CE%91%CE%9D%CE%95%CE%99%CE%91-%CE%95%CE%9B%CE%92%CE%95%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F-%CE%A6%CE%A1%CE%91%CE%93%CE%9A%CE%9F-%CE%97-%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3/















6 σχόλια:

  1. Έχεις εισοδηματα σε ελβετικό ; παιρνεις δανειο σε ελβετικο.
    έχεις εισοδηματα σε ευρώ; παιρνεις δανειο σε ευρω.
    έχεις εισοδήματα σε ταιλανδεζικο μπαχτ; παιρνεις δανειο σε μπαχτ!
    ολα τα άλλα είναι τζογος και στον τζογο αλλοτε χανεις κι αλλοτε κερδιζεις, τραπεζικοι και διανειοληπτες δεν ειναι παντα λοβοτομημενοι, απλα την δουλεια τους κανουν και αναλογα χαιρονται ή γρκινιαζουν μετά.
    Οι τράπεζες οφειλουν να εχουν δανεια σε διαφορα νομισματα , γιατι πρεπει να διαθετουν μια μεγαλη γκαμα προϊόντων, στο σουπερ μαρκετ δεν βρισκεις μονο το γαλα της Δελτα.
    Το ζητουμενο ειναι να απλωνεσαι μεχρι εκει που σε παιρνει, μου φαινεται τρελο να κατηγορειες το σουπερ μαρκετ επειδη σου πουλαει γαλα ή επειδη κανει προσφορες στα 2 το 1 δωρο κι εσυ παιρνεις πραγματα που δεν χεριαζεσαι λογω προσφορας.
    Συγκατοικοι ειμαστε ολοι στην τρελα, μην το ξεχναμε αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι αγαπητέ! Άλλωστε και σε όλο το κείμενο αναφέρω συνέχεια ότι ο "πελάτης" επέλεξε: δεν του έβαλε κανείς το ρεβόλβερ στον κρόταφο για να υπογράψει. Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα στην κριτική: όταν η τράπεζα αγνόησε την γραπτή επιμονή μου για Ευρώ και μου είπε Ελβετικά ή τίποτα, επέλεξα κι εγώ να τα πάρω. Ίσως κανονικά να έπρεπε να πούμε ότι φταίει μόνο εκείνος που επιλέγει ένα προϊόν και όχι εκείνος που το παράγει. Ο παπατζής φταίει ή εκείνος που ακουμπάει το εικοσάρικο για να δει αν θα κερδίσει;

      Στο τέλος όμως όλα ένα παιγνίδι είναι. Αν μπορούν οι "σύνδεσμοι" να βρουν τρόπο να την φέρουν στις τράπεζες, ας προφυλασσόντουσαν οι τράπεζες καλύτερα. Σοβαρά, νομίζω ότι το κλειδί σε αυτήν την υπόθεση είναι το αν οι τράπεζες ήξεραν το κατά πόσο επρόκειτο να ανέβει το φράγκο, και κατά πόσο έχουν ακολουθήσει τον νόμο και το γράμμα των συμβάσεων στους υπολογισμούς που εξελίσσονται κατά την ζωή του δανείου... Μου φαίνεται πως κάτι βρωμάει... (από νομικής άποψης)...

      'Οσο και να μου ήτανε αδιανόητο το 2008 ότι σε τέσσερα χρόνια θα έχανα 80% από το μηνιαίο εισόδημα από ακίνητα στην Ελλάδα, θα έπεφτε κατά 50% η αξία της περιουσίας, και θα αυξανότανε κάπου 100% η εφορία μου, το "αδιανόητο" δεν είναι δικαιολογία και είμαι ο πρώτος που θα το πω. Είχα την σωστή ιδέα να επιμένω σε Ευρώ. Όταν δεν μου βγήκε έπρεπε να μείνω σταθερός στις αρχές μου.

      Διαγραφή
  2. Οι τιμες του real estate στην Ελλαδα έπρεπε να προσαρμοστουν κι αν μας κακοφαινεται τωρα, δεν ηταν δυνατον το 2005 ενα νεόδμητο διαμερισμα 100 m2, π.χ. στο Παλαιο Φλαηρο να κοστιζε 400 χιλ ευρω με τους σχεδον μισους χωρους παρανομους με ημιυπαιθριους και αλλα τετοια!
    Όσοι επενδυαν τότε με τη λογικη ότι οι τιμες των ακινητων παντα θα ανεβαινουν σημερα κλαινε και δεν λεω για σενα που κληρινομησες, αλλα εδω αλλοι κι αλλοι επαιρναν δανεια για να αγοραζουν γη με σκοπο να κερδιζουν από την ολο και αυξανομενη υπεραξια. Λες και θα εβγαζε πετρελαιο το οικοπεδο ή λες και τα ντουβαρια χτιζονταν απο χρυσο!
    Σημερα βλεπω κατι νεοδμητα τοτε διαμερισματα και γελαω ενω παραλληλα κλαιω, το αρπα κόλα του εργολαβου που τα πασαλιβε ολα κακην κακως, σε συνδυασμο με την κριση τα εχει κανει να φαινονται σαν ερειπια.
    Κατά τα άλλα, οι κακοί ξενοι επιβουλευονται τα διαμερισματα μας και επηνοησαν την κριση για να μας παρουν τα φιλετα μας! Τζήσας, που θα ελεγες κι εσυ στο προηγουμενο ποστ :)))

    Οι τράπεζες που έδιναν δάνεια σε ξένο νόμισμα θεωρητικά αντιστάθμισαν τον κινδυνο απο την έκθεση σε ξενο νομισμα, μεσω παραγωγων χρηματοοικονομικων προϊοντων κι ως ενα βαθμο - θεωρητικα παντα - ειχαν περιορισμενη εκθεση στον συναλλαγματικο κινδυνο.
    Ο μικρομεσαιος δανειοληπτης πως ακριβως αντισταθμιζε; με τον τοκο που λαμβανε σε καταθεσεις που ειχε σε ξενο νομισμα καλυπτόνταν απο τον κίνδυνο; Και πάλι Τζησας! Θέλει πολυ σκεψη αυτο; Ειναι ανωτερα μαθηματικα; Και το ελβετικο φραγκο το κρατα σταθερό για δικους της λογους η κεντρικη τραπεζα της Ελβετιας, φαντασου να αφησει την ισοτιμια να διακυμανθει ελευθερα, εκει θα κλαψουνε μανουλες!
    Τελικά αν δεν παθεις δεν θα μαθεις που λενε.
    Όσο για την κτηματαγορα, θα σε απογοητευσω φίλτατε Δημητριε, αλλα έχει κι αλλο κάτω όπως φαινεται στην Ελλαδα, ευχομαι να διαψευσθουν οι Κασσανδρες αλλα προσωπικα δεν το βλεπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πάλι συμφωνώ! Οι αξίες ακινήτων πρόκειται να πέσουνε κι άλλο αρκετά (κυρίως επειδή τα νοίκια έχουν ήδη πάει στο μηδέν και οι αγοραστές έχουν την αγορά δικιά τους να τα παίρνουνε για ένα φασόλι --και η κατάσταση έγινε κότα-και-αυγό με τον ιδιοκτήτη το γιουσουφάκι όλων). Είχα ακούσει τότε για τα 400 χιλιάρικα στο Φαληράκι μου, αλλά και τότε ακόμα αυτά που είχα κληρονομήσει τα υπολόγιζα με πολύ μικρότερους συντελεστές, σαν προσωπική μου γνώμη, χωρίς να δίνω σημασία στις τότε φούσκες, ούτε να πιστεύω ότι κάποτε η τσιχλόφουσκα δεν θα έσκαγε αφήνοντας ροζ-ίνες στα μαγουλάκια μας... Εν τω μεταξύ, σπίτι πάνω στον ωκεανό που είχα αγοράσει στην Μασαχουσέτη 340.000 το 2005, πουλήθηκε 255.000 το 2009. Όπου πάω φέρνω την καταστροφή!

      Η πλάκα είναι ότι αν τα σκοτώσω όλα τώρα παίρνοντας 40% της "αξίας" τους, και με αυτά πάρω δύο μικρούλια στην Φλώριδα, το νοίκι από εκεί τώρα θα είναι περισσότερο από όσο ήταν το νοίκι από όλα εδώ πριν πέντε χρόνια. Βέβαια αν βρω Χριστιανό, ή Μωαμεθανό, ή άθεο, να τα αγοράσει μισοτιμής, μόλις πάω στην Φλώριδα θα γίνει κράχ στις ΗΠΑ. Ίσως η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να με πληρώνει για να μην πάω κι αγοράσω τίποτα εκεί!

      Κάτι ενδιαφέρον, που κατά κάποιον τρόπο είναι και συμβατό με το τι λες και εσύ για το τι έκαναν οι τράπεζες: Υπολογίζοντας τι θα είχα πληρώσει σε δόσεις μέχρι σήμερα αν είχα πάρει ένα δάνειο σε Ευρώ, και τι έχω πληρώσει μέχρι σήμερα για τα δύο δάνεια σε φράγκο, βλέπω ότι οι αριθμοί είναι σχεδόν οι ίδιοι. Η τράπεζα πήγε να ανεβάσει τις δόσεις το 2009 και μετά αμέσως τις κατέβασε. Ναι, αν ήθελα να αποπληρώσω το δάνειο τώρα θα έχανα τα μαλλιοκέφαλά μου, αλλά, αν συνεχίσω να το πληρώνω κανονικά, πρώτον δεν βλέπω πραγματική διαφορά με το αν ήταν σε Ευρώ, και δεύτερον, ποιός ξέρει τι θα έχει γίνει σε άλλα 20 χρόνια μέχρι να τελειώσει 25-ετές δάνειο... Δηλαδή, μου φαίνεται πως, ή, η δικιά μου τράπεζα το χειρίζεται "προσεκτικά" και άλλες όχι, ή, οι Σύνδεσμοι ..."αγωνιστών" απλά προσπαθούν να κάνουν θόρυβο για να βγάλουνε κανένα γρόσι άμα λάχει. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό κατά το γράμμα των νόμων και των κανονισμών, εγχώριων και Ευρωπαϊκών, με αυτά που κάνουν οι τράπεζες. Ίσως μάλιστα το ότι η τράπεζά μου είναι τόσο υπερβολικά προσεκτική να είναι μια ένδειξη ότι κάποιος, κάπου, ξέρει ότι κάποια φωλιά δεν είναι εντελώς παστρική...

      Όσο για τους κακούς ξένους που επινόησαν την κρίση για να μας πάρουν τα διαμερίσματα της τσιμεντούπολης, και τους δανειολήπτες που αντιστάθμιζαν με καταθέσεις έξω, βλέπω το Τζήζας της προηγούμενης ανάρτησης και κάνω ρεβανς ένα Γκανταμιτ! Άημσικεντάιρντ οβ μπούλσιτ! Τώρα! επιστρέφει ο aleksis από την Ιταλία και θα φτιάξουν όλα! Καλομελέτα :-)))) Και μία ομελέτα!

      Διαγραφή
  3. Από τη στιγμή που διάβασα για τα ελβετικά φράγκα στην ανάρτηση και μέχρι να διαβάσω το τελευταίο σχόλιο ένα πράγμα σκεφτόμουνα: πώς είναι απάτη τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα; Αν δανειστείς 100.000 με επιτόκιο 10% για παράδειγμα,110.000 θα πρέπει να δώσεις στην τράπεζα σε οποιοδήποτε νόμισμα - ειδικά εφόσον οι ισοτιμίες των νομισμάτων παραμένουν σταθερές. Άρα, πού είναι η απάτη; Τι δεν καταλαβαίνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 2008 παίρνεις 100.000 Ευρώ σε Ελβετικό, με δάνειο 25 ετών. Με ισοτιμία 1,5 Ελβετικό = 1 Ευρώ, η Τράπεζα χρέωσε 150.000 Φράγκα.
      Το 2014 με ισοτιμία 1,2 αντί 1,5, τα 150.000 Ελβετικά που πήρες είναι 125.000 Ευρώ.
      Άρα ενώ πληρώνεις 600 Ευρώ κάθε μήνα επί 6 χρόνια, σήμερα χρωστάς πιο πολλά Ευρώ από όσα είχες αρχικά πάρει πριν 6 χρόνια, κι ας ξεπληρώνεις κανονικά τόκους και κεφάλαια.

      Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το πως μεταφράζει μέσω συναλλάγματος το δάνειό σου η τράπεζα. Βασικά, το Ελβετικό Φράγκο με την κρίση έγινε πολύ δυνατότερο από όσο ήταν, και οι δανειολήπτες χάσανε και τα εσώρουχά τους, και οι τράπεζες πλουτίζουνε, γιατί ενώ εκείνες είναι χρεομένες με τα Φράγκα του 2008 εσένα σε χρεώνουνε με την ισοτιμία την εκάστοτε.

      Βλέπεις οι δανειολήπτες νομίζανε ότι θα γίνει το αντίθετο και θα "κερδίζανε", ή απλά θα μείνει στάσιμο. Αυτά είχε πει η τράπεζα που αρνιόταν να δίνει δάνεια σε Ευρώ και απαιτούσε να τα πάρεις σε Φράγκα (2006-2009). Αν είχε γίνει αυτό, το αντίθετο, με την ισοτιμία, δεν θα μιλούσε κανείς. Τώρα, μιλάνε :-) Και νομικά έχουν δίκιο.

      Στην Ελλάδα αυτό αφορά κάπου 70.000 δανειολήπτες. Σε άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία είναι η κατάσταση πολύ-πολύ χειρότερη και έχει καταστρέψει την οικονομία της χώρας.

      Αυτά εν ολίγοις, αγαπητή μου :-)
      Αν κερδίζαμε, μόκο.
      Τώρα που χάνουμε, Αδικία!!!!!

      Η νομική ερώτηση όμως είναι οι πράξεις και τα βήματα των τραπεζών, και σε αυτό οι τράπεζες, νομικά, μπορεί να την πατήσουνε χοντρά. Ήδη βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις εις όφελος των δανειοληπτών όταν πάει μια τράπεζα να τους πάρει την υποθήκη που βάλανε :-)

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.