Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Άχτι!










Αυτό που "έκανε σάλο", με το άρθρο της Ανθής Καρασάββα στους Κυριακάτικούς Τάιμς του Λονδίνου στις 30 Νοεμβρίου ήταν το ότι ανέφερε την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία".

Τα άλλα όλα είτε θεωρήθηκαν δευτερεύοντα, είτε πέρασαν στο ντούκου. Πράγματι η Αμφίπολη είναι κάπου 375 μίλια από την Αθήνα, όπως έγραψε. Το κατά πόσον όμως είναι "κοντά", όπως επίσης έγραψε, στην ΠΓΔΜ είναι υποκειμενικό και σχετικό. Σίγουρα είναι "κοντύτερα" στην ΠΓΔΜ από όσο απέχει από την Αθήνα... είναι όμως "κοντά" στην ΠΓΔΜ, και γιατί να αισθανθεί την ανάγκη η Δημοσιογλάφος να αναφέρει το κατά πόσον είναι ή όχι "κοντά" στην ΠΓΔΜ η Αμφίπολη;

Ίσως ο λόγος για τον οποίον αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει κάποιο γεωγραφικό στίγμα σε σχέση με τη ΠΓΔΜ να είναι σημαντικότερο σημείο συζήτησης από το αν ανέφερε την ΠΓΔΜ σαν "Μακεδονία".

Διότι, εν τω μεταξύ, ότι και να κάνετε, όσο και να κρατήστε την αναπνοή σας και να πηδάτε πάνω-κάτω, μα να χτυπηθείτε στο πάτωμα και να σκίσετε τα ρούχα σας, θέλετε-δε-θέλετε, σας αρέσει-δε-σας αρέσει, όλος ο κόσμος ανεξαιρέτως, από δέκα πέντε χρόνια και βάλε, λέει την ΠΓΔΜ, Μακεδονία. Μόνο εσείς την λέτε ΠΓΔΜ. Και ξέρετε γιατί το όνομα της χώρας αυτής είναι πλέον διεθνώς και αμετάκλητα "Μακεδονία"; Επειδή εσείς και η μαλακία σας τα κάνατε θάλασσα την δεκαετία των '90. Τώρα λοιπόν φωνάχτε όσο θέλετε. Μακεδονία λέγεται, ντε φάκτο, η χώρα. Σωστό ή λάθος, έτσι κατέληξε πλέον. Αμετάκλητα. Στην διεθνή καθομιλουμένη...


Και γι' αυτό σας έχουν άχτι πολλοί Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, και πρέπει σε κάθε συζήτηση, αν έχουν πια υπομονή, να εξηγούνε στους ξένους ότι η Μακεδονία είναι ΠΓΔΜ. Μέχρι που στο τέλος καλόβουλα και αμήχανα ο ξένος ρωτάει... "Μα τι σημασία έχει;" Κι αν κάτσεις να επιμείνεις ότι έχει σημασία, σταματάει να παίρνει εσένα στα σοβαρά.

Σημασία έχει μόνο σε εκείνους που έχουν ανάγκη ονειρώξεων περασμένων μεγαλείων. Τέρμα τώρα. Τα κάνατε θάλασσα διπλωματικά τα '90 και τώρα πια λέγεται διεθνώς Μακεδονία η χώρα. Χωνέφτε το.

Ως εκ τούτου, ούτε βλέφαρο δεν τρεμοπαίζει όταν ξένος δημοσιογράφος αναφέρεται στην χώρα εκείνη σαν "Μακεδονία" (το κάνουν 100 φορές την ημέρα παγκοσμίως και η ΠΓΔΜ διαφημίζει συνεχώς στο CNN το μπίζνες της και τον τουρισμό της ως Μακεδονία).

Μόλις όμως μία Ελληνίδα δημοσιογλάφος την πει "Μακεδονία", πέφτει η Τριπολιτσά.
Γιατί;
Επειδή Έλλην ή Ελληνίς λογοδοτούν εις τους άλλους Έλληνας και Ελληνίδας έτσι και δεν ακολουθήσουν την Εθνικη(στική) γραμμή.

Το σημειωτέον δεν είναι ότι δημοσιογράφος την είπε Μακεδονία, αλλά ότι Ελληνίδα δημοσιογλάφος την είπε Μακεδονία.

Δηλαδή, είναι θέμα για το εσωτερικό, να βγάλουμε τα μάτια μας. Όσον αφορά το εξωτερικό, Μακεδονία καταφέραμε να την λένε την χώρα, χρόνια τώρα.

Επίσης, άλλο ενδιαφέρον, σχετικά με το άρθρο, είναι ότι για εικόνα οι Κυριακάτικοι Τάιμς δημοσίευσαν φωτογραφία από την Ταινία με τον Κόλιν Φάρελ ως γκέη Αλέξανδρο. Και η δημοσιογλάφος χρησιμοποίησε στα Αγγλικά την έκφραση αργκό "agok" για να περιγράψει (ειρωνικά) το πως οι Έλληνες βλέπουν την Αμφίπολη: Μιά ανασκαφή που είναι πρώτο θέμα καθημερινά πριν καν τελειώσει και βγουν επιστημονικά πορίσματα. Σοβαρό άρθρο! Κάτι τέτοια παίρνετε στα σοβαρά και σας έχει πάρει η υφήλιος στο ψιλό.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου