Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ανηφόρα










Κι η ζωή θα συνεχίσει να τραβά μια ανηφόρα που δεν βλέπουμε καν που θα καταλήξει όσο κι αν σκαρφαλώσουμε.

Ένα από τα ιλαρά, έτσι για να γελάσουμε λιγάκι μέσα από το κλάμα, είναι ότι ο Γιωργάκης φαίνεται πως πραγματικά πιστεύει τον εαυτό του για οσιομάρτυρα εθνοσωτήρα. Κάτι σαν τον θάμνο τον Τζωρτζ Ντάμπλγιου Μπους, τον ηλίθιο Πινόκιο που άκουγε την φωνή του Θεού.

Το ατού του, πριν δεκαοχτώ μήνες, ήταν ότι η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη για την χρεοκοπία της Ελλάδας. Δεν το χρησιμοποίησε, δεν εξεβίασε όπως θα έκανε ο κάθε διαπραγματευτής με γεννητικά όργανα και σπονδυλική στήλη. Τώρα που το θυμήθηκε είναι πλέον λίγο αργά. Τώρα, δεκαοχτώ μήνες αργότερα, η Ευρώπη ειναι σχεδόν έτοιμη να μας αδειάσει. Τώρα, ο εκβιασμός του Δημοψηφίσματος δεν προκαλεί, στην Ευρώπη, φόβο, αλλά θυμό του στυλ "ά στο διάολο". Λίγο αργά φοβήθηκε ο Γιωργάκης και ζήτησε να κρυφτεί πίσω από αυτούς στους οποίους δε έδινε σημαία μέχρι τώρα...

Η Ελευθεροτυπία σήμερα λέει δημοψήφισμα τον Γενάρη. Όχι τώρα. Τον Ιανουάριο. Μετά τις γιορτές, να φάμε και κανένα μελομακάρονο (χασμουρητό).






Και το μεγάλο πρόβλημα, ποιό είναι; Η ανάπτυξη. Μας τελείωσε η ανάπτυξη. Ανάπτυξη γιοκ.

Πως έγινε τέτοιο πράγμα και χάσαμε την ανάπτυξη;

Να προτείνω την ταπεινή μου γνώμη: Με τους νόμους, τα συστήματα, τον τραγέλαφο του δημοσίου, και το ύφος κοτζαμπάση του δημόσιου υπάλληλου μπροστά στον ταπεινό ραγιά, όταν χρειάζονται δέκα σφραγίδες και πέντε χαρτόσημα και δέκα φάσκελα από είκοσι εφορίες και οχτώ μήνες γραφειοκρατία για να γίνει μια δουλειά, ποιός να κάνει δουλειά νόμιμη και ποιός να υπακούσει ποιους νόμους;

Το Ελληνικό (όπως και το Ιταλικό) σύστημα προεξοφλεί ότι ο πολίτης είναι κλέφτης που πάει να το ξεγελάσει, και κάνει, το σύστημα, τόσο δύσκολη την ζωή οποιουδήποτε προσπαθήσει να φτιάξει μια δουλειά, η οποία θα έφερνε ανάπτυξη, τόσο δύσκολή που όποιος προσπαθήσει να κάνει οτιδήποτε είναι αναγκασμένος να το κάνει παράνομα, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται τίποτα στα βιβλία ούτε των πολιτών ούτε του κράτους.

Εγώ ένας υπάλληλος ήμουν στις ΗΠΑ το 1995, και μόνος μου έβγαζα αρκετά τσίμα-τσίμα για να θρέψω την οικογένεια. Παραιτήθηκα, και από το άχτιστο υπόγειο του σπιτιού, με μπετό και τούβλα, ένα τραπέζι και ένα μεταχειρισμένο κομπιούτερ, ξεκίνησα δύο Corporations (κάτι σαν ανώνυμες εταιρείες με διοικητικό συμβούλιο ενός ατόμου και μετοχές όλες σε ένα άτομο, εμένα). Η δημιουργία των corporations κόστισε κάπου 800 δολάρια και λιγότερο από μια βδομάδα. Το περισσότερο κόστος και ο περισσότερος χρόνος πήγε στην εταιρία η οποία έκανε για μένα τις δύο εγγραφές.

Τα τιμολόγια στους πελάτες μου τα έγραφα στο κομπιούτερ μου και τα έστελνα σε pdf με email. Ούτε "επίσημα" βιβλία της εφορίας με τρύπες χρειαζόντουσαν, ούτε τίποτα. Και μια φορά τον χρόνο έδινα 1000 δολάρια σε ένα λογιστή να μου κάνει τους φόρους μου τους οποίους τους πλήρωνα βάση του τι δήλωνα. Και η πολιτεία, και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με πίστευαν, και καλά έκαναν γιατί δεν είχα λόγο να πω ψέματα.

Άλλωστε, το σύστημα και το Πολιτειακό και το Ομοσπονδιακό ήταν σχεδιασμένα να με βοηθήσουν και να με διευκολύνουν να επιτύχω.

Σε δύο χρόνια είχα νοικιάσει γραφείο, είχα αγοράσει έπιπλα και κομπιούτερ για το γραφείο, και είχα δώσει δουλειά σε τρεις Αμερικανούς υπαλλήλους, μειώνοντας την ανεργία ολομόναχος κατά τρεις νοματαίους.

Όταν ένας κεραυνός μιας θύελλας πήρε όλα τα κομπιούτερ, η ασφαλιστική μου εταιρεία μου είχε δώσει μετρητά να αγοράσω καινούργια κομπιούτερ του κουτιού μέσα σε 24 ώρες, πριν καν η θύελλα φτάσει στον Καναδά και εξασθενήσει. Μάλιστα τα καινούργια κομπιούτερ ήταν καλύτερα από αυτά που έκαψε ο κεραυνός.

ΑΥΤΟ λέγεται ανάπτυξη. Και η μια από τις δύο corporations έστειλε τον γιό μου Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ και με συντηρεί ακόμα εδώ στα βουνά της Ιταλίας.

Αν η Ελλάδα θέλει ανάπτυξη, ψάχνει να την βρει σε λάθος μέρος.

Αλλάξτε τους νόμους, τα συστήματα και την γραφειοκρατία ώστε να μπορεί ο κόσμος να δημιουργήσει αγορά μεταξύ του και να δουλέψει και να παράγει, και να το κάνει νόμιμα.

Μην λέτε ότι οι πολίτες δεν ακολουθούν τους νόμους. Γράψτε νόμους και συστήματα που να ακολουθούν και να διευκολύνουν τους πολίτες.

Άλλο κυβέρνηση "μεγάλου" ή "μικρού" μεγέθους, κέντρο-αριστερά ή κέντρο-δεξιά, και άλλο η τραγελαφική βλαμμένη γραφειοκρατία της Ελλάδας όπου ο δημόσιος υπάλληλος πίσω από το γκισέ είναι ο πασάς στα Γιάννενα που αποφασίζει και διατάσει τους υποτακτικούς να πάνε να πνιγούν, αναγκάζοντάς τους να δρουν υποτραπέζια με μαύρα χρήματα εκτός "πολιτείας". Με επίσημα βιβλία με τρύπες και χαρτόσημα και μαλακίες στο τετράγωνο αντιπαραγωγικές. Η νομική υπόσταση"Επίσημων" βιβλίων προσδιορίζει εξ' ορισμού ότι υπάρχουν και "ανεπίσημα" βιβλία, και, αυτό γίνεται. Το επίσημο βιβλίο θα έπρεπε να είναι αυτό που γράφει ο πολίτης χωρίς να φοβάται ότι το κράτος του τον θεωρεί κλέφτη μόνο και μόνο επειδή αναπνέει.

Άκου να πρέπει να χάσεις μια και δυό μέρες από τη δουλειά σου να κάτσεις ουρά για να σε δει αυτοπροσώπως ο υπάλληλος και να χρησιμοποιήσει το σύμβολο της δύναμής του: τις σφραγίδες! Το μόνο που αναπτύσσεται με αυτό τον τρόπο είναι το πρόβλημα της έλλειψης ανάπτυξης.

Πάρτε τις αποφάσεις από τα χέρια του κάθε κομπλεξικού δημόσιου λειτουργού, και επιχειρισιακά/κοινωνιολογικά αργάμματων υπουργών, και υπουργείου, και δώστε τις, τις αποφάσεις, σε άξια μηχανογράφηση και αυτοματοποίηση, με προγράμματα, όχι όμως γραμμένα από τους τραγελαφικούς προγραμματιστές που έχουν γίνει πανούκλα στην Ελλάδα. Γραμμένα από προγραμματιστές που κατανοούν ότι ο προγραμματισμός είναι η μετάφραση μεταξύ ανθρώπου-χρήστη και μηχανής υπολογιστικής.

Η ανάπτυξη θα έρθει όταν το σύστημα επιτρέψει στους πολίτες να αναπτυχθούν χωρίς μύρια εμπόδια και καθυστερήσεις.

Η ανάπτυξη θα έρθει όταν το σύστημα πάψει να είναι σχεδιασμένο πάνω στην Μεσογειακή αξίωση ότι ο πολίτης είναι κλέφτης.











15 σχόλια:

  1. "Η ανάπτυξη θα έρθει όταν το σύστημα επιτρέψει στους πολίτες να αναπτυχθούν χωρίς μύρια εμπόδια και καθυστερήσεις."

    Πόσο συμφωνώ. Εδώ για να ανοίξεις μια επιχείρηση, από την αρχή σε κατακλέβουν και στο τέλος μετά από τις ταλαιπωρίες σε σπρώχνουν στο να την κλείσεις.

    Εντωμεταξύ για τι είδους ανάπτυξη μιλάμε, όταν στα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση (τελευταίο μνημόνιο) περιλαμβάνεται και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους νέους επιτηδευματίες. (http://bit.ly/tOZS4g) Πως κάποιος να τολμήσει να ξεκινήσει κάτι. Δυστυχώς μόνο αν αλλάξει το σύστημα ριζικά, θα αλλάξει και η χώρα, κάτι που δεν βλέπω να γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή μου Roadartist, πως είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν ότι αφήνοντας ελεύθερο έναν επαγγελματία να φτιάξει μια δουλειά θα βγάλει στο τέλος περισσότερα η πολιτεία από την ανάπτυξη που θα προξενήσει; Ιδίως τώρα, στην κατάσταση που ζούμε, έπρεπε οι άνθρωποι να είναι ελεύθεροι να λειτουργήσουν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν αγορά και εργασία και εισόδημα. Αυτό που επιτυγχάνουμε αυτά που κάνουν είναι να φιμώσουν, να στραγγαλίσουν και να βάλουν χειροπέδες σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης.

    Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι οι ..."εταίροι" μας από την ΕΕ, οι οποίοι εφαρμόζουν το σκεπτικό που προτείνω στις χώρες τους, σε εμάς επιτηρούν να γίνει δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα και μια κατάσταση που και μικρό παιδί θα καταλάβει ότι θα φέρει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγγιξες την ΟΥΣΙΑ του προβλήματος!
    Απ την αρχή απ'οταν βγήκε αυτός ο Πανηλίθιος,και επίσης στην αρχή της χαμένης 'επανίδρυσης" απ τον κρεατοφάγο της Ραφήνας,έγραφα οτι ένα απ τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουν,είναι ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΟΛΕΣ τις ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ στο Δημόσιο στοχεύοντας στην απλούστερη δυνατή και με τη λιγότερη συναλλαγή με τον υπάλληλο.
    Ετσι και λιγότερους υπαλλήλους χρειάζεσαι και οι δουλειές προχωράνε γρήγορα.
    Αλλα΄εδώ είναι Μπαλκάνια!
    π.χ.Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που καυχιούνται οτι έκαναν με 10 χιλ(γι'αυτό μονίμως κρεμάει),
    περνά μετά από 10 προσπάθειες ο γιατρός ηλεκτρονικά τις εξετάσεις(αφού έχει ανεβάσει ο ίδος πίεση 20!)και μετά απαιτούν και εκτύπωση επί3,σφραγίδες- υπογραφές από αμφοτέρους και αναλυτική κατάσταση στο τέλος του μήνα(επί 3 πάντα!).Η πληρωμή είναι...προαιρετική!
    Γιατί ρε ντενεκέ υπουργέ χρειάζονται 22 σφραγίδες και 10 βεβαιώσεις από αλλες κρατικές υπηρεσίες και δεν μπορώ είτε να τις τυπώσω ο ίδιος online,είτε να τις αναζητάτε αυτόματα εσείς?
    Αλλά βεβαια,τόσα χρόνια έπρεπε να βρίσκεται α ντικείμενο δουλειάς για τα κομματόσκυλα σας και πεδίο συναλλαγής και εκβιασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σίγουρα φίλε Squarelogic το πρόβλημα το πραγματικό είναι αυτό, και επιμένω ότι στον πυρήνα του βρίσκεται η νοοτροπία του ότι το κράτος αξιώνει ότι ο πολίτης είναι κλέφτης. Επίσης όμως, όπως λες και συ, είναι το πως θα δώσουμε μονιμότητα στο δημόσιο στα 25% του εργατικού δυναμικού της χώρας αν δεν εφεύρουμε κάτι να παριστάνουν ότι κάνουν ανάμεσα στους καφέδες.

    (Και ναι, ξέρω ότι ελάχιστοι από τυχόν αναγνώστες δημοσίους υπαλλήλους δεν ανήκουν στην μεγάλη πλειοψηφία)

    Αν κατάλαβα καλά, λες ότι γράφτηκε σύστημα (κρατικό;) μηχανογράφησης που κόστισε (στο κράτος;) τι; 10.000 Ευρώ; Εδώ εταιρείες στη Νέα Υόρκη ιδιωτικές, πληρώνουν 70.000 δολάρια για ένα δικό τους σύστημα μηχανογράφησης. Αν είναι μεγάλες οι εταιρείες και θέλουν Oracle, πάμε στο μισό εκατομμύριο και βάλε. Αλλά επειδή τα προγράμματα είναι σωστά γραμμένα, τα ευεργετήματα που φέρνουν κάνουν απόσβεση σε μήνες ή λίγα χρόνια...

    Η μεγάλη πλάκα είναι ότι, αν τα συστήματα, οι νόμοι κλπ, δούλευαν προς διευκόλυνση της ανάπτυξης, ο κόσμος δεν θα ήθελε δουλειά στο δημόσιο γιατί θα ήταν πιο προσοδοφόρο να δουλέψει ελεύθερος... Μετά όμως, τι "προϊόν" θα είχε ο πολιτικάντης να πουλήσει στους εκλογείς, εκτός από "θέσεις"...

    Τελικά, έχεις δίκιο: η μόνη αγορά στην Ελλάδα που είναι υγιής, είναι η αγορά θέσεων στο δημόσιο με κόστος μια ψήφο. Και τώρα που οι "θέσεις" χάνουν αξία, τι θα κάνουν οι πολιτευόμενοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δε φτάνει να αλλάξει το σύστημα μόνο. πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία του έλληνα. και εδώ είναι το δύσκολο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρία μου, κότα και αυγό είναι. Κάποια στιγμή ο Έλληνας πρέπει να σταματήσει να είναι κότα και να γίνει αυγό. Ο μόνος λόγος για το οποίον δεν έχει αλλάξει το σύστημα είναι γιατί τους μισούς τους συμφέρει όπως είναι και οι άλλοι μισοί δεν ξέρουν σε τι θα μπορούσε να αλλάξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κυριε δημητρη καλησπερα , συμφωνω κι΄γω οτι το γραφειοκρατικο ελληνικο συστημα ειναι χαλια , αλλα πιστευω οτι και να διορθωθει δεν θα εχουμε και μεγαλα αποτελεσματα , κατα την γνωμη μου αναπτυξη βασικα σημαινει παιδεια και επιστημη γιατι, τι να τα κανω τα πετρελαια και την γονιμη γη οταν δεν υπαρχουν οι καταληλοι ανθρωποι με τις σωστες ιδεες να τα αξιοποιησουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Γιώργο, είναι απόλυτα σωστό αυτό που λέτε, και πιο σημαντικό από οποιοδήποτε σύστημα. Γιατί πράγματι, τι θα κάνει κανείς με το πιο σωστό σύστημα αν δεν ξέρει πως και γιατί να το κάνει. Μάλιστα, για να δούμε το θέμα στην πλήρη του εικόνα πιστεύω ότι πρέπει να προσθέσουμε και το θέμα της Υγείας. Πάντα λέω ότι η ποιότητα μιας κοινωνίας προσδιορίζεται από την ποιότητα της Παιδείας και της Υγείας που παρέχει.

    Έχοντας τελειώσει γυμνάσιο στην Ελλάδα πριν 36 χρόνια, μου φαίνεται ότι η ποιότητα της παιδείας έχει πάρει την κατρακύλα -δεν υπάρχουν πια βιβλία ή εκπαιδευτικοί θεσμοί και το τι και πως μαθαίνουν τα παιδιά εξαρτάται από την γραμμή του κάθε κόμματος στην εξουσία και του τι είναι της μόδας. Αν δε, μιλήσουμε για Πανεπιστήμια, τρέχα γύρευε, από καταλήψεις, απεργίες, και 6-7 χρόνια να τελειώσουνε τα παιδιά και μετά να θέλουν να πάνε έξω να συνεχίσουν σπουδές. Όσο για την Υγεία, τίποτα δεν θα γίνει πριν σταματήσει το μεσαιωνικό αίσχος με τα φακελάκια και τον ξερόλα γιατρό-δεσπότη.

    Βέβαια, τα αποτελέσματα καλύτερης παιδείας θα κάνουν μια γενιά το λιγότερο να φανούν... Τα συστήματα λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και οι νομοθεσίες θα μπορούσαν αύριο κιόλας να ανοίξουν τον δρόμο για πραγματική ανάπτυξη...

    Σας ευχαριστώ, και παρακαλώ απλά "Δημήτρη". Καλό βράδυ νά 'χετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημήτρη καλησπέρα,

    Στην Ελλάδα δεν σημαίνει οτι αυτά που υποστηρίζουμε τα πιστεύουμε κιόλας, ή ότι αυτά που πιστεύουμε τα υποστηρίζουμε, επίσης αυτά που πιστεύουμε ή υποστηρίζουμε δεν σημαίνει ότι θα θέλουμε να πραγματοποιηθούν ή ότι αυτά που θέλουμε να πραγματοποιηθούν τα πιστεύουμε ή τα υποστηρίζουμε. Στην Ελλάδα, με άλλα λόγια, κάνουμε ότι μας βολεύει και δεν μας ξεβολεύει, κάνουμε και δημοψηφίσματα, όχι γιατί τα πιστεύουμε, αλλά γιατί είναι απλά πιο βολικά.

    Επίσης θέλουμε ανάπτυξη, αλλά όχι να δουλεύουμε εμείς, ας την κάνουν οι άλλοι, εμείς καλά είμαστε (ή είμασταν) στο Δημόσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άψογος αγαπητέ Τζων Μπόη!

    Καλησπέρα σου.

    Παραδοσιακά φώναζα (και μάλλον θα φωνάζω και στο μέλλον) ακριβώς αυτά που έγραψες, φωνή εν τη ερήμω. Αλλά σήμερα σκεπτόμουνα πως είναι άραγε δυνατόν να ζήσει άνθρωπος με τις συνθήκες που έχουν αρχίσει να έρχονται -πόσο μάλλον να υπάρξει οποιαδήποτε έννοια "ανάπτυξης". Και μετά σκέφτηκα ότι οι άνθρωποι θα φτιάξουν, Δαρβινικά για να επιζήσουν, το δικό τους σύστημα, από μαύρα λεφτά και μαύρες αγορές, μέχρι ότι περνά από το χέρι τους -και θα δουλέψουν, αφού πεινάσουν πραγματικά. Και φυσικά, είδα σαν ηλίου φανερότερο, ότι όλα αυτά θα είναι (επισήμως τουλάχιστον) "παράνομα", και η πραγματική οικονομία του δρόμου δεν θα αποτυπώνεται σε κανένα βιβλίο ή στατιστική.

    Και τότε μου ήρθε η φαεινή ιδέα και ανέκραξα: "Αν αυτά που κάνουν οι άνθρωποι γίνουνε νόμος, τότε οι άνθρωποι δεν θα είναι παράνομοι!" Μετά από εκείνη τη στιγμή (η οποία δεν επήλθε ούτε σε μπανιέρα ούτε καν στο ντους), η Γένεση της ανάρτησης τούτης ήταν απλά θέμα λεπτών της ώρας...

    Καθώς τα έγραφα, η τηλεόραση από πίσω μου όλο για Γκρέτσια αυτό και Γκρέτσια το άλλο έλεγε, και όταν ρώτησα την Μαργαρίτα ήντα πράμα λέει η RAI γέλασε και μου είπε ότι, πρώτον, ο Μπερλουσκόνι τώρα λέει ότι για τα δεινά της Ιταλίας φταίει η Ελλάδα, και, δεύτερον, ότι λένε πως ότι και να κάνει η Ελλάδα με δημοψήφισμα ή όχι, οι Ιταλοί πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα την σώσει ούτως ή άλλως, την Ελλάδα, γιατί έτσι τους επιτρέπεται να πιστεύουν ότι δεν θα ακολουθήσουν κι εκείνοι τον ίδιο δρόμο...

    Αλλά ξεφεύγω από το θέμα... το οποίο το έθεσες ...άψογα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό μήνα!
    Δυστυχώς δεν έχω ταξιδέψει και πόσο μάλλον δεν έχω ζήσει ποτέ στην ζωή μου στο εξωτερικό, οπότε η γνώμη μου είναι ανάλογη του πόσο έχω ακούσει από οικεία πρόσωπα που ζουν μέχρι σήμερα στο εξωτερικό και αναλόγως προβληματίζομαι:
    Στην χώρα μας διαισθάνομαι ότι οτιδήποτε πάει να αλλάξει θεωρητικά προς το καλό -αν έχει γίνει ποτέ αυτό απο κάποιον (που δεν έχω λόγω ότι υπάρχουν κάποιοι που προσπαθήσαν να κάνουν κάτι τέτοιο έστω και με λάθος τρόπο) υπάρχει το άσπρο και το μαύρο.Η δράση και η αντίδραση. To yin και το yang. Και αυτά είναι τόσο δυνατά τις περισσότερες φορές και τόσο έντονα που επικρατεί η στασιμότητα.Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι παραδείγματα αναπτυγμένων χωρών υπάρχουν , χωρίς όμως και στο εξωτερικό ο κόσμος να είναι αγγελικά πλασμένος ή να υπάρχει μία όαση ευτυχίας , απέραντης γαλήνης και αρμονίας (σύμφωνα με τα λεγόμενα των προσώπων που ισχυρίζομαι). Το κατα πόσο ταιριάζει στην Ελληνική κουλτούρα, στα Ελληνικά συμφέροντα, στο συνομωσιολογικό ταπεραμέντο, στην πραγματικότητα της φιλοσοφίας-αρπαχτή ή αλλιώς λεγόμενο "ένας για όλους και ο καθένας για την πάρτυ του" δεν γνωρίζω. Ταπεινά όμως τώρα τελευταία στριφογυρίζει στο μυαλό μου ότι κάπου παίζουν λίγο απ όλα.Σύστημα όμως να προβλέπει, να προλαμβάνει και πάνω απ όλα να εφαρμόζεται δεν υπάρχει, και αν υπήρχε ένα ψέγμα, τώρα πολύ φοβάμαι δεν θα μείναι τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγχωρήστε με για τα ορθογραφικά και συντακτικά, ίσως να φταίει η ώρα μα πάνω απ όλα κατηγορώ τον thinks για την απίστευτη φωτό του γιωργάκη που την βλέπω και ακόμα γελάω.Ελπίζω να βγαίνει νόημα ήταν βιαστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλώς σε ξαναβλέπω mastermeeple κι ευχαριστώ! Φυσικά και σωστή η περιγραφή του yin και jang -υπάρχουν πάντα δυνάμεις αλληλοεπηρεαζόμενες. Και πάνω απ' όλα, κανείς δεν είπε, ούτε εγώ παραπάνω, ότι υπάρχουν τέλειες κοινωνίες και αγγελικά πλασμένοι κόσμοι. Όλα τα καράβια, καράβια είναι, και υπάρχουν και ευτυχισμένες μαούνες και δυστυχισμένα κρουαζιερόπλοια.

    Αυτές οι ανεπτυγμένες χώρες που ανέφερες, συμπεριλαμβάνουν και τις ΗΠΑ, υποθέτω, τις οποίες έφερα σαν παράδειγμα στην ανάρτηση. Αυτή η συγκεκριμένη ανεπτυγμένη χώρα αποτελείται, αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται όχι από ανθρώπους ΣΑΝ εσένα και εμένα, αλλά, ακριβώς ΑΠΟ εσένα και εμένα, όλους εμάς που πήγαμε εκεί από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, την κλέψαμε την Γη από τους Ινδιάνους, και την κάναμε αυτό που δεν βρίσκαμε στην Ευρώπη. Οι ίδιοι άνθρωποι ήμαστε. Ο αντιπρόεδρος του Νίξον πχ., ο Σπύρος Άκγνιου από την Αχλάδα της Πελοποννήσου νομίζω, συνελήφθηκε για φοροδιαφυγή και τον αντικατέστησε ο Φορντ. Η πλειοψηφία όμως των Ελλήνων εκεί, ευημερούν με τον ιδρώτα τους νόμιμα, επειδή το σύστημα τους το επιτρέπει εκεί και δεν τους το επιτρέπει στην πατρίδα τους.

    Δεν υποστηρίζω φυσικά ότι υπάρχει πουθενά τέλειο σύστημα. Στην Αμερική φερ' ειπείν, δεν βγαίνει ο κόσμος στις ταβέρνες μεσάνυχτα :-) Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι το σύστημα στην Ελλάδα θεωρεί τον πολίτη κλέφτη και κάνει την ζωή τρομερά δύσκολη όταν θέλει κανείς να δουλέψει τίμια. Απλά υποστηρίζω ότι το δικό μας σύστημα νόμων, γραφειοκρατίας, σφραγίδων, τριπλοτύπων και φορολογίας είναι απλά γελοίο. Για γέλια. Και εξηγεί το γιατί οι Έλληνες δουλεύουν τρεις δουλειές αλλά δεν εργάζονται.

    Αν είχα προσπαθήσει, την εταιρία που έχτισα στις ΗΠΑ, να την χτίσω στην Ελλάδα, το σύστημα δεν θα μου το είχε επιτρέψει. Αυτό δεν είναι θεωρία. Είναι γεγονός.

    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Την ιδαίτερα εκφραστική φωτό του Γιωργάκη τη χρησιμοποίησα και γω όπως είδες και σε ευχαριστώ.
    Τελικά κατάφερε πάλι να συζητιέται τό ονομά του και στην ζούγλά του Αμαζονίου.
    Πιθανότατα με τον ίδιο τρόπο που συζητιόταν το όνομα του Ηροστρατου ή του Νέρωνα.
    Καποιο λένε οτι η σημαρινή κατάσταση αντικατπτρίζει το επίπεδο του Ελληνα.
    Παρ'οτι μερικές φορές τίνω και γω να το πιστέψω,θ΄λω να επισημάνω τον κεφαλαιώδη ρόλο που παίζει η ΠΕΡΙΡΕΟΥΣΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ,το γενικό Κλιμα: ο ίδιος Ελληνας που εδώ μπορεί να φυγοπονεί και να την ψάχνει πλαγίως,'οταν βρεθεί σε ενα σοβαρό κι οργανωμένο περιβάλλον που δουλεύει με κανόνες και ΤΟΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΕΞΑΡΧΗΣ,αν δεν είναι ζώον,κατανοεί άμεσα τη διαφορά και στρώνεται στην δουλειά.Κι επειδή έχει μάθει και να στροφάρει σε αντίξοες συνθήκες και δεν κολλά στο by the book,συχνά αποδεικνύεται υπερπολύτιμος και μεγαλουργεί.
    Ε,ας αποφασίσει ΚΑΠΟΤΕ το ελλην.κωλοκράτος να μην διαιωνίζει αυτή την αντίληψη οτι όλοι είναι κλέφτες μέχρι αποδείξεων του εναντίου κι ας κάνουν επιτέλους πιο εύκολο και συμφέρον να είσαι Νομιμος παρά παράνομος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πράγματι, βρίσκει κανείς καμιά φωτογραφία που και που, φίλε Squarelogic που μιλά καθαρότερα από οποιεσδήποτε λέξεις... τώρα μάλιστα με ενέπνευσες να επανεπεξεργαστώ το μοντάζ της πιο πρόσφατης ανάρτησης!

    Δεν μου βγαίνει από το μυαλό πάντως, όπως σχολίασα σήμερα και στην Εσκαρίνα, ότι "Το σίγουρο είναι ότι οι αντιδράσεις από την ΕΕ, εχθές, έπαιξαν ακριβώς στο χέρι του ΓΑΠ γιατί του έδωσαν το κύρος του αντάρτη."

    Είναι νομίζω αλήθεια εξ' ορισμού ότι η κατάσταση μιας κοινωνίας ανά πάσαν στιγμή αντικατοπτρίζει το ποιόν της κοινωνίας αυτής, όμως λαμβάνοντάς το αυτό από μόνο του δεν είναι επακριβές γιατί δε υπάρχει τέλος σε οποιαδήποτε διαδικασία: δηλαδή, με τι μετράς τον Έλληνα; με το που βρίσκεται η κοινωνία του σήμερα, ή με το πως θα αντιδράσει στο μέλλον λόγω του σημερινού σημείου... Ναι, τα έχουμε κάνει θάλασσα (ακόμα και χάβοντας το Σεπτέμβριο του 2009 ότι υπήρχανε λεφτά). Πως θα το ξεπεράσουμε όμως; Σε μια τραγωδία ο παθών δεν κρίνεται επειδή βρέθηκε σε δύσκολη θέση, έστω και από μόνος του, αλλά κρίνεται βάση του πως θα προσπαθήσει να βγάλει τον εαυτό του από την δύσκολη θέση.

    Πολλοί πιστεύουν ότι ο μονόλογος του Άμλετ, φερ' ειπείν, είναι οι σκέψεις ενός που αναρωτιέται θα αυτοκτονήσει ή όχι, ενώ, στην πραγματικότητα ο μονόλογος είναι ένα κατηγορώ για εκείνους που δεν παίρνουν το θαρραλέο βήμα του ρίσκου, προτιμώντας το αβέβαιο άγνωστο από την τελμάτωση του παρόντος. Ο μονόλογος του Άμλετ είναι μια έκκληση για επανάσταση, όχι αυτοκτονία.

    Κατά τ' άλλα, συμφωνώ απόλυτα με την κατάληξη του σχολίου σου!
    Και, για να το αποφασίσει κάποτε το ελληνικό κωλοκράτος να μην διαιωνίζει την αντίληψη ότι ο πολίτης είναι κλέφτης πρέπει πρώτα να αποφασίσει ο Έλληνας ότι δεν μπορεί ο κάθε Παπανδρέου III, ως Λουδοβίκος XIV, να λέει "Το Κράτος είμαι Εγώ", αλλά πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες επί τέλους να καταλάβουν και να πούνε "Το Κράτος είμαστε Εμείς!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή