Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Είδηση











Όταν οι ειδήσεις πέφτουν βροχή, το παιγνίδι είναι να ξεχωρίσει κανείς την μία είδηση που έχει περισσότερη σημασία από τις άλλες.

Από όλες τις ειδήσεις που λαβαίναμε κάθε λίγα λεπτά τις περασμένες 12 μέρες, σημαντικότερη και από την είδηση σήμερα ότι έχουμε πρωθυπουργό και το όνομα αυτού Παπαδήμος, προτείνω την εξής είδηση, από χτες το βράδυ, ως εκείνη που κρύβει μέσα της τα βαθύτερα μηνύματα για την κατάσταση της χώρας:

Μετά από διαβουλεύσεις τεσσάρων ημερών, διάγγελμα του Πρωθυπουργού και ανακοίνωση ότι η σύνθεση της κυβέρνησης είναι θέμα λεπτών, ή ωρών, οι "ηγέτες" απεχώρησαν αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιλογή αχυράνθρωπου των συμφερόντων τους σκόνταψε και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιζόντουσαν για άλλες 15 ώρες.

Αυτή η είδηση κρύβει μέσα της το μέγεθος του προβλήματος το οποίο μας έφερε εδώ,  το οποίο και θα έχει να αντιμετωπίσει ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός εθνικής ενότητας τους επόμενους τρεις μήνες: Το παραφουσκωμένο πολιτικό πελατειακό σύστημα με τους πολύ μικρούς πολιτικούς.

Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν νόμος οι συμφωνίες της 26ης Οκτωβρίου, και θα πάρουμε την 6η δόση. Η Ελλάδα θα μείνει για λίγο ακόμα στο Ευρώ και μακριά από το φως της πρωτοσέλιδης διασημότητας το οποίο θα στραφεί τώρα στην Ιταλία.

Η ερώτηση όμως σχετικά με την παραμονή μας στο Ευρώ, στην Ευρώπη, και οι προβληματισμοί για τις στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης του καθημερινού πολίτη απλώς μετατέθηκαν δυό-τρεις μήνες μπροστά. Και δεν εξαρτώνται εν τέλει εντελώς από οτιδήποτε κάνει η Ελλάδα. Παίζεται πολύ μεγαλύτερο παιγνίδι και τώρα μετατίθεται, έστω και για λίγο καιρό, έξω από το γήπεδό μας.





Τι θα γίνει όμως στις επόμενες εκλογές;

Το εκλογικό σώμα θα έχει, και πάλι, να διαλέξει μεταξύ ΛΑΟΣ, ΝΔ, ΔΣ, ΠΑΣΟΚ, ΔΑ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, με τα ΙΔΙΑ ως επί το πλείστον πρόσωπα στο καθένα. Ότι συνδυασμούς και να αναδείξουν οι εκλογές, τα ίδια πρόσωπα που μας έφεραν εδώ θα παραμείνουν, ως επί το πλείστον, στην Βουλή, αφού παίξουν μια παρτίδα μουσικές καρέκλες.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται αποδυναμωμένο όπως ήδη είναι αποδυναμωμένη η ΝΔ, αυτοδυναμία δεν αναμένεται ούτε από τον ένα ούτε από τον άλλο. Πιθανότητες μικρής αύξησης μπορεί λογικά να περιμένει κανείς από το ΛΑΟΣ, ΔΣ και ΔΑ, αλλά η αύξηση και στα τρία αυτά θα είναι πολύ μικρή για να αλλάξει με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο την δυναμική της αίθουσας. Εγώ προσωπικά δεν βλέπω το ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει τίποτα, και το ΚΚΕ ίσως να πάρει εκείνους που μπορεί και να φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ.

Οπότε, στην πραγματικότητα, πια θα είναι για τον Έλληνα η επιλογή, και τι διαφορετικό είναι λογικά δυνατόν να περιμένει κανείς;

Επίσης, μην ξεχνάμε, ότι γύρω στην εποχή που περιμένουμε τις εκλογές, Φεβρουάριο 2012, θα περιμένουμε και την έβδομη δόση η οποία είναι πολλαπλάσια σε μέγεθος της 6ης. Και μέχρι τότε θα έχουν προηγηθεί γεγονότα στην Ιταλία και Γαλλία που θα έχουν αλλάξει εντελώς το τοπίο.

Η πραγματική λοιπόν είδηση που μάθαμε τις τελευταίες 12 μέρες είναι όχι ότι έχει δύσκολο έργο η τρίμηνη κυβέρνηση, αλλά ότι έχουμε δύσκολο έργο εμείς, και το έργο είναι να αλλάξουμε το τοπίο που είναι δυνατό να φέρουν οι εκλογές. Γιατί αν μείνουμε με τους ίδιους, ζήτω που καήκαμε. Ο κάθε ένας μέσα από το κόμμα του και όλοι μέσω της δυναμικής του κοινωνικού συστήματος, πρέπει να απαιτήσουμε και να προξενήσουμε μεγάλες αλλαγές στα πρόσωπα μέσα στο κάθε κόμμα που θα κατεβεί στις εκλογές τον Φεβρουάριο. Ή Μάρτιο. ...ή Απρίλιο.

Μέχρι στιγμής, η πρόβλεψη ότι η Ελλάδα είναι σαν να έχει ήδη βγει από το Ευρώ, κι ας γίνει αυτό σε 3-4 μήνες, δεν έχει αλλάξει.










3 σχόλια:

  1. την έχεις δει την ταινία με τον παπαγιαννόπουλο που υποστήριζε τον γκόρτσο;
    σε ένα σημειο τον ρωτάνε τι θα δείξουν οι καλπες. αυτός επειδή έχει αλλάξει στρατόπεδο λέει: οι εκλογές αυτές θα είναι μουγκές!

    να δεις στις επόμενες δικές μας τι έχει να γίνει!
    της γερμανίας θα γίνει φίλε μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "πρέπει να απαιτήσουμε και να προξενήσουμε μεγάλες αλλαγές στα πρόσωπα μέσα στο κάθε κόμμα "

    Είναι ουτοπία και θα διαψευσθεί για άλλη μια φορά οικτρά να πιστεύει κανείς πως κάτι υγιές μπορεί να βγει μέσα απ τους κομματικούς μηχανισμούς!
    Ο νεποτισμός,η ιεραρχία,η παλαιότητα,τα κάθε λογής εξωθεσμικά κλάμπ(ρόταρυ,μασονία,τοπικοί σύλλογοι κλπ)θα διασφαλίζουν πάντα οτι τα όποια "νέα πρόσωπα" θα βγαίνουν απ την ίδια μηχανή,σαν φωτοκόπιες...
    Μόνο με ριζική αλλαγή του Συντάγματος και εκλογή ακομμάτιστων ανθρώπων,ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ στον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌ ΣΤΙΒΟ της ζωής,και ελεγκτέων ως προς την συμφωνία προεκλογικώς υπεσχηθέντων με μετεκλογική ΠΡΑΞΗ,μπορεί να υπάρξει ελπίδα...
    Αλλά αυτό φαινεται πολύ μακρινό,και δεν ακούγεται καν σαν αίτημα ούτε μιας ισχυρής μειοψηφίας...Οι πολλοί ακόμα νοσταλγούν και θέλουν έναν "πατερούλη" που μαγικά,θα επαναφέρει το προηγούμενο ολέθριο σύστημα πατρωνίας σε αντάλλαγμα ψήφων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρία μου, πολύ φοβάμαι ότι οι επόμενες θα είναι μουγκές, τυφλές, και κουφές!



    Φίλε Squarelogic, οπωσδήποτε είναι ουτοπία. Δεν το περιμένω ούτε ρεαλιστικά, ούτε καν σαν "θαύμα". Αλλά, αν υποθέσουμε ότι μια ουτοπία είναι η εικονογράφηση της ελπίδας -η οποία είναι συνυφασμένη με το κάθε επίτευγμα του ανθρωπίνου πνεύματος... τουλάχιστον έχουμε το δικαίωμα και υποχρέωση να ελπίζουμε...

    Συμφωνώ απόλυτα, και το βλέπω κάθε φορά που πάω να το διαβάσω, ότι το Σύνταγμα χρειάζεται ριζικές αλλαγές αν όχι να ξαναγραφτεί... και αυτό μπορούν να το επιτύχουν μόνο άνθρωποι επιτυχημένοι στον πραγματικό στίβο της ζωής. Βέβαια ένα Σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί σε τέτοιο βαθμό μόνο μετά από καταστάσεις και περιπέτειες της τάξεως ολικής αφάνισες της χώρας... Ωχ!!!! Τι είπα τώρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή