Χαράς Ευαγγέλια, αδέρφια, φάτε μακαρονάδες για να αδυνατίσετε, ιδίως αν είστε διαβητικοί.
Καινούργια Ιταλο-Ελληνική έρευνα στο περιοδικό «Διατροφή και Διαβήτης» μας προτρέπει τοιουτοτρόπως κατά το Χάφινγτκον Ποστ. Και δεν ξέχασαν, φυσικά, να γράψουνε ότι στην Ιταλο-Ελληνική έρευνα ηγηθηκε Έλληνας. Ότι γίνεται στον κόσμο που να συμμετέχει Ελληνικό όνομα, γίνεται νέο στην Ελλάδα, με περηφάνια περισσή! Αμ πως!
Θυμάμαι το 2004 όταν πρωτοανακάλυψα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω να βρίσκομαι σε άρνηση σχετικά με τον διαβήτη μου (ζάχαρο), τότε που ζούσα στη Μασαχουσέτη, πήγα στο Τζόσλυν Σέντερ στη Βοστώνη, στο Μπεθ Ίζραελ Χόσπιταλ, το οποίο θεωρείται το κέντρο του κόσμου για έρευνες σχετικά με τον διαβήτη. Μεταξύ άλλων η γιατρός μου είπε ότι πρέπει να ξεχάσω ότι υπάρχουν ζυμαρικά.
Πέντε χρόνια αργότερα, υπό την αιγίδα πλέον του Συστήματος Υγείας την Εμίλια-Ρομάνια εδώ στην Ιταλία, με βάλανε 8 μέρες στο νοσοκομείο μας μόνο-και-μόνο για να μου κάνουν όλα τα τεστ που υπάρχουν στον πλανήτη για να χαρτογραφήσουν την κατάσταση του κορμιού μου. Την πρώτη μέρα το νοσοκομείο μου σερβίρισε μακαρονάδα για μεσημεριανό και είπα σκούζι μπρε ραγκάτσι, κάποιο λάθος έγινε στην κουζίνα, εγώ είμαι διαβητικός. Κανένα λάθος δεν έγινε μου απάντησαν, και για να φάω το φαγάκι μου σαν καλό παιδί ήρθε η γιατρός και μου εξήγησε ότι μπορώ να τρώω 3-4 φορές την εβδομάδα μακαρόνια και ζυμαρικά, αλλά 70 γραμμάρια πριν βραστούν κάθε φορά.
Κι’ έτσι από τότε να τα μακαρόνια και τα ζυμαρικά 2-3 φορές την εβδομάδα, 70-80 γραμμάρια τη φορά, και ρύζι άλλες φορές, πάλι από 70 γραμμάρια (και για μας, λόγω προτίμησης μόνο μπασμάτι –τα πιλάφια, τα ριζότα και λοιπά δεν μας πάνε).
Αυτό που δεν λένε, τουλάχιστον δεν δίνουν έμφαση και λεπτομέρεια στο άρθρο, είναι αφ’ ενός ότι μιλάμε για 70-80 γραμμάρια και αφ’ εταίρου ότι το θέμα χάσιμου βάρους για οποιονδήποτε αλλά και γενικότερης υγείας για έναν διαβητικό, δεν είναι το τι τρώει αλλά πόσο τρώει, πότε το τρώει, και το κατά πολύ σημαντικότερο πότε και πόσο ασκείται, έστω και με απλό περπάτημα (αλλά σωστό περπάτημα –όχι νωχελικό μέχρι το ζαχαροπλαστείο, ή μέχρι το περίπτερο για παγωτό).
Είναι εμφανές πλέον, σε σχεδόν κάθε άρθρο που δημοσιεύεται οπουδήποτε στην Ελλάδα, πόσο πρόχειρη και αδιάφορη είναι εκ μέρους του δημοθιογλάφου η αντιμετώπιση των σημείων και της παρουσίασης των σημείων που δίνουν βάρος στο οποιοδήποτε άρθρο.
Πριν κανένα μήνα το Έθνος δημοσίευσε ένα επιστημονικό άρθρο. Έστειλα σχόλιο με διορθώσεις στα λάθη που είχαν κάνει. Δεν δημοσίευσαν το σχόλιό μου αλλά προσπάθησαν να διορθώσουν τα λάθη στο άρθρο. Μπράβο τους. Δεν έκαναν τις διορθώσεις σωστά και έστειλα και άλλο σχόλιο. Ούτε αυτό δημοσιεύσανε αλλά ξανα-διορθώσανε τις διορθώσεις τους κατά το δεύτερο σχόλιό μου, και το άρθρο έγινε σωστό.
Πριν καμιά βδομάδα έστειλα ένα σχόλιο στο Βήμα διορθώνοντας λάθος τους στο άρθρο και λέγοντας ότι το ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας δεν είναι τρία δισεκατομμύρια αλλά τρία τρισεκατομμύρια. Δημοσιεύσανε το σχόλιο αλλά δεν διορθώσανε το κείμενο.
Αυτά είναι ελάχιστα, δειγματοληπτικά…
Στον Έλληνα αρέσει να παίρνει μια αφήγηση και να τρέχει, χωρίς πολύ σημασία στην ακρίβεια της αφήγησης. Είναι επειδή οι δημοθιογλάφοι δίνουν το προϊόν που ζητάν οι αγοραστές, ή είναι ότι οι αγοραστές έμαθαν τα προϊόντα που τους πλασάρουν οι δημοθιογλάφοι; Ή ότι και οι δημοθιογλάφοι Έλληνες είναι;
Πολλές κότες, και πολλά αυγά.
Οι Έλληνες άλλωστε είναι λαός φιλοσόφων και η Γη τους χρωστάει τον πολιτισμό (και ως εκ τούτου μετρητά). Στις λεπτομέρειες των ορθολογιστικών γεγονότων θα σκαλώσουμε τώρα;
ΥΓ. Λέγεται ότι την μακαρονάδα την ανακάλυψαν οι Έλληνες και όχι οι Ιταλοί. Επίσης λέγεται ότι οι Έλληνες κάνουν καλύτερη μακαρονάδα από τους Ιταλούς. Εγώ πάντως τα προτιμώ σωστά βρασμένα, αλντέντε, α-λά Ιταλικά. Τα νιανιά που βράζουνε-και-βράζουνε στην μπέλα Γκρέτσια δε μου πάνε ρε παιδιά. Και ποια μυζήθρα μου λέτε;;; Παρμετζιάνο Ρετζιάνο και μην ακούσω λέξη για Γκραν παντάνο! Όσο για το ποιος τα εφηύρε, κοπιάστε να σας κάνουν τορτέλι ή ταλιατέλες ή καπελέτι η Μαργαρίτα ή η μαμά μας! Τα σπαγκέτι αφήστε τα: είναι Ναπολιτάνικα πράματα και θέλουν και μηχάνημα. Εμείς, στο χέρι όλα.
Αυτός ο υπέρμετρος τονισμός της συμμετοχής του Έλληνα σε ότι κρίνεται πετυχημένο μου σπάει τα νεύρα γιατί αν αφεθούμε σε αυτό το ελληνοκεντρικό και εθνοκεντρικό αφήγημα τότε ο αραχτός Ελληναράς μοιάζει να κρύβεται πίσω από κάθε επίτευγμα μην πω ότι είναι ο ιθύνων νους όλων των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαστε δηλαδή ικανοί να ισχυριστούμε ότι η πρώτη πατούσα στο Φεγγάρι δεν είναι του John του Αμερικανού αλλά του…..Μήτσου του Ελληναρά!
Τις φιλούρες μου
Υ.γ
Αυτό το νωχελικό περπάτημα μέχρι το ζαχαροπλαστείο πολύ μου άρεσε εμένα και ευτυχώς που το ζαχαροπλαστείο δεν βρίσκεται κοντά στο σπίτι μας γιατί θα έπεφτε καθημερινά πολύ…..νωχελικό περπάτημα!χα,χα
Αμ’ εμένα να δεις πως μου τα σπάει τα νεύρα αυτό το κομπλεξικό φετίχ να γίνεται νέο κάθε φορά που Ελληνικό όνομα είναι αναμεμειγμένο με κάτι στο εξωτερικό. Μπορεί να είναι γενιές στο εξωτερικό, μπορεί να μην θέλει καν να ταυτίζεται με την Ελλάδα. Αλλά στην Ελλάδα καμάρι, έ; Βέβαια, δεν ακούμε ποτέ για εγκληματίες ή κατάδικους Έλληνες ή Ελληνικής Καταγωγής στο εξωτερικό. Μόνο για καλά πράματα.
ΔιαγραφήΤι θλιβερή μια χώρα που νοιώθει την ανάγκη να βρει επικύρωση όποτε κάποιος που έχει σχέση με την ελλάδα κάνει κάτι, ή στο τι έκαναν εκείνοι που ζούσαν εδώ πριν 2.500 χρόνια! Δεν γίνεται άραγε τίποτα από κανέναν σήμερα μέσα στην Ελλάδα που να τους απαλύνει λίγο το κόμπλεξ;
Άντε τώρα να βρούμε ποιος προπροπροπάππους ή προπροπροπρογιαγιά του Νήαλ Άρμστρονγκ (πρώτη πατημασία στο Φεγγάρι) ήταν Έλληνας ή Ελληνίδα. Πάντως, από το γενεαλογικό του δέντρο που είναι δημόσιο, δεν υπάρχει κανείς νότια της Γερμανίας μέχρι τους προ-προ-προ-προγόνους του…
Κισ-κις!
Υ.γ.
Εν-δυό, έν-δυό, βήμα νωχελικό, για εκμέκ-καϊμάκι με μπόλικο συρόπι!
Λοιπόν, πρόσφατα έμαθα ότι υπάρχει και μέλι για διαβητικούς φτιαγμένο από μέλισσες που τρώνε κουμαρα. Είναι ευχάριστα πικρό κι ιδιαίτερο κυρίως αν δεν το δοκιμάσεις αναμένοντας την οικεία γλύκα του μελιού. Το συγκεκριμένο που δοκίμασα έχει υπέροχο χρώμα, μοσχοβολαει και είναι απολαυστικά ρευστό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλως ήρθες Alexandra :-)
ΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά και ωραία πράγματα για διαβητικούς, αλλά και για όσους θέλουν απλά να τρώνε υγιεινά.
Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να διαβάζει κανείς την ετικέτα για υδατάνθρακες και σάκχαρα. Και να μην επαφίεται στην διαφήμιση ή σε αυθαίρετες προσωπικές γνώμες. Οι υδατάνθρακες είναι εξ’ ίσου σημαντικοί με τα σάκχαρα όσον αφορά τον διαβήτη. Αν κάτι έχει λίγα σάκχαρα και υψηλούς υδατάνθρακες, πάλι δεν είναι καλό. Και φυσικά τα σάκχαρα συμπεριλαμβάνουν τα φυσικά σάκχαρα ενός προϊόντος ΣΥΝ οσοδήποτε ζάχαρη έχει προστεθεί για γεύση.
Ο έλεγχος για ένα διαβητικό γίνεται σε συνδυασμό υδατανθράκων, σακχάρων, θερμίδων και άσκησης. Και οι μετρήσεις (με το μηχανάκι και το τρύπημα στο δάχτυλο για μια σταγόνα αίμα), πρέπει να δίνεται τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, έως και 6-7 ανάλογα με το στυλ ζωής, το φαγητό της ημέρας, και την άσκηση. Αλλιώς δεν έχει νόημα.
Άσε που στην Ελλάδα λένε ότι η φρουκτόζη είναι καλή για τον διαβήτη και ότι η σοκολάτα υγείας δεν έχει ζάχαρη, που είναι και τα δύο εντελώς αναληθή.
Στο τέλος πάντως, ένας διαβητικός και σε ζαχαροπλαστείο μπορεί να πάει και ότι θέλει να φάει, με γνώση, μέτρο, έλεγχο και άσκηση :-)
"Maccarone, m' hai provocato e io te distruggo"
ΑπάντησηΔιαγραφήAlberto Sordi da "Un americano a Roma"
When the moon hits your eye like a big pizza pie, that's amore!
ΔιαγραφήDean Martin
:-)
Η ουσία σε όλα αυτά κρύβεται στο εξής: Στην κορυφή της μακαρονάδας της φωτογραφίας βρίσκονται σταφίδες; Σταφίδες με ελίτσες και τριμμένη φέτα με τα χέρια πάνω σε ζεστή μακαρονάδα. Γιαμ γιαμ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα είναι ό,τι τρως να το τρως με ευχαρίστηση και ευχαριστία. Όλα τα άλλα είναι ασήμαντα.
Τι σημασία έχει σε ποιο εργοστάσιο παρασκευάζεται η κόκα κόλα που έχω πάνω στο τραπέζι; Την ευχαριστιέμαι όταν την πίνω; Τελεία και παύλα. :)
α) Φυσικά και έχει ζάχαρη η σοκολάτα υγείας. Άπειρη ζάχαρη για να περιοριστεί η πίκρα του κακάο. Γιατί η σοκολάτα υγείας δεν έχει γάλα, είναι νηστίσιμη. Ζάχαρη φυσικά έχει.
β) Τι εννοείς με τη φράση "αλλά 70 γραμμάρια πριν βραστούν κάθε φορά";
Συμφωνώ αγαπητή Emily!
ΔιαγραφήΠάντως, σχετικά με το εργοστάσιο που παράγει κόκα κόλα (ή οτιδήποτε), όταν πήγαμε τους γονείς της Μαργαρίτας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, η μαμά μας που πίνει πάντα κόκα κόλα στην Ιταλία ενθουσιάστηκε και είπε ότι η Αμερικανική κόκα κόλα έχει γεύση που της θυμίζει τον πόλεμο, τότε που ο Αμερικανικός στρατός έφτασε στην πόλη τους. (και πράγματι, σε διαβεβαιώ ότι η Ιταλική αλλά και η Ελληνική κόκα κόλα δεν έχουν σχέση με κόκα κόλα)
Α) Και βέβαια έτσι είναι. Αλλά όλοι, μέχρι και φαρμακοποιοί, και έχω ακούσει και …γιατρό να το λέει, η Υγείας είναι για διαβητικούς. Τους δείχνω την ετικέτα που λέει ότι έχει ζάχαρη και λένε έ μα λίγη θα είναι, δεν πειράζει. Τους δείχνω πόση είναι η ποσότητα ζάχαρης και λένε έ καλά τώρα…
Β) Δεν εκφράστηκα σωστά :-) Εννοώ ότι πρέπει να ζυγίσω 70 γραμμάρια ζυμαρικά από το πακέτο πριν τα βράσω. Όταν βράσουν αλλάζουν βάρος.