Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Απραξία










Φαίνεται ότι η απραξία, σε επίπεδο κοινωνίας και εθνών, είναι ο κανόνας. Αν όχι απραξία, στην καλύτερη περίπτωση οι μάζες ακολουθούν ή απλά υπακούν.

Για πρώτη φορά σε τρία εκατομμύρια χρόνια, για πρώτη φορά στην ιστορία ύπαρξης του ανθρώπου στο σημερινό σκαλοπάτι εξέλιξής του, οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν τα 400:1.000.000, ή 0,4% της ατμόσφαιρας.

Τελευταία φορά που υπήρχε τόσο CO2 στην ατμόσφαιρα της Γης ήταν πριν 3.000.000 χρόνια. Το ρεκόρ αυτό μετρήθηκε φέτος για πρώτη φορά στην κορφή του ψηλότερου βουνού της Χαβάης, στην μέση του Ειρηνικού. Το γεωλογικό "αρχείο" από προηγούμενες εποχές, δείχνει ότι η απότομη αύξηση ξεκίνησε με την βιομηχανική επανάσταση τον δέκατο ένατο αιώνα, δηλαδή, σε πλαίσιο γεωλογικού χρόνου, πριν ένα δευτερόλεπτο.

Η Γη έχει ηλικία 4,5 δις χρόνια. Αν αυτήν την ηλικία την ονομάσουμε "Ένα Έτος", όπου η Γη σχηματίσθηκε 00:00 πμ στις 1 Ιανουαρίου, και σήμερα είναι 23:59:59,09 31 Δεκεμβρίου, τότε, κάθε δευτερόλεπτο αυτού του "Έτους" αντιστοιχεί σε 142,7 πραγματικά χρόνια της Γης. Ο άνθρωπος,  σαν Χομο Σάπιενς, εμφανίστηκε πριν 200.000 χρόνια, δηλαδή 31 Δεκεμβρίου, ώρα 23:37, δηλάδή 22 περίπου λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Ο Χρυσός Αιώνας της Αθήνας ήταν 31 Δεκεμβρίου, 17 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα. Η Βιομηχανική επανάσταση έγινε ένα δευτερόλεπτο πριν τα μεσάνυχτα.

Σύντομα, σε λιγότερο από είκοσι πέντε χρόνια (δύο δέκατα του δευτερολέπτου στο "Έτος" ηλικίας της Γης), οι τιμές CO2, παντού στην Γη, καθ' όλο το χρόνο, θα ξεπεράσουν το 400 (0,4%).

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) συμβάλλει ευθέως στο να διατηρείται η υψηλή θερμοκρασία των αχτίνων του ήλιου στην ατμόσφαιρα της Γης, και έτσι η μέση θερμοκρασία της Γης ανεβαίνει, σταδιακά, και σταθερά, όσο δεν είχε ανέβει επί τρία εκατομμύρια χρόνια (έξι ώρες του "Έτους" ηλικίας της Γης).

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα χιόνια στα βουνά, οι παγετώνες, οι πάγοι του βόρειου πόλου και του νότιου πόλου, λειώνουν, και το νερό προστίθεται στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Όταν λειώσουν οι πάγοι της Γης, η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει κάπου 300 μέτρα, και πολλές μεγαλουπόλεις και τεράστιες εκτάσεις ηπείρων θα είναι κάτω από την θάλασσα. Αυτό βέβαια θα γίνει σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες. Και δέκα μόνο μέτρα διαφορά στην στάθμη της θάλασσας σημαίνει την λήξη του πολιτισμού μας.

Η λογική έλεγε ότι αυτά θα συμβούν αφού πεθάνουνε οι σκεπτόμενοί τα, άρα, εντάξει, τρέχα γύρευε. Όμως τώρα ζούμε σε μια εποχή κατά την οποίαν κάμποσοι από αυτούς που ζουν σήμερα, θα ζήσουν να δουν τις θάλασσες να κατακλύζουν μεγαλουπόλεις.

Πως μπορούμε να το σταματήσουμε; Δεν μπορούμε πια. Η ώρα για δράση πέρασε εδώ και μερικές δεκαετίες. Ότι και να κάνουμε τώρα, η αστάθεια και η αλλαγή έχει ξεκινήσει. Τελικά η Ελλάδα επηρέασε τον παγκόσμιο πολιτισμό περισσότερο από όσο νομίζαμε: τις τελευταίες δεκαετίες τα κράτη, οι λαοί και οι βιομηχανίες, συμπεριφέρονται ως προς την πρόσθεση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα όπως συμπεριφερόταν η Ελλάδα κοιτώντας την οικονομία της τα τριάντα χρόνια μέχρι το 2010.

"Θα τα πληρώσουν τα παιδιά μας". Μόνο που τα παιδιά που θα την πληρώσουν έχουν αρχίσει ήδη να γεννούνται...



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.