Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Σιωπηλά









Στην προηγούμενη ανάρτηση μάθαμε πως ένας αρσενικός αντιπρύτανης πρότεινε πως «πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας, και όποιος παραφέρεται να τρώει μια σφαλιάρα». Πριν από αυτό είχαμε ακούσει την προτροπή ενός αρσενικού υπουργού ότι όποιοι δεν μας αρέσουνε να πάνε στο διάολο.

Ας παραμείνουμε λίγο στο θέμα της σφαλιάρας, και άλλων ποικίλων ειδών επιβολής της άποψης του να πάει κάποιος στο διάολο.

Μαθαίνουμε στο Ελληνικό Χάφφινγκτον Ποστ τα νούμερα για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα.

Η τηλεφωνική γραμμή SOS δέχτηκε, από κακοποιημένες γυναίκες, 10.176 κλήσεις σε δύο χρόνια, δηλαδή 14 κλήσεις την ημέρα. 


Δεν ξέρω για την Ελλάδα, αλλά, στις ΗΠΑ τα δεδομένα προτείνουν πως μόνο 45% των γυναικών καλούν κάποια γραμμή βοηθείας, και εφ' όσον στην Ελλάδα η γυναίκα αισθάνεται (και είναι) πολύ λιγότερο χειραφετημένη από τις Αμερικανίδες, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το ποσοστό των γυναικών που αναφέρουν κακοποίηση στην Ελλάδα είναι μικρότερο από το ποσοστό στις ΗΠΑ. Ότι, δηλαδή, ο πραγματικός αριθμός κακοποιημένων γυναικών τον χρόνο στην Ελλάδα να είναι κοντύτερα στις 20 με 40 την ημέρα ...αν και είναι πιθανότατο ο αριθμός να είναι πολύ μεγαλύτερος, μιά και στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη σε υπηρεσίες βοηθείας, ιδίως όταν πρόκειται για "προσωπικές υποθέσεις". Εν τω μεταξύ πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο ψηλότερα είναι στην Ελλάδα το κατώφλι του τι θεωρίται "βία" από εκείνο των ΗΠΑ --και, ακόμα, κατά πόσον η βία μεταξύ συντρόφων φαίνεται "φυσική" στον Έλληνα και την Ελληνίδα... Και τι θέση παίρνει η εκκλησία (στην οποία βρίσκουν αποκούμπι πολλοί άνθρωποι {εννοώ εκείνη την οργάνωση που διδάσκει στην γυνή να φοβείται το άνδρα, τρομάρα του}).

Από τις γυναίκες που τηλεφώνησαν, οι 197 ήταν μεταξύ 15 και 24 ετών. Δηλαδή, μόνο το 2% των γυναικών ήταν 24 ετών και κάτω. Πράγμα που σημαίνει ότι, ή τα μαμμόθρεπτα αρσενικά δεν χτυπάνε γυναίκες κάτω των 25 ετών (μόνο εκείνες σε ηλικία πλησιέστερη στην μανούλα τους, ή όταν οι ίδιοι είναι κοντύτερα στην ηλικία του μπαμπάκα τους κατά πως ήτανε στις αναμνήσεις τους), ή οι γυναίκες κάτω των 25 ετών δεν θέλουν, για κάποιο λόγο, να αναφέρουν ότι ο σύντροφός τους τις κακοποίησε. Ή, και τα δύο.

Από τις 10.176 γυναίκες που τηλεφώνησαν, οι μισές ήταν παντρεμένες και οι άλλες μισές όχι, πράγμα που δείχνει, μάλλον, ότι καμία σημασία δεν παίζει το αν είναι παντρεμένη ή όχι η γυναίκα την οποία αποφασίζει να κακοποιήσει ένα αρσενικό μαμμόθρεφτο που το παίζει και άντρακλας.

Το 70% των γυναικών που τηλεφώνησαν είχαν τελειώσει Γυμνάσιο ή Πανεπιστήμιο, πράγμα που προτείνει ότι οι άντρακλες με τα μικρούτσικα πι-πί προτιμούν να σπάνε στο ξύλο γυναίκες οι οποίες έχουν κάποια παιδεία η οποία κάνει τους κομπλεξικούς να αισθάνονται μειονεκτικά.

Το 65% των γυναικών που κακοποιείται από "σύντροφο", επιλέγουν να παραμείνουν στην σχέση, υποθέτω επειδή ελπίζουν ότι αύριο θα ξυπνήσει διαφορετικός ο μαλάκας που διαλέξανε, ή τους έχει πείσει ότι φταίνε εκείνες, ή δεν έχουν που αλλού να πάνε. Και η πολιτεία/κοινωνία αδιαφορεί.

Υπάρχουν τόσα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στον τόπο τούτο και στην "κοινωνικά αποδεκτή" ταυτότητα της γυναίκας πριν υπάρξει οποιαδήποτε λογική στο να αυτοαποκαλούμαστε "Ευρώπη".




Μία καλή ερώτηση είναι τι ποσοστό Ελλήνων ανδρών (και τι ποσοστό Ελληνίδων γυναικών --ναι, τα πάντα είναι πιθανά σ' αυτή τη ζωή) πιστεύουν ότι συμφωνούν με την παρακάτω φράση.


"Δεν μπορείς να φέρεις άνδρες και γυναίκες σε ίσες θέσεις: αυτό είναι ενάντια στην φύση, γιατί η φύση τους είναι διαφορετική".

Όσοι συμφωνούν με την φράση αυτή είναι σε καλή παρέα. Την είπε ο φίλτατος Ταγιίπ Ερτογάν. Πότε είδατε Τούρκικο σήριαλ για τελευταία φορά;










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.