Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Προώθηση











Ο φασισμός και ο ρατσισμός για να φυτρώσουν και να θεριέψουν χρειάζονται την ευφορία εδάφους που μόνο ο φόβος, η αγραμματοσύνη και η αγανάκτηση μπορούν να λιπάνουν.

Έλαβα ένα από αυτά τα email που λαμβάνει κανεις και τα προωθεί σε όλους τους γνωστούς του. Σε εμένα το προώθησε ένας καλός μου φίλος, κάπου 15 χρόνια μεγαλύτερός μου, οικογενειάρχης που δούλεψε με την γυναίκα του να χτίσουν μια ζηλευτή και άξια οικογένεια. 

Θέλω να πιστεύω ότι ο φίλος μου αυτός, καλός και σεβαστός, που δεν είναι καθόλου μέσα στην μπλογκόσφαιρα, δεν διάβασε το email που προώθησε, πριν πατήσει το κουμπί να το προωθήσει. 

Το email τιτλοφορείται "Γράφημα του οικονομικού χρέους της Ελλάδας". Ξεκινά με το γνωστό γραφικό του πως ανέβηκε από το 1974 το χρέος, το οποίο είχα δημοσιεύσει εδώ, και επίσης στην χθεσινή μου ανάρτηση εδώ. Μέχρις αυτού του σημείου καλά. 

Μετά όμως το email αυτό προχωρεί να εξηγήσει το ιστορικό της δυστυχίας μας. 

Και το πόρισμα του σκεπτικού του email είναι ότι η Χούντα μας άφησε μια θαυμάσια οικονομία την οποίαν κατέστρεψαν όλοι, από το 1974 και μετά, ως συνεργαζόμενοι με "Εβραίους" και "Εβραϊκές τράπεζες". Δηλαδή, ο καλός μου αυτός φίλος μου προώθησε ένα email που υποστηρίζει πως η Χούντα ήταν καλή, και ότι για όλα μας τα δεινά φταίνε οι ...Εβραίοι. 

ΝΤΡΟΠΗ. 

Ντροπή πια να μη φταίμε σε τίποτα εμείς που ψηφίζαμε τις κυβερνήσεις, ήμασταν μέλη των κυβερνήσεων, βουτήξαμε ότι μπορούσαμε για πάρτη μας 30 χρόνια, και τώρα, όχι μόνο είμαστε αθώοι, όχι μόνο φταίνε άλλοι, αλλά, αυτοί που φταίνε για την κατάντια του Καραγκιόζη είναι όχι ο ίδιος ο Καραγκιόζης, αλλά, οι Εβραίοι. 

Το ηθικό δίδαγμα; Διαβάστε τις μπούρδες που σας στέλνουν πριν τις προωθήσετε. 

Εγώ, ξέροντας αυτόν τον καλό μου φίλο 34 χρόνια τώρα, καταλαβαίνω ότι απλά δεν διάβασε κάτω απ' το γράφημα και το έστειλε έτσι χωρίς να τον αντιπροσωπεύει αυτό που έστειλε. Αλλά, άλλοι που θα λάβουν αυτά που προωθεί κανείς, μπορεί να μην σκεφτούν όπως εγώ και να νομίζουν ότι τα κόπρανα που έλαβαν ηλεκτρονικώς αντιπροσωπεύουν εκείνον που τα έστειλε.




11 σχόλια:

  1. Οπότε για να γίνουν όλα παραδεισένια να ξαναγυρίσουμε στη χούντα!!! Κι όμως ακόμα και σήμερα υπάρχει κόσμος που σκέφτεται μ' αυτόν τον τρόπο, όπως άλλωστε και ο συντάκτης του μηνύματος, ο οποίος βέβαια ενδεχομένως να εξυπηρετούσε και κάποιους σκοπούς όταν το έγραφε.

    Θυμάμαι το 1999 που δούλευα στο Δασαρχείο Λαμίας, είχαμε κάνει μια μελέτη και είχαμε κατασκευάσει ένα μικρό έργο που διευθετούσε τα όμβρια ύδατα σε μια περιοχή κοντά στη Λαμία. Ένας από τους ιδιοκτήτες των χωραφιών που ευεργετήθηκαν μας κάλεσε στο σπίτι του για να μας κεράσει όπως έλεγε "έστω ένα ποτήρι νερό". Στην άρνησή μας έγινε πολύ πιεστικός και τελικά ενδώσαμε. Στο σπίτι του λοιπόν μας περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Τους τοίχους του σαλονιού του κοσμούσαν οι φωτογραφίες των βασιλιάδων της οικογένειας Γλύξμπουργκ. Επέμενε να μας δώσει και κάτι ημερολόγια με φωτογραφία τον Κωνσταντίνο! Δυστυχώς, άνθρωποι με ιδέες αναχρονιστικές, για να μην τις χαρακτηρίσω επικίνδυνες, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Οπότε, Ζήτω η Επανάσταση!!! χα, χα, χα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα, όχι απλά "Ζήτω η επανάσταση"!
    Ζήτω η ε-θ-ν-ο-σ-ω-τ-ή-ρ-ι-ο-ς επανάσταση! σε παρακαλώ!

    Να σου πω, τα περί χούντας αυτά, τα ακούω δεκαετίες στην Ελλάδα. Αυτό που με κάνει πυρ και μανία και να ντρέπομαι να είμαι Έλληνας είναι ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός!!!!... αλλά τά 'χω ξαναπεί αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Δημήτρη σταμάτησα για μια καλημέρα (EST timezone ;) .
    Έχει στερέψει η δύναμη για επιχειρηματολογία στα προφανή από μέρους μου. Αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα είναι τραγελαφικά. Το chain mail που παραθέτεις εδώ είναι μια επιπλέον επιβεβαίωση της παράνοιας και παράλληλης πραγματικότητας στην οποία αρέσκεται να ζει "ο Έλληνας" (ή ακόμα ακριβέστερα Ρωμιός όπως νομίζω θα συμφωνούσες περισσότερο. Ο Αριστοτέλειος Έλληνας μετακόμισε χιλιάδες χρόνια πριν εκτός Ελληνικού χώρου και ο Βυζαντινό/Ρωμιός απεμπόλησε τη λογική του και την κατέστησε "ανενεργό γονίδιο"). Ελπίζω σε ανάσταση αυτού του κοιμισμένου γονιδίου κάποια στιγμή μέσα σε αυτόν τον αιώνα. Η γενιά μου της δεκαετίας του '70 είναι καμένη σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου Μάνο, καλή σου μέρα! Χθές είδαμε σερί τα Γουώλ Στρητ 1 και 2 του Όλιβερ Στόουν και θυμόμασταν την σμαραγδένια πολιτεία του Οζ, το μεγάλο μήλο... and we send you our best :-)

    Ξέρεις ότι συμφωνώ με κάθε σου λέξη. Τι απογοήτευση, πραγματικά. Όπως έχω ξαναπεί, τώρα πια η Ελλάδα, κι ο Ρωμιός, ζουν στην Αμερική και Αυστραλία, και Βραζιλία... αλλά, η Ελλάδα στην Ελλάδα, είδε φαίνεται πολύ σινεμά, τηλεόραση, και ξέμεινε σε κάποιο παράλληλο σύμπαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη αν είδες το Γουώλ Στρητ 2 τότε είδες και το trading floor της εταιρείας που δούλεψα μέχρι το 2007 τη Knight Capital. Χρησιμοποίησαν το χώρο για κάποιες από τις σκηνές τους. Εγώ δεν το έχω δει πάντως ακόμα. :)
    Φιλιά και χαιρετίσματα και από τους τρεις μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάνο, είναι πολύ καλοφτιαγμένο το "2". Και μάλιστα σκέφτηκα ότι κάπου εκεί είναι τα λημέρια σου! Φιλιά! δ&μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς για άλλη μια φορά κινδυνεύπυμε να γίνουμε όργανα , αν δεν είμαστε ήδη κάποιων αγανακτισμένων.
    Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να αγανακτήσουμε πρώτα με τους εαυτούς μας, εννοώ τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που αφήσαμε με τον τρόπο μας να φτάσουμε σε αυτό το χάλι, σε ένα κράτος που όλοι το βρίζουμε αλλά όλοι το υπηρετούμε με τον τρόπο μας.
    Σίγουρα η κύρια ευθύνη βαρύνει του εκάστοτε κυβερνώντες αλλά και όλοι εμείς πρόθυμοι στα χέρια τους στηρίξαμε αυτό το σαθρό οικοδόμημα.
    Πιστεύω ,σε αυτή την φάση ,η αλλαγή θα έρθει και με την αλλαγή της στάσης του καθ΄ενός μας
    για ένα κράτος δίκαιο ,με αξιοκρατία με φροντίδα για τους ασθενέστερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Φάνη, εφ' όσον έχω την χαρά και τιμή να διαβάζεις την "Αποθήκη", θα ξέρεις ήδη πόσο συμφωνώ μαζί σου, και πως εύχομαι να σκεφτόντουσαν πολλοί περισσότεροι έτσι.

    Η αλλαγή έρχεται μόνο από μέσα μας, και κανείς δεν μπορεί να την γεννήσει παρά εμείς οι ίδιοι, ο καθένας μας. Όχι με αγανάκτηση η οποία, σωστά λες, μας κάνει χωράφι του γεωργού που σπέρνει τους σπόρους του μίσους, αλλά με αυτοκριτική. Πάνω απ' όλα, αυτό που βλέπω από την μακρινή μου απόσταση στο εξωτερικό, είναι ότι στην Ελλάδα ο κάθε ένας δεν έχει εμπιστοσύνη και σεβασμό στον άλλον, βάζοντας τα ατομικά συμφέροντα της στιγμής πάνω από οποιοδήποτε μακράς πνοής όραμα ή ταύτιση με την ομάδα που αποτελεί την κοινωνία.

    Όταν ο γιατρός επιστρέψει ευγενικά αλλά θετικά το φακελάκι και δεν το δεχτεί, όταν ο δάσκαλος κοιτάξει τα τριάντα κεφαλάκια μπροστά του και αντί να δει ένα πενιχρό μισθό δει τριάντα ψυχές που περιμένουν από εκείνον ή εκείνη να τους δείξει πως να βγουν στη ζωή όλοι μαζί, μονιασμένοι, όταν ο ψηφοφόρος κοιτάξει τα 20 ψηφοδέλτια από τα οποία πρέπει να διαλέξει και δει μόνο το πρόσωπό του στον καθρέφτη, τότε η αλλαγή θα έχει ξεκινήσει. Η πραγματική αλλαγή και όχι η λαοπλάνα, δημαγωγική λέξη, που θρέφει μόνο τον θυμό και την πελατειακή κατανόηση.

    Και μάλλον έχεις και σ' αυτό δίκιο, ότι τώρα πια πρέπει να αγανακτήσουμε με τους εαυτούς μας, οι μεγαλύτεροι, και να περάσουμε την θύελλα που έρχεται, και να βγούμε στην άλλη άκρη ξέροντας ότι από εμάς εξαρτάται και κανέναν άλλο να μην ξαναφτάσουμε στο χάλι του βρίζουμε ένα κράτος το οποίο εμείς δημιουργήσαμε και υπηρετούμε...

    Σ' ευχαριστώ Φάνη και καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποτέ μην πιστευεις μια στατιστικη, αν δεν την εχεις παραποιησει ο ιδιος ;-) (παλιο αγγλοσαξωνικο ρητο)

    There are lies, damn lies and statistics (αλλο ενα)

    Ακομα και αν η στατιστικη ηταν σωστη, παλι το συμπερασμα περι "καλης" χουντας ειναι εντελως λαθος. Δεν χρειαζεται φυσικα να το εξηγησω αυτο σε ετουτον εδω τον χωρο.

    Πριν το 1970 το παγκοσμιο οικονομικο κλιμα ηταν αριστο - τα περισσοτερα κρατη ειχαν μηδενικη ανεργια. Η Γερμανια, η Αυστραλια, η Ουζα διαγωνιζονταν, ποια θα εισαγει τους περισσοτερους μεταναστες.
    Στην Ελλαδα συντελουνταν η μεταφορα ενος τεραστιου τμηματος του πληθυσμου απο την επαρχια στην Αθηνα - με τον αναλογο οικοδομικο οργασμο. Η χουντα ειχε χαμηλο δημοσιο χρεος, οχι επειδη ηταν "καλη", αλλα επειδη αυτο ηταν το κλιμα της εποχης.

    Το 1974 χτυπησε η πρωτη πετρελαικη κριση. Αν δει κανεις το ιδιο διαγραμμα για ολα τα ανεπτυγμενα βιομηχανικα κρατη, θα διαπιστωσει μια εκρηκτικη αυξηση του δημοσιου χρεους απο το 1974 και μετα.
    Ειχαν και οι αλλοι λαοί χουντες; Τους κατεστρεψαν και τους αλλους οι εβραιοι;

    Κατι τελευταιο: τα λαθη και οι απατεωνιες των πολιτικων φαινονται με μεγαλη καθυστερηση. Γι αυτο και οι πολιτικοι δεν δισταζουν.
    Την δεκαετια 1981-1990 ο αντρικος συσσωρευσε γιγαντιαια χρεη. Οταν ηρθε η ωρα της πληρωμης των 10ετων ομολογων που ειχε εκδωσει ο αντρικος, ηταν το μητσοτακ στην εξουσια.
    Η εκρηξη δανεισμου στο 1990-1993 οφειλονταν στο οτι το μητσοτακ επρεπε να παρει καινουργια δανεια προκειμενου να ξεπληρωσει τα βερεσεδια του αντρικου (ο οποιος εκανε τελικα μνημοσυνο με ξενα κολλυβα). Φυσικα το μητσοτακ, εκτος απο αυτα που πηρε αναγκαστικα, προσθεσε και τα δικα του βερεσεδια.

    Οι πολιτικοι μας (ολοι) φταινε σε τεραστιο βαθμο, επειδη διαχειριστηκαν κολοσσιαια ποσά (ξεχναμε τα πακετα ντελορ; ) χωρις να αφαρμοσουν την παραμικρη αναπτυξιακη πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Jolly Roger τα επιχειρήματα που βασίζονται στις στατιστικές όπως επίσης και οποιοδήποτε άλλο επιχείρημα μπορεί να εξαπατήσει μόνο όσους είναι επιρρεπείς στην εξαπάτηση. Δεν είναι η στατιστικές το πρόβλημα αλλά ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύονται (ειδικά από τους μη ειδικούς). Σου προτείνω το παρακάτω βιβλίο...

    http://www.amazon.co.uk/Tell-Liars-Statisticians-Popular-Statistics/dp/0824718178

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητοί μου Jolly Roger και Epanechnikov, να συμφωνήσω με τον Epanechnikov πως η επιστήμη της στατιστικής και των μαθηματικών λίγη σχέση έχει με την δημοφιλή στατιστική των γρήγορων και ανεξέλεγκτων αριθμών και της κατά προτίμηση εκτίμησης.

    Ευτυχώς όμως, μερικοί-μερικοί το κάνουν εύκολο να καταλάβουμε αμέσως πότε μας δουλεύουν, ή, καλύτερα, πότε δουλεύουν τους εαυτούς τους μέσα στην προχειρότητα και άγνοιά τους. Κοιτάξτε επάνω-επάνω το γράφημα που κυκλοφόρησε με το email. Το ξέρατε ότι Δικτατορία είχαμε από το 1970 ως το 1974 και ότι από το 1960 μέχρι το 1970 είχαμε Νέα Δημοκρατία; (για τους νεώτερους των αναγνωστών, η Νέα Δημοκρατία ιδρύθηκε το 1974)

    Jolly Roger, οι αγγλοσαξονικές παροιμίες είναι οι αγαπημένες μου για χιούμορ και βάθος (αν και πολλές γνήσιες Ελληνικές δεν πάνε πίσω σε σοφία).

    Είναι επίσης σωστό που βάζεις στην γενικότερη εικόνα το γεγονός ότι η διεθνής σημερινή κατάσταση έχει ευθέως ρίζες στην πετρελαϊκή κρίση των '70. Αυτό είναι πολύ σωστό, και στην περίπτωσή μας με τον συνδυασμό της μετάβασης από τους εφοπλιστές στους εργολάβους, και την συγκέντρωση του 50% του πληθυσμού μιας χώρας από την επαρχία στην πρωτεύουσα, το σκηνικό είχε στηθεί.

    Χαίρομαι επίσης που συμφωνούμε ότι τα θεμέλια του αδιαχείριστου χρέους μας ως κληρονομιά προς τους επόμενους εδόθησαν 1981-1989. Ο Υιός θα πρέπει να ευχαριστεί καθημερινά τον μπαμπά για την κληρονομιά. Στοιχηματίζω ότι πολύ θα ήθελε τώρα να πει "Βενιζέλε δώστα όλα", μα δεν έχει μείνει ούτε φωτογραφία πολαρόιντ από γρόσι...

    Όπως πρότεινα και στον δικό σου χώρο πάντως, να συμφωνήσω μαζί σου κάπου στη μέση, ότι δηλαδή υπάρχει διαφορά μεταξύ φταιξίματος και ευθύνης...

    Καλό βράδυ και συγγνώμη για την καθυστέρηση! Υπέροχη ημέρα εδώ στο βουνό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή