Μερικοί 'Ελληνες ψηφοφόροι τα χαράματα της Κυριακής, 25 Ιανουαρίου 2015 |
Ο πραγματικός χαμένος των εκλογών ήταν η Ελλάδα, επειδή:
- Η αποχή έφτασε τα 36%. Τρία εκατομμύρια πεντακόσιες τριάντα χιλιάδες Έλληνες κάθισαν στα σπίτια τους. Πενήντα οχτώ τοις εκατό περισσότεροι από όσους έβγαλαν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, κάθισαν στα σπίτια τους.
- Οι φασίστες και νεοναζί, έγιναν τρίτη δύναμη στην Ελλάδα για 14.585 ψήφους.
Τους φασίστες/νεοναζί τους βάζω δεύτερους, σαν λόγο για τον οποίον η Ελλάδα έχασε τις εκλογές, μόνο γιατί το ότι ήρθανε τρίτοι είναι σίγουρα αποτέλεσμα της αισχρών διαστάσεων αποχής. Η αποχή, για μένα ήταν το πιο σημαντικό μήνυμα της ημέρας. Και ήταν +/-1% η ίδια αποχή με τον Μάιο-Ιούνιο του 2012. Το 2012 να το καταλάβω. Είμασταν σε κώμα. Αλλά, τώρα;
Οι εκλογές μίλησαν και είπαν: Τριάμισι εκατομμύρια Έλληνες δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή (ίσως επειδή δεν έχουν δεκάρα τσακιστή, αλλά θέλουνε να τους την δώσουνε άλλοι, όχι να την φτιάξουν οι ίδιοι), και άλλες σχεδόν τετρακόσιες χιλιάδες είναι φασίστες και νεοναζί. Με τέτοιους συμπολίτες τι χρειαζόμαστε ISIS και Ebola;
Είναι αλήθεια ότι από 426.025 ψήφους το 2012, η ψήφος του καρκινώματος μειώθηκε κατά 37.642, ή 8,5%. Ο Κορυδαλός μόνο 8,5% τους κόστισε. Τι σημαίνει αυτό, το αναλογίζεστε; Σε αριθμό, το καρκίνωμα αυτό της ανθρώπινης φύσης ελαττώθηκε, έστω και ελάχιστα, στην Ελλάδα. Όμως, από πέμπτο κόμμα ανέβηκε στην τρίτη θέση. Αυτό είναι ένα αίσχος για το οποίο με έναν ή άλλο τρόπο, η Ελλάδα θα κληθεί κάποια στιγμή να απολογηθεί.
Είναι επίσης αλήθεια ότι δεν είναι και οι 388.383 ψηφοφόροι αγνοί ναζί. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του καρκινώματος αυτού απλά ζουν την θλιβερή ζωή τους στην άγνοια του ότι η νοσηρή προσήλωσή τους στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας είναι, κατά Μουσολίνι, ο προσδιορισμός του φασισμού. Και ότι ρατσιστές δεν τους "έκαναν οι μετανάστες": ήταν από μόνοι τους και βρήκανε στους μετανάστες δικαιολογία για τον δυστυχισμένο εαυτό τους. Ο μόνος άλλος λόγος για τον οποίον κάποιος ή κάποια θα ψηφίσει αυτό το καρκίνωμα χωρίς να είναι ναζί, φασίστας ή ρατσιστής, είναι να είναι ηλίθιος.
Άμεσα πρέπει να βρούμε λεφτά να επιζήσουμε. Αλλά στην μακρά πνοή το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το 36% + 6% = 42% της κοινωνίας μας που δεν ψηφίζουν ή που είναι φασίστες. Υπάρχουν και τα 2,36% άκυρα/λευκά, πράγμα που σημαίνει ότι στις εκλογές λαβαίνουν μέρος (χωρίς να ψηφίσουν νεοναζί) συνολικά τα 56%του εκλογικού σώματος.
Τα 56% των Ελλήνων, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα δημοκρατικά αποτελέσματα, έδωσαν στο πρώτο κόμμα 36,34% και 27,81 στο δεύτερο. Η ψήφος όμως του πρώτου κόμματος, που θα κυβερνήσει, αντιπροσωπεύει μόνο ένα 22% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων!
Γι αυτό πιστεύω ότι η αποχή ήταν αυτό το οποίο έκανε την Ελλάδα να χάσει τις εκλογές. Μακάρι ο Τσίπρας να μπορέσει να εκμεταλλευτεί σωστά την αδράνεια της Ελπίδας που επέτρεψε να βρει ο κόσμος.
Κατά τα άλλα, από το 2012...
Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 581.000 παραπάνω ψήφους και μεγάλωσε κατά 35%
Η Νέα Δημοκρατία έχασε 107.000 ψήφους και μειώθηκε κατά 6%
Το ΠΑΣΟΚ έχασε 467.000 ψήφους και μειώθηκε κατά 62% Περίπου 130.000 από αυτές τις 467.600 ψήφους τις έκλεψε ο Γιωργάκης για να εκδικηθεί τον Βαγγέλη. Τις υπόλοιπες 337.600 ψήφους το ΠΑΣΟΚ τις έχασε με το σπαθί του (σε χαρακίρι).
Το Καρκίνωμα που από πέμπτο κόμμα έγινε τρίτο, έχασε 37.642 ψήφους και μειώθηκε κατά 8,5%.
Το καινούργιο κόμμα, Το Ποτάμι, πήρε 371.860 ψήφους, αλλά εφ' όσον η ΝΔ έχασε μόνο 114.500, τότε, οι περισσότεροι από τους μισούς ψήφους του Ποταμιού, κάπου 250.000 ήρθαν από αλλού. Μάλλον από το ΠΑΣΟΚ;
Δηλαδή, χωρίς Ποτάμι και χωρίς Γιωργάκη το ΠΑΣΟΚ θα ήταν κάπου στο 12%. Θα είχε κρατήσει το επίπεδο του 2012. Το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ έδωσαν στα 62% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ την δικαιολογία και διέξοδο που ήθελαν. Ελάχιστοι πρέπει να είναι οι Πασοκτζήδες που πήγαν στον Αλέξη μετά το 2012, και τα νούμερα του Ποταμιού και του ΚΙΔΗΣΟ και της ΝΔ συνηγορούν με αυτό το σκεπτικό. Ο Βαγγέλης κατηγορεί τον Γιωργάκη ότι του έκλεψε πελατεία. Δεν θα με εξέπληττε όμως αν στην πραγματικότητα την πελατεία ο Γιωργάκης την έκλεψε από Το Ποτάμι όπου το ΠΑΣΟΚ την είχε ήδη χάσει πριν καν τού 'ρθει φαεινή ιδέα του Γιωργάκη... Όπως και να έχει το πράγμα, από όποιον και να έκλεψε πελάτες ο Γιωργάκης, ο Βενιζέλος έχει δίκιο σε ένα θέμα σημαντικό: ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σχεδόν εξ' ολοκλήρου και προσωπικά υπέυθυνος που το καρκίνωμα των φασιστών και των νεοναζί και των ρατσιστών και των ηλίθιων ήρθε τρίτο. Το Ποτάμι χρειαζότανε 15.000 ψήφους ακόμα για να έρθει τρίτο (το ΠΑΣΟΚ χρειαζότανε 98.000).
Το ΚΚΕ είναι περίεργη περίπτωση. Δεν μπορούμε να πούμε απλά ότι κέρδισε 59.500 ψήφους παραπάνω από το 2012, γιατί το 2012 είχε ήδη μειωθεί κατά περίπου 50% από το 2009. Αυτοί οι 59.500 μπορεί να είναι ψήφος διαμαρτυρίας, ή και ψήφος που επέστρεψε. Έχω την εντύπωση ότι μάλλον είναι ψήφος που επέστρεψε, φέρνοντάς το στα προ-2007 παραδοσιακά επίπεδά του.
Αξίζει να κλείσω με μία πολύ απλή σκέψη, η οποία δεν είναι δικιά μου αλλά του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος (στους Έλληνες) ότι (είτε με κούρεμα, είτε με δραχμή) οι φορολογούμενοι άλλων Ευρωπαϊκών χωρών θα πληρώσουν ακόμα περισσότερα (για την Ελλάδα). "Πολύ τολμηρό".
Δηλαδή, όπως και να το ζυγίσεις, οι Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015 έπαιζαν στο αν και κατά πόσο θα επιβαρυνθεί ο Ευρωπαίος φορολογούμενος... και πόσο, και αν θα ελαφρυνθεί το βάρος του Έλληνα φορολογούμενου. Την επομενη φορά που θα σερβίρετε γύρο-πίτα σε τουρίστες, πείτε τους και ένα "συγγνώμη" και ένα "ευχαριστώ". Όμως, ομολογουμένως, όπως και να το δεις, δεν φταίνε, ευθέως, ούτε οι μεν ούτε οι δε ψηφοφόροι για αυτό. Το σύστημα δημιούργησε τις συνθήκες και τους κανόνες του παιγνιδιού. Ένα σύστημα που αναπόφευκτα θα εξελιχθεί προς τα εκεί που το αναγκάζει η πραγματικότητα.
Δηλαδή, όπως και να το ζυγίσεις, οι Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015 έπαιζαν στο αν και κατά πόσο θα επιβαρυνθεί ο Ευρωπαίος φορολογούμενος... και πόσο, και αν θα ελαφρυνθεί το βάρος του Έλληνα φορολογούμενου. Την επομενη φορά που θα σερβίρετε γύρο-πίτα σε τουρίστες, πείτε τους και ένα "συγγνώμη" και ένα "ευχαριστώ". Όμως, ομολογουμένως, όπως και να το δεις, δεν φταίνε, ευθέως, ούτε οι μεν ούτε οι δε ψηφοφόροι για αυτό. Το σύστημα δημιούργησε τις συνθήκες και τους κανόνες του παιγνιδιού. Ένα σύστημα που αναπόφευκτα θα εξελιχθεί προς τα εκεί που το αναγκάζει η πραγματικότητα.
Δεν είναι ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι όσον αφορά την αποχή, Δημήτρη. Σκέψου ότι εγώ κι εσύ δεν ψηφίσαμε επειδή δεν μπορούσαμε, όχι επειδή δεν δίναμε δεκάρα τσακιστή. Κι εμείς της Διασποράς είμαστε πολλοί - όχι μόνο όσοι φύγανε τώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι παλιοί ... οι παλιότερες γενιές μεταναστών, αλλά και τα παιδιά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε που πολλοί αποθαμένοι παραμένουν "ενεργοί" στου εκλογικούς καταλόγους (μία εξ αυτών η γιαγιά μου που έχει πεθάνει εδώ και 15 χρόνια - αλήθεια στο λέω !)
Αγγελική μου έχεις δίκιο, αλλά μία συνήθης αποχή στην Ελλάδα, ιστορικά, είναι γύρω στο 20%-25%. Άρα μιλάμε για αυτό το έξτρα 10%-15%. Είναι όλοι στο εξωτερικό ή πεθαμένοι; κάπου ένα εκατομμύριο μετανάστες και νεκροί, αναμενόμενοι να ψηφίσουνε; 10%-15% του πληθυσμού;
ΔιαγραφήΕίναι βέβαια και το άλλο: Με συνεχή άνοδο των εγγεγραμμένων επί δεκαετίες, ξαφνικά, από 9.952.570 ιστορικά εγγεγραμμένοι το 2012, το υπουργείο τον Ιανουάριο του 2015 έδωσε το καινούργιο νούμερο 9.947.876 για 2012 στην ιστοσελίδα του και την ίδια στιγμή έδωσε 9.850,802 στον τύπο πάντα για το 2012, έδωσε στον τύπο 9.808.760 για το 2015, και σήμερα βγάζει 9.911.495 για το 2015. Τα νούμερα του υπουργείου σαφώς είναι αλαλούμ.
Κι αν διορθώσουμε τα νούμερα για συνήθη αποχή και λάθη του υπουργείου, και μετανάστες, πρέπει κάπου μισό εκατομμύριο έξτρα να παραμένουν να μην δίνουν δεκάρα πέραν των συνηθισμένων, κι' άλλοι 400.000 στην ΧΑ.
Η παρατήρησή σου σωστή, αλλά νομίζω ίσως να συμφωνήσεις με το πνεύμα μου τουλάχιστον, επί της αρχής; τουλάχιστον περί ΧΑ;
:-)
Εννοείται !!! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήAυτό μας έλειπε, να μην συμφωνήσω !!!
Κι εγώ, μαζί σου, απόλυτα :-)))
Διαγραφή!!!!