Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Καλειδοσκόπιο











Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση είναι ότι εκείνοι που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012 πρέπει να τον κοιτάνε σήμερα και να τον βρίσκουν αγνώριστο. Αντί συνιστώσες της αριστεράς με πρόεδρο, βλέπουνε κεντροαριστερό κόμμα με ήρωα-καθοδηγητή της Ευρώπης του αύριο, και μάλιστα ζαν πρεμιέ. Αλλά δεν φαίνεται αυτό να τους ανησυχεί. Δεν φαίνεται να σκέφτονται πως κάτι περίεργο πρέπει να συμβαίνει αν αγόρασες γιαούρτι, αγγούρια, σκόρδο και λάδι στην αγορά και όταν έφτασες σπίτι και πήγες να τα βγάλεις από την σακούλα βρήκες μέσα έναν έτοιμο κεσέ τζατζίκι. Βολικό μεν, περίεργον δε.

Ο πρόγονος-συγγενής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ελληνική πολιτική σκηνή και στην Βουλή της Μεταπολίτευσης είναι το ΚΚ Εσωτερικού του Κύρκου. Μπορεί ο Κύρκος να μην είναι προπάππους του ΣΥΡΙΖΑ --μάλλον θείος δυό-τρεις γενεές. Αλλά σίγουρα συγγενής. Στην παρατήρηση του ότι πολλά, μα πολλά πράγματα διαφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕσ., θα μπορούσε κανείς να απαντήσει ότι πρόκειται για Δαρβινική εξέλιξη. Βέβαια, αν είναι έτσι, θα μπορούσε κανείς να προτείνει ότι από Κύρκο σε τσίπρα δεν μιλάμε για εξέλιξη από πιθήκους σε ανθρώπους αλλά από ανθρώπους σε πιθήκους.

Το πόσοι χάβουνε αυτά που τους ταΐζουνε οι πολιτικοί, οι τυχοδιώκτες και οι ταχυδακτυλουργοί εξαρτάται από τον συνδυασμό του γενικότερου επιπέδου άγνοιας με την ειδικότερη ανάγκη να πιστεύει κανείς στα παραμύθια.

Φερ' ειπείν, φυσικά και η Γερμανία και όλοι εξετάζουν κάθε πιθανότητα για να είναι προετοιμασμένοι. Φυσικά εξετάζουν και την πιθανότητα "Συμβιβασμού με τον τσίπρα". Αυτό δεν είναι νέο, μανάρια μου! Νέο θα ήταν να μην την εξετάζανε την πιθανότητα. Βέβαια, ένας "συμβιβασμός" προϋποθέτει προσέγγιση από δύο πλευρές όχι μόνο από την μία, και, οι Γερμανοί εξετάζουν πιθανότητα δικής τους προσέγγισης σε σημεία και με όρια, κατά τα ρεπορτάζ, τα οποία σημεία και όρια ήδη έχει απορρίψει ο τσίπρας. Όμως ο πραγματικός εκάστοτε μαλάκας ψηφοφόρος θα "διαβάσει" τα "νέα" σαν να λένε ότι ο τσίπρας ήδη νίκησε και η Γερμανία προσφέρει Γη και ύδωρ.

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο ρεπορτάζ θα κάνει ακόμα περισσότερους ονειροπαρμένους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πραγματικότητα μιά μεγάλη νίκη ΣΥΡΙΖΑ απλά θα δώσει ευκολότερη δικαιολογία να χτίσει το Βερολίνο έναν καινούργιο τοίχο, αυτή τη φορά μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Πράγματι, τώρα δεν είναι 2010 ούτε 2012. Τώρα πια δεν "μας έχει ανάγκη" κανείς :-) Τώρα που η "καημένη" η Γερμανία προσπάθησε να συμβιβαστεί με τον τσίπρα αλλά "δυστυχώς" ο τσίπρας δεν τους πλησίασε αρκετά για να επιτευχθεί... τι να κάνουμε... Έ  ρε τι χάβει ο κοσμάκης... Λόγια, λόγια, λόγια. Λογική μηδέν.



Συνήθως, τέτοιες ώρες, οι πρωταγωνιστές θα ήταν ο τσίπρας και ο Σαμαράς. Όμως την παράσταση την κλέβουν το Σύνταγμα της Ελλάδας και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας κλέβει την παράσταση γιατί αποδεικνύεται επί τέλους ότι πρόκειται για ένα ισχνό κουρελόχαρτο, ανίκανο να παρέχει γερά θεμέλια και οικοδόμημα μέσα στο οποίο να λειτουργεί αποτελεσματικά μια κυβέρνηση υπό όλες και τις οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το Σύνταγμα λειτουργούσε επαρκώς (λέμε τώρα) όσο είχαμε λεφτά και είχαμε και δύο κόμματα μεγάλα και μόνο άλλα δυό-τρία κομματίδια, και αυτοδυναμία για την κυβέρνηση. Άλλωστε ο μόνος σκοπός ενός Συντάγματος με μπόνους εδρών ήταν η αυτοδυναμία της κυβέρνησης. Μόλις γίναμε πολλές, το Σύνταγμα έσκισε το καλτσόν του και το οικοδόμημα άρχισε να διαλύεται σαν να φύσαγε ο λύκος το αχυρένιο σπιτάκι του μικρού γουρουνιού.

Ο αλγόριθμος με τον οποίον απονέμονται έδρες είναι το πιο γελοίο εφεύρημα του λαβυρινθώδους νου εκείνων που κουνάν τα νήματα.

Οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι το πρώτο κόμμα παίρνει 50 έδρες παραπάνω. Δεν έιναι όμως έτσι.

Πρώτα, υπολογίζονται όλα αναλογικά.
Μετά αφαιρούνται από την εξίσωση τα κόμματα που ήρθαν με λιγότερο από 3%.
Έπειτα υπολογίζονται τα κόμματα με 3% και πάνω βάση 260 εδρών.
Το σύνολο των ποσοστών δεν φτάνουν το 100% αλλά αρκετά λιγότερο, μιά που κάμποσα κόμματα με λιγότερο από 3% δεν υπολογίζονται.
Οι έδρες που περισσεύουν από τις 260 μοιράζονται ανάμεσα στα κόμματα, αυξάνοντας πλασματικά το ποσοστό τους.
Τέλος παίρνει 40 έδρες παραπάνω το πρώτο κόμμα.
Ή κάτι τέτοιο.

Μα ποιόν δουλεύετε δύστυχοι!
Έχετε Σύνταγμα και κράτος που να αντέχει στην σημερινή πολυφωνία;

Παίζει τώρα να μπούνε στη Βουλή εφτά, οχτώ ή εννέα κόμματα! Να γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση αποκλείεται μα να χτυπηθείτε όλοι κάτω. Να φτάσει οποιαδήποτε ρεαλιστική συνεργασία τις 151 έδρες είναι υπό τις σημερινές συνθήκες σχεδόν ακατόρθωτο, εκτός αν συνεργαστούν οι Ανέλληνες, τα Χρυσά Κλούβια Αυγά και το ΚΚΕ, με κάποιους.

Και να υπήρχε περίπτωση, το κόμμα του Γιωργάκη το κάνει ακόμα πιο δύσκολο.

Οι πιθανές συνεργασίες με κορμό κυβέρνησης ΝΔ είναι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΔΣ. Ο Φώτης ούτε στην Βουλή δεν θα είναι, ο Καμένος αν συνεργαστεί θα τον φτύσουνε τα 3% που τον ψήφισαν, με την ΧΑ δεν θα συνεργαστεί κανείς, ούτε η ίδια με κανέναν, και το Ποτάμι ρέει αμέριμνο.

Οι πιθανές συνεργασίες ΣΥΡΙΖΑ ποιές είναι; Οι ..Ανέλληνες;

Αν δεν βγάλει αυτοδυναμία ο αλέξης ή αν δεν βγάλουν πάνω από 151 έδρες οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΔΣ κυβέρνηση δεν βλέπετε ούτε με τηλεσκόπιο, ούτε με καλειδοσκόπιο.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου