Με τέτοια φωτογραφία πάνω-πάνω στην ανάρτηση στοιχηματίζω ότι ήδη έχετε εστιάσει το θέμα μας σήμερα σε δύο πιθανότητες:
- ή θα σας εξηγήσω γιατί το Dark Side of the Moon των Pink Floyd είναι από τα 2-3 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών,
- ή πρόκειται να σας μιλήσω για αυτήν την καινούργια οικολογική/οικονομική λάμπα που κυκλοφορεί και διαδίδεται αστραπιαία ανά τα λίβινγκ ρουμ, κουζίνες και υπνοδωμάτια.
Για να σταματήσω την σασπένς, θα σας πω ότι, αν περιμένατε από μένα να σας εξηγήσω γιατί το Dark Side of the Moon των Pink Floyd είναι από τα 2-3 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, και δεν το ξέρατε ήδη από μόνοι σας, τότε οποιαδήποτε φλυαρία δική μου επί του θέματος περιττεύει.
Το οποίο και μας αφήνει με τις διαολεμένες τις λάμπες οικονομίας και οικολογικής μόδας.
Πρώτα-πρώτα, θα έχετε ίσως αφουγκραστεί ότι το μπλόγκ τούτο σε τακτά διαστήματα προειδοποιεί, ως νέος άι-Γιάννης Πρόδρομος, ή Κασσάνδρα, ότι μετά τις περιόδους 1200 ΠΚΕ (ΠΚΕ = Προ Κοινής Εποχής) έως το 800 ΠΚΕ και 415 ΚΕ, μέχρι το 1452 ΚΕ, η ανθρωπότητα έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και 25-30 χρόνια να εισέρχεται σε μια νέα περίοδο σκοταδισμού, άγνωστο πόσους αιώνες θα κρατήσει κι αν θα επιζήσουμε.
Και ιδού ένα τρανταχτό αποδεικτικό στοιχείο ότι οδεύουμε προς σκοταδισμό, στο πρόσωπο της ύπουλης οικονομικής και οικολογικής λάμπας με το μαύρο φως!
Αλλά τώρα μια νέα απειλή πλανιέται πάνω από τα κακόμοιρα τα ματάκια μας. Οι λάμπες φθορισμού πέρασαν στην επόμενη γενιά. Στις οικονομικές, οικολογικές λάμπες!!!
Είναι καλές γιατί γλυτώνουν λεφτά από τον λογαριασμό ηλεκτρικού! Είναι καλές γιατί είναι οικολογικά φιλικές, δηλαδή, με άλλα λόγια είναι της μόδας!
Είναι μπούρδες!
Έχουν τα ίδια προβλήματα με τις παλιές του φθορισμού, αλλά καλύτερα συγκαλυμμένα και σφραγισμένα με τη βούλα της οικονομίας και της οικολογίας.
Βάλτε σε ένα πολυέλαιο με 6 λάμπες έξι ηλεκτρικές παλιές και μετά αλλάξτε τις με 6 οικολογικές και συγκρίνετε: Θα δείτε ότι όταν φωτίζεται το δωμάτιο σας με οικολογικές/οικονομικές λάμπες τρία τινά συμβαίνουν.
- Πρώτον, αν και οι λάμπες φαίνονται της ίδιας ισχύος όσο οι παλιές, περιέργως, μπορείτε πιο άνετα να τις κοιτάξετε κατ' ευθείαν.
- Δεύτερον, το φως στο δωμάτιο δεν είναι πια όσο ζεστό όσο ήταν. Είναι κρύο.
- Τρίτον, παρατηρήστε την σύγκριση του πόσο φωτεινό φαίνεται το δωμάτιο στις γωνίες μακριά από τις λάμπες. Με τις καινούργιες λάμπες φαίνεται πιο σκοτεινό, όσο δυνατές και να βάλετε.
Το δωμάτιο φαίνεται σκοτινό και κρυο. Της ψυχής δεν της αρέσει αυτή ή αίσθηση. Σ' ένα δωμάτιο φωτισμένο με μια καινούργια λάμπα, ξαφνικά σβήστε την και ανάψτε ένα πορτατίφ με παλιά λάμπα...
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας, το οπτικό νεύρο, και το μυαλό, μπορούν να ξυγοσταθμίζονται από ένα φάσμα στο άλλο, αλλά κάθε φάσμα πρέπει να είναι σταθερό. Αστάθεια, τρεμόπαισμα -όσο ανεπαίσθητο, μήκους κύματος και έντασης ή φάσματος, χαλάει τα μάτια. Τελεία. Παύλα.
Το σκοτάδι φέρνει κατάθλιψη. Γι αυτό έχουν τόσο υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών στα Σκανδιναβικά κράτη. Γιατί δεν έχουν ήλιο έξι μήνες τον χρόνο.
Οι οικολογικές/οικονομικές λάμπες χαλάνε τα μάτια ΚΑΙ αυξάνουν την τάση προς θλίψη και ενδόμηχη αδράνεια.
Πετάξτε τις καινούργιες σας λάμπες κι αν ακούτε ότι πρόκειται να αποσύρουν τις παλιές λάμπες, άντε αγοράστε μερικές εκατοντάδες νά 'χετε!
:-)
Ο κακομοίρης ο Βίκτωρ Ουγκό προειδοποίησε προφητικά με τα στερνά του λόγια:
"Βλέπω ένα μαύρο φως!"
...αλλά κανείς δεν τό 'πιασε.
~~~~~~~~~~~~~
Αυτά και πιστέψτε τα. Άν θέλετε λεπτομέριες διαβάστε παρακάτω!
Στον εικοστό αιώνα απολαμβάναμε το φως μας το βράδυ περνώντας ηλεκτρισμό από ένα κομματάκι μετάλλου tungsten το οποίο ζεσταινότανε τόσο πολύ που έλαμπε άσπρο-άσπρο.
Να και μια πολύ μεγαλύτερη λάμπα η οποία μας φωτίζει κάπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια τώρα με αστρονομικούς λογαριασμούς που στέλνει η ΔΕΗ στο Θεό. Η τεράστια τούτη λάμπα λάμπει από τις χιλιάδες πυρηνικές αντιδράσεις στο κέντρο της ανά δευτερόλεπτο.
Το φώς, βέβαια, δεν είναι ακριβώς "φώς". Είναι ενέργεια η οποία εκφράζεται με διάφορα μήκη κύματος.
Τα κύματα λειτουργούν όπως όταν πέφτει μια σταγόνα στην ήρεμη επιφάνεια του νερού,
και τα κύματα ξαπλώνονται από το κέντρο προς τα έξω,
μόνο που στην περίπτωση του φωτός φανταστείτε ότι αντί για κύματα σε δισδιάστατη επιφάνεια έχουμε σφαίρες σε τρείς διαστάσεις με τον ήλιο, ή μια λάμπα, στη μέση.
Στην παρακάτω εικόνα αναγνωρίζετε, είμαι σίγουρος μια πολύ πεζή αναπαράσταση του ουρανίου τόξου που βλέπουμε στον ουρανό μετά από μια καταιγίδα. Ίσως και να σας θυμίζει το εξώφυλλο του Dark Side of the Moon.
Όπως θα έχετε ακούσει το ουράνιο τόξο είναι, απλά, η διάσπαση του λευκού φωτός. Δεν υπάρχει μάλιστα λευκό φως, αλλά, όπως είχε αποδείξει ο Νεύτων, υπάρχουν 7 χρώματα ορατά στον άνθρωπο τα οποία μαζί μεταφράζονται συνολικά σαν άσπρο από το μυαλό μας.
Κόκκινο, Πορτοκαλί, Κίτρινο, Πράσινο, Μπλε, Λουλακί και Ιώδες.
Το κάθε χρώμα που βλέπουμε δεν είναι τίποτα άλλο από το πως μεταφράζει το μυαλό μας το μήκος κύματος της ενέργειας στην αίσθηση που εμείς γνωρίζουμε σαν φως και χρώμα.
Το κόκκινο είναι η χαμηλότερη συχνότητα ενέργειας που μπορεί να "πιάσει" το μυαλό μας μέσω του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και το οπτικό νεύρο, και το ιώδες είναι η υψηλότερη συχνότητα που μπορούμε να "δούμε".
Infra-red, red, orange, yellow, green, blue, indigo, violet, ultra-violet.
Συχνότητες που είναι χαμηλότερες από αυτές που βλέπουμε σαν κόκκινο χρώμα δεν μπορούμε να τις δούμε και λέγονται Υπέρυθρες (κάτω από το κόκκινο). Μήκη κύματος πολύ μεγάλα, πολύ κάτω από τα υπέρυθρα, είναι τα μήκη πάνω στα οποία στέλνουμε τα σήματα του ραδιοφώνου που πιάνουν τα τρανζίστορ και τα ραδιόφωνά μας.
Συχνότητες που είναι υψηλότερες από αυτές που βλέπουμε σαν ιώδες χρώμα δεν μπορούμε να τις δούμε και λέγονται Υπεριώδεις (πάνω από το ιώδες). Μήκη κύματος πολύ μικρά, με συχνότητες πολύ υψηλές, πολύ πάνω από τα υπεριώδη, είναι οι ακτίνες Γάμα, οι οποίες εμάς τους ανθρώπους μας σκοτώνουν (χωρίς το όζον της ατμόσφαιρας να φιλτράρει τις υψηλές συχνότητες ενέργειας του ήλιου θα ήμασταν νεκροί).
Τα "αρχικά" χρώματα στη ζωγραφική, όπου το χρώμα πάνω στον καμβά απορροφά ορισμένα μήκη κύματος και μόνο αυτά τα οποία αντανακλά φτάνουν τελικά στα μάτια μας, με την "Αφαιρετική" μέθοδο απορρόφησης και αντανάκλασης, είναι τα Κυανό, Ματζέντα, και Κίτρινο, Cyan, Magenta, Yellow: σύστημα CMY, όπου το κίτρινο και το ματζέντα, αφαιρετικά φτιάχνουν το κόκκινο, το ματζέντα και το κυανό, αφαιρετικά φτιάχνουν το μπλε, το κυανό και το κίτρινο φτιάχνουν το πράσινο και όλα μαζί αλληλοεξουδετερώνονται για να φτιάξουν το μαύρο.
Τα "αρχικά" χρώματα στην τηλεόραση, όπου το χρώμα εκπέμπεται από την οθόνη σαν φως, που φτάνει στα μάτια μας, με την "Προσθετική" μέθοδο, είναι τα Κόκκινο, Πράσινο και Μπλε, Red, Green, Blue: σύστημα RGB, όπου το κόκκινο και το πράσινο, προσθετικά φτιάχνουν το κίτρινο, το πράσινο και το μπλε, προσθετικά φτιάχνουν το κυανό, το κυανό και το μπλε με το κόκκινο φτιάχνουν το ματζέντα, και όλα μαζί προσθέτονται για να φτιάξουν το λευκό.
Όλα μαζί τα χρώματα τα βλέπουμε ως "Λευκό". Συνδυασμοί περισσότερων από μερικά χρώματα και λιγότερων από άλλα μας δείνουν ένα από τα εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα που μπορεί να φανταστεί το ανθρώπινο μυαλό. Μια πυροσβεστική μηχανή απορροφά όλα τα χρώματα εκτός από το κόκκινο το οποίο το αντανακλά, γι αυτό βλέπουμε την πυροσβεστική μηχανή σαν ...κόκκινη.
Να και ο δίσκος του Νεύτωνα που αν γυρίσει πολύ γρήγορα δεν θα δούμε χρώματα παρά μόνο άσπρο-γκρι.
Και ως εδώ καλά. Τα ξέρατε. Αλλά, αυτό που ίσως να μην ξέρατε είναι ότι κάθε διαφορετική πηγή φωτός εκπέμπει διαφορετικές αναλογίες από τα διάφορα μήκη κύματος.
Παραδείγματος χάριν, το φάσμα του ήλιου περιέχει περισσότερες υψηλές συχνότητες από μια ηλεκτρική λάμπα του εικοστού αιώνα η οποία δίνει περισσότερες χαμηλές συχνότητες.
Όλα τα χρώματα μαζί φαίνονται σαν λευκό, και διαφορετικές συνολικές εντάσεις η μία δίπλα στην άλλη φαίνονται σαν πιό "φωτεινές" ή πιο "σκούρες". Αλλά χρειάζεται σύγκριση για να δει το μάτι σχετικά περισσότερο και σχετικά λιγότερο φως. Μια μόνο ένταση φαίνεται στο μάτι πάντα σαν λευκή γιατί το μάτι πάντα εξοικειώνεται στο τι βλέπει.
Σε σχέση με το φως του ήλιου, η ηλεκτρικές λάμπες έχουν φως πιο πορτοκαλί. Και σε σχέση με τις λάμπες, το φως του ήλιου είναι πιο μπλε. Το μάτι εξοικειώνεται αμέσως και βλέπουμε λευκό είτε το φως έρχεται από τον ήλιο, είτε από λάμπα. Αλλά, αν από το φως της ημέρας μπούμε σε ένα δωμάτιο φωτισμένο με ηλεκτρική λάμπα, για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να επανασυντονιστεί το μυαλό μας, θα τα δούμε όλα πορτοκαλί. Και στην αντίθετη περίπτωση, βγαίνοντας έξω στο φως του ήλιου, θα τα δούμε όλα μπλε για λίγα δευτερόλεπτα.
Ξέρουμε όλοι τις λάμπες φθορισμού. Τρεμοσβήνουν. Άλλες φαίνονται πιο μπλε, άλλες πιο ροζ, συγκριτικά, η μία δίπλα στην άλλη. Στις λάμπες φθορισμού, το φως δεν εκπέμπεται από ένα υπερθερμασμένο μέταλλο, όπως στις ηλεκτρικές λάμπες, αλλά από αέριο που δημιουργεί βολταϊκό τόξο λόγω του ηλεκτρισμού.
Το φάσμα του ήλιου είναι σταθερό. Το φάσμα της ηλεκτρικής λάμπας είναι σταθερό. Αλλά το φάσμα της λάμπας φθορισμού είναι ασταθές και έχει συνεχείς διακυμάνσεις και της έντασης και του φάσματος. Γι αυτό πολλοί ξέρουν ότι οι λάμπες φθορισμού χαλάνε τα μάτια, και όλοι ξέρουν ότι οι λάμπες φθορισμού δημιουργούν μια ατμόσφαιρα "κρύα" και "δυσάρεστη".
Κανείς δεν έχει ιδέα ότι υπάρχουν δύο είδη λάμπας φθορισμού, ένα ζυγοσταθμισμένο να μιμείται το φως του ήλιου και ένα ζυγοσταθμισμένο να μιμείται το φώς το γλυκό της λάμπας. Μιμείται απλά. Τα προβλήματα αστάθειας παραμένουν. Και επειδή κανείς δεν έχει ιδέα αγοράζουν ότι βρουν μπροστά τους και έτσι βλέπουμε λάμπες φθορισμού που μπλεδίζουν δίπλα σε λάμπες φθορισμού που ροζίζουν...